MédiatechnikaDAB vevőkészülékek

Médiatechnika | 2018. Október 31., Szerda 10:00

Több mint 70 millió világszerte

A WorldDAB legfrissebb piaci jelentése arról tájékoztat, hogy 2018 második negyedév végére 71 millió fölé emelkedett a konzumer és járműipari DAB/DAB+ vevőkészülékek eladási száma Európában és Ázsia Csendes-óceáni régiójában, ez az adat egy évvel korábban 58 milliót mutatott. A jelentés részletesen taglalja a DAB receiverek népszerűségének növekedését, a háztartásokbani előfordulást, valamint a nemzeti DAB/DAB+ rádióállomások terjedését az FM adókhoz képest. A jelentés lefedi: Ausztráliát, Belgiumot, Dániát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Hollandiát, Norvégiát, Svájcot és az Egyesült Királyságot. A DAB, vagyis a digitális hang közvetítés, egyszerűen csak digitális rádiózás jelentős aktivitás mutat Európa szerte, Ázsiában, a Közel - Keleten és Afrikában is. Majdnem 12 millió DAB vevőt adtak el Németországban, ahol a háztartások 17%-a rendelkezik legalább egy digitális rádióadás vételére alkalmas eszközzel. Ez a szám az Egyesült Királyságban 64%!

 

belso1.jpg

De mi a helyzet nálunk? Magyarországon nincs fix dátuma az FM adók lekapcsolásának és ezzel egyidejűleg a DAB+ adók bekapcsolásának, így ez az átállás jelentősen késik Európához képest. A DAB-ra pillanatnyilag nincs elegendő igény, így az adóhálózat bővítése is késik, ami magával hozza, hogy a hallgatók csak igen csekély számban vásárolnak DAB vevőkészülékeket. Pedig ha belegondolunk a DAB-nak számos előnye van a kiváló hangminőségen és extra szolgáltatásokon túl. Nincs ugyanis frekvencia függőség és frekvencia behatároltság, egy új adó elindításához „csak” mindössze a gazdasági alapok megléte szükséges.

 

belso2.jpg

Izgalmas tény ez annak fényében, hogy már több esetben láttunk ádáz küzdelmet az FM frekvenciákért az elmúlt években. A témában szereplő döntéshozóknak el kéne gondolkozni a DAB fejlesztésén. Ahogy a televíziózásban megléptük a digitális átállást, ugyan úgy a rádiózásban is ezt kéne tennünk.

A DAB éllovasa egyébként  Norvégia,  mivel ők kapcsolták le elsőként FM adóikat 2017-ben, de ezt a lépést tervezi a közeljövőben Olaszország, Svájc, Hollandia és Belgium is.

 

sgy

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.094493 másodperc.