MédiatechnikaEgy nagyon „hangos” rendezvény

Médiatechnika | 2017. Augusztus 03., Csütörtök 09:00

Hangtechnikai nyílt napon vehettünk részt a Studiotech Kft. székházában, ahol különböző hangtechnikai témájú előadások hangzottak el.

A nap folyamán előadást tartott David Somlo az Optocore és BroaMan cégek képviseletében, ahol megismerhettünk egy sokoldalú, átvitel-technikai rendszert. Eztán következett Nico Lewis, aki az RTS Intercom Systems regionális képviselőjeként aki előadást tartott az RTS piacvezető, IP alapú Intercom megoldásáról. A nap végén Pawel Zachanowicz, a Yamaha specialistája mutatta be a Yamaha digitális keverőpult portfólióját, valamint egy kis bevezetőt tartott az IP audio hálózatok világába.
Köszönhetően a gyártóknak és a Studiotech Kft szakembereinek, ezeket az eszközöket, technológiákat ki is próbálhattuk a helyszínen, a gyakorlatban.

 

7.jpg

 

Optocore és BroaMan

Mint említettem, az előadás sorozat bevezetőjeként olyan megoldást ismerhettünk meg, amely önmagában sem több, sem kevesebb, mint maga az átviteltechnika. Az Optocore és BroaMan megoldásainál ugyanis kiemelten fontos szempont, hogy a rendszerük nem végez semmilyen beavatkozást a rajtuk átfutó jeleken, „csak” átviszi azt az általunk konfigurált hálózaton és útvonalon. Ez elsőre nem tűnik különösebben izgalmasnak, azonban napjainkban ennek a filozófiának köszönhetően az ő megoldásuk kínálja a piacon a legkisebb késéssel (fix 41,6us) rendelkező ilyen típusú átvitelt.
David Somlo előadása kapcsán két terméknevet emlegettünk, most kicsit mélyedjünk bele miböl is ered ez a kettősség: Az Optocore több mint 25 évvel ezelőtt elsőként kínált nagy csatornaszámú (TDM elven alapuló) optikai hang-átvitelt, majd az évek folyamán ezt bővítették és finomították a végsőkig. Az általuk kínált megoldás, egy konfigurálható i/o-boxokból álló, decentralizált audio routing rendszer. A kezelt jelek többek között lehetnek analóg és AES valamint MADI audio, illetve ezekhez kapcsolódóan Ethernet, soros adatkapcsolat és GPIO.
A piac igényeit felismerve az Optocore mellett létrejött egy testvér márka, ez a BroaMan (Broadcast Manufacture), amely - ahogyan az a nevéből is látszik - a broadcast felhasználók számára készít alapvetően video átviteli megoldásokat. A „trükk” a dologban, hogy ezekhez az eszközökhöz kapcsolhatóak az Optocore berendezései, így alakítva ki igen komplex rendszereket. A videó jelek nagy sávszélesség igénye miatt a korábbi TDM átvitel már nem alkalmazható, így a BroaMan eszközei optikai hullámhossz multiplexálással (CDWM vagy DWDM) dolgoznak, így egy linken akár 240Gbps átvitel is elérhető. Még egy jelentős különbség tapasztalható a korábbi Optocore-os megoldással szemben, mégpedig az, hogy itt egy központi kapcsoló is helyet kapott a szükséges kapcsolatok felépítéséhez.

RTS Intercom Systems

Nico Luis RTS előadása során természetesen megismerhettük az aktuális termékcsaládot, de ami talán ennél is fontosabb, hogy betekintést nyerhettünk a jövő kezdetébe, a Bosch által (az RTS ugyanis a Bosch cégcsoport tagja) fejlesztett IP alapú hangátviteli technológiába, az OMNEO-ba. Ez a Bosch saját fejlesztésű vezérlési megoldásának (OCA – Open Control Alliance) és az Audinate cég DANTE hang-átviteli megoldásának a kombinációja.

 

5.JPG

 

Az így előálló IP alapú kapcsolódási megoldás több vitathatatlan előnnyel jár. Alkalmazásával magas hangminőségű digitális hangátvitelt kapunk, amely a kommunikációt új szintre emeli, valamint nem csak a kommunikációs hangcsatorna áll rendelkezésünkre, hanem vele párhuzamosan egy második (aux) hangcsatorna is, így például igen könnyen köthetünk össze Intercom rendszeren keresztül hangalámondó helyiségeket video utómunka helyiségekkel). Nem elhanyagolható szempont, hogy az IP technológiák alkalmazásával olyan lehetőségek állnak rendelkezésünkre, amiket korábban sehogy nem lehetett megvalósítani, például redundáns kapcsolatok kiépítése Intercom panelek és a központi mátrix között, valamint optikai kapcsolat segítségével nagy távolságok áthidalása. Az sem utolsó szempont, hogy a meglévő Ethernet hálózat alkalmazásával alkalomszerűen bárhol telepíthetünk Intercom végpontot.
Az RTS által bemutatott új Intercom panel-család lehetőséget ad arra, hogy egy ingyenes firmware segítségével a meglévő OMNEO képes panelünket VoIP kapcsolaton keresztül kommunikáló panellé alakítsuk, és publikus interneten keresztül használjuk, mint teljes értékű Intercom végpontot.

Yamaha digitális mixerek

A napot egy jól felépített, gyakorlatias Yamaha előadás zárta, amely során először megismerkedtünk a legújabb digitális Yamaha konzolokkal. Pawel Zachanowicz előadásában a sort a TF sorozat nyitotta, ami egy egyszerűbb alkalmazásokra szánt, rendkívül kedvező árú keverőpult, a Yamahánál megszokott 3 konfigurációban. A fix installációs igényeket kiszolgálva ez a mixer sorozat 3RU magas rack-es kivitelben is készül. A TF sorozat után a QL és CL típusok bemutatása következett, natív Dante csatlakozással, komoly DSP képességekkel, és csatornaszámmal. Csak hogy egyet említsek a komolyabb funkciók közül, elérhető Dan Dugan automixer akár 16 csatornára.
A keverőasztalok bemutatását a Yamaha legújabb, és egyben legkomolyabb pultja, a Rivage PM 10 zárta, amely modularitásával, elérhető kapacitásával, és broadcast szintű redundanciájával minden igényt kielégít.
A Yamaha nagy erőssége a rendszerelemek hatalmas választéka, és sokszínűsége. Ebből a sokszínűségből adott ízelítőt az előadás további része. A Dante hálózatok lehetőségeit, esettanulmányok és eszközismertetőkön keresztül vizsgálgattuk. Bemutatásra kerültek a különböző MY bővítőkártyák, amelyek gyakorlatilag minden protokollt elérhetővé tesznek a Yamaha rendszerek számára, valamint a Rio Stagebox sorozat, amely mind port-számban, mind jelformátumban hatalmas skálát fog át, és szabadon variálható.

 

4.JPG


A sok építőelem semmit nem érne, ha azok összeköttetését és rendszerbe szervezését holmi kétes megbízhatóságú IT eszközökre bíznánk. Az előadásból megtudtuk, hogy a Yamaha Japánban, Ethernet switch-ek gyártásában komoly piaci szereplő, és ezt a technológiai tudást kihasználva létrehozott egy egyedülálló, kimondottan Dante hálózatok részére megalkotott switch-et, az SWP1-et. Az új termékcsalád 8 és 16 portos kivitelben, speciális gyári beállításokkal, konfigurációs felülettel, monitorozással, és hardveres kialakítással segít, hogy bárhol robosztus Dante hálózatot hozzunk létre szinte „semmi perc” alatt, akár több VLAN-nal, és a Dante számára szükséges összes beállítással.

 

6.JPG


A szakmai rendezvény a demó szobában zárult, ahol az előadások után a résztvevők, a gyártók képviselői és a Studiotech csapata még hosszasan beszélgettek, és próbálgatták a nap közben megismert eszközöket.

( - )

www.studiotech.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.096852 másodperc.