MédiatechnikaEvertz DREAMCATCHER

Médiatechnika | 2017. Október 15., Vasárnap 14:00

Avagy a videóbíró

belso1.jpgKi tudja hányszor hangzott el már a futballpályák szélén, hogy szemüveget a bírónak. Egy-egy hibát, szabálytalanságot, sőt még a gólvonalat is minden néző másképpen lát. De hol itt az igazság? Az egyik legnagyobb hazai broadcast rendszerház, a Studiotech kft. kiváló választ ad erre a kérdésre, ami nem más mint az Evertz DreaCatcher videóbíró rendszer.

Gyors, hatékony, személyre szabható: elterjedhet a videobíró?

Az a szurkoló, aki rendszeresen követi a világfutball (vagy akár más sportág) eseményeit, vélhetően több példát is fel tud sorolni, amikor a mérkőzést vezető bíró tévesen ítélt meg egy adott szituációt, és ezzel az egyik csapat hátrányos helyzetbe került, esetleg jogtalan büntetést kapott. Felelevenítünk néhány esetet, és utánajárunk, hogyan lehetne elejét venni a hasonló tévedéseknek.

 

belso2.jpg

 

Mi is az a videóbíró?

A videobíró egy olyan eszköz, amely segítséget nyújt a játékvezetőnek azzal, hogy a vitás szituációkat alaposan kielemezhetővé teszi – ezzel elejét véve a hibás döntéseknek. Az eseteket videofelvétel alapján nézik vissza a szakemberek, akik a mérkőzést vezető bíróval közvetlen rádiókapcsolatban állnak, így azonnal közölhetik vele a döntést.
A visszanézést a vezetőbíró vagy a videóbírót kezelő szakember kezdeményezheti. Alapvetően négy esetben vehető igénybe az eszköz segítsége:
– Góloknál: áthaladt-e a labda a gólvonalon, illetve történt-e szabálytalanság az akció közben;
– Büntetők megítélésekor: tizenegyes jár-e vagy sem;
– Kiállítások megítélésekor (fontos, hogy a második sárga lapokat nem lehet visszanézni!);
– A szabálytalanságot elkövető játékos beazonosításánál.

Milyen esetekben jött volna jól a videóbíró?

A futball a világ legnépszerűbb sportága. Természetes, hogy a hétről hétre lejátszott rengeteg mérkőzésen kialakulnak olyan szituációk, amelyekben a mérkőzést vezető bíró nem képes jól megítélni a helyzetet. Nem véletlenül alkalmaznak technikai segítséget több amerikai profi ligában, illetve már Európában is.Vegyünk egy példát: szögletrúgás esetén a játékvezetők legtöbb esetben a büntetőterületen belüli tolongást, birkózást, mezrángatást figyelik. Ezt általában a tizenhatoson kívülről látják a legjobban, azonban onnan esélyük sincs pontosan megállapítani, hogy egy fejes vagy egy lövés után a labda áthaladt-e a gólvonalon, vagy még időben mentettek a védők. Hasonló a helyzet a tizenhatoson belüli szabálytalanságok vitás megítélése kapcsán is. Bevezették ugyan az alapvonali játékvezetőket, azonban az emberek nem tévedhetetlenek. Nézzünk néhány konkrét példát!Az egyik leghíresebb eset, amikor szükség lett volna a videobíróra, a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon történt. Az egyenes kieséses szakaszban Anglia Németországgal találkozott, amikor 2–0-s német vezetésnél az angol középpályás, Frank Lampard lőtt kapura.

 

vid1.jpg

 

A labda a felső lécről egyértelműen, teljes terjedelmével a gólvonal mögé pattant, azonban Jorge Larrionda játékvezető nem így látta, és nem adta meg az egyébként teljesen szabályos gólt. Bemutatunk egy közelmúltbeli esetet is, amely szintén rengeteg vitát indított el: a Manchester United–Swansea City mérkőzésen a hazaiak csatára, Marcus Rashford eltolta a labdát a kilépő Lukasz Fabianski mellett, majd elesett, eljátszva azt, hogy a kapus elsodorta. Ám a felvételeken egyértelműen látszik, hogy a támadó feldobta magát, színészkedett!Anglia 4–1-re kikapott, Rashford pedig megkapta a tizenegyest (amelyet Wayne Rooney értékesített), azonban a hibák sorozata lavinát indított el, amely végül egészen odáig vezetett, hogy manapság egyre gyakrabban, egyre több helyen bevetik a videobírót.És sajnos amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a legutóbbi, Real-győzelemmel zárult Bajnokok Ligája-szezon negyeddöntőjében Kassai Viktor és csapata többször téves ítéletet hozott a Real Madrid–Bayern München visszavágón. Nagyban befolyásolva ezzel a végeredményt. Látható tehát, hogy több alkalommal is hasznos lett volna a videobíró bevetése, illetve előfordult már olyan is, hogy a játékvezető kérte az eszköz segítségét. Ez alapján mondhatjuk, a videobíró segítséget nyújt a játékvezetőknek, szükség van rá.

Az Evertz audio/video infrastruktúrához gyárt eszközöket a televíziós és filmes felhasználók számára. Az 1400 főt foglalkoztató cég által nyújtott berendezés a világ több pontján is remekül ellátja feladatát: használják többek között az IndyCar-sorozatban, az észak-amerikai profi baseball-ligában (MLB), az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA), illetve a belga és a német labdarúgó-bajnokságokban.

 

vid2.jpg

 

Az Evertz DreamCatcher forgalmazója Magyarországon a Studiotech

Az Evertz által kínált rendszernek rengeteg előnye van. Az első – és talán legfontosabb –, hogy lehetővé teszi a gyors döntéshozatalt: szinte azonnal megdönthetetlen képi bizonyítékot tár a szakemberek elé, 5–15 másodpercen belül az esemény bármely kamerájának képét megtekinthetik. A kiváló minőségű felvételeket a szakemberek szükség szerint másodpercek alatt felnagyíthatják.
Az eszközt kezelő bírók egyszerre az összes kamera felvételeit láthatják, a rendelkezésükre álló érintőképernyők segítségével. A rendszerkomponenseket egymástól függetlenül skálázhatják a felhasználók, akik ráadásul igényeik szerint teljesen személyre szabhatják a rendszert és az eszköz kezelőfelületét is. Ami még fontos: a rendszer kialakításának köszönhetően egyetlen felvételről sem maradnak le a kezelők technikai probléma miatt.

 

vid3.jpg

 

Ráadásul a megfelelő adatok felhasználásával a statisztikai és gólvonalrendszerek integrálására is van lehetőség, illetve minden egyes eseményt (szabálytalanságot, gól- vagy pontszerzést, időkérést) rögzíteni lehet a rendszeren belül. Sőt: akár a felvetődő problémákat, hibákat is.
Korábban említettük, hogy a belga bajnokságban is rendszeresen használják az eszközt. Az aktuális mérkőzésre teljesen felszerelt közvetítőkocsival érkeznek a szakértők, akik a találkozó alatt használatos összes közvetítőprogramhoz és kameraképhez hozzáférnek. A pálya adott területeire külön kamerát állíthatnak, amelyek képesek arra, hogy tárolják a legjobb beállításokat, kameraképeket, sőt, a hangfelvételeket is.

 

vid4.jpg

 

A világ több pontján bizonyított rendszert az 1992-ben alapított Studiotech Kft. képviseli, mely indulása óta meghatározó szereplője a magyar broadcast- és professzionális audiovizuális piacnak. A cégcsoport által képviselt Evertz DreamCatcher videobíró megoldást sikeresen alkalmazzák a belga bajnokságban, ahol a Studiotech Belgium – mint szerződött technológiai szolgáltató – eddig több mint 50 mérkőzés lebonyolításában működött közre.

 

(Forrás: Studiotech - Nemzeti Sport)

www.studiotech.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.091341 másodperc.