MédiatechnikaEvertz Technológiai Konferencia

Médiatechnika | 2019. Április 22., Hétfő 19:00

A kanadai Evertz Technologies minden év februárjában tartja európai technológiai konferenciáját. Idén Rómában tartották a nagy érdeklődésre számot tartó eseményt.

A kétnapos konferenciának helyt adó Ergife Palace Hotelben 12 ország közel másfél száz szakembere gyűlt össze. Számos magyar résztvevő is jelen volt. A közszolgálati és kereskedelmi televíziók képviselői mellett a hazai telekommunikációs cégek is képviseltették magukat.

Az első nap délelőttjén plenáris előadások zajlottak, melyeken a jelenlevők megismerhették magát az Everz-et, a legfőbb termékeket, termékcsoportokat, a fejlesztési irányokat és az Evertz legújabb projektjeit.

 

A konferencia plenáris ülése,.jpg

 

De nézzük az említett témaköröket egy kicsit részletesebben!

Az Evertz a világ vezető vállalata a média és szórakoztató technológia terén, részvényeit a torontói tőzsdén jegyzik. Fő termékcsoportjai a broadcast, a külső közvetítéstechnológia, a telekommunikáció és az új média megoldások. A cég központja a kanadai Burlingtonban van, de irodái az egész világon megtalálhatóak, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, az Egyesült Arab Emirátusban, Indiában, Hong Kongban, Kínában Szingapúrban és Ausztráliában.  A föld hat kontinensének közel 100 városában van kereskedelmi és értékesítési képviselete. Több mint 1500 alkalmazottjuk van világszerte, melyből 475 teljes munkaidős munkatárs a kutatás fejlesztéssel foglakozó mérnök. Az évente jelentősen növekvő tendenciát mutató bevételeiből csak 2018-ban több mint 80 Millió dollárt fordítottak kutatás-fejlesztésre. Az Evertz büszke arra, hogy a jelentős kutatás-fejlesztés mellett termékeiket saját maguk állítják elő a kanadai központjukban, a kor legmagasabb technikai színvonalán.

Az Evertz intenzív fejlesztéseinek hatására napjainkra piacvezető az IP alapú broadcast megoldásokban, és jelentős piaci szegmenset tudhat magáénak a felhő alapú megoldások, a HDR és UHD technológiák terén is. Az Evertz a tavalyi évben megvásárolta a Quintech Communications-t, így az egyébként sem gyenge RF-portfóliójában is jelentősen előrelépett.

 

A konferencia részvevői,.jpg

 

A délelőtti előadásokon megismerhették a jelenlevők az évek óta jelentős sikereket elérő Evertz SDVN (Software Defined Video Networking) rendszer legfőbb elemeit a Orchestrationt biztosító Magnum-ot, az intelligens működést és felügyeletet biztosító VUE-t, a hálózati monitorozó VistaLink pro-t illetve a Big Data Analitics inSITE-ot. Az előadó büszkén mondta, hogy világszerte már több mint 400 SDVN installációt végeztek el. A felhasználó cégek között olyan jól csengő nevek is vannak, mint a NBC, a Google, a Disney, az ESPN, az NBA, a CBS, vagy a YouTube, hogy csak néhányat említsünk közülük.

Az előadó kiemelte, hogy az Evertz építette fel az iparág első és mindeddig legnagyobb SMPTE ST2110 szabvány szerint működő IP létesítményét a Telemundo számára, a floridai Miamiban. Az installáció nagyságát jól mutatja, hogy a gyártási területen az I/O csatornaszámok elérik a 12.658 x 13.341 méretet, míg a külső kapcsolatok és jelcserék területén a 12.658 x 2.270 méretet.  A rendszer a nagykapacitású IP switchek mellett nagy számban tartalmaz még IP to HDMI gateway-eket, ST 2110 szabvány szerinti multiview-ereket, ST2110 / AES67 átalakítókat, melyek természetesen mind Evertz gyártmányúak.

Az elmúlt évben jelentősen bővült a RF termékcsalád is hiszen a XRF szériájú routerekből megjelent a legkisebb 8x16-os, illetve felfelé is bővült a család a 64x128-as XRF4-el valamint a 128x256-os XPRF-el.

 

A Mediaset IP közvetítőkocsijában az Evertz DreamCatcherTM  lassító munkahelyek 2..jpg


Természetesen a konferencián kiemelten foglalkoztak a DreamCatcherTM termékcsaláddal is, mely már bőven túlnőtt egy lassítószerveren. Egy produkciós ház vagy televízió működéséhez szükséges szinte minden rögzítéssel, lassítással, és utómunkával kapcsolatos feladatot könnyen, gyorsan és nagyon megbízhatóan lehet elvégezni a DreamCatcherTM termékekkel. Az egyszerű klip bejátszótól kezdve, a produkciós szerveren, a loggoló és editáló alkalmazáson, az integrált utómunka lehetőségen át egészen a lassító és produkciós szerverig minden felmerülő feladatra van jó és az IP infrastruktúrába jól integrálható DreamCatcherTM megoldás. Speciális alkalmazás a VAR, a Video Assistant Referee, mely egyre elterjedteb már-már iparági szabvány kezd lenni.

Az Evertz és a sport közötti kapcsolat esetében még két példát érdemes megemlíteni a konferencián elhangzottakból. Néhány héttel a római konferencia előtt bonyolították le a Super Bowl 2019 döntőjét, ahol két Evertz SDVN rendszert használó IP OB Truck közvetített. 28RU nagyságú EXE IP routerek köré épült a technika, melyekben természetesen a MAGNUM, VistaLink Pro és InSite alkalmazások mellett számos DreamCatcherTM szerver is helyet kapott.

A 2018-as év talán legnagyobb sportversenyén az Oroszországi FIFA 2018-as labdarúgó világbajnokságán is jelentős és kulcsfontosságú technikai rendszereket szállított az Evertz. A 2018. június 14. és július 15. között megrendezett világbajnokság technikai központjában, az Osztankinói tévéközpontban, az Evertz berendezéseinek segítségével közvetítették a világ első UHD/HDR Dolby/Atomos szabványú labdarúgó világbajnokságát. A közvetítést itt is az Evertz IP eszközeinek és a DreamCatcherTM platform segítségével valósították meg.   

 

A Mediaset IP közvetítőkocsija kívülről 2..jpg

 

A konferencia első napjának délutánján egy különlegesen érdekesnek ígérkező programot készítettek a szervezők. A résztvevők kisebb csoportokban ellátogattak a Mediaset egyik műsorgyártó telephelyére. Itt egy olyan új televíziós közvetítőkocsit mutattak be, amely HD, 4K illetve UHD műsorgyártásra is alkalmas, mindezeket Evertz IP alapú berendezésparkra épülve. Az akár 30 kamerás felvételek készítésére is alkalmas közvetítőkocsi technológia magja egy Evertz IPX router. A router mellett megtalálhatóak az Evertz DreamCatcherTM lassító szerverek, összesen 30 felvételi csatornával, az Evertz multiviewer megoldások és a teljes rendszerintegrációs megoldások, a „Glue” is mind-mind Evertz eszközökből épül fel. A közvetítőkocsiban Hitachi kamerák kaptak helyet, GVG képmixer és SSL-Solid State Logic hangasztallal párosítva. A külső kapcsolatokat 5 darab SMPTE ST 2110 szabvánnyal működő Evertz Scorpions rendszerű stage box segíti. A hang kapcsolatokat a szintén Evertz gyártmányú 9821EMR-AG-HUB audio gateway biztosítja, összesen több mint 4000 darab hangcsatorna számára.

 

szekcióelőadások,.jpg

 

A konferencián a plenáris előadásokon kívül kisebb szekciók is helyet kaptak, melyeken egy-egy terület megoldásait, alkalmazásait, berendezéseit mutatták be testközelből. Itt nem csak prezentációk hangzottak el, hanem a berendezéseket, rendszereket is - bekapcsolt állapotban - kiállították. A szekciókat legtöbbször nem a kereskedelmi terület képviselői vezették, hanem olyan termékspecialisták, vagy fejlesztők, akik a lehető legmélyebb technikai ismeretekkel rendelkeztek az adott megoldásról. Ezt persze az érdeklődő szakemberek ki is használták, hiszen szinte végeláthatatlan beszélgetésekbe torkoltak ezek a bemutatók. A jelenlevők ki is próbálhatták a kiállított eszközöket, lehetett nyomogatni a gombokat, próbálni a beállításokat, a funkciókat, bár ez a mai kor szokásinak megfelelően már legtöbbször az egérrel történő kattintgatással vagy az érintőképernyők virtuális gombjain történt.

 

A Mediaset IP közvetítőkocsijának technikai magja,.jpg

 

A résztvevőkkel beszélgetve mindenki kiemelte, hogy a kétnapos konferencia mennyire hasznos volt számára. Volt, aki új megoldásokkal találkozott volt, aki konkrét fejlesztési feladatára talált technikai eszköz, de egyben mindenki egyetértett, az Evertz a jövő technikájának számító IP alapú megoldásokban széleskörű és élenjáró megoldásokkal rendelkezik.

 

                    A Mediaset IP közvetĂ­tĹ‘kocsijának rendezĹ‘i tere 2..jpg  

 

Néhány szót a Mediasetről. A Mediaset elődszervezete az 1970-es évek végétől van jelen a piacon, amikor az akkor még vállalkozó Silvio Berlusconi megalapította a Telemilano nevű kábeltelevíziós vállalkozást. Két évvel később Canale 5 névre váltva már az egész országban kábeltelevíziós műsorterjesztéssel jelent meg. A vállalkozás gyorsan fejlődött, műsorgyártó, majd később távközlési szolgáltatásokat is végző leányvállalat is elkezdte a működését. A mai Mediaset, a Mediaset Group 1996-ban került a tőzsdére. A Mediaset mára jelentős számú fizető prémium csatornát szolgáltató platformot épített ki, számos jelentős sportjog birtokosa. Mind műholdas, mind földfelszíni digitális és IPTV szolgáltatást is nyújt. Olaszország első OTT szolgáltatója.

 

Kenderessy Miklós 

Share |

Gyengő István2019. Április 23. @ 20:44:25

Gratulálok a részletekben gazdag, precíz beszámolóhoz!

    1 / 1    

top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.131535 másodperc.