MédiatechnikaIBC 2018

Médiatechnika | 2018. November 19., Hétfő 14:00

Áttörés nélkül

A forró nyár után bizonyosan jót tett az IBC-n bolyongani a légkondicionált standok között, az újdonságokat kutatva. Nézzük meg a hazai piac legfontosabb szereplőinek kínálatát!

 

ARRI

"Enlarge your Vision", vagyis növeld a víziódat világítással és leképezéssel. Ezek eredménye volt látható óriás kivetítőn egy showreel keretében. Mindezt átszővi az új nagy-formátumú kamera rendszer az ALEA LF, ezt tovább erősíti az ARRI Signature Prime lencse sorozat. Világításban a már kiforrott és jól ismert SkyPanel sorozat Firmware 4 képességeivel ismerkedhetünk, amely további vezérlési képességeket és egyszerű dizájnt kínál. A SkyPanel firmware-frissítések mindegyike a sokoldalúság és a vezérlés hozzáadásával foglalkozik - kihasználva a SkyPanel hatalmas teljesítményét.

 

arri1.jpg

 

Ezt a lehetőséget a fővilágosító és a programozó kezébe helyezi, mellyel új magasságokba kerül a világítás vezérlése a stúdióban. Tíz új funkció jelenik meg, amelyek soha nem látott, kifinomult szintű vezérlést kínálnak az össze SkyPanel számára. Melyek ezek? Fejlesztett szín szabályozás, light engine DMX vezérlés, további világítási effektek, színpad üzemmód, egyedülálló DMX mód, új SkyPanel web portál, élő DMX oldal, stroboszkóp DMX csatorna, fedélzeti xy koordináta kontroll, felhasználó által beállítható RGBW fehér pont.

 

Avid

Új horizontok és azon túl, a jellemző jelmondat idén az Avid háza táján. Amikor mindez egy média munkafolyamat részévé válik, akkor ez az Avid, - mint az iparág vezető fejlesztője, - számára egy újabb kihívás. A legátfogóbb eszközkészletekre és platformokra van szükség, amelyek páratlan összeköttetést biztosítanak a média gyártó stábok és a vagyon között.

Dolgozzunk nagyobb hatékonysággal, rugalmassággal és költség-kímélően az Avid MediaCentral platformjával.

Vegyük hasznát az Avid On Demand cloud megoldásainak és szolgáltatásainak, kibővítve a MediaCentral képességeit. Tegyük lehetővé a gyártó csapatunk számára a valósidejű közös munkát, bárhol, bármikor, bármely eszközről.

 

avid1.jpg

 

Kreatív erőforrásainkat növelhetjük a profilok megosztásával és más kreatív csapatokkal kapcsolódhatunk össze az Avid Artist Community platformon keresztül. Fedezzük fel és vásároljuk meg a legfrissebb alkalmazásokat, plugin-eket, tartalmakat és még sok mást, használva az Avid nyitott kereskedelmi platformját az Avid Marketplace-t. Ezeket a platformokat Ön mint felhasználó kapcsolta össze. Az összes együttműködés és technológia az Avid és partnerei által kezeltek, így Ön csak a történet elmesélésére és az üzleti sikerekre koncentrálhat. Idén is mint mindig, volt óriás kivetítős előadás. Az amerikai, díjnyertes filmvágók közül Maryann Brandon és Craig Alpert szerepelt, több Avid termékfejlesztő és marketing szakember mellett. Ezt kínálta tehát az Avid IBC standja 2018-ban.

 

Blackmagic Design

Nyári bejelentésként szerepelt az IBC-n az eGPU. Ezt a nagy teljesítményű grafikus processzort professzionális kreatív szoftverekhez, mint például a DaVinci Resolve, 3D játékok és VR-hez fejlesztették. Az eGPU az Apple-el közös munka eredménye, jellemzője a beépített Radeon Pro 580, két Thunderbolt 3 port, HDMI 2.0, 85W töltő erőforrás és négy USB 3.1 csatlakozó.

 

blackmagic-egpu.jpg

 

Ez az integrált kivitel, a legmagasabb asztali számítógép osztályú, grafikus feldolgozást ad MacBook Pro gépekhez, professzionális videó munkafolyamatokhoz, 3D játékokhoz és virtuális valóság megjelenítéséhez, ráadásul elsőként támogatja a Thunderbolt 3 megjelenítőket. Az új eszköz kifejezetten professzionális szerkesztőknek, színmegadóknak és vizuális művészeknek lett kitalálva, akiknek szükséges a mobilitás, azonban egy asztali gép erejéről se hajlandóak lemondani. Csak egyszerűen csatlakoztatni kell a Thunderbolt 3-on keresztül és máris rendelkezésre áll a hatalmas teljesítmény és gyorsítás.

 

Canon

A stand a legfrissebb broadcast és filmes termékekkel volt ellátva, melyet átszőtt a broadcast lencsék innovációjának 60. évfordulója. Az ünnepi hangulat része volt az aktuálisan bejelentett 20mm szuper gyors filmes prime lencse a CN-E20mm, T1.5 L F és az EOS C700 FF kamera. A broadcast lencsék siker története 1958-ben kezdődött, amikor is a Canon piacra dobta, innovatív nagy zoom átfogású 6.7 IF-1 lencséjét. Azóta folyamatosan hallgatva a közvetítő szakemberekre és filmművészekre fejlesztik a piaci igényekhez igazodó és a trendeket követő lencséket.

 

canonlencse.jpg

 

A legfőbb terméksorok: stúdió/helyszíni közvetítő lencsék, ENG/EFP/Pro videó lencsék, filmes lencsék, pan/tilt rendszerek, távvezérelt lencsék. A broadcast lencsék mindegyike 2/3 collos rendszerekhez illeszkedik, teljesítik a 4K UHD és nagy zoom átfogással rendelkeznek. Az ENG lencsék 1/3, 1/2, 2/3-os kamerákhoz használhatók széles választékban. Az EF és PL foglalatos cine lencsék sorában már található fix látszögű lencse is. A piros, attraktív gyűrű jellemzően azt jelzi: én egy Canon Cine lencse vagyok. A pan/tilt sorozat a HD szabványt teljesíti, kül és beltéren egyaránt alkalmazhatók.

 

Evertz

A globális, vezető gyártó a legszélesebb körben alkalmazott IP infrastruktúra megoldását és annak legújabb képességeit az SDVN (Software Defined Video Networking)-et prezentálta. Az SDVN példa nélküli képessége, hogy az összes elérhető forrást egyetlen, magasabb rendű hálózatba integrálja, lehetővé téve így a közvetítő szakemberek számára, hogy új és hatákony munkafolyamatokat képzeljenek el és valósítsanak meg. Az SDVN jellemzője: az ST 2110 és IS-04/05 szabványok harmonikus támogatása, a monitorozás és elemző szerszámok a probléma megoldásokhoz, valamint a gyors IP rendszer felfejlődés.

 

evertzscorpion.jpg

 

Az Evertz ismét újra definiálja a gyártási munkafolyamatokat a DreamCatcher együttműködő képességével és továbbfejlesztett SDVN technológiájával, amelynek része a MAGNUM harmonizáció, valamint a VUE intelligens vezérlés és működés. Az Evetz IP képessége nyit a valódi teljes-skálás Cloud alapú csatorna kialakítások felé. Új termékekben sem volt hiány az Evertz standján, bemutatásra került: ATOM USB rekorderek, a SCORPION, ami egy skálázható, nagy denzitású, média összegző és továbbító platform üvegszál és menedzselt IP hálózatokhoz, evEDGE, az Evertz virtualizált média infrastruktúra megoldása, amely széles közben támogat processzálást és átalakító funkciókat. Szerepelt még a DC-ONE visszajátszó rendszer és gyártó szoftver csomag. Ez a legfontosabb jellemzőkkel érkezik, amelyek produkciós igények lehetnek, egyszerű frissítő lehetőséggel az egész DreamCatcher jellemzői elérhetővé válnak.

 

Grass Valley

Feltétlenül meg kellett állni a 9-es csarnokban, ugyanis ide költözött a Grass Valley, mivel a korábbi helyét kinőtte. Négy tematika köré rendezték a standot. Élő közvetítés, hírgyártás, adáskijátszás és hálózatos munka lehetőségek. Miközben megtapasztalhattuk hogyan válik a munkafolyamatunk részévé a HDR, az IP és a virtualizáció.

Catch every moment live! Minden pillanatot ragadjunk meg élőben! IP alapon és célirányosan felépített rendszerrel elkapni és visszajátszani egy akciót, majd láthatóvá tenni, legyen szó élő sportról, távolsági gyártásról, eSport szórakozásról, vagy helyszínekről. Rendszer tervezés, amely pontosan igazodik a követelményekhez, 4K UHD és HDR környezetben.

Hírek mindenhol, ahogy történtek

Tegye a teljes hírgyártó apparátusát a vezetőülésbe, akár a helyszínen, akár egy furgonban, vagy a stúdióban - páratlan munkafolyamat-összehangolással, amely leegyszerűsíti a közösségi média menedzselését és terjesztését. A legjobb szerkesztési lehetőségek egyetlen laptopon, amely segítségével elsőként tájékoztathatja nézőit.

 

grass1.jpg

 

Rugalmas és agilis kijátszás nélkül semmit se ér a tartalom amig az nem éri el a megfelelő nézőket. Jelenleg a Grass Valley kínálja a legjobb megoldásokat bármely méretű és összetettségű működésekhez, beleértve a virtualizált és valós cloud kijátszást.

Megbízhatóság és további hálózatos munkafolyamatok

A helyszínen igazolt, IP szabványú megoldások közvetítő-kocsik, stúdiók és távolsági gyártás számára. Az összetett egyszerűvé tételével áttérnek a jövőbeli rugalmas és skálázható architektúra felé. Minden IP, SDI, vagy hibrid hálózat lefedhető.

A négy fő témát folyamatos demonstrációval kommunikálták a standra látogatók között. Termékek között ott voltak a legújabb broadcast kamerák, képkeverők, visszajátszó szerverek, üvegszál jeltovábbítók és még sok más.

 

 

Panasonic

Az AW-UE150 a Panasonic professzionális PTZ kameracsaládjának legújabb tagja mutatkozott be. Az 1”-os MOS érzékelővel ez az új generációs PTZ kamerák közül elsőként támogatja a magas minőségű 4K/UHD 60p video szabványt, 75.1°-os látószöggel rendelkezik, 20x-os optikai zoom-ra képes és kimenetek széles választékát kínálja, beleértve a 12G-SDI-t, a HDMI-t, az Optical Fiber-t és az IP-t. A szimultán használható 4K/HD üzemmód miatt ez a PTZ kamera ideális azok számára, akik egy jövőbiztos megoldást keresnek.

 

panasonic_ptz_4k_camera.jpg

 

Red

Mindössze három modellre egyszerűsítik digitális filmkamera terméksorukat, de ez nem azt jelenti, hogy csökken a választék. A vállalat kamerái jól ismertek a különböző "agyakról", vagy kamera testekről, szenzor opciókról egzotikus nevekkel ellátva. Mindez kissé bizonytalanná tette a vásárlókat, hogy milyen kamerát is vegyenek az adott feladathoz. Ebben a helyzetben most rendet vág a Red és egyetlen agy meghatározást használ: DSMC2. Ez gyakorlatilag a második generációs, digitális, álló és mozgókép kamera kivitel, három különböző képérzékelő opcióval.

 

red1.jpg

 

Az új high-end Red kamera a DSMC2 full frames Monstro 8K képérzékelővel 54.500 USD-ért lehet a miénk. A másik két opció a DSMC2 szuper 35 Helium 8K szenzorral 24.500-ért és a DSMC2 szuper 35 Gemini 5K kettős-érzékenységű érzékelővel 19.500 dollárért. De van itt még pár opció. Például a Monstro rendszer rendelhető karbon szál erősítésű vázzal, a Helium elérhető monochrome változatban is. Mindezzel egyidőben a még létező Epic-W és Weapon kamera rendszerek a kifutó fázisba kerülnek. Számos frissítés érhető el az aktuális Red felhasználók számára, így naprakészek lehetnek a három legújabb szenzor konfigurációhoz. Néhány rendszer úgy mint az eredeti Red One, Epic, Scarlet Mysterium-X és Red Raven nem frissíthető.

 

Riedel

A Bolero egy teljesen új vezeték-nélküli interkom rendszer 10 övre csatolható egységet támogat antennánként és maximum 100 antennát egyetlen telepítésben. Újra definiálja a vezeték-nélküli interkom kategóriát pld. az ADR (Advanced DECT Receiver) többdimenziós és RF visszaverődés-mentes technológiával, a nagyobb RF jel érdekében, teljes integrációban a Riedel Artist "TouchandGo" övegységgel és sokoldalú vezeték-nélküli övcsomag működéssel, vezeték-nélküli kulcspanellal és az iparág első walkie-talkie-jával. A rendszer az AES67 szabvány alapú IP hálózaton fut.

 

riedel1.jpg

 

A decentralizált antennák az AES67 kapcsolókra és az Artist frame-ekre vannak kötve, melyek AES67 kliens kártyákkal szereltek. Ez e rendszer így egy teljesen integrált ponttól-pontig interkom ökoszisztemet alkot, zökkenőmentes barangolási képességekkel. Több antenna használatával még robusztusabb hálózatot építhetünk. A Bolero nagy tisztaságú hang kodekje gondoskodik a magasabb szintű beszéd-érthetőségről és az RF spektrum hatékonyabb kihasználásáról, kétszer annyi övegységet támogat antennánként ugyan abban az audio sávszélességben mint más DETC-alapú rendszerek. A Riedel kizárólagos ADR technológiája egyesíti az egyedülálló vevő képességeket a többszörözött diverzitású elemekkel, amelyek csökkentik az érzékenységet a sokféle RF visszaverődéssel szemben.

 

riedel2.jpg

 

A Bolero kifejezetten olyan RF kihívásokkal teli környezetekben használható, ahol más rendszerek csak nagy nehézségek közepette működtethetők. Az övre szerelhető un. beltpack jellemzője 6 gomb 6 interkom csatornához, vagy ponttól-pontig kommunikációhoz, plusz egy szeparált "Replay" gomb amely segítségével könnyedén visszahívhatjuk a legutolsó hívó személyt. Az egység dimmerelhető kijelzővel szerelt, így az napfényben és bármely pozícióban is olvasható. Az övegység az ipar olyan első megoldása, amely fejhallgató nélkül is használható, úgy mint egy walkie-talkie, beépített mikrofonnal és hangszóróval. Jellemző még a Bluetooth 4.1 támogatás annak minden előnyével.

 

Sony

“Go Make Tomorrow” volt az idei szlogen, mely alatt bemutatják a teljesen integrált végponttól végpontig terjedő szolgáltatásaikat és technológiákat.

Tartalom előállítás és mozifilmezés terén továbbra a képminőség fokozása a legfőbb szempont, szín és kontraszt. A felhasználók megragadó tartalmakat rögzíthetnek 4K, UHD és HDR-ben. Bemutatják a megoldások teljes választékát az érintő pontokat a tartalom teremtés munkafolyamatában a capture-től az archiválásig, magába foglalva a kamkorderek sorát és az összes frissítést.

 

Sony-FS5II.jpg

 

A 35mm-es PXW-FS5 II kamera képes felvenni 4K UHD, 120 fps RAW formátumban, valamint új színteret is kínál. A Sony közösen dolgozik a filmoperatőrökkel a még emócionálisabb képi világ megvalósításában. Ennek eredményeként látható volt a következő generációs, jéghegy csúcsát jelentő CineAlta VENICE kamera a V2.0 firmware update-el.

Hírgyártás és élő közvetítések terén a nagyobb rugalmasságra és hatékonyságra helyezték a hangsúlyt, mindezt a natív cloud-alapú média gyártó megoldásokkal. Különös hangsúlyt kap a Sony cloud-alapú gyártó rendszere a Medai Backbone Hive. A skálázható, díjnyertes termék lehetővé teszi a média vállalatoknak, hogy elsőként érjék el a közönségüket, számos formátumban osszák szét a tartalmakat a sokféle felhasználói platformok között. A látogatóknak lehetőségük volt beszélgetni a standon számos szakértővel, akik jártasak az élő események gyártásában és lebonyolításában, vagy eszmecserét folytathattak az idei nyár sport eseményeinek közvetítéseiben részvevő broadcasterekkel. Nyitva áll a legfrissebb IP élő gyártó projekt, amely készen áll az új ipari szabványok adoptálására.

 

Amszterdam mint látható szinte végtelen kínálattal várta az érdeklődőket. Az év európai kiállítását évről - évre egyre több hazai szakember látogatja, reméljük így volt ez az idén is.

 

Seiler György

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.192162 másodperc.