MédiatechnikaTeradek - Napfogyatkozás, All-Star Games, Jade koncert

Médiatechnika | 2017. Szeptember 16., Szombat 08:00

Lássuk, hogy kapcsolja össze a Teradek ezeket az eseményeket!

A NASA Teradek Cube-ok segítségével közvetítette a teljes napfogyatkozást

 

Az augusztus 21-én látott Amerikai Napfogyatkozás nem csak a nézőknek volt maradandó, óriási élmény, hanem a közvetítő szakembereknek is. A nasa.gov weboldalon 53.3 millió látogatót regisztráltak, ez a weboldal összeköttetésben dolgozott a NASA hivatalos napfogyatkozás weboldalával, így a közös üzemeltetés eredményeként 85.9 millió nézőt regisztráltak a webes felületeken. Ez a szám 7X nagyobb forgalmat mutat az előző rekordhoz képest, ami a Pluto New Horizon közvetítése volt.

 

Teradek_CUBEbelso.jpg

 

A streaming workflow

A NASA a napfogyatkozás élő jelfolyamának láncában 5 Teradek Cube enkodert és 1 Core flotta menedzsment rendszert használt, amelyek a jelet a NASA 5 különböző forrásából kapták. Ezt követően a rendszer 18 különböző online végpontra küldte a jelet, úgy mint: Facebook, YouTube, Twitch, Ustream és mások. A NASA célja az volt, hogy 5 különböző napfogyatkozás programot tárjon a világ elé, 3 teleszkóp jelet ( H-Alpha, Calcium-K, White Light) 1 processzált képi jelet és természetesen a NASA hagyományos programját. A közvetítés vezető-operatőre és asztró fotográfusa Stephen Pizzo volt, aki a teljes képi világért volt felelős. Az ő ötlete nyomán a NASA kifejezetten az eseményre felépített egy mobil solár obszervatóriumot.

 

napfogybelso.jpg

 

A SUNLab-on belül 3 különböző távcső optikai képét 3 RED Dragon 6K fekete fehér kamera fényképezte, az így kapott HD-SDI jelek egy LUT boxba jutottak, élő tónus szabályzásra és színkorrekcióra. Ezek a jelek aztán a Cube streaming kóderekbe kerültek, ami továbbította őket a NASA Core management platformjára. A 4. forrás a processzált kép a napfogyatkozásról, amelyet számítógépen keresztül editáltak, majd egy másik Cube kódolt, ezt követően ez a jel is a Core platformra került. A fő program az 5. feed volt amelyet a produkciós képkeverőn keresztül editáltak és utómunkáztak, mielőtt a NASA caption eszközére juttatták. Innen a szétosztó erősítő a Cube-ba küldte a jelet, majd innen a Core platform dolgozta fel.

 

MLB All-Star Game és a Teradek


Az All-Star Game Amerika egyik legnagyobb baseball show-ja. Az évenként megrendezésre kerülő versenyben az amerikai és a nemzeti liga csapatai játszanak, a részvétel hatalmas megtiszteltetés a játékosok számára, a nézők számára pedig óriási élmény nyújtanak a viadalok. Nem véletlen tehát, hogy az idén Miamiban megrendezett eseményt sok millió néző televízió képernyőjére kellett varázsolni, nem is akárhogy. A Fox Sports csatorna közvetíti az eseményt évről évre, a tényleges játékot számos kísérő program egészíti ki, úgy mint reklámok, spot-ok, promok és a játékosokat bemutató un. profil klipek. Ezeket az igen színvonalas bemutató portrékat már évek óta a többszörös Emmy-díjas operatőr Jonathan Belinski fényképezi a producer-rendező Joel Santos oldalán. A művészek a nézők elé akarták tárni Miami Beach fürdő hangulatát, party és klub életét, vibráló éjszakai életét. Tették ezt szamba táncosokkal, DJ-el, szexi lányokkal és világítással a Clevelander Night Club helyszínével.

 

basebelso1.jpg

 

A Clevelander egy igen felkapott éjszakai lokál saját belső medencével, kiváló helyszín az összes játékos bemutatására. A medence fölé kifutót építettek, erre tették a Red Carpet-et, vagyis a vörös szőnyeget. Egy kamera a vízből dolgozott, ami még víz alatti plánokat is fotografált Brian Alexander veterán kameraman jóvoltából. A party stílusú felvételekhez a stáb 2 RED Epic Dragon 6K mozikamerát használt Leica Summicron Prime és Canon Zoom lencsékkel. Az egyik kamera stabilizátor rendszerre volt szerelve, hogy zökkenőmentesen tudja követni a sztárok mozgását a vörös szőnyegen.

 

basebelso2.jpg

 

A másik Epic Dragon hagyományos statívról dolgozott és főleg közelizett. Mindkét kamerához a Teradek Bolt 3000 adóberendezést csatlakoztatták SDI-on keresztül, ami azonnali, vezeték-nélküli HD jelet küldött a Bolt vevőegységhez a videó központba, amit a helység másik végében építettek fel. Az egyik vevő jele a rendező monitorára ment, míg a másik az operátor technikus monitorára. Így a rendező és a fókuszpuller is láthatta az élő felvételt a távolból, - nem kellett a közvetlen helyszínen tartózkodniuk. A valósidejű, vezeték-nélküli monitorozás segítségével alig kellett felvételt ismételni, így szinte öröm volt az editálás.

 

3 kamerás élő közvetítés iPad-el és Teradek szoftverrel

 

Már elérhető az App Store-okban és azonnal letölthető a Live:Air Action, a legfrissebb több kamerás alkalmazáshoz fejlesztett Teradek képkeverő szoftver. Az alkalmazással szimultán módban 3 kamerát keverhetünk, streamelhetünk 3 különböző videó platformra.

 

livesoftverbelso.jpg

 

Mi is tulajdonképpen a Live:Air Action?


Nézzük a főbb jellemzőket! Apple iPad-ekhez használható szoftver, melyhez maximum 6 jelforrás kapcsolható, melyek egyidejűleg keverhetők is. Használhatók iOS eszközök (iPhone, iPad, iPod) kameraként, vagy klasszikus videó kamerák Teradek enkoderekkel kapcsoltan. Amikor az összes eszközt ugyan azon a WiFi hálózaton keresztül csatlakoztatjuk, az alkalmazás begyűjti a kamera forrásokat és kiteszi őket egy kamera választó monitorra, ahonnan aztán kiválaszthatjuk őket editáláshoz és képkeveréshez. Ekkor már választhatunk a beépített grafikákból feliratokat, logokat, átlapolásokat, átmeneteket és még sok minden mást ami egy professzionális közvetítésben előfordulhat. Feltölthetjük az előre elkészített grafikáinkat is. Amikor készen állunk az élő adásra, csak egyszerűen ki kell választani a beépített élő streaming platformot pld. (YouTube, Twitch, Facebook stb), Core-t, vagy felhasználó RTMP-t és már készen is vagyunk.

 

rebeccabelso2.jpg

 

Hogyan használtuk?

 

Lehetőségünk nyílt egy jazz minikoncertet közvetíteni Rebecca Jade előadásában Kaliforniából, íme az eszközpark:

2x Canon Vixia HF-G20 kamkorder Teradek Vidiu Pro-val, LANC vezérlő, Manfrotto HD501 fej és statív.

1x Canon XA-10 kamkorder Teradek Vidiu Pro-val, „Redrock One Man Crew” felfogatással

1x Teradek Link WiFi router

1x Teradek Node modem T-mobile szolgáltatással

1x iPad Pro, Live:Air Action szoftverrel.

 

Teradek Core flotta menedzsment szétosztó a 4 végponthoz

 

A koncert alatt két operátor vezérelte a 2 frontkamera pan/tilt mozgását, míg a hátsó kamera automatikusan mozgott jobbra – balra. Ezt a 3 jelet küldtük el a képvágónak aki a Live:Air Action szoftverrel vágta és keverte a képforrásokat. Internet kapcsolaton keresztül a képkeverő kimenete a Core management rendszerbe került, majd innen a 4 szeparált videó platformra: 1 Facebook oldal, 1 Periscope csatorna és 2 YouTube csatorna volt így táplálva, 26 Mbps sebességgel. Ezzel az összeállítással egy szuper low low budget HD közvetítés valósítható meg, szemben az eszközigényes, vállalkozás szintű, nagy stábot generáló megoldással.

 

www.teradek.com

www.rexfilm.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.093459 másodperc.