MédiatechnikaVideó bíró

Médiatechnika | 2018. Július 18., Szerda 12:00

Hasznos, de kegyetlen

Igen aktuális a téma, valamint Horvátország számára örök fájó pont lehet a rendszer megléte, csakúgy mint számunkra az 1954-es berni világbajnoki döntő. Az előzmények: régen benne van a levegőben, hogy gyors mozgású, főleg labdajátékok esetében (futball, kézilabda, vízilabda, jégkorong) nem láthat mindent a bíró. A pályán vannak segítségei, de sok esetben ez az asszisztencia sem elegendő. A mai korszerű digitális közvetítő kamera láncok lehetővé teszik, hogy a főkimenet mellett, azzal párhuzamosan működjön egy másik rendszer is, amely segíti a bíró munkáját. Ez a VAR (video assistant referee). Milyen esetekben lehet hasznos? Gól és előzményei megítélésében, főleg les helyzet kiszűrésében, büntető megítélésben, súlyos szabálytalanság esete,- sárga, vagy piros lap, valamint olyan esetben, amikor nem a labda közelében történik valami, például két játékos összevitatkozik.

 

vor_ibc_var_team_rs.jpg

 

Ilyen ominózus eset volt a 2006-os futball VB döntő, amikor az indulatok annyira felcsaptak, hogy Zidane lefejelte Materazzit. A bíró nem láthatta az atrocitást, mivel a labda játékban volt a francia kapu előtt, az eset visszajátszásra került és a bíró tudomására jutott. Zidane piros lapot kapott, nem vehetett részt a 11-es párbajban. Olaszország lett a világbajnok. Ez az eset is bizonyosan nagy lökést adott a VAR-nak. A FIFA már több jelentős mérkőzésen tesztelte a rendszert, de világbajnokságon csak most először Moszkvában használták. A rendszer legfőbb építő elemei a kamerák, hiszen ezek biztosítják a bejövő képtartalmat. A videó bíró csapat 4 főből áll, akik ugyan olyan hivatalos FIFA bírók mint társuk aki a pályán dolgozik, még az öltözékük is ugyan az. Ez a bírói team kiegészül még legalább 4 operátorral, akik a lassító kontroll panelokat kezelik. Ők 33 broadcast kamerát értek el, ezekből 8 szuper lassító és 4 ultra lassító képességekkel rendelkezik. Továbbá elérésük volt két további un. offside kamerához is.

 

fwc18-md-cam-plan-v7-new.jpg

 

 

Ezek csak a VAR team számára érhetők el. A 4 fős bírói testület tagjai: VAR, AVAR1, AVAR2, AVAR3. A VAR, vagy főbíró figyeli egy felső monitoron a főkamera képét, alatta 4 felé osztott képen ellenőrzi, vagy visszanézi az esetleges incidenseket. Az ő felelőssége a VAR csapat vezetése és a kommunikáció a játéktéren lévő bíró sporttárssal. AVAR1 feladata: nézi a főkimenet és tájékoztatja a főbírót ha valami esemény történt. AVAR2: gyakorlatilag partjelzői tevékenységet folytat, bedobás és szöglet esetében, a pályán teljesít szolgálatot. AVAR3: a TV program jelére fókuszál, segíti a VAR munkáját, valamint biztos kommunikációt bonyolít le a VAR és AVAR2 között. A VAR csapat munkáját 15 nagyméretű monitor biztosította. Mindezen túl a pálya szélén is található egy terminál, ahol a játékvezető is megnézheti a vitatott esetet akár több kamera állásból is. A VAR rendszer audio rendszerét a Crescent Comms biztosította, mig a videó és gólvonal technológiát a Hawk-Eye Innovations.

 

hor.jpg

 

Ez a technológia bizonyosan a jővő és amikor a játékvezető egy nagy képkeretet formál a karjaival, akkor az azt jelzi, hogy a videó bíróra fog hagyatkozni a döntésében. Így volt ez most legutóbb is a Luzsnyiki Stadionban. Óriási pechsorozat után, amikor is egy öngól után kiegyenlítettek a horvátok, jött ismét egy szerencsétlen kézre felpattanó labda a 16-oson belül. Néstor Pitana játékvezető képkeretet mutatva jelezte, hogy videó bírói segítséget kér a döntéshez. Majd annak alapján 11-est ítélt a horvátok ellen, amit Griezmann értékesített, ismét vezetett Franciaország. Ez a büntető bizonyosan végleg megtörte a horvátokat és eldöntötte sorsukat. Nekik se sikerült az ami Puskás Öcsiéknek 1954-ben, pedig Zlatko Dalic csapatában is benne volt az arany. Horvátország sorsát a 2018-as Orosz világbajnokságon megpecsételte a VAR. Érdekes lenne filozofálni azon, mi lett volna ha az a bizonyos 11-es nem születik meg?

 

fra.jpg

 

De most a franciák vitték haza 4 évre az arany trófeát.


Seiler György
.

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.115055 másodperc.