MédiatechnikaSennheiser 3D AMBEO – Jupiter Holdja filmzene

Médiatechnika | 2017. Július 31., Hétfő 09:00

Mohai György hangmérnök elsőként próbálhatta ki az új rendszert

Mohai Györgyben, amikor első alkalommal (2016 szeptemberében, Berlinben) találkozott a 3D AMBEO recording technológiával és a hozzá kapcsolódó MKH 800 Twin mikrofonnal, illetve PlugIn-el, rögtön nagyon sok ötlet merült fel a technológiával kapcsolatban. Aztán hamar jött is a lehetőség, a Jupiter Holdja című film zenéjének hangfelvételén, hogy az országban először kipróbálhassa ezeket a mikrofonokat. Itt egy video, ahol élőszóban is hallhatók a szakmai vélemények.

 

belso1.jpg

Jupiter Holdja filmzene felvétel a Hungaroton Stúdiójában

 

Tapasztalatait így foglalta össze:

 

"Kiválóan lehet leképezni velük az akusztikai teret, igazán jó érzés, ahogy a mixben egy egységet alkot a zenekar és az akusztikai tér a felvételeken. Az elrendezésnek köszönhetően nagyon könnyen lehet hagyományos 5.1 vagy Dolby Atmos kompatibilis mixeket is készíteni, illetve sztereo kevertet is nagyon könnyen elő lehet állítani a felvételből, attól függően, hogy az adott filmzene milyen platformon fog megjelenni. (Mozi, DVD, Televízó) Nagyon nagy könnyebbség, hogy azonos mikrofon pozíciókból a keverés során utólag eldönthetjük, hogy milyen karakterisztikát akarunk használni, így akár a különböző felhasználásra készített mixekben, más-más karakterisztikákat is tudunk választani ugyanazon mikrofonokból. Az MKH800Twin mikrofonoknak igen transzparens, részletgazdag hangjuk van, öröm velük szinte bármelyen hangszer vagy zenekar rögzítése. A Sennheisertől eddig is megszokott kiemelkedően jó jel-zaj viszonnyal rendelkeznek. Nagyon kíváncsi voltam, hogy eltérve az ajánlott elrendezéstől, más-más feladatokban hogyan tundám használni ezt a mikrofont. Az ajánlott elrendezésen túl kiróbáltam spot pozicíókban és a Decca Tree elrendezésben is ezeket a mikrofonokat használtam. Rögzítettem vele vonosnégyest és klasszikus éneket és szólóhangszereket is. Tapasztalatom szerint, minden pozicióban kiválóan teljesített, és igen élvezetes és tanulságos volt a mixek készítése közben a karakterisztikákat változtatni."  


 belso2.jpg                    
Sennheiser MKH 800 TWIN mikrofon


Az MKH 800 TWIN egy kivételes minőségű univerzális kondenzátor mikrofon. A mikrofon egy duál-kapszulát tartalmaz, mely 2 nagy-linearitású, szimmetrikus "push-pull" (ellenütemű) jelátalakítóból áll. Ez egy "oldaltűz" mikrofon, a jelátalakító két kardioid karakterisztikája mikrofon tengelyének két oldalán helyezkedik el. A rendszer a jelátalakítók jeleit nem a mikrofonban kombinálja egy adott karakterisztikát létrehozva, hanem két-csatornás jelként a mikrofon kimeneten keresztül továbbítja. Ennek köszönhetően az MKH 800 TWIN iránykarakterisztikája kívülről szabályozható. A jelek a keverőpultban tetszőlegesen kombinálhatók, így a gömb-karakterisztikától a 8-asig bármilyen karakterisztika beállítható, a számtalan közbenső karakterisztikát is beleértve. Ez a legendás MKH 800-as modellre épülő mikrofon új távlatokat nyit a stúdiófelvételek világában.
 
A rendszerrel kapcsolatos további információk a Sennheiser Blueprints oldalán találhatóak. Az AMBEO Music Blueprints gyors útmutatóként szolgál arra vonatkozóan, hogy hogyan rögzítsük és keverjük az élőzenét ahhoz, hogy 3D-s hangzásélményt érjünk el fejhallgatóval vagy hangfalakkal történő zenehallgatáskor. A 3D-s, immerzív felvételek készítése egy új és egyre nagyobb teret nyerő szakterület. Az AMBEO használatával készült felvételek hallgatásakor újrateremtheted az élőkoncertek leírhatatlan hangulatát. A zenei fesztiválok különleges atmoszféráját és szárnyaló hangzását, vagy a klasszikus koncertek energiáját és meghittségét. Összefoglalva: az AMBEO egy új zenei minőség megtapasztalására invitál.
 
Az AMBEO 3D-s zenei felvételeknél az AMBEO Square, az AMBEO Cube vagy a Lean AMBEO Cube megoldás veszi át a főmikrofonok funkcióját. A három különböző elrendezés részleteiről bővebb eligazítás itt található, ahogy a keverés részletei, illetve a csomag tartalma is. Egy oktatóvideó is rendelkezésre áll az MKH800  TWIN plug-in Cube elrendezéssel történő használatáról.
 
A hangfelvételhez szükséges szettek bérelhetőek is. A bérlés feltéteivel és technikai lebonyolításával kapcsolatban az Audio Partner Kft-nél lehet érdeklődni.

( - )

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.094739 másodperc.