Médiatechnika REXFILM - ANGÉNIEUX BEMUTATÓ

Médiatechnika | 2017. Január 13., Péntek 17:00

Közvetlenül az IBC után az Angénieux termékmanagere a hazai forgalmazó Rexflm Építő utcai bázisán, bemutatta a márka legújabb objektívjeit.

Jacques Bouley-val beszélgettünk az új termékekről.

 

SAM_6005.JPG

 

Tulajdonképpen két új dolgot mutattunk be az idei IBC-n. Most prezentáltuk Európában először az új 44-440 Anamorphic Optimo-t. Talán emlékeznek rá, hogy pár éve kerültek először piacra a kompakt anamorf Optimo objektívek, először az 56-152 majd a 30-72. Ezek az objektívek kézi kamerákhoz készültek. De a filmoperatőrök nagyobb hatótávolságú lencsére vártak, és az elvárásoknak megfelelően ezt idén NAB-n bemutattuk. Most először pedig Európában is. Jók a visszajelzések, pedig még csak pár hónapja kezdtük el forgalmazni. Szóval az Optimo családból ez volt az újdonság. De a nagyobb érdeklődést kiváltó esemény, az új Angénieux EZ Type objektív széria bemutatása volt. Ezek az objektívek más koncepcióra épülnek, mint az Optimo-k. Az Optimo típusú lencsékkel elsősorban a professzionális piacot célozzuk meg, a film piacot, általában a profi produkciókat. Ezzel ellentétben az EZ Type kifejezetten egy olyan objektívszéria, amit video felvételekhez és DSRL felhasználóknak készítettünk. Ezzel akarjuk áthidalni a rést a fényképészet és videózás, valamint a filmkészítés között. De a legtöbb felhasználónak, akik DSLR vagy éppen egy belépő szintű Super 35 kamerát használnak, szüksége van jó minőségű lencsére egy, a filmes objektívekre emlékeztető ergonomikus kialakítással. Ezt tartottuk szem előtt, amikor megterveztük ezeket az objektíveket. Az egyik egy 15-40 mm fókusztávolságú, Super 35 kamerákhoz való lencse - ami elég érdekes feladat volt-, a másik a 30-90 mm fókusztávolságú objektív, mindkettő két átfedésben lévő fókusztávolsággal. A két lencse alapja, ahogy mi hívjuk, az IRO (Interchangeable Rear Optic) technológia, ami cserélhető optika rögzítőt (S35/FF) jelent.

 

44-440L-FDT.jpg44-440 Anamorphic Optimo

 

Konkrétan azt jelenti, hogy az objektív hátsó része levehető, és egy megfelelő tisztaságú, pormentes környezetben végrehajtott 10 perces műveletsor után az objektív használható fotózáshoz is. Az elképzelés tehát az, hogy ha valaki elmegy felvételt készíteni például egy 24x36-os kamerával, akkor legyen egy jó filmes objektíve, amivel 300°-os elfordulással tudja a fókuszt állítani, és egy olyan objektíve legyen, ami széles fókusz tartományt biztosít. Tehát, ne legyen korlátozva a fotózáshoz alkalmas objektívekkel, amik tökéletesek állókép készítéséhez, de amikor mozgóképről van szó, akkor egy jó filmes objektívre van szükség. Ez az elképzelés. A két objektív jövő tavasszal kerül a piacra. Kiegészítésként pedig egy motorizált lencse vezérlőt is biztosítunk, amely mindkét objektívvel kompatibilis. Abból indultunk ki, hogy ha valaki például egyedül megy forgatni, gyorsan kell mennie, akkor két objektívvel és egy vezérlővel - ami mindkettő objektívvel működik - tud majd egyedül dolgozni, fókuszt állítani, nagyítani, íriszt beállítani. Dokumentumfilmeseknek kifejezetten előnyös. És a közeljövőben jó eséllyel folytatjuk majd az Angénieux EZ Type szériát, de előbb ez a két objektív lesz elérhető. Azt kell észben tartani - és most az Optimo felhasználókhoz szólok elsősorban-, hogy ezeket az objektíveket is teljes mértékben mi terveztük, mechanikailag és optikailag is.

 

OPTIMO EZ Type series.jpg

EZ Type objektív széria 


-          Ezek teljes egészében francia termékek?

A tervezés francia, a gyártás külföldön történik. Egy japán alvállalkozó végzi a gyártást és természetesen a minőség megfelel az Angénieux elvárásainak. Mindig is optika gyártóként voltunk ismertek, különösképpen a filmgyártásban, ezért nem engedhetünk a minőségből. Egyszerűen azért oldjuk meg így, mert nem vagyunk felkészülve a tömeggyártásra, ami ilyen belépő szintű objektívek esetében szükséges. Ezek az objektívek 9 000 és 12 000 Euro között vannak, ami lényegesen olcsóbbazoknál, mint amiket eddig forgalmaztunk. Mestermunkához vagyunk szokva, sok időt szánunk azokra az objektívekre, amiket a filmgyártáshoz készítünk. Ez a fajta gyártói hozzáállás lehetetlenné teszi a tömeggyártást. Ezért döntöttünk így. Ezek más típusú objektívek, inkább az ENG és a filmes objektívek között helyezkednek el. Az optikai és a mechanikus felépítése más, mint az Optimo objektíveké. Ez nem egy Optimo, de egy nagyon jó minőségű objektív, olyan felhasználóknak, akik most veszik az első felszerelésüket. És úgy gondolom nem fognak csalódni.

-           Mik a terveik a jövőre nézve? Esetleg tovább nyitnak a DSLR kamerák világa felé?

Nem arról vagyunk ismertek, hogy olcsó termékeket gyártunk. Csökkentettük amennyire csak lehetett az árat, de meg akartuk őrizni a professzionális szintű minőséget. Ez továbbra is befektetést igényel, de emellett egy igazi lehetőség a DSLR felhasználóknak, videósoknak, produkciós cégeknek, dokumentumfilmeseknek, azoknak, akik jó minőségű eszközökbe szeretnének befektetni, és akiknek eddig ezen a területen csak a nagyon drága opciók jöhettek szóba. Úgy gondolom, hogy ez egy igazán érdekes belépő szint.

  -           Arra gondolok, hogy sok fotós, operatőr – különösen a fiatalabb generáció – kezdett DSLR kamerával dolgozni és ma már vannak ragyogó DSLR kamerák a piacon.

Pontosan. Ezeknek az embereknek ez egy lehetőség, hiszen gyakorlatilag zoom objektívet ajánlunk nekik. A 2.7-szeres és 3-szoros nagyítási arányról beszélek, és az Optimo felhasználói által már ismert tulajdonságokról. De továbbra is kompakt objektívekről van szó, alig 2 kiló felett, egy jó filmes objektív kialakításával. Úgy tudják majd állítani a fókuszt, ahogy már megszokták, a 300°-os rotációra gondolok. Ez nagy különbség az fotós objektívekhez képest. És könnyedén válthatnak majd egyik kamera rendszerről a másikra, mivel ezeknek az objektíveknek nagyon egyszerűen cserélhető foglalatuk van. Az objektíveket PL foglalattal szállítjuk, de gyártunk E és EF foglalatokat is.

-           És milyen volt a mai rendezvény?

Tetszett nagyon. Tudjuk, hogy milyen erős partnereink vannak, nagyon profik. És az együttműködés a RED-del kifejezetten érdekes, mivel pont most ajánlanak egy új kamerát, a RAVEN-t, ami szinte ugyanazt a felhasználói réteget célozza meg. Végül a felhasználó úgyis a neki legmegfelelőbb megoldást fogja választani. És persze jó barátok is. Mindig jó találkozni jó barátokkal.

-           Úgy láttam, alapvetően a fiatal generáció képviseltette magát. Úgy tűnt számomra, hogy nagyon ismerik a kamerákat, objektíveket, rengeteg kérdésük volt…

Nagyon precízek. Rendkívül ismerik azt a területet, amiről beszélnek, ezért a kérdéseik kifejezetten aktuálisak. Ők az új generáció. Egy olyan generáció, akik már most sokat tudnak, akik forgatnak, saját felszerelésük van és már most sok tapasztalatuk. Ez a digitális filmezés jövője.

-          Kiderült a beszélgetések során, hogy használtak korábban Angénieux objektíveket?

A felhasználók egy része igen. Páran közülük voltak már filmes forgatáson és ismerik az Optimo-t. A többiek valószínűleg még egy kicsit fiatalok ahhoz, hogy forgatáson dolgozzanak.

-           De arról álmodoznak…

Igen. A legtöbben arról álmodnak, hogy forgatáson dolgozzanak, és igazi filmoperatőrök legyenek.

 

www.rexfilm.hu

www.angenieux.com

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.095944 másodperc.