MédiatechnikaAhol a nagy rendszerek épülnek

Médiatechnika | 2020. Augusztus 25., Kedd 09:00

Studiotech Broadcast System Division 2017-es megalapításáról Orosz Károly, a Studiotech Hungary ügyvezetője, magazinunknak korábban adott nagyinterjújában beszélt.

...

st_bsd_1.jpg

...

Az új divízió broadcast rendszerek tervezésével, installációjával és betanításával foglalkozó külön üzletág. Alapításának legfontosabb oka az volt, hogy növelje a Studiotech cégcsoport rendszerépítő kapacitását. A Studiotech cégcsoportnak Magyarország mellett még számos országban van irodája (Belgium, Franciaország, Lengyelország, Algéria, Marokkó, Ausztrália és Niger), de rendszerépítő installációs kapacitással csak Brüsszelben és Varsóban rendelkezik. Az újonnan létrehozott magyarországi divízió kapacitása közel azonos a belgiumival, de jóval meghaladja a lengyelországi gyártókapacitást. Már azóta terveztük, hogy részletesen bemutatjuk az ott folyó tevékenységet, amióta hallottunk a magyarországi Studiotech új divíziójának, a Studiotech BSD-nek a megalapításáról.  Erre idén tavasszal nyílt lehetőségünk.

 

A 10-es úton Dorog felé haladva Pilisjászfalu határában egy hatalmas, modern épület oldalán jókora Studiotech logóra lettünk figyelmesek. Megérkeztünk.

...

st_bsd_2.jpg

...

Becsengetünk a Studiotech Broadcast System Division csengőn. A BSD munkatársai kedvesen invitálnak be minket birodalmukba. Egy modern iroda egységbe lépünk be, hosszú folyosó, balra egy elegáns üvegajtón keresztül egy hatalmas tárgyaló tárul elénk, jobbra irodák sorakoznak. A folyosó közepén nyílik a tipikus mérnöki back office helyiség, A0-ás plotter, fénymásoló, A0-ás papírvágó, lamináló és még sok apróság, ami egy modern mérnöki iroda működéséhez elengedhetetlen. A folyósó végén a tervező mérnökök, az adminisztráció és a vezetői iroda. Minden irodában egységes, modern, világos árnyalatú irodabútor, elegáns megjelenés. Az érdeklődő szemlélő persze a diszkréten elbújó technológiát is észreveszi, beléptető rendszer, kamerás megfigyelő, tűz- és betörésvédelmi rendszer mindenütt. De talán ti nem is ezért jöttetek, mosolyodnak el vendéglátóink, nos lássuk az „üzemet”.

...

st_bsd_3.jpg

...

Az irodarészből egy összekötő folyóson jutunk el a hatalmas üzemcsarnokba. Közel 1000 m2, több mint 6 méteres hasznos belmagasság, nyugalmat árasztó világos szürke és fehér falburkolatok és tökéletes képrázásmentes LED-es világítás, mely jól egészíti ki a felülvilágítókon beszűrődő napfényt. A csarnok telis-tele stúdiótechnikai berendezésekkel. Előttünk mobil rack-ek sorakoznak két sorban, az egyik fal mellett rengeteg kamerát látunk, kicsit odébb egy teljes stúdió vezérlőhelyiség van felépítve, távolabb 2 db 12 méteres crane áll, jobbra éppen két vezetéknélküli kamerarendszert tesztelnek, nagy a sürgés- forgás mindenütt. Olyan mintha egy komplett stúdióban lennénk, de a stúdiótér, a vezérlő és a rack- szoba is egy helyiségben van.

Mielőtt választ kapnánk arra, hogy éppen milyen rendszer összeszerelése folyik, vendéglátóink végig vezetnek a csarnokban.

...

st_bsd_4.jpg

...

Az egyik sarokban raklapos magasraktárat látunk, itt több mint 80 raklapon tárolják a beérkezett berendezéseket, mielőtt ezek beépítésre kerülnének. A csarnok másik végében a műhelyeket találjuk. Az egyik az úgynevezett mechanikus műhely, ahol főleg a szerkezeti és fémipari elemek gyártása, kialakítása történik. Mindenütt modern szerszámok láthatóak példás rendben, látszik, hogy az itt dolgozók valóban vigyáznak a munkaeszközeikre. A műhely egyik oldalán található szekrényekben sorakoznak a különféle elektromos és pneumatikus kéziszerszámok sora, természetesen mindegyik hordládában. A sokféle kéziszerszám láttán nem tudjuk csodálkozásunkat leplezni, miért kell ennyiféle funkciójú szerszám. Vendéglátóink elmondják, hogy itt minden egyedi gyártásban készül, tehát akár minden nap más-más eszköz, mechanikus elem összeszereléséhez, vagy elkészítéséhez szükséges célszerszámra van szükség. Mivel az itt elkészült rendszerek szinte 100%-ban exportra készülnek, nem engedhető meg a „barkácsolás”, mindent a lehető legjobb minőségben kell elkészíteni, amihez elengedhetetlen a jó szerszám. A másik műhely az asztalos műhely. Itt gyártják a stúdiók bútorzatait, a flight case-eket, és a kész rendszerek kiszállításhoz szükséges speciális méretű, egyedi ládákat is.  Az asztalos műhelyben is a széleskörű professzionális szerszámozottság látható.

Az asztalosműhelyhez kapcsolódik még egy gépműhely is, ahol kombinált faipari megmunkáló gépeken kívül egy lapszabászgép is helyet kapott.

...

st_bsd_7.jpg

...

A műhelyek tetején, egy galérián hozták létre az úgynevezett „kézi” raktárat, mely egy polcos raktár. Itt tárolják az installációkhoz szükséges apró elemeket, csatlakozókat, átalakító kábeleket, kötőelemeket és rack szerelvényeket, közel 1000 különféle típusú alkatrészt. Mindkét raktárban megfigyelhető a polcazonosítási rendszer. A készletnyilvántartó rendszer nem csak a készletet, hanem egy adott tétel raktáron belüli pontos helyét is nyilvántartja. Ennek segítségével a keresett alkatrész pillanatok alatt megtalálható. Természetesen mindkét raktár zárt, ide csak a raktározással megbízott munkatárs léphet be, vehet ki vagy léptethet be alkatrészeket.

A csarnokbeli „tárlatvezetés” végén a BSD munkatársai büszkén mutatták a 3D CNC marógépüket, amellyel az egyedi igényeknek megfelelően tudnak gyorsan és magas minőségben előlapokat, csatlakozótáblákat vagy más mechanikus alkatrészeket készíteni.

 

De milyen munka folyik most a látogatásunk idején a BSD-ben?

 

A csapat most egy nagy és komplex projekt befejezése előtt áll, tudjuk meg. Mostani projektjüket a Brüsszeli Studiotech megbízásából végzik (a legtöbb BSD projektnél a Belgiumi Studiotech a megbízó). Egy 22 kamerás közvetítő rendszert építenek a BSD munkatársai. Azt hiszem mindenkiben felmerül, miért a közvetítőrendszer megfogalmazás, nem közveítőkocsi, vagy stúdiórendszer. Mi is feltettük ezt a kérdést.  A jászfalui kollégák elmondták, hogy egy mobil közvetítőrendszerről van szó, mely a megszokottól eltérően nem közvetítőkocsiban lesz elhelyezve, beépítve, hanem minden eleme mobil konténerekben, mobil rack-ekben és flight case-ekben került elhelyezésre és majd szállításra. Az, hogy ez a mobil megoldás hogyan alakult ki, milyen nehézségeket okozott a tervezésnél és a kivitelezésnél és hogy erre a kihívásra milyen megoldásokat találtak a BSD mérnökei, következő számunkból tudható meg részletesen.

 

https://studiotech.hu/

 

(Kenderessy Miklós)

 

 

 

 

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.073795 másodperc.