MédiatechnikaBemutatták az “Így készült a Macskafogó” című filmet

Médiatechnika | 2019. Január 15., Kedd 09:00

32 évvel a Macskafogó bemutatója után elkészült a rajzfilm hiánypótló werkje a Macskafogo.hu rajongói oldal munkájának köszönhetően, benne a film kitalálójával, Nepp Józseffel.

A filmet  egy születésnapi gálán mutatták be először a Pannónia Stúdió épületében, ahol egyúttal egy Macskafogós kiállítás is nyílt! A kiállítás bemutatja a rajzfilm elmúlt években megmentett relikviáit, a költségeket a rajongók crowdfunding kampányon keresztül finanszírozták.

 

macskafogo-rendezoi-kommentar-01.jpg                                                     Balról Ternovszky Béla és Nepp József

  

Tavaly év végén ünnepelték a Macskafogó 32. születésnapját a Pannónia Stúdió épületében, ahol annak idején a film készült. A bemutatón vetítették le először a film most elkészült werkjét az “Így készült a Macskafogó”-t is. Ebben a rendezővel, Ternovszky Bélával, színészekkel, rajzolókkal és a film azóta elhunyt kitalálójával, Nepp Józseffel készült interjúk szerepeltek. A Macskafogo.hu rajongói oldal önkéntesei Ternovszky Bélával és Nepp Józseffel egy rendezői kommentárt is készítettek, amelyben végig veszik a film kultikus jeleneteit és azokhoz kapcsolódó anekdotákat. A bemutatón Ternovszky Béla rendező mellett a rajzfilm figurák magyar hangjai és a rajzfilm alkotói is ott voltak!

 

336503_galeria_macskafogo_15.jpg


A rajongók három évvel ezelőtt kezdtek dolgozni azon, hogy méltó módon megőrizzék és ápolják a kultikus rajzfilm emlékét. Felkutattak és digitalizáltak még fellelhető relikviákat, mint például a film eredeti képes forgatókönyvét, figuraterveket, celleket, rajzokat és plakátokat is, továbbá elkészítették az “Így készült a Macskafogó” című werkfilmet és kiállítást is. A rajzfilmért rajongói, köztük Post Office Films Kft. vezetői, együttműködve a jelenleg a Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum elődjével beszkennelte a rajzfilm egyetlen létező film negatívját 6K felbontásban az Origo Film Group Zrt. segítségével, majd átadta a Filmarchívum munkatársainak felújításra.

 

336512_1024_macskafogo_22.jpg

 

Ez a digitalizálás képezte az alapját a kultfilm teljeskörű digitális restaurálásának, amely a Filmalap filmdigitalizációs és filmfelújításii programjában zajlott. A rajzfilm digitális felújítását Ternovszky Béla közreműködésével a Filmarchívum Igazgatóság irányításával a Filmlabor Igazgatóság végezte. A teljeskörűen felújított rajzfilm a rajongók nagy örömére ismét moziba kerülhetett és a Filmarchívum már a digitálisan felújított rajzfilm DVD és BluRay kiadásán is dolgozik!

 

336530_1024_macskafogo_38.jpg

 

A rajongók az “Így készült a Macskafogó” kiállításon a rajzfilmes relikviák bemutatása mellett magyar ipar- és képzőművészeknek és a FabLab Budapestnek köszönhetően a filmből ismert tárgyakat keltenek életre. Például a Ratracer 2000 autó használati utasítása, Mr. Tejfel szivarvágója vagy éppen a 411-es egér börtön.

 

MV5BOGMxNTliNTAtNTA4MS00MzFhLTlkZTUtMzM0Y2RkZDUxYjJjXkEyXkFqcGdeQXVyMTkxODE4MTA@._V1_.jpg

 

A bemutatót követően az “Így készült a Macskafogó” filmet online mindenki számára ingyenesen elérhetővé tették! Azonban a rajongók a film és a kiállítás költségeinek fedezésére valamint a Macskafogó univerzum fennmaradásáért tovább folytatják a korábban 30 naposra tervezett gyűjtésüket. 

 

www.macskafogo.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.176530 másodperc.