MédiatechnikaBlackmagic Design fejlesztések

Médiatechnika | 2019. Március 11., Hétfő 09:00

A mára globális gyártóvá fejlődött BMD, szinte a broadcast és a filmes munkafolyamatok teljes egészét képes lefedni. Köszönhető ez a jól átgondolt felvásárlásoknak és a magasan képzett fejlesztő mérnök csapatnak.

Mozifilmes zsebkamera


Meglepő de valóban itt tart a mozifilm gyártás. 4K fényképezőgépnek látszó tárgy, de a műszaki tartalom egész mást rejt. 4/3 collos képszenzor, natív 4096x2160 felbontással. Kompatibilis a különösen jó minőséget képviselő Micro 4/3-os lencsékkel. A szuper széles, 13 stoppos dinamika tartomány biztosítja a high-end filmes képi világ megteremtését. A különösen jó sötét részleteket exponáló teljesítmény maximum 25600 ISO-ig növelhető. A szénszál és polikarbonát összeállítású kivitel gondoskodik a pehely könnyű súlyról és a masszív, ellenálló gépvázról. A több funkciós markolatról érhető el a felvétel start/stop, állokép exponáló gomb, ISO, zársebesség, blende, fehér egyensúly, bekapcsolás stb.

 

bmdpocket.jpg

 

A beépített médiák közt találunk SD, UHS-II és CFast kártya rögzítőket. Az USB-C bővítő port biztosítja a hosszabb idejű, folyamatos felvételek készítését egy külső SSD, vagy flash diszk csatlakoztatásával. A szabványos fájl formátumok kompatibilisek a népszerű NLE szoftverekkel, ilyen a 10 bites ProRes és a 12 bites RAW. Elérhető teljes méretű HDMI kimenet a kamera monitorozáshoz teljes státusz megjelenítéssel is. Professzionális, fantomtápos mikrofonokhoz használhatjuk a mini XLR csatlakozót 48 Voltos táppal, de van 3,5 mm audio jack, fejhallgató és 12 voltos tápfesz bemenet is. A beépített 5 collos LCD érintős, amely segítségével a pontos fókusz beállítást is elvégezhetjük felvétel közben.

 

bmdpocketmasik.jpg

 

Az LCD támogatja a képtartalomra kevert státusz, hisztogram, fókusz, csúcsfény, transzport megjelenítést is. A 4K képek frekvenciája max. 60, míg a HD képeké max. 120 lehet. 3D LUT alkalmazható monitorozáshoz és felvételhez is. A zsebkamera a Blackmagic OS operációs rendszert használja, csakúgy mint a nagytestvér URSA Mini és URSA Broadcast. A zsebkamera csomagban érkezik a felhasználókhoz ami tartalmaz Bluetooth távvezérlési lehetőséget valamint teljes licencet a Da Vinci Resolve Studio editáló, színmegadó, fényelő, vizuális effek és hangutómunka alkalmazások használatához.

Nos valóban egy nagy tudású ám igen kis helyigényű eszközzel bővült a BMD 4K kamera terméksora. Főkamerának még a gyártó sem javasolja, - elsősorban fényképezőgépre emlékeztető ergonómiája miatt, - azonban kiegészítő kameraként, vágóképezni, totálozni, szemszög snittben igen jól megállja a helyét.


RAW kodek

 

Forradalmian új és modern kodek, könnyebb használat, jobb minőség a RAW minden előnyével. A publikus beta változat az IBC-n jelentkezett első alkalommal. A felhasználók letölthetik az URSA Mini Pro kamerákhoz a Blackmagic Kamera 6.0 Beta frissítésen keresztül. Ezzel párhuzamosan a BMD honlapjáról a DaVinci Resolve 15.1 update is elérhető ingyenesen, amely tartalmazza a Blackmagic RAW támogatást is.

A RAW kodek több éves fejlesztés eredményeként több technológiát ötvöz, úgy mint de mozaik algoritmus, kiterjedt metaadat támogatás, magasan optimalizált GPU és CPU gyorsított feldolgozás. Használható az akvizíciótól az utómunkáig editálásra és fényelésre, színmegadásra egyetlen fájlból. A hagyományos RAW fájlok hatalmasak és nagyon igénybe veszik a processzort. A videó fájlformátumok gyorsabbak, de minőség problémák lépnek fel a 4:2:2 videó szűrők használatával, amely csökkenti a színfelbontás. A BMD RAW megoldotta ezt a gondot egy intelligens de-mozaik eljárással, melyet a kamerába integráltak, ahol a kamera által hardver gyorsítás történik. Ennek eredménye egy hihetetlenül hatékony kódolás, amely ugyan azt minőséget, bit mélységet, dinamika tartományt, kontrollt adja mint a RAW, csak sokkal nagyobb teljesítménnyel és kisebb fájlmérettel mint a legnépszerűbb videó kodekek.

 

raw1.jpg

 

Az intenzív részleges de-mozaik processzálást elvégzi a kamera hardver, így szoftvernek, pld. DaVinci Resolve nem kell sokat dolgoznia a fájlok dekódolásával. Ezen túl a GPU és CPU gyorsított frame dekódolás páratlan gyors, így egy különösen zökkenőmentes környezetben kezdhetjük meg az editálást és fényelést. A BMD RAW sokkal több mint egy egyszerű RAW konténer formátum, az intelligens dizájnnak köszönhetően érti a kamera és szenzor „beszélt nyelvét”. Ez azt jelenti, hogy képadatok és szenzor karakterisztikái együtt kerülnek kódolásra és mentésre a RAW fájlba.

 

csoportmunka.jpg

 

Mindez a felhasználónak sokkal jobb képminőséget ad, még magasabb tömörítés esetén is, csakúgy mint a teljes kontroll lehetősége a jellemzők felett, mint: ISO, fehéregyensúly, expozíció, kontraszt, telítettség stb. A még nagyobb élethűség érdekében a RAW a BMD 4. generációs színterét használja, amely a különlegesen pontos bőr tónus visszaadásról és gyönyörű élethű színekről gondoskodik. A képek non-lineáris, 12 bites kodoláson esnek át a maximális színreprodukció és széles dinamika tartomány érdekében. Az új RAW bármely szoftverfejlesztő számára könnyedén elérhető. A szabadon elérhető fejlesztő SDK biztosítja más gyártó alkalmazásának hozzáadást a BMD RAW-hoz Mac. Windows és Linux környezetben.

 

DaVinci Resolve 15

A sokadik frissítés teljes mértékben integrálja a vizuális effekteket és mozgó grafikákat, még több audio eszköz, valamit több száz új jellemző és bővítmény amelyeket vágók és színmegadók kérései alapján fejlesztettek. Mindez ingyenesen elérhető a Blackmagic Design weboldaláról. Egy teljesen új „Fusion” oldal több mint 250 eszközt kínál, kompozitáláshoz, festéshez, patícióhoz, animált címekhez. A hang utómunka is frissült a Fairlight audiohoz. A Resolve 15 gyakorlatilag folytatja az utómunka forradalmasítását, azáltal, hogy 4 high-end alkalmazást egyesít, különböző oldalakon, egyetlen szoftveregységben.

 

4-davinci-resolve-15.jpg

 

Az „Edit” oldal az összes professzionális jellemzőt felkínálja amelyek az editorok számára fontosak lehetnek offline és online szerkesztésben. A „Color” oldal jellemzője a világ egyik legjobb színkorrekciós felülete. A „Fairlight” kifejezetten magasszintű hang utómunkára szabott. A már említett „Fusion” pedig a látványtervezőknek és mozgókép grafikusoknak készült, segítségével kreálhatnak játékfilm minőségű effekteket és animációkat. Mindez egyetlen gyors kattintással elérhető, lépkedve a főoldalak között. Az egyéni munka mellett  csoportmunka is megvalósítható, különböző alkotók dolgozhatnak együtt ugyan azon a projekten egyidőben. Jelenleg a DaVinci Resolve 15 Studio az egyetlen rendszer amely egyidőben engedi dolgozni a vágót, fénymegadót, vizuális művészt és hangmérnököt.

 

davinci-resolve-15.jpg

 

Ez az együttműködő workflow radikálisan felgyorsítja az utómunkát, hiszen a felhasználóknak nem kell importálni, exportálni, transzkódolni a projekteket a különböző szoftver alkalmazások között, minden ugyan abban a szoftver alkalmazásban található. Jó hír a coloristoknak, hogy egy teljesen új LUT böngészőt kapnak a LUT-ok gyors preview-jához és alkalmazásához, új megosztott node-ok, többszörös playhead-ek, zajcsökkentés, szuper skálázó HD-től 8K-ig és még rengeteg más hasznos funkció várja a felhasználókat.


www.blackmagicdesign.com

 

 

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.095005 másodperc.