MédiatechnikaBolero S a német Bundesligában

Médiatechnika | 2019. Február 20., Szerda 13:00

A mai nagyformátumú sportesemények közvetítési színvonala folyamatosan növekszik. Mindezek kiszolgálására a Riedel Communication létrehozta saját Managed Sports Service divízióját.

E gondolat mentén a DFL (Német Futball Liga) csatlakozott a Riedelhez, azért, hogy közösen megtervezzenek egy megbízható infrastruktúrát a német Bundesliga játékvezetői kommunikációjához. A Bolero vezeték-nélküli intercom rendszer 2017-es bemutatása óta már létezik egy olyan megbízható és különleges hangminőséget biztosító platform, amely tökéletesen alkalmas sportközvetítésekhez. A kihívás az volt, hogy olyan megoldást kellett létrehozni, amely kristálytiszta kommunikációt biztosít a Bundesliga bíró, a partjelző asszisztensek és Kölnben található Video-Assist-Center között. Jelentős szempont volt az eszköz hordhatósága, az derékszíjra csatolható eszköz a legkisebb mértékben sem zavarhatja a játékvezetőt a munkájában. Nos mindezen filozófiák mentén haladva a DFL szakértői és Riedel mérnökcsapata úgy határozott, hogy létre kell hozni a Bolero kisebb változatát, amely korlátlan mozgás-szabadságot biztosít a pályán, miközben megőrzi a legfontosabb Bolero képességeket, ilyen a: több csatornás működés, a nagy tisztaságú hangminőség és a páratlan RF megbízhatóság.

 

Beltpack+Bundesliga_2.jpg

 

Kezdetben az volt a döntés, hogy a VOX (Voice Activated Transmission) kéznélküli technológia vezetne a projekt sikeréhez. Az eredmény az, hogy a VOX működésű kézmentes Bolero övegység és a pehely könnyű headset kombinációja adja a jó megoldást. Így biztosan valós időben összeköthető a pályán lévő bundesliga bíró és asszisztensei, valamint a videó bíró asszisztens, aki a Riedel vadonat új  Remote Operations Centerében (ROC) foglal helyet Wuppertalban. Az intenzív munka meghozta gyümölcsét és a 2018/2019-es futball szezonban próbafutásban hadra fogták a kis Bolerot (Bolero Small). Meghaladva minden várakozást, a kompakt méret, a könnyű súly és ez egyszerű működés kiválóan teljesített. A Riedel üzletfejlesztési igazgatója Jacqueline Voss kiemelte: „Egy nagyszerű együttműködés ünnepelhetünk a Riedel, a DFL és Német Futballbíró Szövetség között. Dortmundban a Signal Iduna Park Stadionban 80.000 néző előtt nagy követelmény volt a tiszta kommunikáció a döntéshozók között. Kizárólag a laboratóriumunkban, - fülhallgató-konfigurációkkal, mikrofonokkal és hangátalakítókkal végzett kísérletek nem lennének elegendők. Köszönet a fantasztikus DFL partnerségnek, átfogó teszteket végezhettünk el a hivatalos Bundesliga stadionokban, nagyon elégedettek és boldogok vagyunk, hogy a fejlesztő csapat erőfeszítéseit siker koronázza.”

 

Bolero DFL Auswahl_4.jpg


Az idei szezonban a Riedel Managed Sports Services és a Bolero S, az összes 306 Bundesliga futballmeccsen megbízható játékvezetői kommunikációt fog biztosítani. A 18 stadion mindegyikében 3 Bolero antenna gondoskodik a teljes lefedettségről a pályán és azon kívül a bírók öltözőjében és a játékoskijáróban is. Az antenna jelek a Riedel Artist 32 interkom mátrixba jutnak, aztán WAN VoIP-n keresztül kapcsolódnak a VAC-hoz Kölnben és a ROC-hoz Wuppertalban. Itt a mérnökök minden egyes rendszerelemet valós időben figyelnek és reagálnak a pályán bekövetkező változó körülményekre. Az olyan paraméterek vezérlésével, mint a kapu, az idő és a határoló küszöbértékek, minden VOX-mikrofont külön-külön kalibrálható minden játékvezető számára, majd finomhangolható valós időben a stadion környezetéhez. A Riedel szakemberi felügyelik az övegység akkumulátorának töltöttségi szintjét és a rendszer integritását is, így a bíró teljes mértékben a helyes döntésekre és a játék irányítására koncentrálhat.

 

Bolero DFL Auswahl.JPG


„A Riedel-el megtaláltuk az ideális partnert a játékvezetői kommunikációban. A testreszabott megoldásaik segítik a magas színvonalú sportesemény lebonyolítását, pld: motorsportok, vagy a legfontosabb futball tornák, tapasztalatuk a témában páratlan és egyedülálló.” Mindezt Ansgar Schwenken, DFL futball igazgató mondta és hozzá tette: „Együttműködésünk a Riedel-el megteremtette a Bolero S-t, a Remote Operations Center támogatásával pedig élvezhetjük a probléma mentes, teljes szerviz biztonságát és a mérkőzéseink igazságosságát.”

 

    www.riedel.net

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.103744 másodperc.