MédiatechnikaBroadcast Solutions installációk a világban

Médiatechnika | 2020. Május 07., Csütörtök 07:00

A világ szinte minden pontján installáltak már ezt azt. Az egészen átlagos projekttől kezdve a legösszetettebb is előfordul a bingeni tervezőasztalokon. A tényleges megvalósítás jelen esetben a helyszíneken, Dubajban és Finnországban történt.

nyyito_600.jpg

.........

Közel-Kelet

A Sharjah Nagy Mecset őt év alatt épült fel, 2019-ben nyitotta meg kapuit. Méreteivel a második legnagyobb az Egyesült Arab Emirátusban.

A teljes létesítmény 185.000 négyzetmétert foglal el kelet-Dubajban és több mint 25.000 hívő befogadására képes. A grandiózus imaház belterében 5.000 férőhelyet alakítottak ki, ebből 610 nőknek van fenntartva. A parkokkal, szökőkutakkal, dómokkal, minaretekkel és oszlopokkal körülvett mecset az egyedülálló iszlám építészet stílusjegyeit hordozza, gyakorlatilag jelentősen hasonlít az isztambuli Aja Szofiára.

.....

1_600.jpg

...

A fő imacsarnok íves ólomüveg ablakokon keresztül kap fényt, a falak Korán versekkel díszítettek, középen óriási csillár és vörös szőnyegezés adja a Pazar látványt. A művészi hatás háborítása nélkül, átgondoltan kellett közelíteni az AV rendszerintegrációval, valamint a kért időkeretet is be kellett tartani. A legfőbb cél az volt, hogy a hűséges hívők számára elérhetők legyenek a prédikációk, még akkor is, ha nem tudnak személyesen részt venni az eseményen. A Sharjah Kormányzati Tervező Osztálya konzultánsként megbízta a Sharjah Közvetítő Hatóságot (SBA), hogy implementáljon egy modern és innovatív broadcast rendszert a mecseten belüli események közvetítésére. Az SBA ismét a Broadcast Solutions közel-keleti (ME) csapatához fordult, felkérve őket, hogy készítsenek olyan tervet amely magas szinten képes kiszolgálni a mecsetben zajló igen gyakori események közvetítői igényeit, különös tekintettel kamerákra, egy hatékony vezérlőre és tanácsadásra.

.....

2_600.jpg

.....

Felhasználói igény volt továbbá, hogy a broadcast rendszer minimális emberi erőforrással képes legyen széles tömegeket elérve, adásba adni az imákat és eseményeket. Az igények kielégítésére a Broadcast Solutions a Ross Video fehér színű PIVOTCam kameráival közelített (amelyekből már 12 használatban van a mecsetben) ehhez adták hozzá a teljes broadcast szoftver és hardver eszközkészletet. Az Imacsarnokban a kifinomult és művészi hatás zavarása nélkül, diszkréten, segédállványok bevetését kerülve sikerült installálni a kamerákat. A vezérlő helység az épület első emeletén kapott helyett, innen irányítják a kamerákat, itt zajlik az editálás és tárolás és innen megy adásba a kész anyag. Ide telepítették a Ross Carbonite, 36 bemenetes produkciós keverőjét. További Ross Video berendezések is kerültek a jelfolyamba, - egy pár nagyméretű Carbonite multiviewer, miközben az SHC-9642 SDI/HDMI Ross konverterből a jel a Blackmagic Design SmartView4K monitorba jut. A rendszer szíve a Ross ULTRIX-FR1 32x32-es router, amely a teljes jelkezelésről gondoskodik. További jelek hozzáadásának lehetőségeként a vezérlőben rendszerbe állítottak 4 Grass Valley CCU-t, ezek másik végére kamerák csatlakoztathatók az Imacsarnokban.

...

3_600.jpg

...

Külső közvetítő társaság saját kameráinak rendszerbe állítása is lehetséges, ilyenkor a fali csatlakozón keresztül jut a jel a vezérlőbe. A stábok közötti kommunikációt az RTS Odin16-port interkom biztosítja. Az audio rendszer lelke a Yamaha DM1000VCM 48 csatornás, digitális mixer, amely egy MY16-MD64 Madi I/O kártyával együtt oldja meg a broadcast feed-ek keverését.

Salah Ayoub, a Broadcast Solutions ME projekt menedzsere, így kommentálta az installációt: „Bár a legfőbb kihívást a szűkre szabott idő jelentette, az SBA két héttel a projekt megkezdése után már közvetíthette a Sharjah Mecset Imacsarnokából a megnyitó ünnepséget. Mindent ez idő alatt kellett teljesíteni: szállítást, installációt, konfigurációt, próbaüzemet.” 12 fős, dedikált szakember csapattal a BSME a rendszer legfőbb elemeit felépítette és botlás-nélküli adáskészre jelentette. A Broadcast Solution a felhasználó összes kritikus követelményének eleget tett. A projektben bizonyítást nyert, hogy a vállalat tapasztalata és know-how-ja elegendő egy összetett rendszer implementációjához, még a hagyományos broadcast üzletág mellett is.

...

finn1_600.jpg...

Skandinávia

A Közel-Keletről repüljünk vissza Európába, egész pontosan Finnországban. Itt a Helsinki központú, finn média gyártó vállalat a Director's Cut adott megbízást a Broadcast Solutions finn kirendeltségének. A cél a mindennapi használatban lévő vezérlők modernizálása, új technológiák bevezetése, a rugalmasság és workflow hatékonyság növelése volt. Mind erre szükség is volt mivel a DC (Rendezők vágója) meglévő berendezései túlságosan elavultnak és rugalmatlannak bizonyultak ahhoz, hogy megbirkózzanak az egyidejűleg készített sportprogramok számának növekedésével. A két megújult többcélú vezérlőhelyiségben a Director's Cut nemzetközi sportesemények (pld. Futball Bajnokok Ligája, jégkorong, tenisz stb.) programok finn változatát készíti el.

...

Finn2_600.jpg

...

A Director's Cut elsődleges ügyfele az MTV3, Finnország legnagyobb magánkézben lévő televíziós állomása. A sikeres telepítés után már lehetséges, - két többcélú kontroll szobából, mindössze két producerrel, - legfeljebb hat finn-nyelvű program feed szimultán előállítása. Szobánként egy főjel és két oldaljel állítható elő. Az audio processzálás egy Lawo Powercore-ban zajlik, a vezérlés Lawo VisTool felhasználói interfészen és egy 8 fader-es Ruby konzolon keresztül dolgozik a mainfeed-re, két 4 fader-es Ruby pedig a két sidefeed-ről gondoskodik. A BS Finland a VisTool interfészeket kifejezetten a Director's Cut egyedi igényeire szabta. Az új létesítmény magába foglal még 6 kommentátor fülkét Lawo LCU-al és 43 collos Sony monitorokkal. A vezérlők tartalmaznak még 1-1 Grass Valley 1ME Kula képkeverőt és 2-2 Grass Valley csatorna azonosító processzort.

...

Fionn3_600.jpg

...

A felújítás alkalmával kicserélték a túl kicsinek bizonyult videó mátrixot. Helyére a 168x168-as Grass Valley Sirius 830 került, egy integrált 96x12-es multiview-el. Végezetül a teljes installációra ráakasztották a Lawo VSM rendszervezérlést. Mint Dubajban itt is a versenyfutás az idővel jelentette a legnagyobb kihívást. A fő nehézség abból adódott, hogy folyamatosan zajló műsorgyártás közben, mindössze 10 nap alatt kellett elvégezni az átkapcsolást az új rendszerre. De sikerült és most már finnugor barátaink akár hatféle sportprogramot is élvezhetnek otthonaikban.

 

www.broadcast-solutions.de

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.073019 másodperc.