MédiatechnikaCanon EOS C70 - ready for action

Médiatechnika | 2021. Január 05., Kedd 12:00

Valóban felvételre kész azonban sietve jegyezzük meg, hogy most felvétel alatt filmfelvételt értünk. Ugyanis az EOS C70 egy digitális filmkamera, habár maga a kamera body erősen emlékeztet egy EOS sorozatú DSRL fényképezőgépre.

1_700.jpg

...

Nincs ebben már semmi csoda, egész egyszerűen a klasszikusnak számító „tacskó kutya” forma kameratesteket el kell felejteni. Sokkal fontosabb a műszaki tartalom, lássuk az EOS C70-be mi fért bele?

A fejlesztés ötlete igen kézenfekvő: kombináljuk a Cinema EOS és az EOS R sorozatot! Az új EOS C70 kiváló képminőséget és professzionális videó jellemzőket kínál egy kompakt és mobil forma faktor készülékházban. Ideális dokumentumfilmhez, hírgyűjtéshez, vállalati videohoz. Azért ez elég szerény megközelítés, televíziós sorozatok, játékfilmek, fikciós művek igényeit is bőségesen kiszolgálja a kamera. Effektív pixelszám: 4096x2160 (kb. 8.85 megapixel), Teljes pixelszám: 4206 x 2280, megközelítőleg. 9.6 megapixel. A képérzékelő CMOS, mérete: Super 35mm, 4K: 26.2 x 13.8 (29.6 mm átlóban), UHD: 4K: 24.6 x 13.8 (28.2 mm átlóban). Üzemmódok: Super 35mm, Super 16mm (kivágott).

4_700.jpg

Az EOS C70 az első Cinema EOS kamera, amely beépített RF lencse foglalatot kapott, amit korábban csak az EOS R sorozat tükör-nélküli modelljei használtak. Az RF foglalat lehetővé teszi, hogy az operatőrök elérjék a Canon legjobb RF sorozatú lencséit, melyek gyorsak, megbízhatóak és briliáns képminőséget produkálnak. Aztán itt van a full 2, 4, 6, 8 és 10 stoppos belső ND szűrő rendszer is a relatíve csekély karimájú RF foglalatban. A rövid karima távolság jelentősen csökkenti a kameratest mélységét, így még kompaktabb kialakítás lehetséges.

Beépítésre került egy Super 35mm Dual Gain Output-al (DGO) ellátott szenzor, amely több mint 16 stoppos dinamika tartományt teljesít. A DIG!C DV7 képfeldolgozó kibővíti a rugalmasságot és funkcionalitást, azáltal, hogy elérhető 4K 120p magas frame rátás felvétel és a Canon kizárólagos Dual Pixel CMOS autófókusz technológiája. A DGO, vagyis a kettős erősítésű kimenettel ellátott képérzékelő egy új fejlesztésű képalkotó rendszer, ez generálja a nagy átfogású dinamika tartományt és gondoskodik a csekély zajról. Az eljárás lényege, hogy minden egyes fotódiódát két különböző erősítéssel olvasnak ki. A két értéket kombinálják, a telítettség erősítés kap prioritást a világos képrészleteknél, a kisebb zaj pedig a sötét tartományban.

A DIG!C DV7 processzor a legszélesebb körű RAW információkat gyűjti be a képszenzorról, majd feldolgozza és kimenetet generál. A DiG!C mint motor olyan jellemzők mögött áll mint: a magas frame rátás felvétel, a Dual Gain Output szenzor, a dual pixel autófókusz, a HDR (PQ) kimenet, elektronikus képstabilizátor és proxy felvétel.

 

2_600.jpg

 

Canon Log 2 és 3, PQ, és HLG felvétel

Az EOS C70 támogatja a Canon Log2 és Canon Log 3 Gamma görbéket. Utómunkában a Canon Log képes reprodukálni azt a teljes tonális tartományt, amire a CMOS képes. A Log munkafolyamat  magasabb dinamika tartományt, több világos és árnyékos képrészletet valamint nagyobb rugalmasságot is ad a színkorrekciós eljárásban. A Canon Log 2 biztosítja a legnagyobb dinamika tartományt és kép részletességet. Azonban míg a Canon Log 2 a legnagyobb utómunka rugalmasságot és a szenzor teljes dinamika tartományát adja, tipikusan több időt is vesz igénybe editálásnál és fényelésnél. Érthető, hogy a felhasználók a Log workflow legtöbb hasznát keresik, de  rövidebb gyártási idővel a Canon Log 3 is alternatíva lehet, - ez csekély mértékben, 14 stopposra csökkenti a dinamika tartományt. A kamera jellemzője még a HLG és PQ megfelelés ITU-BT.2100-al Custom Picture presetben, ekkor azonnali, korrekció nélküli HDR felvételek készülnek.

5_600.jpg

 

 

EF lencse kompatibilitás az EF-EOS R 0.71x adapterrel

Akinek nem lenne elég az RF lencsesorozat, annak további lehetőség a Canon széles választékú, díjnyertes EF objektív sorozata, hála az EF-RF optikai adapternek. Ez az adapter könnyed átmenetet biztosít full frame-ből Super 35mm-re. Szélesíti a látszöget és az optikai érzékenységet, miközben zökkenőmentesen integrálódik a kamera optikai korrekciójával. Az adaptert további 2 karima és négy csavar segítségével biztonságosan és robusztusan rögzítjük a kamera RF foglalatára. Felszerelés után ugyan azt a látszöget kapjuk, mint full frame esetében, miközben a felszerelt lencse sebessége átlagosan 1 stoppal emelkedik. Természetesen az adapter az összes EF információt továbbítja az RF kapcsolathoz, úgy mint: full DPAF, aberráció és vinyetta korrekció, metaadat. Szóval minden úgy működik mintha egy természetes EF foglalaton keresztül dolgoznánk.

A kamerát felszerelték egy „Direct Touch Control” vezérléssel, ami könnyű elérést biztosít a közösen használt menü beállításokhoz. Ráadásul ez az LCD egy teljes mértékben forgatható megoldás.  Az operatőr egyetlen érintéssel indítja/megállítja a felvételt, eléri a fájl formátumokat és a felbontást, beállítja az ISO/Gain értéket, színhőmérsékletet és a blendét. A touch kijelző minden fontos beállítást megjelenít. A felvételi beállítások, - amelyek a menü különböző helyein találhatók, - egy kézzel elérhetők, miközben a másik kezünkkel tartjuk a kamerát. A már említett elforgatható képernyő a 9x16 vertikális felvételeknél jön jól, mivel számos tartalom készül okos mobil eszközökre és digital signage felhasználásra. A felhasználói interfész kapcsolható a vertikális felvétel támogatásához, és ugyan azt az érzet adja mint vízszintesen. Az 1/4/20 állvány furat a kamera markolat oldalára került, így mindenfajta speciális tartozék nélkül könnyedén csatlakoztathatunk statívot a felvételünkhöz.

Az EOS C70 szándékosan jelentősen elemelkedik a testvér modellek megjelenésétől. Bár így is kilométerekről látszik, hogy egy ízig vérig Canon modellel van dolgunk.  Az új kompakt un. Uni-Body dizájn kompakt és ergonomikus beépített, kényelmes markolatot biztosít kézben tartott felvételek esetére. Két mini XLR csatlakozó biztosítja a professzionális audio felvételeket, amelyek manuális audio szabályzó tárcsákkal egészülnek ki, hogy a felhasználó intuitívan és gyorsan végezhesse el a hangszintek beállítását. Új fejlesztésű, vékony, motorizált beépített ND szűrő kapott helyet a kamerában, amely kifejezetten az RF foglalat rövid karimájához illeszkedik. A szűrő 10 lépéses, jól kezeli a legszélsőségesebb fényviszonyokat is. Több kamerás produkció szinkronizálásához timecode be/ki terminál kapott helyet a kamera előlapi alsó traktusában.

3_700.jpg

Dual Pixel CMOS AF

A Canon AF technológiája a képszenzor összes pixelét használja az élesség detektálásához és az aktuális képinformációk begyűjtéséhez, így éri el a nagypontosságú élességet és az egyedülálló képminőséget. Az EOS C70 az első Cinema EOS kamera, amelynek jellemzője az EOS iTR AF X, ez magába foglal egy fej detektáló algoritmust. Arcfelismerő módban az autófókusz ezzel a továbbfejlesztett algoritmussal drámaian javítja a távolsági mérés és a követés megbízhatóságát. A kamera további jellemzője a Dual Pixel Focus Guide, amely egy innovatív felhasználói interfész, amely ellátja a kameramant front és back élesség információkkal, valamint manuál fókusz módban segít puhán húzni az élességet.

Az elektronikus képstabilizáció koordinált vezérléssel fejlődött. RF foglalatos lencsékkel és elektronikus IS-el optimális a kézből származó rázkódás korrekció, jobb az anti-vibrációs teljesítmény mint hagyományos EF lencsék és elektronikus IS esetében. A C70 kiegészül egy Super 16 digitális IS-el is, ami a 2K képeket stabilizálja, azáltal, hogy a 4K szenzor külső területeit használja a nagyteljesítményű stabilizációhoz. Szintén elsőként jelenik meg a Cinema sorozatban az Auto ISO és Gain Control. A kamera automatikusan képes szabályozni az érzékenységet, ekkor a DGO szenzor karakterisztikáját használja az erősítés lágy átkapcsolásához. Mindez segít a képre koncentrálni, nem kell aggódni a blende és más kamera beállítások miatt, amikor belsőből megyünk ki külsőbe és a fényviszonyok is jelentősen megváltoznak. Az RC-V100 távvezérlővel és a remote terminállal távvezérelhetjük eszközünket. Az összes fontos funkció: start/stop, zár/erősítés beállítás, zoom/fókusz/irisz paraméter, felhasználói képértékek, fehéregyensúly, fekete gamma és sok más.

6_700.jpg

Dual SD kártyafoglalat és utómunka

Az EOS C70 különböző formátumú, szimultán felvételhez kettős SD kártya slot-al szerelt, lehetséges:  4K/HD és XF-AVC/MP4 rögzítés. Az új chip dizájn és az erőteljes DiG!C DV7 processzor lehetővé teszi ultra magas frame rátás felvételek készítését. 4K-ban legfeljebb 120 fps, míg 2K Crop módban még nagyobb a rugalmasság, itt elérhető a maximális 180 képkocka másodpercenként. Ebben a magas képkockás üzemmódban is elérhető a dual pixeles autófókusz, amely még gimbal, vagy drón alkalmazásban is élesen tartja a képeket. Professzionális munkafolyamathoz fejlesztették az új „Look File” opciót, ez egy import '.Cube' típusú 3D LUT. Ez a funkció nagymértékben növeli a fájlok rugalmasságát az utómunka során. Hosszabb felvételi idő érdekében támogatott 4K/2K-ban a Long GOP tömörítés. Ez a képkockán belüli kompressziós eljárás érzékeli két képkocka közt a különbséget, azáltal, hogy hivatkozik az előbbi és utóbbi kockára.

Nos dióhéjban, itt és most ennyi fért bele a kamera bemutatásába. Természetesen a fentieken túl jóval többet tud. A Canon EOS Cinema sorozat tehát új családtaggal büszkélkedhet. Az EOS C70 jól kiegészíti a többi testvért és kiváló alternatívát kínál a legigényesebb produkciók számára is.

 

www.canon.com

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.083428 másodperc.