MédiatechnikaChrudinák Alajosra emlékezünk

Médiatechnika | 2020. Augusztus 15., Szombat 08:00

A televíziós személyiség sémi filológiát tanult, volt óraadó nyelvtanár és fordító, kilenc évig a Magyar Rádió munkatársa, majd 1972-től a Magyar Televízióban dolgozott, a Külpolitikai Főszerkesztőség vezetőjeként.

CHRUDINAK_nagy.jpg..

Ebben a minőségében teljesedett ki publicista tehetsége, ezekben az években mutatta meg nekünk magyaroknak, - de mivel számos dokumentumfilmjét megvásárolták külföldön, ezért az egész világnak is - hogy milyen is a bátor, őszinte, elkötelezett televíziós újságírás. A Közel-Kelet volt Ali igazi pályája. Nyelvtudása révén a legnagyobb politikusokkal készíthetett riportokat. Jasszer Arafat, Menahem Begin, Simon Peresz, Jichak Rabin, Haile Szelasszie, Reza Pahlavi, Mohammer Kadhafi és még sokan mások szívesen adtak interjút a magyar újságírónak. Ali annyira elismert volt a régióban, hogy nem is egy Közel-keleti politikus államfőnek kijáró tisztelettel fogadta őt és stábját. Chrudinák Alajos több mint 170 riport-dokumentumfilmet forgatott pályája csúcsán, soha nem félt bemenni a legvéresebb közel keleti frontvonalba és ott riportot készíteni.

...

ali_600.jpg

...

Ez a fajta „megmutatom a háborút” filmezés és tudósitás a 70-es, 80-as években egyáltalán nem volt szokványos. Ezekre a helyzetekre mondták az operatőrök, hogy Alinak sose volt elég hosszú a mikrofon kábel. Akkoriban még nem voltak megbízható wireless mikrofon megoldások, ha Ali meglátott egy jó riport helyzetet már szaladt is oda és húzta magával az operatőrt a mikrofonkábelen keresztül, ekkor aztán már nem volt más lehetőség, követni kellett, aztán történjen, aminek történnie kell. A Chrudinák filmeknek van egy teljesen egyéni stílusuk, ahol a háború veszélyei találkoznak a megdöbbentően őszinte dokumentálással és mélyinterjúkkal. Ezt az értéket és kifejezésmódot számos díjjal ismerték el, legfőbb kitüntetései: Rózsa Ferenc-díj, Balázs Béla-díj, a Miskolci Tv-fesztivál fődíjai, Arany Nimfa-díj Monte-Carlo, A Lipcsei Filmfesztivál különdíja. Ha végig tekintünk Chrudinák Alajos életútján azt láthatjuk, hogy egy igen izgalmas, fordulatos, politikával és igazságkereséssel kikövezett, nagyon gazdag 82 év, amelynek hagyatéka több száz Panoráma adás és közel kétszáz külpolitikai tárgyú dokumentumfilm és interjú. 

 

(Seiler György)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.139363 másodperc.