MédiatechnikaDatavideo - streaming és sok más

Médiatechnika | 2020. December 30., Szerda 06:00

A Taiwan-i illetőségű, immár 30 éves gyártó napjainkban már szinte mindent gyárt a professzionális AV és broadcast ipar számára. Jelen cikkünkben a streaming, monitor és kamera megoldásait tekintjük át.

1_700.jpg

„Vertikális” streaming

Vadonat új bejelentés az NVS-34, amely a már jól ismert NVS-33 H.264 Streaming Encoder és Recorder utódja. Az NVS-34 még jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint az NVS-33, képes két külön platformra streamelni és egyszerre rögzíteni. Így a felhasználók mostantól több platformon képesek megosztani tartalmaikat anélkül, hogy újabb streamert kellene vásárolniuk.

Az egyik új jellemző a vertikális 9:16 képarányú streaming képesség. A vertikális streaming az online videó tartalom jövőjét jelenti, hiszen a videók több mint 90%-a okostelefonon, függőleges helyzetben kerül megtekintésre. A mobil eszközöknek köszönhetően a függőleges megjelenítés már népszerűbb, mint a hagyományos vízszintes 16:9 arányú videó. Az NVS-34 segítségével vertikális módban is megoszthatjuk tartalmainkat a közösségi média platformjain, például az Instagram-on (IGTV) és a Facebook-on.

2_700.jpg

Craig Moffat a Datavideo amerikai ügyvezető igazgatója bejelentésében kiemelte: „Az én kedvenc funkcióm az NVS-34-ben a dual streaming képesség, mivel segítségével nagyobb hallgatóság számára, könnyebben oszthatunk meg tartalmakat.”

 

További hasznos képesség a szimultán, különböző bitsebességű stream és felvétel. A rögzítés SD kártyákra történik NTFS, FAT, vagy exFAT formátumokban, lehetővé téve fájlméret korlátozás nélkül a legfeljebb kétórás folyamatos felvételt.

 

Az előlapi gombok segítségével ez az eszköz számos alkalmazás számára vonzó lehet, pld: egyházi létesítmények, oktatási intézmények, vállalatoknál és élő esemény gyártásában. Az előlapi bitsebesség választó gomb mellett az NVS-34 rendelkezik videó bemeneti, stream, record és vertikális-mód gombokkal is. Miután a berendezést a webinterface-én keresztül beállították, az operátor egyszerűen csak megnyomhat egy gombot és megkezdi a streaming-et és a felvételt.

...

4_700.jpg

...

KMU-200

Szintén friss bejelentés a több csatornás, 4K érintőképernyős switcher, streaming és felvételi képességekkel rendelkező eszköz. A KMU-200 a legújabb családtag a Datavideo KMU sorozatában, alapjaiban a díjnyertes KMU-100, 4K több csatornás processzorra épült. A sorozat közös funkciója az igen népszerű un. ROI (Region of Interest), - képrészletek kiemelése, amely 4K források esetében működik.

A Datavideo a KMU-200-zal ezt az új piaci kategóriát alakítja át több csatornás, érintő képernyős, Streaming & Recording all-in-one switcherré. Ez a minden az egyben kialakítás hasonló a Datavideo kézi, mobil stúdió kapcsoló terméksorához, ahol kép és hangkeverés, streaming és felvételi képességek egyesülnek egyetlen kompakt hordozható rendszerben. Ideális megoldás ministábok számára, csak felkapjuk a táskát és rohanunk a helyszínre. Mióta létezik ez a mindent magába foglaló rendszer, nem szükséges többféle videó berendezés hurcolása és bekábelezése.

...

3_700.jpg

...

Manapság a közösségi média platformok a legnézettebbek és  ezeken a tartalomfogyasztás nagyrészt mobiltelefonokon, álló képaránnyal történik. . A KMU-200 workflow-ja tudja a vízszintes (16:9) és a vertikális (9:16) módokat. A jelenlegi norma a horizontális streaming, azonban ahogy már említettük az okostelefonok egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően a függőleges portré orientáció is nagyon terjed. Ezt a piaci igényt szolgálja ki a KMU-200. Professzionális függőleges videó gyártást kínál több kamerával, broadcast minőségű hanggal. A beépített enkóder függőleges vagy vízszintes módban közvetlenül közvetít a népszerű CDN platformokra, például a  Facebookra, a YouTube-ra vagy az Instagramra. Ha pedig nem élőben vagyunk, - elegendő a beépített SD kártya rögzítőt használni. Tehát nem szükséges semmi további külső berendezés a tartalom publikálásához.

...

5_700.jpg

...

Egyetlen 4K kamerával négy különböző kivágást használhatunk a teljes képernyős nézet mellett, valamint egy másik HDMI bemenetet egy további kamera vagy számítógép számára. Ez a koncepció leegyszerűsíti a munkafolyamatot, mivel a több felvételi plán megszerzéséhez nem kell több kamerát használni. A KMU-200 rendelkezik egy érintőképernyős panellel a többérintéses vezérléshez, így könnyedén beállíthatja felvételeit, vagy egy menüt hozhat létre. Egy személy képes vezérelni a kamera felvételeit, képet vághat, monitorozhatja, rögzítheti és streamelheti a produkciót.

A KMU-200 tehát egy igen trendi berendezés ráadásul csökkenti a szükséges stábtagok számát, amely összhangban van a Covid elleni védekezéssel is.

 

6_700.jpg

 

HS-1600T Mark II

Ez a berendezés kifejezetten a mobilitás jegyében született és web felhasználásra készítették. 4 csatornás HD/SD HDBase-T hordozható videó streaming megoldás élő gyártáshoz. A Datavideo háza táján a produkciós munka egyszerűsítésének új szintjeként emlegetik, ami nem is nagyképűség egy ilyen sokoldalú eszköz esetében.

Gyorsabb és egyszerűbb a kitelepülés az „aktatáska” tervezésnek és a HDBase-T technológiának köszönhetően. További köszönet a beépített H.264 web streaming kódernek, amely segítségével szinte nulla idő alatt fent lehet a tartalom a YouTube-on, vagy Facebook-on.

Számos videó és audio be és kimenettel rendelkezik: 4 video input (HDBase-T x 3 + HDMI x 1) és 4 video (HDMI x 3) +HDBase-T output. Audio bemenetek: XLR analóg x 2 + RCA analóg (L/R) x 2. A kamera csatlakozás jellemzően megkíván egy kábelt a videonak, egy másikat a tápnak és egy harmadikat a vezérlésnek. Jelen berendezésünk a fenti hármat egyetlen ethernet kábellel oldja meg. Mindez jelentősen növeli a rugalmasságot, csökkenti a beállási időt, valamint lehetővé teszi a kamerák kihívással teli helyzetekbe installálását, pld. sport esetében. Itt is beépítésre került a H.264 SD kártyás rekorder. Ez egy web-ready rögzítő, az SD kártya behelyezése után azonnal feltölthetők a fájlok egy videó hálózatba, vagy saját weboldalra.

A Mark II, - mint ahogy a neve is utal rá, - jóval fejlettebb elődjénél, a beépített kamera kontrol interfésszel: időt, pénzt és helyet takarít meg a felhasználónak. Az interfész 3 Datavideo PTZ kamerát képes kezelni (PTC-140T és PTC-150TL). A monitorozásról egy 17.3 collos, HD TFT LED háttérvilágítású monitor gondoskodik 1920x1080 felbontásban.

Teljesen kompatibilis a dvCloud-al, biztosítja, hogy a streaming hardverünkből a maximumot hozzuk ki. A dvCloud a Datavideo előfizetői szolgáltatása, amely lehetőséget nyújt arra, hogy az adatfolyamunkat egyszerre több rendeltetési helyre küldjük el, anélkül, hogy több hardveres kódolót használnánk. A felhasználó rögzítheti is a produkcióját a dvCloud platformra H.264-ben, majd rögzítés után ez a felvétel feltölthető a kedvenc tartalom platformra. A dvCloud-ba történő közvetlen SRT streaming megakadályozza a széteséseket és késéseket, különösen igaz ez lassú és kevéssé megbízható internetkapcsolat, vagy nagy távolságú közvetítés esetén. Ez még akkor is lehetséges, ha a célállomás nem támogatja az SRT-t, ekkor RTMP-ben érjük el a végpontot.

...

7_500.jpg

...

NDI kamera terméksor

Az IBC-n jelentették volna be, ha megtartják, - a PTC-140 NDI-t, az első NDI termék a vadonat új termékcsaládban. NDI (Network Device Interface). A PTC-140 NDI jellemzője: az NDI® | HX és a szimultán NDI kimenet, 3G-SDI és HDMI jelek 1080p60-ig. Az NDI technológia biztosítja, hogy a PTC-140 NDI IP hálózaton keresztül automatikusan érzékelje és kommunikáljon más NDI videó berendezésekkel. Ez a kamera az első a Datavideo kínálatában, - sok más mellet, - amely NDI támogatással érkezik a felhasználókhoz.

A PTC-140 NDI 20x optikai zoom-ot kapott, egyetlen Ethernet kábelen keresztül támogatja a PoE, 3G-SDI videót, kontrollt és tally-t. A kamera választható videó forrásként streaming alkalmazáshoz, ilyen pld. a Wirecast, OBS és videó gyártó szoftverek, úgy mint: VMix és a NewTek Tricaster sorozata. A kamera vezérlése az NDI IP szoftveren és dedikált hardver vezérlőn keresztül történik. Ez az eszköz a Datavideo RMC-300A, ami hamarosan elérhető lesz. A távvezérlő funkciók között találjuk a: pan, tilt, zoom, fókusz, irisz, kamera presetek és más további beállításokat.

 

8_600.jpg

TLM LCD monitorok

Ez egy óriási termékcsalád. Található benne produkciós asztali monitor, kihúzható, rackbe építhető, terepmonitor, dual kiépítés stb. Méretük szerint: 17,3, 17, 10, 7, 4,3 collosak.

 

TLM-170V

17,3 collos asztali, videó műszerekkel is rendelkezőmonitor. Támogatja a 3G/HD/SD 1920x1080 felbontást. Többféle be és kimeneti konfiguráció érhető el. 1 x 3G/HD/SD-SDI, 2 x HDMI input; 1 x 3G/HD/SD-SDI, 1 x HDMI loop. Többféle munkafolyamat kiszolgálására beépítésre került HDMI – SDI kereszt-konverzió. Különböző beépített funkciók, támogatott az YRGB csúcs kijelzés, time code, hullámalak és vektorszkóp, audio szint kijelzés, peak, zoom, pixel-topixel,  élő alkalmazáshoz adásjelzés (tally). Ugyanez a monitor létezik 1 RU magas rack tálcáról kihúzható és 7 RU magas fixen beépíthető változatban is.

...

...

9_500.jpg

...

TLM-700K

4K LCD monitor, 7 collos képátlóval. Támogatja a 4K/3G/HD/SD formátumokat, a panel felbontása 1920x1200. HDMI be és loop HDMI kimenet áll rendelkezésre. A gyors vörös/zöld/kék peaking profil segíti az operatőrt a gyors és pontos fókuszálásban. Könnyen meghatározható a mélységélesség. Nem színhelyes képek megjelenítése, esetleges túlexponálásra figyelmeztetés. További jellemző a „Check Field”, amely monochrome, vörös, zöld módokkal segíti a színfelismerést és korrekciót. Képeinkbe bele zoom-olhatunk, 1,5x, 2x, 3x, 4x így a kritikus képrészleteket korrigálhatjuk. Kettős táplálás, kihúzható napellenző, képforgatás, biztonsági marker és még sok más hasznos jellemző teszi ezt a monitort egy igen jól használható helyszíni videó megjelenítőnek, képkeresőnek, asszisztens monitornak. Létezik szintén 7 collos méretben asztali monitor is ez a TLM-700HD, azonban ez csak SD/HD jeleket támogat, szerényebb képességű, de nagyon hasznos társ lehet külső forgatásnál.

TLM-102

Kettős, 10 collos full HD asztali monitor. Támogatja a: 3G/HD/SD jeleket, panel felbontás 1280x800. Többféle be és kimeneti konfiguráció. 1 x 3G/HD/SD-SDI, 1 x HDMI input és loop out. Itt is van SDI, HDMI kereszt konverzió. Beépített funkció között található: YRGB peak, time code, hullámalak, vektor, audio szint, pek, zoom, pixel to pixel, underscan és check field. A készülék 4RU magas készülékházban kapott helyet.

A legkisebb monitorok 4,3 collosak, a gyártó a visszanéző kategóriába sorolja őket, kifejezetten a mobil külső gyártás eszközei.

Következő számunkban a switchereket és recordereket fogjuk áttekinteni.

 

www.datavideo.com

www.studiotech.hu

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.236133 másodperc.