MédiatechnikaFÓKUSZBAN A SONY

Médiatechnika | 2019. Február 17., Vasárnap 10:00

A film pereg és mintha évről-évre ugyan azt látnánk, na persze kicsit más “ruhában”, de a lényeg változatlan. A Broadcast Europai Mekkáját - nevezzük Amsterdamnak

Aki már többször megfordult az IBC-n, nem dől be a káprázatnak, és a látnivalók sokszínűségének – ezen a sokkon már én is átestem néhány éve – hanem csatlakozik a céltudatosan „rohanók” népes táborához, szigorú menetrendet tartva, hogy az ott töltött hosszabb, vagy rövidebb idő alatt, minden fontos helyre eljusson, találkozzon üzleti partnereivel, miközben a bemutatott technikai újdonságoknak is a közelébe kell férkőzni, hiszen fejlődésről, ismeretszerzésről és nem utolsó sorban bizniszről van szó az IBC-n.

Különböző aspektusból nézve más-más arcát mutatja a kiállítás, és ahogy ezt már eddig is megszokhattuk, a Médiatechnika rendre visszatekint objektív vagy szubjektív módon az eseményekre, így történik ez most is, amikor a Sony aktualitások közül emelünk ki néhányat az általunk fontosnak ítélt elemek közül.

 

sajtokonf.JPG

 

A nyitónap a Sony sajtótájékoztatóval kezdődött. Fontos és kevésbé fontos beszédek egymást követve peregtek, látványos show az egész, én is csak ámultam a jobbnál jobb videó bejátszásokon, közben nem veszem észre, hogy kitakarom a beszédekhez beállított súgógép display-ét, amiből jó kis balhé kerekedett, elsőre nem is értettem miért olyan indulatos velem a marketinges csaj, azután rájöttem mit követtem el...

Jobbnak láttam odébb húzódni, kisvártatva otthagytam az előadóteret, inkább körülnéztem az IBC „Sony City-ben”, ahol, mint minden évben most is tematikusan kerültek bemutatásra a legfőbb topikok, mellettük pedig katonás rendben, szinte startra készen álltak a Sony szakemberei, hogy a megnyitás után tájékoztassák a látogatókat a berendezések tudásáról és mindenről, ami ide tartozik.

Hatfaludy Józsi az emeletről integetett nekem, „megtaláltuk egymást”, de idén, a szokásos évenként ismétlődő standvezetés elmarad, kapok egy „protekciós” Press kit-et ami maga helyett beszél, ebből ki tudunk igazodni a Sony újdonságok területén.

 

4K az otthonokban és a műsorgyártásban

A Sony Press konferencián kiemelt hangsúlyt kapott, hogy napjainkban a fő hangsúlyt a mobil megoldásokra kell helyezni, és emellett kihangsúlyozták a 4K fontosságát. Nem mellékes adat, hogy napjainkban immár 80 millió 4K televíziós készülék van a háztartásokban és a szám iszonyatos tempóban nő, ami kötelező feladatot ró a műsorgyártásra, amihez a Sony új 4K kameráival és egyéb szolgáltatásaival tud hozzájárulni.

 

hdc3170.jpg

 

Sony IMS – Intelligent Media Services

A Sony az IBC alkalmával mutatta be az Intelligent Media Services szolgáltatást és más új megoldásokat, aminek a segítségével a médiavállalatok képesek lesznek a 4K Ultra High Definition (UHD) és a High Dynamic Range (HDR) tartalmak rögzítésére, szerkesztésére és megosztására.

Mint az köztudott, a néző ma már bárhol és bármikor, sokféle eszközön fogyasztja a médiatartalmakat. Ahhoz, hogy a tartalomszerzők, a műsorgyártók, nagyobb támogatásban részesüljenek a változó fogyasztói kihívásoknak való megfelelésben, a Sony számos olyan szolgáltatást tesz elérhetővé, amivel a médiapartner több értéket tud megnyitni a tartalomból a megnövekedett nézői elvárások és az „over-the-top” (OTT) előfizetési igények teljesítéséhez.

Az intelligens szolgáltatások portfoliója új média megoldásokat foglal magába, amely különböző modellekben - az ügyfél igényeitől függően - felhőben tárolt előfizetésalapú lehetőségeket, és teljes termelési eszköztárat biztosít egyidejű, többplatformos professzionális streaminghez, ugyanakkor nem igényel infrastruktúrát vagy előzetes beruházást emellett felhőalapú gyártási szolgáltatásokat tesz lehetővé. Az sem közömbös, hogy a Sony IMS használatával a munkafolyamat ideje legalább 50% -al csökkenthető és a rendszer használata ( nem hivatalos forrás szerint ) havonta mindössze 300 € licence díj mellett vehető igénybe...

 

hdc3500.jpg

 

Négy új Sony 4K / HDR rendszerkamera

A Sony a 2018-as IBC alkalmával négy új 4K / HDR rendszer kamerát mutatott be. Az új, live produkciókhoz készített rendszerkamerák közé tartozik a HDC-P50, a 4K HDR-Point of View (POV) rendszerű kamera és a HDC-3500 hordozható rendszerkamera, amelyet a Sony a világon elsőként 2/3-inch 4K global shutter-el és három CMOS érzékelővel látott el. A bemutatott kamerák mellett itt debütáltak a hordozható HDC-3100 (Fiber) és HDC-3170 (Triax) kamerák is. Emellett a Sony bemutatta az új Triax kamera vezérlőegységet (CCU), a HDCU-3170-et, amely kompatibilis a most piacrakerült az új rendszerkamerákkal. A HDC-3000 sorozatú kamerák és a HDCU-3170 már forgalomban van, míg a HDC-P50 pedig februárban lesz elérhető.

 

hdcp50.jpg

 

4K / HDR referencia Sony monitor

A Sony a kiállításon mutatta be az új 31” -os BVM-HX310 típusjelű referencia monitorát, amely teljes képernyős, 1 000 nit-es fényerővel rendelkező 4K HDR-tartalmak reprodukálására alkalmas display 1:1.000.000 kontrasztarány mellett.

 

monitor.jpg


Venice / CineAlta - új kiegészítő és 3.0 firmware

A zászlóshajó Venice CineAlta most 3.0-ás firmware frissítést és egy új kiegészítőt kapott, ami bővíti a kamera kreatív képességeit. Az új rendszer növeli a Venice mobilitását és működőképességét különösen akkor, amikor azt kézi stabilizátorokkal, (Gimbals / StadyCam) vagy víz alatti és helikopteres felvételeknél, esetleg 3D / virtual reality képek rögzitésénél használják. A 3.0-s verziójú firmware új formátumú profilt ad az X-OCN XT-hez, ami lehetővé teszi, hogy a kamera nagyfelbontású képeket rögzítsen az AXS-R7 hordozható memóriarögzítővel, miközben a kamera a Sony F55RAW-hoz hasonló, gazdaságos fájlméreteket rögzít. A firmware frissítés és bővítés idén februárban lesz elérhető.

 

ext.jpg

 

IP Live Production System

A Sony kezdetektől fogva rengeteg energiát fektet az IP -re való átállásba, aminek piaca gyorsan növekszik, jelenleg már legalább 30 rendszer működik világszerte és az ipar nagyrésze nyitott a IP rendszerre való átállásra, ráadásul a Sony IP Live Production System immár a HD és 4K felbontásokat is támogatja. Az új Sony IP interfész platform az SMPTE ST 2110, már HD / 4K kompatibilitással működik.

 

xvs.jpg

 

A Sony tavaly októberben megjelent új XVS-9000 switchere, az IP és a 12G-SDI-t is támogatja - ugyanazt, mint a XVS-8000, az XVS-7000 és az XVS-6000. Az IP Live esetében az újonnan megjelent 100G IP interfész kártyák sorozata ugyancsak lehetővé teszik az SMPTE ST2110 platform támogatását. A HDCU-4300 kameravezérlőegység támogatja a SMPTE ST 2110-et a HKCU-4001 Opcionális Boardon keresztül. Valamennyi termék már ez év januárjától elérhető HD-ben és 2019 májusától egy egyszerű szoftverfrissítéssel megkapja a 4K támogatást is.

A Sony továbbra is együttműködik az AMWA-val az NMOS IS-04 és az NMOS IS-05, valamint a 12G-SDI interfész támogatására. A Sony Live Production System mind az IP, mind a 12G-SDI interfészeket tartalmazza.

 

france.jpg

 

Az amszterdami IBC a Sony számára, de a televíziózás számára is a legfontosabb európai kiállítás, ahol a magyarországi broadcast szakemberek is első kézből kaphatnak tájékoztatást a legújabb fejlesztésekről, és a televíziózás aktuális broadcast-technikai megoldásairól.

 

    (SR)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.191221 másodperc.