MédiatechnikaFujinon broadcast lencsék

Médiatechnika | 2018. December 20., Csütörtök 13:00

Az IBC-n mutatkozott be a FUJIFILM UA107x8.4BESM, amely jelenleg a leghosszabb zoom-al és a legszélesebb látószöggel rendelkező 4K lencse, Ultra HD broadcast alkalmazásokhoz.

Az UA107x8.4BESM 4K kiváló optikai minőséget képvisel, amely fémjele a Fujinon ZK sorozatú filmes lencséinek. Az optikai minőség alapját a nagy átmérőjű aszferikus lencsetagok adják, melyeket a Fujinon legújabb optikai szimulációs rendszerével terveztek. A 4K UHD optikai teljesítmény mellett elnyomja a kép torzításokat, a több csoportba rendezett zoom rendszernek köszönhetően. Az új „doboz” objektívet kifejezetten a mai, korszerű 4K 2/3 collos Ultra HD kamerákhoz tervezték. Az UA107x8.4BESM a legújabb nagy áteresztő-képességű elektronsugár bevonatot kapta (HT-EBC) High Transmittance Electron Beam Coating, melynek eredménye a gazdagabb színvilág és a nagymértékben javított kék válaszadás és fényáteresztő képesség. A HT-EBC-t ötvözve a Fujifilm kizárólagos Aspheric technológiájával, csökken a szellemkép, miközben javul fényáteresztő képesség. A nagy felbontás és kontraszt, valamint a nagy dinamika tartomány révén az UA107x valóban lenyűgöző képekkel kényezteti a nézőt.

 

belso3.jpg

 

A szabadalmazott páramentes kivitel minimalizálja a lencse ködösödést és csökkenti a nedvesedés leszáradási idejét – ez igen kritikus amikor különböző időjárási körülmények között dolgozunk. A lencse tervezése teljesen hasonlatos a kisebb testvér UA80x és XA99x-hez képest, ugyan azok paraméterek találhatók az UA107x-ben is, ugyan azok a digitális jellemzők, F szám limit, gyors zoom, két felvételes preset, 2x extender és más egyéb nagy pontosságú digitális funkciók növelik a gyártási rugalmasságot. További jellemző a  -törvényesen védett, - optikai képstabilizátor technológia (OS-TECH), a szikla szilárd teljesítmény érdekében, amely különösen kritikus nagy távolságú HD felvételeknél. F 1.7-el, virtuális valóság csatlakozással és 16 bites enkoderrel az UA107x8.4BESM bizonyosan új szabvány alapját képezi világszerte a 4K UHD és HD gyártásban.

 

Premier UA sorozat

Hivatalos bemutató keretében ismerhettük meg az UA sorozat 2/3 collos kamerákhoz illeszkedő UHD lencséit, az UA46x9.5B és UA46x13.5B-t. A globális bemutatás jelzi, hogy a Fujifilm folytatja a vállalat 4K HDR lencsesorának bővítését. A Premier UA Series az első amely kifejezetten UHD broadcast alkalmazáshoz lett fejlesztve és a hordozható kategóriába tartozik. Az UA46x9.5B, vezető osztályú, 46x zoom átfogással, a nagylátszög: 9.5-től ~ 437mm (19~874mm) kétszerezővel, F2.0 blendével. A telefotó verzió UA46x13.5B szintén 46x zoommal rendelkezik, 13.5-től~621mm (27~1242mm) kétszerezővel, F2.8 nyílással. Mindkét lencse súlya 5,7 kg, hosszúságuk 346 mm. Ez a sorozat is, - mint a korábbi boksz dizájn, - alkalmazza a nagy áteresztő-képességű, elektronsugaras bevonatot, amely eredménye a gazdagabb színvilág és a kevesebb nem kívánt kék tónus és nem utolsó sorban a kedvező fényerő.

 

belso1.jpg

 

A teljes zoom tartományban, a középponttól a sarkokig élvezhetjük a 4K Ultra HD és HDR optikai teljesítményt, miközben a kép torzítások elnyomásáról a több-csoportos zoom rendszer gondoskodik. A legújabb fejlesztésű OS-TECH képstabilizátor gondoskodik a legátfogóbb, rázásmentes képekről ebben a lencse osztályban, valamint alkalmassá teszi az UA46x-et sport, szafari és dokumentum alkalmazásokhoz. A lencsék hamarosan elérhetők lesznek: stúdió, természetfilm, távvezérelhető és gyro-stabilizált változatokban is. A tervezésben friss elem az un. Digital Full Servo Drive Unit (teljes digitális szervó meghajtó egység), amely jellemzője a 16 bites kódolás a nagy pontosságú helyi, vagy távolsági zoom, fókusz és írisz beállításokhoz. A meghajtó egység kínál egy „virtuális csatlakozót” amelyen a lencse pozíció adatai jelennek meg. Az UA46x9.5B és az UA46x13.5 tervezett megjelenése 2018 végére várható.

A bemutatott két objektív a FUJINON 4K UA 2/3 collos sorozatának legfrissebb darabjai. Velük együtt debütált a 4K UA70x8.7BESM, amit kifejezetten helyszíni közvetítések igényeihez szabtak. Lássuk mire képes?

 

belsso2.jpg

 

4K UA70x8.7BESM

A 70x zoom átfogással és 8.7~610mm (17.4~1220mm w/2x), fókusztávolsággal ez a lencse egy gazdaságos 4K boksz megoldás, sportközvetítéshez, egyházi eseményekhez és más élő gyártású műsokokhoz, ahol követelmény a hosszú fókusztávolság, stabilitás és a már megszokott optikai teljesítmény. Itt is bevetették a HT-EBC-t és a több-csoportos zoom rendszert. Kihasználva a HDR kamerák által kínált megnövelt dinamika tartományt, a Fujinon UA sorozatú lencséi elnyomják az un. flair hatást és élethűen továbbítják a fontos „fekete” szinteket is a videó képekben. Az anti-fogging kialakítás minimálisra csökkenti a lencse párásodását és az ebből adódó kényszer leállás idejét is. Az új fejlesztésű optikai képstabilizátor (OS-TECH) gondoskodik a képek rázkódásmentes felvételéről, különösen fontos ez telefotó esetében, ezért alkalmas az UA 70x sport, egyházi és szórakoztató programok gyártásához.

Látható tehát, hogy a Fujinon UA sorozat igen nagylétszámú családot alkot, pláne ha felsoroljuk a kézi zoom objektíveket: UA14x4.5, UA18x5.5, UA13x4.5 és UA22x8, UA24x7.8. Az UA27x6.5 stúdió és külső helyszíni lencse. A teljes palettát az  UA80x9 és a fent bemutatott UA107x8.4 zárja.

 

seilergy

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.093442 másodperc.