HD adás a katedrálisban

| 2007. Január 03., Szerda 10:00

P&aacute;rizsi porty&aacute;z&aacute;som alkalm&aacute;val a Notre Dame-ban az tapasztaltam, hogy a szok&aacute;sos audiotechnik&aacute;t j&oacute;csk&aacute;n kieg&eacute;sz&iacute;tett&eacute;k, nem is ak&aacute;rmivel. A főhaj&oacute;ban pillantottam meg az elsőt, azt&aacute;n l&aacute;ttam, hogy minden m&aacute;sodik oszlop mellett egy &aacute;llv&aacute;nyra szerelt HD plazma k&eacute;sz&uuml;l&eacute;k kapott helyet. Na gondoltam felder&iacute;tem a HD ad&aacute;s technikai h&aacute;tter&eacute;t a Notre Dame-ban.<br>

Ezt az akciómat a biztonsági őrök nem igazán díjazták, de azért a lényeges momentumokra fény derült. Megtudtam, hogy a katedrális önálló audio és videó stúdióval rendelkezik, igen híres zenei rendezők és filmrendezők dolgoznak itt szerződéses rendszerben, egy-egy produkcióban. A napi színtű közvetítéseket a stúdió állandó személyzete bonyolítja. Az öthajós gótikus remekmű több mint 6000 hívőt, zenerajongót képes befogadni, ugyanis tartanak itt orgonakoncerteket és kórusműveket is adnak elő. A 7800 sípból álló páratlan zeneszerszámot a közelmúltban újították fel. A produkciók minden esetben hangban, de most már HD technikával videóban is rögzítésre kerülnek. 

Tulajdonképpen teljesen jogos igényt elégít ki a zártláncú TV adás, ugyanis aki a 120 méter hosszú főhajó végében kap helyet, szabad szemmel képtelen nyomon követni, hogy mi történik a szószéken, vagy az oltár előtt. Marad tehát a helyszíni televíziózás élménye. A kérdés persze csak az, hogy az így közvetített esemény mennyire élvezhető? A technikai minőséggel nincs baj, sőt szebb képeket láttam a monitorokon mint az élőképen. A jó „öreg” HD még erre is képes!

SGy

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.075351 másodperc.