MédiatechnikaIDX akkumulátorok és …

Médiatechnika | 2020. Május 26., Kedd 09:00

Az IDX épp a közelmúltban ünnepelte 30 éves fennállását, stílusosan több bejelentéssel a tápellátás iparágban. Az 1989-ben, Tokyoban alapított vállalkozás kezdetben broadcast akkumulátorok tervezésével és gyártásával foglalkozott.

nyito_600.jpg

...

1993-ban a fővárost elhagyva a főhadiszállásuk Kawasakiba költözött. 1994-ben megalapították az IDX System Technology Inc-et San Diegoban és az IDX Technology Europe, Ltd-et Londonban. 1996-ban mutatták be az NP-L40 akkumulátort, ami a világ első lithium Ion NP akkumulátora volt. Az ezredforduló után kezdtek vezeték-nélküli videó jeltovábbító rendszerek fejlesztésébe. Ennek eredményeként 2008-ban bemutatták a CW-5HD-t. 2009-ben a kamerára szerelhető LED lámpa megoldásaikkal hívták fel magukra a figyelmet. „V Mount” felfogatási rendszerükhöz számos adapter készült pro és prosumer és természetesen broadcast kategóriájú kamkorderekhez. Az akkumulátorokon túl, van még wireless HDMI és HD-SDI jeltovábbító rendszerük. 2015-ben bemutatták a CW-F25 vezeték-nélküli adóberendezésüket H.264/ 25 Mbps képességgel, visszatérő videoval, kamera vezérléssel, interkommal, Ethernettel, I/O és tally funkciókkal. A következő évben vált publikussá a „Life Plus” töltő algoritmusuk, amely meghosszabbítja az akkumulátorok élettartamát, ennek termékszintű megjelenése a VL-2000S töltő és a nagy denzitású DUO Compact akku sorozat. 2017-ben kicsit meglepték a piacot, amikor bejelentették, hogy belépnek a lencseszűrők üzletágba. Ennek bizonyítéka a ALPHA-I ND Filter System. A 30 éves jubileumra kibocsátották a PowerLink IPL sorozatot és a majdnem 300Wh CUE-D300 akkumulátort, amely a vállalat eddigi legnagyobb kapacitású modellje. Ebből is látszik, hogy azért a fő csapás az energiaellátás, lássuk most ezeket a termékeket!

...

5_600.jpg

...

PowerLink IPL akkumulátorok

Az új PowerLink technológiával az IPL-98 és IPL-150 modellekben találkozhatunk, ezek a legújabb egymásba csúsztatható/sorolható V felfogású megoldások digitális filmkamerákhoz, ahol a szinte végtelen üzemidő alapkövetelmény. Az akku egységek úgy sorolhatók egymáshoz, mint székek az étterem teraszán záráskor.  Legfeljebb 4 egység kapcsolható össze, zökkenőmentes, üzemközbeni csere lehetőséggel. A kapacitások 96 Wh és 143 Wh. Mindkét modell nagy töltöttségű, amely megfelel az utasszállító repülőgépek határértékének is. Az IPL sorozat tartalmaz még két 80W D-tap és egy USB kimenetet, további eszközök tápellátására és még „V” LED világítással is felszerelték. Ezek az alap jellemzők biztosítják sötét helyszíneken is a könnyű felszerelést. A pontos kimeneti szint 5 LED power indikátoron keresztül, 10%-os lépésekben jelenik meg. Mint a népszerű E-HL9, az IPL sorozat is összekapcsolható, így használható nagyobb kapacitású akkuként. A PowerLink technológia egyfajta lefele kompatibilitást is megvalósít, mivel a legújabb akkuk összekapcsolhatók más IDX márkájú, korábbi V-Mount akkumulátorokkal. Ez a lehetőség igen vonzó lehet korábbi IDX V felfogású akku tulajdonosoknak. A kapacitás ilyen módú kézbentartásával, a felhasználó az igényeire szabhatja a kapacitást. Megfelelő kombinációval elérhető a 750 Wh! Ezzel az új rendszerrel megoldható a 24 órás filmezés is a megfelelő „hot swapping” mellett. De ne csak a használatról beszéljünk, hanem az out of order, vagyis használaton kívüli, vagyis töltés üzemről is. Nos házon belüli összeférhetőség, hogy az IPL sorozat kompatibilis az összes IDX Endura töltővel. Azonban ha meg akarjuk szerezni a PowerLink szellemes, sorolható töltés technológiáját, akkor a VL-2000S töltőre lesz szükségünk. (Firmware frissítés is szükséges lehet.) Maximum 4 akku sorolható a VL-2000S minden egyes portjára, tehát összesen 8 egységet tölthetünk minden fajta felügyelet nélkül. A legfelső akksi töltődik fel elsőnek, majd megy a töltőáram automatikusan lefele a következő egységhez, míg a töltés nem teljes. Ez vonatkozik a töltő mindkét portjára. A legfelső egység lehet más IDX V felfogású akku, mint pld. DUO és CUE sorozat. (Más márkájú akku nem javasolt.)

...

3_600.jpg

...

CUE-D300 akkumulátor

Ezzel a modellel az IDX felülmúlta önmagát, hiszen majdnem 300 Wattórás kapacitást préseltek egyetlen akkuba. Ez a hatásos teljesítmény elegendő lesz nagyvonalú LED világításhoz, jelentős energia-igényű kamerákhoz és minden fajta mobil gyártási környezethez. Mint ahogy az összes korábbi CUE sorozatú modell, a CUE-D300 is szabványos 1db. D-Tap csatlakozóval érkezik a felhasználóhoz. A nagyteljesítményű, 12 Voltos segéd kimenetei teljesítmény maximum 100 Watt lehet. Legfőbb jellemzők tehát: a 286 Wh kapacitás, kezelés 14 Amperig, 100 Wattos D-Tap kimenet, 5 power LED kijelző. Az akkumulátor védő áramkőr biztosítja a CUE-D300 teljes védettségét helytelen használat, túltöltés, túlságos kisütés és túláram ellen. A legmagasabb osztályú lithium Ion cellák biztosítják, hogy ez az akkumulátor az iparág egyik legmegbízhatóbb darabja legyen. Töltés közben 11 Volt auto cut-off védi az akkut a túlkisütés ellen. Kompatibilitás az összes ENDURA V-mount töltővel. (Firmware update szükséges lehet bizonyos töltő modelleknél.) Környezetbarát és újrahasznosítható anyagfelhasználás.

...

4_600.jpg

...

Imicro sorozat

Ha már annyi szó esett a nagyokról, legyen szó egy kicsiről is! Mielőtt bárkiben is pajzán gondolatok ébrednének, megjegyezzük, hogy igenis vannak helyzetek, ahol nagyon is számít a méret. Kifejezetten kis helyigényű alkalmazásokban kiváló powertárs lehet az Imicro-98. Saját kapacitás osztályában a világ legkisebb energia csomagja a maga 97 Wattórájával. Őt is felvihetjük repülőgépre, főként apró kamerákhoz és gimbal set-ekhez használhatjuk hatékonyan. Az energia további két D-Tap kimeneten keresztül is elérhető. További tartozékok használata esetén az Imicro sorozat akkumulátorai egy gyors reagálású hírgyűjtő stáb megkerülhetetlen eszközei. Főbb jellemzők: 14,5V/ 6,6 Ah, D-Tap 100 W, geometriai méretek: 72x97x51 mm, súly 550 gramm. Van a terméksorban egy nagyobb testvér is az Imicro-150. Gyakorlatilag tudásban és jellemzőkben teljesen azonos a kistestvérrel. Mindössze kicsit robusztusabb, 72x97x67 mm méretű és 750 gramm súlyú.

És ha már a súlynál tartunk: az IDX piaci súlya és jelenléte igen tekintélyes, sok jelentős dokumentumfilm-, ENG-, mobil stáb használja megoldásaikat szerte a világon. Egyre inkább „BRAND”-et képezve van jelen a piacon, ár/érték arányát tekintve feladja a leckét versenytársainak.

...

2_600.jpg

...

Aki egyszer az IDX mellett döntött, szívesen tér vissza:

Hajdu Zoltán - Art&Title: „2012 óta használunk IDX v-mount-os akkumulátorokat igen magas számban. Nagy elégedettségünk mellett most újra a DUE-D150-es akkumulátorok mellett döntöttünk. Mivel 40 darab beszerzését terveztük a teljes produkciós eszközpark támogatására, igen jó csomagáron tudtuk megvalósítani ezt a fejlesztést.”

 

További információ: IDX

 

(-)

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.185783 másodperc.