MédiatechnikaIkegami bejelentések

Médiatechnika | 2020. Október 03., Szombat 18:00

A Covid első hulláma után jelentették be az UHL-F4000 többfunkciós 4K HDR kamerát. Ez jól mutatja, hogy a Távol-keleti piac résztvevői szinte elsőként mondják le a kiállításokat, de ugyanakkor gőzerővel folytatják fejlesztéseiket a háttérben.

1_700.jpg...

A kamera nem egyedül érkezett, tartozik hozzá egy kamerafej és alapállomás is. A broadcast osztályba sorolt kamera kompakt, könnyű súlyú és igen csekély tápfesz igényű. Főleg légi felvételek és stúdió robotizált felvételekhez fejlesztették, képes nagyon széles tartományban nappali fénytől éjszakáig broadcast minőségű színes képeket közvetíteni. A képbeállítás képességei között szerepel a köd eltávolítás, a háttérvilágítás korrekciója és a digitális zoom.

"A helikopterről dolgozó légi fotósok egyre inkább szívesen használnak 4K-s kamerákat.” Kommentálta Michael Lätzsch, az Ikegami Electronics Europe GmbH Broadcast igazgatója. "A 4K kamerák jellemzően nagyobb és nehezebbek, mint a HD modellek, ezért nagyobb rezgéscsillapító gimbalt igényelnek. Ezenkívül a 4K-kamerák nagyobb energiafogyasztása növeli a belső hőmérsékletet, ha a 4K-kamerát egy lezárt stabilizáló egységbe helyezik. Mindez lerövidíti a kamera élettartamát, és akár hirtelen hibához is vezethet. Az UHL-F4000 éppen ezen kihívásokra ad választ. Kis fogyasztású, robusztus és kompakt kamera feje igen magas minőségű képeket képes rögzíteni.”

...

2_700.jpg

...

Az Ikegami által létrehozott nagyfelbontású HDL-F3000-ből fejlesztették tovább az UHL-F4000-et, főként az egyre növekvő számú műsorgyártó számára, akik a 4K mastering-en keresztül keresik a jövőálló megoldásokat. A kivételesen sokoldalú kamera képes HD kivágott képekre, csakúgy mint 2160p 59,94 vagy 50 Hz 4K-ra. A képérzékelő egység 3 CMOS-t használ globális zárral, így nincs a redőnyzárból adódó torzítás, még légi felvétel alkalmazásokban sem, ahol a tárgyak folyamatosan párhuzamosan mozognak. További finomhangolások tartalmazzák a változtatható kontraszt vezérlést, amely képes kezelni a csökkent látótávolságú helyzeteket, például köd vagy füst esetében. Beépítésre került egy képélesítési funkció, valamint a függőleges kétirányú mód lehetővé teszi a kamera fejjel lefelé történő felszerelését is. Éjszakai, nagy erősítés igénylő felvételek esetében, a kezelő az optimális zajcsökkentést, valós időben állíthatja be. Az UHL-F4000 kamerafej mérete 100 x 128 x 90 mm WHD, és mindössze 1,1 kg súlyú. A digitális zoom 1,01-től 10,0-ig nagyít, beleértve a fokozatos gyorsítást, kombinálható egy BTA S-1005B optikai zoom-objektívvel a természetes nagy távolságú nagylátószögtől közeliig effektusok eléréséhez. A minimális megvilágítási szint normál üzemmódban 0,1215 lux F12-nél. A fókusz asszisztens funkció a 4K kép szélének összetevőit helyezi a nagyfelbontású monitorra. Az aberráció korrekciója elvégezhető a lencse szervoblokkjának adataival. Azonban ez akkor is elvégezhető, ha a szervo blokkot eltávolítják a lencséről, pld. szűk helyen gimbal alkalmazásban. Az integrált, motoros neutrális denzitású szűrő 1/4, 1/16, 1/64 vagy 1/256 értékekre állítható. A színkorrekció is állítható. A kamerafej nagyon kevés energiát fogyaszt, mivel a teljes videó feldolgozás az elkülönített bázisállomáson zajlik. A két egység között 40 Gbps duplex optikai szálas kapcsolat biztosítja a kommunikációt. Ezek legfeljebb 10 km távolságra lehetnek egymástól. Az optikai szál egy optikai cirkulátoron keresztül egy kétirányú magba integrálható és átvezethető egymagosra kis gimbal használatához. A bázis állomás is kompakt méretű: 145 x 145 x 173 mm WHD, súlya 2.5 kg. A szimultán 4K és HD kimenetek HDR kompatibilisek. A videó feldolgozó ugyan az az AXII nagysebességű processzor, ami együtt dolgozik az Ikegami UHK-430 és UHK-435 stúdió/broadcast kamerákkal és támogatja a különböző stílusú képek felvételét is. Az The Ikegami UHL-F4000 kamera fej stúdió robot alkalmazáshoz felfogatható bármilyen típusú motorizált pan/tilt fejre. Ebben az összeállításban a genlock, vagy remote kontroll kábel a bázis állomáshoz csatlakoztatható, így a vezetékezés bizonyosan nem akadályozza majd a kamera mozgását.

De lássuk a másik bejelentés is ami a broadcast gyártó berendezések terméksorába tartozik.

...

3_700.jpg

...

BSX-100 3G optikai alapállomás

Ez a teljesen új 3G alapú megoldás koherens upgrade utat kínál SDI-ból IP-re átálláshoz broadcastereknek és média gyártó vállalatoknak egyaránt. De ez nem minden, itt a lehetőség az alap dinamika tartományból átlépni a HDR-be, vagy HD-ből HD/4K dual formátumú munkafolyamatba.

A BSX-100 teljes mértékben kompatibilis az Ikegami Unicam HD rendszer kamerákkal, úgy mint: HDK-99 és HDK-73. A jövőben pedig támogatni fogja az Ikegami új 4K natív felbontású kameráit. Alapesetben az állomás 3G-SDI/HD-SDI HD kimenetekről gondoskodik. 10 GbE és 25 GbE hálózatokhoz opcionálisan elérhető SMPTE ST.2110 média IP-n keresztül interfész. További opcióként elérhető 4K kimenet szoftver kulcs, amely lehetővé teszi HD kamerák használatát egy fajta vegyes konfigurációhoz, amely tartalmaz szimultán gyártási elemeket HD-ben és 4K-ban. Kiegészítésképpen 12G-SDI / 3G-SDI quad link interfészek szintén elérhetők. Mindez magában hordozza annak a lehetőségét, hogy a 3G kamera rendszereket könnyedén és költséghatékonyan integrálhassuk 4K környezetbe. A HDR igen magas minőségű reprodukciója és a széles színtér is elérhető. Az Ikegami BSX-100 teljes mértékben támogatja a hibrid log Gamma-t az ITU-R BT.2100 szabványnak megfelelően, amely a HDR nemzetközi szabványa is egyben. Az állomás opcionálisan tartalmazhatja a HDR/SDR konverziót és működtethető bármely kívánt szimultán kombinációban HD-ben, vagy 4K-ban, SDR-ben, vagy HDR-ben. A 3RU magas, fél rack széles készülékház csekély tömegű, kifejezetten mobil produkciós autókba és szűkös helyekre tervezték. A bázisállomás állapota, a kábel állapota, az optikai jel állapota, az adásjelzés és a riasztások is megjelennek az előlapon, amely egyben gyors hozzáférést is biztosít audio kommunikációhoz. Az előlapi USB-port a szoftverfrissítésekhez és a helyi eszközök töltéséhez van hozzárendelve. A hátfal csatlakozói magába foglalnak: két 12G-SDI kimenetet, két SFP slot-ot az SMPTE ST.2110 IP interfészhez, nyolc HD-SDI kimenetet, négy HD visszatérő bemenetet, referencia bemenetet és kimenetet, AES / sync kimenetet, LAN portot valamint plusz csatlakozásokat több érintkezős kommunikációhoz és távirányításhoz. Az optikai hibrid kamera kábel port és az XLR audio kimenetek szintén a hátfalon kaptak helyet.  

Az BSX-100 tervezett bevezetése 2020 harmadik negyedévében várható.

...

4_700.jpg

...

Egy felhasználó a sok közül

A Doha 360 a Qatar-i székhelyű médiavállalat az Ikegami UHK-430 és HDK-99 kamerákat választotta, új 4K közvetítő autójába.

A vadonat új mobil, IP alapú média platform és gyártó egység hivatott erősíteni: sport, társadalmi és vallási programok folyamatos közvetítésével, - Qatar nemzeti identitását, tükrözni szociális és kulturális fejlődést,

Az autó tervezését és építését a Milánó székhelyű Aret Video & Audio Engineering, rendszerintegrátor cégre bízták. A járműnek időben el kellett készülnie, mivel közvetítenie kellett a legnagyobb Qatar-i nemzeti ünnepről az államalapításról, amely 1878 óta a legmagasabb szintű állami esemény az országban.

„Az Ikegami kamerákat két dolog miatt választottuk: egyrész magas minőségük, másrészt a bizonyítottan csodálatos Ikegami eladás utáni terméktámogatása miatt.” Kommentálta a projektet az Aret alelnöke, Alessandro Asti. „Nyolc UHK-430-ast vásároltunk, plusz 2 dokkolható stílusú HDK-99-et. Mind a 10 kamera felszerelhető statívra, vagy stúdió pedesztálra, biztosítva így a rázkódásmentes gyorsmozgású hosszú zoom-okat és közeliket, de megtartva a szabad stílusú, kötetlen mozgású vállról fotografálás lehetőségét is. A HDK-99 úgy konfigurálható, hogy az közvetlenül a CCU-ról bármely 4K perifériára táplálható.” Az Ikegami Közel-keleti irodája Dubaiban, konzultációs támogatással és termékbemutatókkal segített a döntéshozatali folyamatban. "A Doha 360-al fennálló kiváló kapcsolatunk segített nekünk megnyerni ezt a projektet." - mondta Abdul Ghani, a Közel-keleti ügyvezető igazgató. "Teljes körű helyszíni személyzetképzést is biztosítottunk az új rendszerhez, amelyet a helyszíni első szintű támogatás is követ, mindezt a Qatar-i Nemzeti Ünnep hibátlan élő közvetítésének lebonyolítása érdekében."

"Ikegami mérnökök is jelen voltak a több napos ünnepség sorozat alatt, hogy segítséget nyújtsanak az esetlegesen felmerülő problémákban." - tette hozzá Asim Saeed, az Ikegami Közel-keleti üzletfejlesztési igazgatója. „Büszkén jelenthetem, hogy az összes berendezés tökéletesen működött, és a gyártás hibátlanul zajlott. "

...

5_700.jpg

...

Az Ikegami UHK-430 egy 4K natív kamera rendszer szimultán HDR/SDR jelfeldolgozással. Három 2/3 collos CMOS szenzorral szerelt, full 3840X2160 UHD felbontásra képes, plusz mélységélesség, ami szükséges stúdió és külső gyártáshoz. B4 bajonett lencsefoglalata kompatibilis  a 2/3 collos broadcast objektívekkel. Egy opcionális, SE-U430 bővítővel használhatók nagy méretű stúdió, vagy OB lencsék is. Az integrált Ikegami AXII processzor biztosítja, hogy az UHK-430-as kamera 40 gigabit/s tömörítetlen, teljes sávszélességű videót továbbítson, mindezt számos jellemző egészíti ki, úgy mint: 16 tengelyes színkorrekció és fókusz segéd 4K és HD módokban. Egy opcionális Media over IP CCU-430 modullal, a 4K UHD videó plusz tovább jelek: interkom és visszatérő videó felcserélhetők a CCU-430 és a helyi IP hálózati hub között, mindez pehely könnyű optikai kábelen keresztül, tehát nem szükséges többszörös SDI kábelezés. Ez a megoldás egyszerű és csekély késésű jelvezetést tesz lehetővé. A kamera mindössze 4,6 kg súlyú, 149 mm széles, 243 magas és 340 mm hosszú.

Az Ikegami HDK-99 egy 3G képes, dokkolható kivitelű berendezés, hordozható és stúdió alkalmazásokhoz. A HDR képekről három 2/3 collos CMOS gondoskodik, 1920X1080 felbontásban, progresszív letapogatással. Hasonlóan mint az UHK-430-ban, ebben is az integrált Ikegami AXII processzor teljesít szolgálatot. A lencse aberráció korrekció funkció minimalizálja a felbontás vesztést és a szélek mentén előforduló elszíneződést, amelyek főként az optikai lencse hibákból adódnak. A gyors EZ fókusz segéd megjelenik a keresőben, így a kameraman elvégezheti a legkritikusabb élességállítási beállításokat. Terület méret, terület szín, szélek színe és idő kijelzés is rendelkezésre áll, mindez a kamera menüjéből állítható.

 

www.ikegami.de

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.147414 másodperc.