MédiatechnikaISE2020 Amsterdam - szubjektív beszámoló

Médiatechnika | 2020. Június 26., Péntek 16:00

Az Integrated Systems Europe (Integrált Rendszerek Európa) 2004-ben indult a svájci Genfben. 120 kiállítót és 3500 látogatót jegyeztek fel. 15 év múlva az ISE 2019 több mint 1300 kiállítót és több mint 81 000 látogatót fogadott az amszterdami RAI-n.

Az ISE-t ma a világ legnagyobb AV és rendszerintegrációs showjának tekintik. A show növekedésével természetesen megváltozott és fejlődött. Az ISE elősegítette a rendszerintegrációs ipar fejlődését és fokozta az együttműködési lehetőségeket a kiegészítő technológiákkal. A show növekedése folyamatos és fenntartható. Az ISE mögött álló szervezet - Integrated Systems Events Kft. - az AVIXA és a CEDIA, a globális audiovizuális iparág két vezető ipari szövetségének közös vállalkozása.

...

ISE 680.jpg

...

1. nap. Megkezdődött az utolsó amszterdami ISE. Jövőre már Barcelona ad otthont ennek kiemelkedő jelentőségű konferenciákat és kiállítást, valamint egyéb eseményeket is magába foglaló rendezvénynek.

Az idei évben sok kihívással kell a szervezőknek megbirkózniuk. Elsőként a koronavírus hatásaival, illetve a viharos, Európában nem túl gyakori időjárással. Mindkét tényező hatással van a légi forgalomra is. 50 kínai és 20 egyéb kiállító mondta le részvételét, köztük olyan komoly piaci szereplő, mint az LG. Azt, hogy a látógatói aktivitásra milyen hatással vannak a rendkívüli események csak a pénteki záró nap utáni összesített adatok ismeretében tudhatjuk meg annak ellenére, hogy az idei eseményre az előzetes adatok szerint 5%-kal több regisztráció történt, mint tavaly. A szervezők figyelemmel kísérik a WHO közleményeit, ajánlásait és több egészségügyi megelőző intézkedést is bevezettek.

...

Lejard.jpg

...

Idén a kiállítás mellet több konferencia is tájékoztatja a szakembereket az adott iparág legújabb eredményeiről. A főbb események: XR, Digital Signage, Digital Cinema, Hospitality, Visitor Attractions és Control Rooms (mely idén van első alkalommal) és Smart Building valamint a szintén új Design & Build konferenciák.

Jövőre már Barcelonába költözik az ISE. A 10 éve átadott kiállítási és rendezvényközpont méreteivel, korszerű technikai megoldásaival megfelel az egyre nagyobb kiállítói területeket és infrastruktúrát igénylő ISE-nek, mely kinőtte az egyébként sem kicsi amszterdami RAI-t.

...

Lightlink.jpg

...

Lement a 2. nap. Röviden, a bőség zavara. Mint általában a jelentősebb konferenciákon, kiállításokon. Lehetetlen teljes képet alkotni az eseményről egy személynek. Ennek megfelelően már előre megterveztem, hogy a rengeteg téma közül mire fokuszálok. Mesterséges Intelligencia, Virtuális Valóság (VR) és társai (AR, MR, XR) valamint Digital Signage. Emellett még természetesen igyekszem a kiállítást is bejárni. Külön figyelemmel kísérni az újdonságokat.

Délelőtt a Digital Signage Summit előadásaiból megtudhattuk ennek az aránylag új - jó másfél évtizede ugyanezen a kiállítson egy kis folyosón pár cég mutatta be DS megoldásait, mára konferenciák sokaságának témája és komplett kiállítási tereket töltenek meg - iparágnak a fejlődését, hogy jutottunk el a digitális plakáttól mára a Digitális Élmény Platformig (Digital Experience Platform, DXP). Szó esett a világ legnagyobb síkképernyőt gyártó cég, a Beijing Orient Electronics (BOE) hatásáról az iparágra, valamint, hogy startupok mellett nagy cégek is egyre inkább nyitnak a Digital Signage iparág felé. Adobe, SAP, Salesforce, Microsoft. És megjelent a Mesterséges Intelligencia is a DS területén. Új kihívásokat jelent a személyes adatok kezelése a GDPR és az ISO27001 elvárásainak megfelelően. Szó esett a Green Digital Signage megoldásokról, azaz hogyan tegyük környezetbarátságosabbá megoldásainkat. Egy egyszerű példa: mára már szinte minden utcasarkon üzemelnek kisebb-nagyobb LED felületek. Sajnos nagyon kevés rendelkezik automatikus fényerő szabályozó rendszerrel, holott ez egy igen csekély beruházás és alkalmazásával elkerülhető, hogy fényes nappal és éjszaka is ugyanazon a fényerőn működjen a berendezés, ami nemcsak zavaróan erős, de energiafogyasztása is felesleges. Az egyre terjedő LED falak tűzbiztos megoldásáról érdekes esettanulmány halhattunk a frankfurti repülőtér illetékesétől. A kávészünet után az AVIXA illetékeseitől megtudhattuk, hogy a DS a második legnagyobb szereplővé vált az AV iparban. Pár előadás erősen reklámszerűre sikerült így a cégeket nem nevezem meg de a témát érintem. Egyre nagyobb területre törnek be a holografikus megoldások, megjelenítők és rohamosan fejlődnek az „indoor mapping” és „wayfiding” megoldások.

...

 Rocketsign.jpg

...

 

 

Délután a kiállítási térben azt a pavilont látogattam meg ahol elsősorban LED felületeket, kapcsolódó vezérléseket, sikképernyős megoldásokat mutattak be a kiállítók. Megállapításom szerint sok eget rengető technológia újítás nincs. Legalábbis első ránézésre úgy tűnik. A szokásos, nagy kínai cégek bemutatják portékájukat, döbbenetesen szép tartalmakkal és installációkkal. Kiemelkedő a 0,6mm-es pixelfelbontású 8K-s MicroLED fal (Leyard & Planar), de nem ritka más 1mm alatti sem. Az LG stand helyén vendéglátás kapott helyet... A piacvezető, nagy fényerőjű monitorokat gyártó/forgalmazó cég vezetője se tud újdonságokat mutatni és az egyik legnagyobb cégcsoport rental divíziójának vezetője se. Már kezdtem feladni, amikor a ISE fő szponzorának/partnerének (Lang) egyik vezetője pár dologra felhívja a figyelmemet. Az egyik egy 50.000 ANSI lumenes, 4K-s lézer projektor (Panasonic). Szavai szerint a planétán ennél erősebb projektor nincs. Hiszek neki. A másik téma az OLED installáció mely kétféle multituch megoldással is bír, (infra és kapacitív), illetve az OLED videó fal. Ugyancsak Alexander avat be a LED falak rejtelmeibe és magyarázza el mi a különbség a látszólag teljesen egyforma, de mégis más technológiával - SMD top LED, AOB, GOB, SMD chip LED, IMD, COB - készült megoldások esetén. Mélyebb kifejtése a témának nem tárgya jelen írásnak. Tehát ha ma nem is találkoztam látványosan komoly újdonságokkal azért van új a nap alatt.

A kiállításról távozóban megcsodálhattam én is azt az épületfestést, amit 8 db fent említett projektorral, MA vezérlő pulttal és Green Hippo médiaszerverrel varázsoltak, becslésem szerint egy legalább 1000nm felületre úgy 200-250m-távolságról.

 

Esdlumen.jpg

 

Túl a 3. napon megállapítható, hogy az esemény látogatottságán nem érződik sem a korona vírusnak sem a mostoha időjárásnak a hatása. Rengeteg a látogató, zsúfoltak a kiállítási hallok folyosói. Ma egy igen érdekes témát választottam az AGORA konferenciát. Elemezte a legújabb technológia hatásokat a stadionokra és a sportlétesítményekre, a szurkolói/látogatói élmény fokozásától és a stadioninfrastruktúra korszerűsítésétől kezdve a ceremóniák és egyéb rendezvények tervezéséig. Értékes betekintést nyújtott a jövőbeli sporthelyszínekkel kapcsolatos ismeretek és hatékonyság növelése érdekében. Betekintést kaptunk a stadionok használatáról más típusú rendezvények, például koncertek, e-sportok kapcsán. Több fantasztikus stadionról esettanulmányok és panelbeszélgetések voltak. Kiemelkedett a forradalmian új Tottenham Hotspur stadionról szóló panelbeszélgetés, ahol többször elhangzott, hogy 365 napos használatra tervezték. Szó volt az esportok izgalmas, folyamatosan fejlődő világáról is elsősorban az e-futball kapcsán. Az AVIXA szakembere piackutatási eredményekkel támasztotta alá a stadion beruházások további növekedési trendjét, valamit egyebek mellett kitért a látogatói vélemények és elvárások kutatási adatainak elemzésére.

...

 Chipshow.jpg

...

Természetesen a fizetős konferenciák, előadások továbbképzések mellet számos, a nagyközönség által ingyenesen látogatható előadás, panel beszélgetés is van az ISE-n. Ezek közül a fő színpadon ma megtartott „Az AV iparág alternatív realitásai” témájú eseményre ültem be. Arról volt szó, hogy az olyan technológiákat, mint a VR, AR és MR milyen hatással lehetnek a különféle AV ágazatokra. A panelbeszélgetésen résztevő szakemberek először is tisztázták a különbségeket az egyes fogalmak között. Röviden és leegyszerűsítve: a VR-ban egy tisztán virtuális világot látunk, míg az AR-ben ez párosul a körülöttünk lévő valósággal. Az MR pedig további információs rétegeket von be. Kiemelték a jövőt tekintve, a AR és MR technológiák egyre jelentősebb térnyerését a marketing, valamint szimulációs gyakorlatok területén. Abban is egyetértettek a panelbeszélgetés résztvevői, hogy a technológia, elsősorban a hardver eszközök, még komoly fejlődés előtt állnak. Ugyancsak azt vetítették előre ezen technológiák jövőképe alapján, hogy a Mesterséges Intelligencia és a „projector mapping” erőteljesen szerephez fog jutni. Szó eset a VR, AR hangzásának fontosságáról annak érdekében, hogy az élmény, illetve hatás még izgalmasabb lehessen. Vélhetően a jövőben még több területen és még fejlettebben találkozhatunk a VR, AR, MR technológiákkal, mint napjainkban. Ez nem csak a szórakoztató iparágra vonatkozik. Egyre több lesz az interaktivitás.

A kiállítási területre ma nem sok időm maradt, de egy japán cég megragadta a figyelmemet. Egyebek mellett olyan innovatív LED perimeter vezérlő szoftverrel jelentek meg, ami szerintem hamarosan egyre több sporteseményen fog megjelenni.

...

 

Maxhub.jpg

 

...

4. nap. Mai programomat a Hotel Okura konferenciatermében kezdtem. az „attractionTECH” konferencián. Ez egy félnapos konferencia volt, amely a látogatói élményeket nyújtó technológiára összpontosított. Az előadok kifejtették, hogy látják a jövőt, és esettanulmányokat mutattak be.  Szó esett a múzeumok jövőképéről, olyan szállodáról, ahol a recepciós egy dinoszaurusz robot, a katari nemzeti múzeumról, nagy élményparkokról, vidámparkokról. Szinte minden előadó kitért a környez tudatosság fontosságára. Egyértelműnek tűnik, hogy az attrakciók világába egyre komolyabb szerephez jut a Virtuális Valóság (VR), a kiterjesztett valóság (AR) és a Mesterséges Intelligencia (AI). A sikeres attrakciók egyik titka, hogy a kreatív és a technológia szakemberek szoros együttműködésben tevékenykedjenek. A vetítések kapcsán ma már nem illúzió a „bárhol, bármire, bármikor” szlogen. A Van Gogh Múzeum igazgatójának előadása kissé unalmasan indult, de gyorsan felpörgött, különösen az volt érdekfeszítő amikor egy időszakosan telepíthető kiállításról beszélt, mely alkalmazza a legújabb AV technológiákat. Nem a látogatókat várják a múzeumba, a múzeumot viszik a közönséghez.

Azt terveztem, hogy átmegyek (kb. 10 perc gyalog a távolság) egy másik, engem nagyon érdeklő előadásra a RAI-ba, valamint részt veszek a „Hola Barcelona!” eseménye, ahol bemutatkozik a RAI jövőbeni helyszíne, de annyira érdekesek voltak a még következő előadások, hogy maradtam. Nem csalódtam.

...

 Bezeless.jpg

...

Érdeke előadás volt, ami a közösségi média egyre növekvő szerepét elemezte az attrakciók kapcsán és az új kihívásokat és kockázatokat mutatta be. És ismét megerősítést kapott a hallgatóság, hogy a Mesterséges Intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) egyre inkább jelen van és lesz az attrakciók eszköztárában. Előadást hallottunk a családi szórakozás és az attrakciók jövőjéről, mely ismét kitért a virtuális valóság (VR), mesterséges intelligencia (AI) és virtuális asszisztensek egyre növekvő szerepére. Egy német cég előadása kissé reklámízűre sikeredett, sok újdonságot nem halhattunk. A záró előadás viszont kárpótolta a hallgatóságot. Peter Cliff lendületes előadásában, a hallgatóság aktív részvételével, élőben tervezett meg egy digitális attrakciót és vezette be a közönséget a tervezés lépéseibe egészen az ötlettől az előkészítésen és egyéb lépéseken keresztül egészen a lezárás végéig.

Délután még a kiállítási térbe meg tudtam nézni a Samsung standját. Mit mondjak, szuper. de gondolom erről mások már sokat írtak. Én pusztán azt emelném ki, hogy vizuáltechnika szinte minden alkalmazási területén vezető szerepük van. Ez vitathatatlan. Még érdekesség az a kis TV stúdió. mely mesterséges intelligenciával vezérelve működik. Távozóban még megcsodáltam a bejáratnál felállított, 144nm (!), 4K felbontású mobil LED falat.

...

 Aoto.jpg

...

A négy nap nekem ennyire volt elég, ezt láttam hallottam az idei ISE-n ahol 1300 kiállító, 10 konferencia, számtalan előadás a fő színpadon, rengeteg szakmai tréning és sajtóesemény volt.

Nos ennyi az utolsó amszterdami ISE-ről. Jövőre már Barcelona a helyszín. Új helyszín, új logó.

 

Integrated Systems Europa

 

(Zentai István)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.195995 másodperc.