MédiatechnikaKonténerben a Forma 1

Médiatechnika | 2021. Június 22., Kedd 08:00

A NEP Germany óriás broadcaster és szolgáltatás ellátó, úgy döntött, hogy az idei Forma 1 szezont kissé a megszokottól eltérő logisztikával fogja lebonyolítani.

1-700.jpg

...

Maga a Forma 1 televíziós gyártása és annak kihívásai önmagukban is egy logisztikai erőpróbát jelentenek évről-évre. A gyártási berendezések beutazzák a Földet mielőtt a száguldó cirkusz megérkezik, de ekkor a technika már beépítésre került az adott versenypályán és használatra kész.

Az optimális és gyorsan működőképes megoldás érdekében a NEP Germany egy új konténeres megoldásra támaszkodik a boksz utcából érkező jelek továbbítására és az interjúk lebonyolítására egyaránt.

...

2_700.jpg

...

Ettől a szezontól kezdve a Servus TV műsorszolgáltató megszerezte a Forma-1 közvetítésének jogait, a NEP Germany pedig az osztrák hálózat produkciós szolgáltatójaként jár el. Az új konténer megoldás egy mobil gyártási stúdió, amelyet egy expandálható légi áruszállító konténerbe telepítettek, amelyet a NEP a Broadcast Solutions-al közösen fejlesztett. További „setup autóként” működő légi teherszállító konténerekkel együttműködve körbe utazzák az egész világot. 

Ebben a kihúzható légi teherszállító konténerben elhelyezett POD-ot elsősorban interjúk és szakértői beszélgetések készítésére használják, amelyeket két vezeték nélküli kamera csapat és egy EB stáb rögzít a pálya körül vagy a boksz utcában. A lehető legkisebb térben a TV-gyártáshoz használt összes alapvető közvetítő-kocsikból jól ismert műszaki berendezés elfér benne.

...

3-700.jpg

...

Mark Overkamp, a NEP technikai igazgatója a fejlesztés hátterét így kommentálta: „A Forma-1 gyártásának túlzott utaztatása miatt szükségünk volt egy igen mobil, szállítható megoldásra, amely a lehető legkisebb helyen képes biztosítani produkcióink összes technológiáját. A Broadcast Solutions-el és a POD-val közösen kifejlesztettünk egy olyan megoldást, amely egy kifinomult stagebox koncepcióval kombinálva optimálisan támogat minket a jelenlegi produkciókban, de ugyanakkor nyitva hagyja a jövő lehetőségeit is .”

 

Magáról a NEP Germany Forma 1 POD-ról

A két bővítéssel ellátott POD 7,5 m2-ről 14 m2-re növelhető, 4 munkaterületet kínál: 1 hangmérnök, 1 képmérnök, 2 fő szerkesztő,magába foglalja a központi technikai rack egységet 2x38 RU-val. A POD használható a kamera stábok videó és audió jeleinek monitorozására, csakúgy mint az interkom jelek kontrolljára és a Motorola rádió kapcsolatok felügyeletére. A gyártás alatt a videó és audio jelek a versenypályáról sötét optikai kábelen keresztül direktben átjátszásra kerülnek a Servus TV közvetítő központjába Salzburgba, ahol a PGM jeleket állítják elő.  A műsorvezetők, riporterek és kamera stábok fül monitorainak vezérlését is a POD végzi, elkerülendő az audio késéseket.

...

4_700.jpg

...

Az ebben a munkafolyamatban előállított audio jeleket nagy heterogenitás jellemzi. A vezeték-nélküli hálózatot a pályán a POD és a WISYCOM adók valósítják meg, amelyek digitális audioval dolgoznak Dante formátumban. Az interkom jeleket AES67-ben dolgozzák fel, és további analóg hangjelek is érkeznek az office konténerekből. A zökkenőmentes konvertálás érdekében a DirectOut több PRODIGY multiformátumú átalakítói stageboxokban kaptak helyet, ezek konvertálják az analóg audiot és AES67-et Dante-ra oda/vissza.   A YAMAHA QL1 digitális hangkonzol DANTE integrációval alkotja a POD hang szekcióját.  A POD-ban a Riedel MicroN rendszere működik fő routerként. Az audio és videojelek vezérléséhez a Broadcast Solutions vezérlőrendszere „hi” interfész fut a POD-ban.

Technikailag és a munkafolyamatokat tekintve a POD-t úgy tervezték, hogy készen áll a teljes távvezérlésre a salzburgi műsorszóró központból. A rendszer már március 28-án, a Bahreini Nagydíjon sikerrel átesett az első tűzkeresztségen. A következő esemény az Olasz Nagydíj volt Imolában, április 18-án, aztán szépen sorban jönnek a Forma 1 helyszínek, jön majd a POD Magyarországra is!

 

NEP Germany

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.254307 másodperc.