MédiatechnikaMegérkezett az AJA legújabb rekordere

Médiatechnika | 2020. Szeptember 15., Kedd 09:00

Éppen a Covid lecsengő ágában jelentették be a Ki Pro Ultra 12G-t. A legfrissebb felvevő egység az AJA népes, digitális rekorderek családjába érkezett a Ki Pro Rack, a Ki Pro GO és a Ki Pro Ultra Plus mellé.

Aja2_700.jpg

 

Az új digitális felvevő egy csatornás 4K/UltraHD rekorder és player, vagy négy csatornás HD rekorderként alkalmazható, 12G-SDI csatlakozással. Az egyedi és erőteljes jellemzőkkel ellátott berendezés egy kompakt 2RU magas készülékházban kapott helyet. Felvétel és lejátszás 50/60p-ig lehetséges 4K/Ultra HD-ben, Apple ProRes, vagy Avid DNxHR formátumokban, a kapcsolódásra rugalmas választék áll rendelkezésre, úgy mint 12G-SDI, HDMI 2.0 és opcionális optikai be és kimenet. De választásképpen maximum négy csatornáig, független ProRes profilokkal készíthetünk 1080 50/60p-ig, szimultán HD felvételeket is. A rögzítő támogatja még egycsatornás módban HD-ig az Avid DNxHD® MXF kodeket is.

A Ki Pro Ultra 12G, mint ahogy neve is utal rá, 12G-SDI egyszerű kábelezést kínál a nagy raszterezettségű jelek számára, valamint HDR támogatott HDMI 2.0-at is rögzítéshez és lejátszáshoz. Bőséges analóg és digitális audio kapcsolat áll rendelkezésre, amelyek bármely projekt workflow igényeit hatékonyan és rugalmasan elégítik ki. Távolsági és remote szükségletekhez 12G és 3G Fiber SFP+ opciók állnak rendelkezésre. A berendezés tervezésénél szempont volt a hordozhatóság és rack-be szerelhetőség, mindezt bármilyen környezetben biztosítja a fél rack széles és 2RU magas készülékház. A Ki Pro Ultra 12G tökéletesen megfelel élő gyártáshoz, utómunkához, bármilyen fajta helyszíni forgatáshoz ahol követelmény a magas minőségű és megbízható felvétel és lejátszás. Távvezérlésre, fájl továbbításra és konfigurálásra egy dedikált web user interfész áll rendelkezésre. A legújabb generációs videó és audio csatlakozók a hátfalon találhatók, egy csatornás 12G-SDI I/O BNC-n keresztül, vagy opcionális optikai és három további 3G-SDI-on keresztül több csatornás HD-hez, vagy quad-link-hez. A HDMI v2.0 egyetlen kábelen keresztül 4K-ig biztosít kapcsolatot. AES és analóg XLR szimmetrikus audio, LTC, RS-422, és LAN teszi teljessé a csomagot. Hosszú kábeligény esetén az SFP + aljzatok lehetőséget kínálnak opcionális HD-BNC, vagy Fiber SFP-k telepítésére.

ProRes® 422 és 444 felvétel

A Ki Pro Ultra 12G hat féle minőségi szinten rögzít 4K/UltraHD/2K/HD felbontásokat Apple ProRes®-ben, köztük Apple ProRes 4444 XQ-ban is. Mindez lehetővé teszi, hogy megválasszuk az egyensúlyt a képminőség és a fájlméret között, ami persze szükséges minden egyes produkció esetében, csakúgy mint a rugalmasság a natív fájl formátumok felvételében, amelyeket a legfőbb editáló rendszerek képesek kezelni. A következő generációs UltraHD 60p és 4K 60p felvétel egészen az Apple ProRes HQ-ig elérhető, ha AJA Pak 2000, Pak 1000, Pak 512 és Pak 256 SSD adathordozókat használunk. Apple ProRes használatával, menedzselhető és költséghatékony fájlméret mellett a legjobb képminőséget érhetjük el.

Több csatornás HD felvétel

Rögzítsünk 1,2,3, vagy 4 csatornás HD-t 1080p 50/60-ig Apple ProRes-ben. Ezzel az eljárással egyszerűsíthetjük többkamerás gyártásunkat, mivel maximum négy kamerát kapcsolhatunk egy Ki Pro Ultra 12G-re, fogyasztást, helyet, időt és energiát takaríthatunk meg a helyszínen, stúdióban, vagy közvetítő-kocsiban. Több csatornás módban rögzítőnk támogatja a csatornánkénti független profilokat, pld. választhatunk nagy felbontású Apple ProRes HQ-t csúcsminőségű utómunkához és egy második bemeneten Apple ProRes (Proxy-t) hatékony editáláshoz. Az 1-es bemenettel kezdve, szükség esetén sorrendben adhatók további csatornák a rögzítéshez, a HD Apple ProRes fáljok ugyanarra az AJA Pak adathordozóra kerülnek, ha a média megtelik a második Pak-ra megszakítás nélkül folytatódik a többcsatornás felvétel.

...

Aja3_700.jpg

Avid DNxHR felvétel

A Ki Pro Ultra 12G lehetővé teszi, a felhasználók számára, hogy Avid kodekekkel 4K és UltraHD rasztereket rögzítsenek egy MXF konténeren belül, támogatva rugalmasabb opciókkal az Avid szerkesztő programokat és a natív MXF munkafolyamatokat. A Ki Pro Ultra 12GSD MXF konténerben az alábbi formátumokhoz kínál Avid DNxHR kodekeket: DNxHR HQX, DNxHR SQ, DNxHR LB, (4K) 4096 x 2160p 23.98, 24, 25, 29.97, (UltraHD) 3840 x 2160p 23.98, 24, 25, 29.97.

Avid DNxHD MXF felvétel

A rekorder natív Avid MXF támogatást kínál HD munkafolyamatokhoz. DNxHD fájlok felvétele és visszajátszása OP1a profillal MXF konténeren belül DNxHD HQX (220x), DNxHD SQ (145) és DNxHD LB (36) kodekek számára. Mindez Avid környezethez biztosít transzkódolás-mentes, natív MXF workflow-t. DNxHD HQX (220x), DNxHD SQ (145), DNxHD LB (36), (HD) 1080p 23.98, 24, 25, 29.97, 50, 59.94, (HD) 1080i 25, 29.97, (HD) 1080PsF 23.98, 24, 25, 29.97, (HD) 720p 50, 59.94.

4K, 12-bites full raszter workflow professzionális felhasználásra

Az AJA Ki Pro Ultra 12G-vel és az AJA Pak Media használatával Apple Pro Res XQ-ig elérhető a következő generációs 4K/UltraHD 50/60p felvétel és lejátszás. A 4K/UltraHD támogatása lehetséges: 12G-SDI, 4x 3G-SDI, HDMI 2.0, vagy opcionális optikai kábel be és kimeneteken keresztül. A Ki Pro Ultra 12G nemcsak a valós 4K-t 4096 x 2160p felbontást támogatja digitális mozihoz és a kiváló minőségű UltraHD-t broadcasthoz, hanem a megfelelő színmélységet is kínál, beleértve a HDR támogatást is. Bármely felvétel vagy projekt a teljes világosság és színtartomány mentén élvezheti a mesésen gazdag színek és sima átmenetek előnyeit, amelyet a 12 bites bontás tesz lehetővé full 4:4:4 támogatással, beleértve az Apple ProRes 4444 XQ-t, akár 2K 50 / 60p-ig. VFX munkálatok is kiaknázhatják a rekorder 12 bites Apple ProRes 444 fájlok felvételi lehetőségét, mivel tiszta zöld rétegek nyerhetők könnyű és részletes utómunka manipulációkhoz. A full HDMI 2.0-val 4:2:2 YCbCr-től full 12 bites 4:4:4 RGB-ig. mindent monitorozhatunk.

Edit ready, szinkronizált fájlok

A Ki Pro Ultra 12G többcsatornás felvétele, minden egyes bemenetről time code pontos egyedi diszkrét rögzítést valósít meg, amely fájlok azonnal importálhatók a többcsatornás editáló szekvenciákba. Tehát nem szükséges további konverzió, vagy szoftver, csak mindössze drag/drop a Pak Media-ból az utómunka alkalmazásba. A klipek természetesen egyéni igényekhez igazodva átnevezhetők, de az egyes többcsatornás fájlok mindig hozzá vannak rendelve ahhoz a bemenethez, ahonnan érkeztek, mindez az utómunka során nagyon megkönnyíti a médiák átláthatóságát.

Aja4_700.jpg

Szimultán többcsatornás HD felvétel Apple ProRes-hez és H.264-hez

Profi többcsatornás felvételt készíthetünk még a Ki Pro Ultra 12G és a Ki Pro GO párosításával is. Ez esetben az igényekhez igazodva bármely kombinációban többféle Apple ProRes és H.264 streamet rögzíthetünk mindössze 2RU készülékházban. Ugyanis a berendezések egyenként csak fél Rack szélesek, így kettő egymás mellé téve ad ki egy teljes Rack szélességet, amely fly pack, vagy OB, vagy egyéb mobil alkalmazáshoz ideális.

 

Két berendezés legjobbja

A Ki Pro Ultra 12G és a Ki Pro GO párosítása szimultán magas minőségű Apple ProRes fájlokat rögzít utómunka felhasználásra, valamint azonnal használható H.264, USB 3.2 Gen 1 fájlokat is, proxy workflow-hoz, streaming-hez, válogatáshoz, elfogadáshoz stb.

HDMI 2.0: egy kábel, több formátum

A full HDMI 2.0 támogatással a rekorder 4:4:4 12 bites RGB-ig mély szín visszaadást biztosít, tökéletes költséghatékony HDMI kamerákkal, színekben gazdag felvételekhez, csodálatos lejátszás a legújabb HDMI 2.0 kijelzőkön. Egyetlen kábel képes költséghatékonyan és közösen továbbítani UltraHD, vagy HD videót és tiszta 24 bites 48 kHz 8 csatornás audiot HDMI 2.0 berendezések között. Egyszerű beállítás, tökéletes független gyártók, editorok, ProAV számára, akik a legújabb költségkímélő felvételi és monitorozási megoldásokat keresik.

HDR

A széles dinamika tartomány biztosítja, a szélesebb és gazdagabb színtartomány megjelenítést, a sokkal ragyogóbb fehér árnyalatokat és a sokkal mélyebb, sötétebb feketéket mint a hagyományos jelek esetében. Ez a fajta képközvetítés dinamikusabb kinézetet, természetesebb és élőbb színeket közvetít a nézők számára. A Ki Pro Ultra 12G ezen technológiát támogatja HDMI és SDI kompatibilis kijelzőkre, 4K/UltraHD/HD HDR környezetben azáltal, hogy HDR metaadatot generál összhangban a HDMI v2.0a/CTA-861.3 és SMPTE 352-vel, amelyek magukba foglalják a ki és bemeneten a HDR 10 (PQ) és HLG-t.

Mint látható az AJA legújabb rekordere, egyben a legnagyobb tudású is a termékcsaládban. A bemutatott jellemzők csak egy részét képezik a választéknak.

 

A teljes bemutatás meghaladná jelen cikkünk ésszerű terjedelmét, ezért további információkért kérjük, látogasson el a https://www.aja.com/products/ki-pro-ultra-12g weboldalra!

 

Az AJA termékeket Magyarországon a Snitt Studio forgalmazza.

www.snittstudio.hu

...

Aja_1_700.jpg

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.167158 másodperc.