MédiatechnikaMesterséges Intelligencia és társai

Médiatechnika | 2020. December 01., Kedd 14:00

Napjaink egyik felkapott témája a Mesterséges Intelligencia (MI). Laikusok és szakemberek beszélnek róla. Átveszik a gépek a hatalmat? Megszűnnek munkahelyek? Egyáltalán mi ez az egész?

3_700.jpg

...

A magyar kormányzat felismerve a MI-ben rejlő lehetőségeket, kihívásokat: 2018 év végén magalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció.

A koalícióban hat szakcsoportban folynak a munkálatok, annak érdekében, hogy megfelelő döntés előkészítő anyag kerüljön a kormányzat elé, a szükséges stratégia kidolgozása és megvalósítása érdekében.

Mindezek fényében izgalmasnak tűnt az Amsterdami konferencia és kiállítás (Amsterdam, RAI 2019.06.20-21.), ahol négy témakör volt jelen. AI & BIG DATA, IoT Tech, BLOCKCHAIN és CYBER SECURITY & CLOUD. Az amsterdami RAI kiállítási és konferencia központban a 10-es és 11-es pavilon adott helyet a kiállításnak és hat színpadon az ingyenes, valamint hat konferencia teremben a nem ingyenesen látogatható előadásoknak. Emellett természetesen volt VIP, valamint a sajtó és előadók számára is külön terület. A tájékozódást nem csak a könnyen kezelhető kiállítási térkép és előadás lista segítette, de kiváló mobil applikáció is.

A 160 kiállító közt ugyanúgy jelen voltak, kis start-up cégek, mint nagy multik. Nem a csillogó villogó standok domináltak, hanem a kis kiállítói helyek, ahol valóban a szakmaiságon volt a hangsúly. Szinte biztosra vehető, hogy néhány éven belül ez már nem így lesz és nem csak ez a két kiállítási csarnok lesz tele a termékeiket, szolgáltatásiikat, kutatásaikat bemutató cégekkel.

...

1_100.jpg

...

Az igazi bőség zavarát az előadások nagy száma jelentette. A 12 előadási helyszínen a két nap alatt közel 250 előadás volt. Elsősorban az MI érdekelt, de módom volt pár érdekes előadásba is belehallgatni a másik három szakterület kapcsán is.

Ez a cikk sem terjedelme sem egyéb okok miatt nem teszi lehetővé a részletes tájékoztatást, de kiemelnék pár előadást. Ez első napról: Gil Adato a Philipstől az egészségügy kapcsán az IoT, AI & 5G kapcsolatát boncolgatta. Az AI hatása a jövőbeli számítógépes bűnözésre is nagyon érdekes előadás volt Timothy de Jongtól a Darktrace cégtől. Meglepőnek tűnhet a téma kapcsán olyan cégek előadása, mint a Loyds Bank, vagy Deloitte, de csak addig amig nem hallgattuk meg az előadásaikat. Előbbi az MI biztonsági kérdéseit feszegette az azt alkalmazó vállalatok kapcsán, utóbbi az MI átláthatóságáról beszélt. Számomra kiemelkedő volt a NVIDIA cég részéről Tom Westendorp előadása az önvezető autók és közlekedési rendszerek jelenlegi helyzetéről a fejlesztések előtt álló kihívásokról. A második nap is bővelkedett az érdekesebbnél érdekesebb előadásokban, de sajnos még nem rendelkezem olyan MI technológiával, amivel egyszerre egynél több helyen tudok jelen lenni.

...

2_700.jpg

...

Lehetőségem volt egyebek mellett John Hall előadását meghallgatnom a BMC cégtől, a szolgáltatás management kapcsán, ahol kitért az MI, a gépi tanulás (ML), a chatbot, az intelligens ügynök (IA) és az IoT általi változásokra a vállalkozások számára. Emilio Billi, A3Cube ügyvezetője a gépi tanulás és adatelemzés általi paradigmaváltásról értekezett, különös tekintettel a jövő kapcsán. De a LIBRA kapcsán is érdekes információkat osztott meg.

...

5_500.jpg

...

Ha valakiben kétség merült fel, hogy az MI az értékesítés a marketing területén is forradalmi változásokat hoz, azt meggyőzhette az a panel beszélgetés, melyen az Adidas, a Nestlé, KPMG és az ABN AMBRO Bank szakemberei vettek részt Wayne Butterfield moderálása mellett (keretesben az ő gondolatai, mint a 2. nap AI szekció házigazdája). Peter Heurling a Meltwathertől a vállalati döntéshozatalról, illetve a MI, ML és a külső adatbázisok ezekre gyakorolt jövőbeni hatásiról beszélt. Maarten Sukel (City of Amsterdam) érdekes esettanulmányt ismertetett arról, hogyan alkalmazza a városvezetés a MI-t például a hulladék begyűjtésben. A Lenovotól Dr. John O’Shea igazán lehengerlő előadásában inkább elgondolkodtató kérdéseket vetett fel a mesterséges intelligencia kapcsán és természetesen a válaszokat is igyekezett megadni. Végezetül kiemelném az okos városok nemzetközi együttműködését bemutató előadását John Davidtól aki az Amnick cég alapítója.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a mesterséges intelligencia és társai ugyan már most is jelen vannak mindennapjainkban, még ha néha észre se vesszük, de az bizonyos, hogy a jövőt tekintve meghatározók lesznek az ipar, mezőgazdaság, szolgáltatás, közlekedés, kereskedelem, gyógyászat, oktatás, tervezés, szórakozás, környezetvédelem - és a felsorolás folytatható - területein.

...

6_700.jpg

...

Ugyanakkor a szakemberek részéről szükséges az az elkötelezettség, mely a mesterséges intelligenciát kontrollálhatóan állítja az emberiség szolgálatába.

Bízom benne, jövőre az eseményen már magyar kiállítók és előadók is jelen lesznek, akik a mesterséges intelligencia magyarországi helyzetével, hazai startup megadásokkal ismertetik meg a látogatókat.

 

Mesterséges Intelligencia Koalíció 

 

(Szerző: Zentai István a VisualTower Kft. ügyvezetője, a Magyar Mérnöki Kamara Informatikai Elnökségének tanácsadója, a Mesterséges Intelligencia Koalíció tagja.)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.067723 másodperc.