MédiatechnikaMilos Forman nem rendez többé

Médiatechnika | 2018. Április 16., Hétfő 22:00

a filmrendező 86 évesen hunyt el

A kétszeres Oscar-díjas, cseh származású filmrendező 86 évesen hunyt el a Connecticut Állambeli Danbury-ben.

Neki köszönhetünk olyan alapfilmeket mint: az "Egy szöszi szerelme", "Tűz van babám", "Száll a kakukk fészkére", "Hair", "Amadeus". Filmjeivel harcolt a diktatórikus rendszerek, az elnyomás és az önkényuralom ellen. Mesterien ötvözte a szatírát a valósággal, mindezt korunk politikai köntösébe bujtatva. Milos Forman kalandos élete a szegénységből és a kilátástalan kommunizmusból indult Prágából és folyamatos ivként feszült Hollywoodig, ahol siker, csillogás, a legjobb filmstúdiók és gazdagság várta.

Soha nem volt megalkuvó, erre a legjobb példa, hogy 1975-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, majd négy évvel később leforgatta a Hair-t, ami nem aratott osztatlan sikert amerikai kormánykörökben. Forman hol mesélt, hol politizált filmművészetével, de nem csak rendezett hanem tanította is a filmezést azon szerencséseknek akik bejutottak a Columbia Egyetemen padsoraiba. Három feleségtől négy gyermeke született: Petr, Matěj, Andrew és James, akik büszkén viselhetik apjuk után a Forman nevet. A XX. század egyik legnagyobb filmrendezője távozott, hiányozni fog!

 

https _specials-images.forbesimg.com_dam_imageserve_3317537_960x0.jpg fit=scale.jpg

 

Egy felejthetetlen kép 1976-ból, az 5X Oscar-díjat nyert "Száll a kakukk fészkére" alkotói balról jobbra: producer Michael Douglas, rendező Miloš Forman, föszereplők Louise Fletcher és Jack Nicholson és a társproducer Saul Zaentz

 

sgy

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.184512 másodperc.