MédiatechnikaNAB után IBC előtt

Médiatechnika | 2017. Augusztus 03., Csütörtök 10:00

A legtöbb gyártó kiszivárogtat információkat a legújabb termékeiről melyek megjelennek az év kiállításain.

Nézzünk most meg néhány hangsúlyos gyártót, mit publikálnak a broadcasterek elé?

Sony
Az akvizíciótól az archiválásig bemutatják teljes terméksoraikat, szolgáltatásaikat, megoldásaikat, amelyek találkoznak a média és broadcast ipar követelményeivel. A szlogen: „Beyond Definition”, vagyis a „Felbontáson túl”, fókuszálnak: a 4K élő gyártásra, a HDR-re (nagy dinamika tartomány), IP-re és a munkafolyamat menedzselésre. Kiállítják a nagy szenzoros kamerák széles választékát, valamint az ipar vezető 4K élő gyártáshoz fejlesztett kamera rendszereket „Share Play” és lassítás funkciókkal, elsősorban az élő sportközvetítéseket célozva. Az IP élő gyártás áttörte a horizontot, - az ígéretekből valóság lett. A Sony a 2017-es NAB kiállításon bemutatta a teljes IP élő gyártás megoldását, amely kész a jelenre és nyitott a jövőre. Az IP megoldáson túl demonstrálják az együttműködést számos új gyártó termékeivel, valamint új ipari szabványok adoptálását is.

 

sony4k.jpg

 

Több tematikus sziget foglalkozik a zökkenőmentes munkafolyamatok bemutatásával, főleg a folyamatos nyomás alatt lévő hírgyártás érdekelt ebben a témában,- a tartalmakat adásba adni, vagy online publikálni a lehető leggyorsabban. Az XDCAM kamkorderek képesek direkt streamet közvetíteni a helyszínről a televíziós központba és/vagy Cloud alkalmazásban visszajátszani, vagy editálni. Ha már a „Felhő” alapokat érintjük, látható lesz a 2016-os IBC-n Peter Wayne díjat kapott Media Backbone Hive, amely egy végponttól végpontig terjedő natív Cloud alapú, magasan skálázható, egységesített tartalom gyártó platform, amely támogatja a gyors, hatékony tartalom előállítást hagyományos broadcast alkalmazásokban, Internet, mobil és közösségi médiákhoz. Kisebb és közepes közvetítő környezethez kiállítják a Media Backbone NavigatorX-et, ez egy erőteljes, költséghatékony workflow és tartalom menedzsment megoldás. Biztonságos média vagyon kezelés témában a Sony Optikai Lemezes Archív megoldása fog szerepelni, amely egyszerű és skálázható megoldás az adattárolásra és a médiák kezelésére.

Evertz

Minden bizonnyal az IP átállás úttörőiről beszélhetünk, a Szoftver Definiált Video Hálózatok (SDVN) gondoskodnak az időálló IP alapokról, amelyek célozzák a legfőbb ipari trendeket, úgy mint a helyi és távolsági tartalom gyártást, az UltraHD-t nagy dinamika átfogással, a Cloud-alapú kijátszást és a nagy adat elemzést. Az Evertz több mint 80 (SDVN) telepítésen van túl világszerte, ezen projektek mindegyike nagy formátumú gyártóbázis, ahol playout, végponti és Cloud-alapú alkalmazások működnek. Az idei NAB-on az Evertz bővítette az SDVN portfólióját a 25 GbE terméksorral, az SMPTE 2110 és NMOS IS-04 támogatással és az új FPGA gyorsított evEDGE platformmal. Az innovatív SDVN megoldások lehetővé teszik a végponttól végpontig terjedő IP alapú munkafolyamatokat, gyártástól kijátszásig, szétosztásig. Lerántják a leplet az 5700MSC-IP-ről ami egy IP alapú Nagy Master Óragenerátor, valamint a Video Master Szinkron Generátorról, amely ideális IP alapú videó közvetítések időzítéséhez, gyártáshoz és szétosztó létesítmények üzemeltetéséhez.

 

Evertz-Dreamcatcher.jpg

 

Bemutatásra kerül a Facility 2020 ami evEDGE™ Szoftver Definiált Computer és Router Platformra épül, ez a megoldás a kisebb broadcastereket célozza, akik keresik a költséghatékony utakat az IP migráció felé. A díjnyertes DreamCatcher tovább hódít, a legrobusztusabb, skálázható, modern IP-alapú capture, playout, visszajátszó és editáló kompakt rendszer jelenleg a piacon. Ez az IP alapú platform kibővíti a gyártási munkafolyamatot a MAGNUM és annak 10GbE hálózatos felépítésével és skálázhatóságával, így már kiszolgálható a 8K capture és visszajátszás igénye.
Nagy izgalommal és várakozással fognak prezentálni két új eszközkészletet a DreamCatcher platformhoz, a DC- LIVE-EDIT-et és DC-MG-t. A DC-LIVE-EDIT egy továbbfejlesztett video/audio editáló amely lehetővé teszi az azonnali gyors kézi editálás lehetőségét, renderelés nélküli, azonnali publikáláshoz. A DC-MG egy média átjáró, tartalom menedzselő rendszer, amely gondoskodik a DreamCatcher hálózat kiszolgálásáról.

Blackmagic Design

Nyilvánvaló érdeklődés kísérni majd az alacsony áru SmartView 4K és SmartView HD monitorokat. A SmartView 4K a világelső full UltraHD felbontású monitor, amely 12G-SDI bemenetekkel rendelkezik és az ára 1000 dollár alatt van. A SmartView 4K professzionális Ultra HD broadcast monitor natív felbontása 3840x2160, a ragyogó LCD képernyő széles nézési szög mellett támogatja a legfrissebb broadcast jellemzőket, úgy mint: 3D LUTs, állíthatóság a képernyő markerekkel, H/V delay, csak kék funkció és sok más. Jellemző a 12G-SDI bemenet, amely automatikusan kapcsol SD, HD és Ultra HD jelek között 2160p60-ig. Az új sorozat jövőálló kivitel hiszen az Ultra HD felbontás és a magas frame ráta egyesül egy vékony, rackbe szerelhető kivitel formájában. Akvizíció terén megjelenik az új URSA Mini Pro 4.6K professzionális kamera, amely kombinálja a high end film minőséget az ergonómikus, tradicionális broadcast kamerával. Legfőbb jellemzők:  számos, jól tapintható kezelőszer, kapcsoló és tárcsa, amelyek segítik a gyorsabb kezelést, a beépített optikai ND szűrők, az új, cserélhető lencsefoglalat, kettős CFAST 2.0 és kettős SD/UHS-II kártya rögzítő.

 

bmd1.jpg

 

Bemutatásra kerül két, új hordozható hardver kontrol panel a DaVinci Resolve, editáló és színkorrekciós szoftverhez. Az editáló képességekkel a népszerű DaVinci mostantól kombinálja a színkorrekciós munkafolyamatot a vágással is. Az új Micro és Mini Panelok, valódi profi szintű vezérlő hardverek, melyek jellemzője a kivételesen nagy felbontású követőgolyó, a precíz szabályzó gombok és a megvilágított kezelőfelület. A colorist, szó szerint kézben tartja egy-egy snitt összes paraméterét és folyamatosan manipulálja a rendező elképzelése szerint, ehhez a legideálisabb partner az USB meghajtott, beépített LCD-vel ellátott Micro és Mini Panel. Szoftveresen a DaVinci Resolve 12.5 fog debütálni, mostantól elérhető Red Hat és CentOS Linux alapokon is az ismert editáló és fényelő megoldás.

Datavideo

A jól ismert Taiwan-i márka, egyre jobban törekszik a globális gyártók sorába. Friss termékük az SE-650, a kicsire skálázott HD stúdió számos helyi televízió és rendezvény közvetítő cég fókuszába kerülhet. A jövőt célozza a KMU-100 4K szignál processzor update modell, amely már két forrásból fogadja a 4K jeleket. Egy könnyen kezelhető grafikus felhasználói felületen, vagy kijelölt hardwer kontrolleren keresztül készíthetünk kivágásokat. Ezek az ablakok megfoghatók, zoomolhatók, áthelyezhetők a 4K képkocka mentén, így több kamerás közvetítés illúzióját teremthetjük meg. Mindez megtakarítást biztosít kameraman számban, installációs időben, és költségben. A rendszerhez az RMC-185 vezérlő is elérhető lesz, csakúgy mint a prototípusként bemutatásra kerülő 4K blokk kamera. Magasra skálázott közvetítésekhez megérkezik az OBV/HS-2850. Ez a két rack széles komoly méretekkel rendelkező teljes stúdió mindent magába foglal, ami egy teljes stúdió kiépítéséhez szükséges, 12 bemenetes mixer, audio késleltető, rögzítők, monitorok,  konverterek, processzorok és minden egyéb az igényekhez igazodóan.

 

datavideo2.jpg

 

A rendszer lelke a HS-2850, költséghatékony 12 csatornás képkeverő, amely elérhető teljesen kompakt táskába épített változatban is. 10-bites 1920 x 1080i broadcast minőségű eszköz amely alkalmas élő programok közvetítéséhez, a legkülönbözőbb jelforrások felhasználásával. Ez a teljes AV keverő zökkenőmentes kapcsolást biztosít kép és hangforrások között, további jellemző a 17.3 collos video monitor, amely a forrásokat, a preview-t és a program kimenetet monitorozza. A rendszert felszerelték még egy nyolc utas interkom berendezéssel, melyhez négy övre csatolható egység is tartozik, a produkció személyzetének kapcsolattartásához.
A HS-2850 ideális megoldás TV és videó professzionalistáknak, gyártó bázisoknak, külső közvetítésekhez, ideiglenes videó stúdió alkalmazáshoz, pld. színházakba, konferencia központokba, de nagyon jó ár/érték arányú termék műhelyekben, oktatási intézményekben és az AV piacon.

Cinegy

Az Air Pro valósidejű kijátszó szerver legfrissebb változata és a sokcsatornás broadcast automatizációs szoftverjük volt a főszereplő az idei NAB kiállításon. A beépített csatorna azonosító képességekkel is felszerelt Cinegy Air PRO képes egyszerre több csatornát kezelni, azonos tartalommal de a helyi reklám anyagokkal vegyítve és különböző csatorna azonosítókat használva. Könnyen elérhető hardver eszközök használatával az Air PRO könnyedén állít elő UHD-t. A beépített hangosság szabályzó, a Dolby E kódolás és dekódolás szükségtelenné teszi külső eszközök és további szoftverek használatát.

 

Cinegy2.jpg

 

Amióta az Air PRO integrálja a HEVC stream kódolást a high-end Nvidia grafikus kártyákkal, azóta a HEVC és H.264 kódolás elvégezhető az Nvidia GPU-n. Látható lesz még a standjukon a Cinegy News, egy all-in-one hírgyártó csomag, amely most tartalmazza a Cinegy Archive és Cinegy Desktop szoftvereket is. Annak érdekében, hogy a híranyagok mielőbb adásba kerüljenek a Cinegy News gondoskodik egy automatizált hír beolvasásról, írásról, visszaszámolásról és súgógép funkciókról. Magába foglal még: audio és videó editálást, hangalámondási funkciót, grafika készítést, minta alapú feliratozást és még sok egyéb hasznos funkciót egyetlen programcsomagban. A Cinegy Archive média vagyon kezelő rendszer előnyeivel egy könnyedén kereshető, szerkeszthető hír adatbázishoz is jut a felhasználó, amely együttműködő és átfogó hírgyártó környezetet biztosít.

Összállította: Seiler György










 




 






 




Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.153089 másodperc.