MédiatechnikaRIEDEL ROC egy világkörüli projektben

Médiatechnika | 2021. Január 29., Péntek 11:00

Tavaly november 22-23-án "remote" műsorgyártás 3 kontinens 4 országa között valósult meg. Produkciós vezető az RRN vezérigazgatója Peter Brandt volt. A show a világelső teljesen decentralizált élő globális zenei esemény gyártását reprezentálta.

80 nap Verne (1).jpg...

80 milliszekundum alatt a Föld körül

Azonnal Verne Gyula lesikeresebb kalandregénye jutott eszembe, - „80 nap alatt a Föld körül”. A többszörös világsikert megélt történetben Phileas Fogg, londoni arisztokrata és új francia inasa, Passepartout fogadásból próbálja megkerülni a Földet 80 nap alatt. Mindez, 1870 körül nehezen volt elképzelhető, bár a különleges utazásra már lehetőséget biztosított a közlekedés forradalma. Az új eszközök, - a vasút, a gőzhajó lerövidítette a távolságokat.

...


montage.jpg

...

Utazás a jelenben

Szinte teljesen hasonló forgatókönyv másfél évszázaddal később, nem a közlekedésben, hanem a távolsági műsorgyártásban és közvetítésben. A fanatikus kalandorok: Remote Recording Network (RRN), Riedel Communications, TV Skyline, The Black Project és további 13 vállalat, fogott össze egy közös, minden bizonnyal mérföldkövet jelentő élő esemény virtuális közvetítésére. Tavaly november 22-23 összehozta a csapatokat és a tényleges remote gyártás 3 kontinens 4 országa között valósult meg. Produkciós vezetőnek az RRN vezérigazgatóját Peter Brandtot választották. A show a világelső teljesen decentralizált élő globális zenei esemény gyártását reprezentálta.

Ilyen még nem volt!

...

Riedel-Around-the-World.jpg

...

November 22-én az élő stream megnyitása Purple Schulz játékával indult, aki Németországban a One2One Studio Bottrop-i központi színpadán adott megható koncertet. Stephan Ullrich és Daniel Klein pedig november 23-án performatív felolvasással tartotta izgalomban a közönséget. A színpad körüli ülőhelyeken iPad-ok tették lehetővé a közönség és a művészek közötti interakciót, erőteljes magával ragadó, és mindenki számára kézzelfoghatóbbá téve az eseményt. A helyszíni gyártó csapat minimális létszámmal dolgozott, a rendező valós időben remote-ban Bécsből, a fővilágosító Münchenből, a fénypult operátor pedig Frankfurból vezérelte a lámpákat. A FOH-t és a broadcast hangot Kölnben keverték, a párhuzamos hangfelvételt 5.1.4-ben vezérelték New York-ból a Valhalla Stúdióból. A TV Skyline Skycentere a németországi Mainz-ban hub-ként üzemelt a kamerákhoz, képkeverő mixerhez és a streamek szétosztásához, miközben a csapatok Berlinben menedzselték a minőség kontrollt és távolsági közönség jellemzőket.

Riedel ROC a projektben

 

Studio.jpg

 

A produkció technikai szívét a Riedel ROC (Remote Operation Center) biztosította Wuppertalból, - a kommunikáció és jelvezetésen át a teljes produkciós összeköttetések lefedése volt a feladatuk. A ROC stábja, menedzselte, programozta és monitorozta az összes interkom jelet, adat folyamot, hangjeleket és CCTV forrásokat.

„Az RRN Távolsági Show Gyártás koncepciója őt éve készült és kifejezetten speciális időkre és helyzetekre tervezték, de az utóbbi hónapok globális helyzete miatt különleges lendületet vett" - mondta Brandt. „Ez a produkció nemcsak azt mutatja be, hogy az érintett technikai tudományágak képesek egy teljes műsort távolról irányítani, hanem tervrajzot kínál a jövőbeni alkalmazásokhoz a legkülönfélébb műfajokban. A távolsági produkciónak ez a forradalmi formája egy teljesen új koncert, rendezvény, vagy színházi élményt tesz lehetővé, sokkal fenntarthatóbb, költséghatékony, ezáltal munkahelyeket, valamint pénzügyi és kreatív rugalmasságot teremt."

A projekt további partnerei voltak: Just 24/7, DirectOut, Neumann Berlin, Sennheiser, Solotech, SPL, Studio Boecker, TDA-Rental, Imagion, Lumen Solution, MA, és a Lightpower.

 

Nos a fentiekből kiderült, hogy 150 évvel Verne Gyula regénye után mindössze 80 milliszekundum elegendő a Föld virtuális megkerüléséhez. Ezt a közvetítést most a Covid világjárvány „provokálta”, de kiváló alkalom volt arra, hogy a Távolsági Show Gyártást kipróbálják. Ez a főpróba kiválóan sikerült és bizonyította, hogy ez az elképzelés már testet öltött és akár a jövő egyik gyártási formátuma is lehet.

 

www.riedel.net

 

(sgy)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.066076 másodperc.