MédiatechnikaRigoletto, - Opus-díj

Médiatechnika | 2020. Május 29., Péntek 17:00

Az egyik legnépszerűbb olasz operaelőadás, átdefiniálta a lehetőségek határait, elkápráztatva a közönséget egy merőben új, a színpadot egy valóságos tóval kibővítő látvánnyal.

A „Seebühne”, vagyis a Tószínpad az ausztriai Bregenz-ben épült fel a 2019-es Fesztiváljátékokra, amely 2020-ban is folytatja a sikersorozatot.

...

nyito_650.jpg

...

Már a helyszín választás is 5 csillagos, hiszen a Bodensee a Boden-tó (ejtsd: BodenZé) négy országot: Ausztriát, Németországot, Svájcot és Liechtensteint köti össze. A Balaton és a Genfi-tó után a harmadik legnagyobb állóvízfelület Európában. A tó német oldalán fekszik Friedrichshafen városa, ahol a híres Zeppelin LZ 120 Bodensee, utasszállító léghajó végállomása is található. Az Alpok csúcsaival körülvett tó igazi turista paradicsom, akár kirándulásról vagy vizes programokról legyen szó. Nem véletlen, hogy Vorarlberg tartomány vezetése 1946-óta szervez Bregenz-be nyári játékokat.

A Bregenz Fesztivál Játékok 2019-ben, Giuseppe Verdi egyik leghíresebb operáját a Rigolettot tűzte műsorára. Az előadás rendezését a müncheni Philipp Stölzlre bízták, aki a Bodensee páratlan adottságaira építkezve, szabadon engedte fantáziáját és egy merőben új interpretációját adta a zenedarabnak. Mindezen teljesítményt ismerték el az idei Opus – German Stage Award-al (Opus – Német Színpad Díj).

...

1_600.jpg...

Az átlátható és technikailag kifinomult díszlet középpontjában egy kolosszális bohóc figura mozgatható testrészei tükrözik, játszák el Rigoletto sorsát. A színpadi látvány másik része, egy rögzített ballon, amely 45 méter magasan lebeg a Bodensee felett. Az Opus-díj szereplése 2002-óta része a Prolight + Sound kiállításnak Frankfurtban. A díj az egyik legfontosabb elismerése a kiemelkedő színpadi produkcióknak, koncerteknek és szabadtéri rendezvényeknek. A zsűri és a díj képviselői a Német Média- és Rendezvénytechnikai Szövetség (VPLT), az Eseményközpontok Európai Szövetsége (EVVC) képviselői és az ágazat más szakértői, valamint a szakmai sajtó és a Messe Frankfurt képviselői. A bemutató ünnepség a Prolight + Sound-on, április 20-án este lesz.

...

2_650.jpg...

Philipp Stölzl rendező egy óriási bohóc figura életre keltésével érte el a mágikus hatást. Egy 35 tonnás mozgó fej, levehető orr, 338 m2-es, kábel hajtókaros gallér, mozgatható kezek acélból, fából, polisztirolból, felfüggesztett, 1300 m3 hélium gázzal töltött (Zeppelin technika) légballon már magában is lélegzetelállító. Mindez párosul a kompromisszum-mentes technikával: több mint 300 spotfény, melyből 60 programozható, - gondoskodnak a megfelelő atmoszféráról, miközben a teljes kifinomult színpadi kimeneti hangteljesítmény nem kevesebb mint 220.000 Watt! Mindezek figyelembevételével, döntő tényező volt a Rigoletto előadás Opus-díj kiválasztására a rendező és színpadi látványtervező Phillipp Stölzl pezsgő, ötletdús művészi képzelőereje. A zsűri nem csak a kifinomult, élethű, hidraulikus bohóc mozgatást díjazta, hanem az opera dramaturgiájába tökéletesen illeszkedő technikai integrációt is. A bregenzi Rigoletto nem a technika öncélú mutogatása, sokkal inkább kéz-a-kézben, együtt menetel a művészi ötletek megvalósításával. A projekt tervezése a végső korrekcióig három évig tartott. Csak a színpad építés 10 hónapot vett igénybe, nem kevesebb mint 46 beszállító vállalat bevonásával Németországból, Svájcból és Ausztriából. A különböző technológiák közötti célorientált együttműködés lenyűgöző, mindent átfogó holisztikus zenei és színházi élményt eredményezett. Philipp Stölzl és csapata kiszámított kockázatot vállalt színpadi, művészeti és műszaki szempontból egyaránt. Egyedülálló mestermunka. A Rigoletto az első szezonban óriási sikert aratott a nézők körében. Stölzl gigantikus, színpompás előadása második évadját kezdi 2020. július 23-án.

Gratulálunk!

...

www.prolight-sound.com

...

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.372447 másodperc.