MédiatechnikaSigma Cine PL Prime lencsék „i” technológiával

Médiatechnika | 2020. Október 27., Kedd 08:00

A technológia fejlődésével és a filmkészítés bonyolultabbá válásával a metaadatok iránti igény sok objektívgyártónál megelőzi a mechanikai tartalmat. Az múlt évben a Sigma bejelentette, hogy nem fog többé passzív PL Prime lencséket gyártani.

objektivek.jpg

...

A Sigma elkezdik az „i” technológiájú lencsék gyártását.

„A nagy formátumú kamerarendszerekhez és 8K-s filmezéshez optimalizált FF nagy sebességű Prime Line objektívek lenyűgöző képminőséget biztosítanak kompakt kivitelben. Az elsődleges lencsecsalád új kiegészítése olyan elektronikus érintkezőkkel érkezik, amelyek támogatják a Cooke’s / i Technology kommunikációs protokollt az Art Prime PL Sigma lencsékhez. "

 

Mi az „i” technológia?

A Cooke's / i technológia a Cooke mint az egyik leghíresebb filmes lencse gyártó által kifejlesztett technológia, amelyet számos gyártó adoptált már, pld: Angenieux, ARRI, Avid, Blackmagic Design, Canon, Codex, Fujinon, Leica, Panasonic, Red, Sony stb. A technológia lehetővé teszi, hogy a film és a digitális kamerák minden képkockánál, automatikusan rögzítsék a lencse kulcsfontosságú adatait, majd digitálisan továbbítsák azokat az utómunka számára.  Mindez modernizálja a gyártást és a befejező munkálatokat, miközben időt és költségeket takarít meg, kiküszöböli a találgatásokat és bizonytalanságokat és nagyobb alkotói szabadságot tesz lehetővé.  

A filmkészítés során számos objektív adatra van szüksége a rendezőnek, operatőrnek, asszisztensnek, a szkripternek, az utómunka csapatnak és a VFX művészeknek. A metaadatokkal, amelyek a Sigma Cine PL Prime lencsékben mostantól megtalálhatók, digitálisan rögzíthetők és a felvételekbe menthetők. A Filmkamerától függően az  „i” technológiás lencsék képesek lesznek rögzíteni a fókusztávolságot, a T- stoppot, a zoomot, a mélységélességet, a vízszintes látómezőt, a belépő pupilla helyzetét és a képsebességet. Különösen az utómunka és a VFX művészek látják a hasznát az i technológiának, mivel azonnal hozzáférnek olyan információhoz, amelyek munkájuk alapját képezik. Digitálisan, a time code-al szinkronizálva, képenként képesek digitálisan rögzíteni az objektív alapvető beállításait, ahelyett, hogy minden egyes felvételhez manuálisan le kellene írni a lencse beállításait. Ez az eljárás nem csak gyors és pontos, de kiküszöböli az emberi hibákat is.

...

Top Gun.jpg

...

Top Gun: Maverick

Ezeket az i technológiával kompatibilis FF nagysebességű Prime objektív prototípusokat használták a hamarosan megjelenő „Top Gun: Maverick” (Top Gun 2) felvételéhez. Mindez jelzi, hogy az új lencse már kereskedelmi alkalmazásban van.

Amikor Claudio Miranda operatőr teszteket készített a Top Gun 2-höz, a Sigma Prime nagysebességű megoldásokat választotta éppen az „i” képességük miatt. Miranda szereti a hagyományos lencséket is és a klasszikus megjelenésüket is, de ebben a produkcióban feltétlenül szükséges volt az „i” technológia használata. A Sigma Corporation különleges, felhasználó-specifikus prototípus lencséket gyártott a Top Gun 2 forgatásához. A nagysikerű Top Gun 1 után a közönség már nagyon várja Tom Cruise-t, a Top Gun 2-ben, azonban a bemutató csúszik a Koronavírus járvány miatt. Azonban az vitahatatlan tény, hogy a Sigma i PL foglalatos lencsék megszülettek.

Lencse konverziós szolgáltatás

A Sigma Los Angelesben található burbanki főhadiszállásán lehetséges egy objektív-átalakító szolgáltatás igénybevétele, amely a passzív PL foglalatos Sigma lencsét iPL-re alakítja át. Ha tehát valaki úgy találja, hogy javítania kell a munkafolyamatait a metaadatok használatával, akkor ez a konverziós szolgáltatás ezt lehetővé teszi anélkül, hogy vadonatúj lencséket kellene vásárolni.

 

www.sigmaphoto.com/cine

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.084651 másodperc.