MédiatechnikaSony FX9 a Mars misszióban

Médiatechnika | 2021. Január 10., Vasárnap 12:00

Ez év júniusában az Egyesült Arab Emirátusok beiktatás - missziója sikeresen elindult a Vörös Bolygó felé. Paul Mongey operatőr Sony FX9 full frame kamerával örökítette meg a történelmi kilövést a BBC Világhíradó nézői számára.

1_700.jpg

...

2020 június 20-án az Egyesült Arab Emirátusok a „Hope” űrhajó Japán Tanegashima légibázisáról történt indításával űrkutatás - történelmet írt. Az Emírségek egyesülésének 50. évfordulója alkalmából valami különleges ajándékkal készült az ország vezetése. Így született az „Emirates Mars Mission” (EMM) az arab világ első bolygóközi utazása. A Hope mint Reménysugár a tervek szerint 2021 februárjában éri el a Marsot, ahol két évig kering majd a Vörös Bolygó körül, vizsgálva annak atmoszféráját és időjárási rendszerét.

E tudományos, egyedi hír lefedése érdekében a BBC World News a londoni és dubaji székhelyű tartalomgyártó vállalatot, a media971-et bízta meg. A media971 bizonyítottan nagy gyakorlattal és kiváló minőségű anyagokkal látja el a műsorszolgáltatókat és a vállalati ügyfeleket.

A media971 társ-alapítója és igazgatója Paul Mongey a Mohammed Bin Rashid Space Centre-ben a kilövés napján és azt megelőzően együtt dolgozott a BBC stábbal, főleg a hálózati jelentések összeállításában és a felvételek készítésében kooperáltak.

...

2_700.jpg

...

A Sony FX9 első tudományos forgatása a BBC számára

Paul már régóta nagy barátja a Sony PMW-F55 CineAlta 4K kamerának, amit nagy gyakorisággal használ is híranyagok gyártásához, dokumentumfilmekhez és vállalati projektekhez. Azonban most a BBC Mars misszió adásához Paul elhatározta, hogy a PXW-FX9 6K full-frame kamkordert fogja bevetni. A kilövést megelőző napon Paul az FX9-el a vállán meglátogatta az Űrközpontot, hogy interjút készítsen az EMM Projekt igazgatójával Omran Sharaffal. A Covid miatti gyártási korlátozásoknak eleget téve az előzetes B-tekercs felvételek az MBRSC területén, a központi-kapcsolóteremben, az összeszerelőben és az aktuális Hope űrhajó replikájánál készültek el. Ezek a tartalmak aztán a media971 editálójában lettek megvágva, majd alájuk tették a kommentátor hangot, ami a BBC dubai irodájából érkezett.

...

3_700.jpg

...

Az előre szerkesztett csomagot az indulás napján egészítették ki, amikor Paul visszatért az MBRSC-be, hogy beszámoljon a sajtótájékoztatóról. Az FX9-el rögzített élő sajtótájékoztató felvételeket vezetékes kapcsolaton keresztül küldték el a kamera SDI portjáról egy élő streaming kódoló bemenetére. Ez a stream-et továbbították levegőben, kötött, 4G kapcsolaton keresztül a BBC londoni szerverére.

...

4.jpg

...

Ragyogó színek egyenesen a kameráról

„Az FX9 ideális volt ehhez az egyedülálló eseményhez.” Erősíti meg Paul a beszámolót. „Valóban óriási előny a kamera szín reprodukciós képessége. Hír projektekben, mint ez is, S Cinetone-ban dolgozok. Ez adja meg számomra azokat a csodálatos, gazdag képeket amiket szeretek, ráadásul ezek azonnal ott vannak a kamera kimenetén, nem kell semmit módosítani. Ez a legfőbb időtakarékosság, amikor nem engedheted meg magadnak, hogy lemaradj egy híranyagról.”

...

5_700.jpg

...

Míg Paul legtöbb reklám forgatása 4K-ban zajlik, addig a híradós kliensek a Full HD csomagokat kérik. „Még akkor is amikor a végtermék HD, én mindent 4K-ban veszek fel az FX9-el. Ez egy megnyugtató szabadságot ad az editáláshoz, hiszen digitálisan kivághatok a képből. Ezt akkor használom amikor nagy sietségben nem volt időm átkomponálni a képet.

...

6_700.jpg

...

Kreatív előre lépések

Ahogy Paul megerősíti, az FX9 képminősége, sokoldalúsága és kezelhetősége gyorsan választássá tette a kamerát a media971 számára. „A Sony FX9 valóban egy fantasztikus kamera. Broadcast projektjeink mellett csúcskategóriás vállalati munkát is készítünk olyan ügyfelek számára, mint az Emirates Airlines, a Porsche és a British Council. Nemrég egy reklám munkám során 4K S-log-ban lőttem az FX9-el, majd egy nagyon alap fényelést csináltam a proxy fájlokon, így meg tudtam mutatni az ügyfélnek, hogy mit is fognak kapni végtermékként.”

...

tart2.jpg

...

Paul az FX9 ergonómiáját előre lépésnek minősíti a megbízható F55-höz képest, - amelyet évek óta használ hírek és dokumentumok forgatásához. „Nagyon szerethető, de az F55 inkább egy csúcskategóriás filmkamera - eredetileg nem egyszemélyes működésre tervezték zsúfolt tudósítói környezetbe. Ezzel szemben itt ragyog az FX9 a fuss és lőj koncepciójával, amikor csak te vagy és a szerkesztő, nincs senki más támogató személyzet, na ez az FX9 igazi pályája.”

...

tart3.jpg

...

Több hangcsatorna teljes kontrollja

Hír és vállalati projekteknél Paul szintén értékeli a kamera 4 csatornás audio felvételi képességét.

„Az űrközpontban egy boom mikrofonnal interjúkat készítettem, ez a jel egyenesen az 1-es csatornára került, valamint egy második külső mikrofonnal a 2-es csatornára a környezeti atmoszférát rögzítettem. De van itt még egy nagyszerű jellemző FX9-ben a hírek számára, ez pedig a további két hangcsatorna amit a kamera belső mikrofonjai szolgálnak ki.

„Ha valami gyorsan történik, bekapcsolhatod a kamerát és azonnal elkezdheted a rögzítést, még akkor is, ha a külső mikrofonjaid a hátizsák alján pihennek. Tehát soha nem fogsz hang nélkül visszatérni a szerkesztőségbe, mert ha igen, bukott ember vagy. Szeretem azt is, ahogy az FX9 teljes kontrollt biztosít a hang felett, valódi hangerőszabályzókkal állíthatjuk be az egyes csatornákat jeleit, ahelyett, hogy külön mikrofonkeverőt kellene hurcolni.”

 

https://pro.sony

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.065582 másodperc.