MédiatechnikaSony újdonságok, – amiket nem láthattunk a NAB-on

Médiatechnika | 2020. Június 09., Kedd 07:00

Az élet nem állt meg a Koronavírus miatt sőt, jelentős kihívások elé állította a broadcast szakmát. Miként közvetíthetünk még jobb minőségben, még kevesebb emberi erőforrás bevonása nélkül? A Sony mérnökei számos frissítést jelentettek be a napokban.

PXWZ750_650.jpg

...

PXW-Z750 vállkamera

A 3 chip CMOS, 2/3 collos kamera 4K, HDR és HD gyártáshoz fejlesztett főleg valóságshow, dokumentum, hír és sport gyártáshoz. Bátran kijelenthető, hogy egy új szabványt teremt a  broadcast szegmensben. A nagy érzékenységgel készített 4K képek nagy mélységélességgel rendelkeznek, miközben a globális zár kiküszöböli a vibráló sávokat és az un. „Jello” effektusokat. Az élő stream bejelentkezős híradó és események XDCAM air, vagy direktben a  Ci Media Cloud Platformra feltöltött tartalommal valósul meg, közös munkához, szétosztáshoz és archiváláshoz.  Az SBP-120F (120GB) és az SBP-240 (240GB) SxS PRO X memória kártyák 10Gbps-ig növelik az átjátszási sebességet a SBAC-T40 Thunderbolt™ író/olvasó eszközzel. A kamera képes 4K/HD szimultán rögzítésre, 120p HFR HD-ben, 12G-SDI-ban, valamint további vezeték-nélküli workflow képességekben. Gyors mozgású alkalmazásokban, - ahol a második felvétel lehetetlen, - a Z750 ideális választás. Sok hasznos jellemző mellett az idő és pénz megtakarítás is előtérbe került. A Z750 legújabb generációs XAVC-L422 QFHD 200 kodekje kombinálva a nagysebességű SxS Pro médiával, radikálisan csökkenti a valósidejű megtérülési időt. A prémium 4K tartalom majdnem minden projekt számára közvetíthető a PXW-Z750 használatával. A transzformatív felhő-alapú együttműködés részeként a Z750 zökkenőmentesen integrálható a Cloudba, elsősorban ismerős és könnyen használható interfészei és bizonyított megbízhatósága révén. Az XDCAM air segítségével, könnyedén gyorsan és biztonságosan készíthetők történetek, közvetlen hozzáféréssel a stúdióból a külső helyszínen elhelyezett kamrák felé.

...

vall_650.jpg

...

A Sony Ci Media Cloud segítségével az érdekelt felek felé, szerte a világon terjeszthetők a tartalmak előnézet és szerkesztés céljából. A már említett, új fejlesztésű 3 chipes 2/3 típusú 4K CMOS szenzor globális zárral alkotott blokkja széles színteret biztosít a tökéletes képek számára, valós élethű színvisszaadás, nagy érzékenység, kis zaj mellett kielégítve a forgatókönyvek legszélesebb választékát. A képek minőségét nagymértékben meghatározza a sokoldalú B4 foglalatú lencsék használata. Ezek tökéletes illeszkedése a Z750-hez, széleskörű, független, kereskedelemben elérhető B4 4K/HD objektívek használatát biztosítják, valamint lehetővé teszik a már meglévő lencse flottánk bevetését is a különböző forgatási igényekhez igazodva, ami megint csak költséghatékony megoldás. A nagy átfogású dinamika tartomány velejárója a szélesebb és gazdagabb színvilág. A PXW-Z750 készíthet HDR felvételeket, a Sony S-Log3 vagy Hybrid Log Gamma (HLG) funkciókkal. A kamera széles színtere támogatja a kibővített Sony S-Gamut3 és S-Gamut3.Cine színtereket, csakúgy mint az ipari szabvány ITU-R BT.2020 színteret. Az S-Log3 funkció rendelkezik egy követő felvétel móddal prémium alkalmazásokhoz, ezzel az eljárással közvetlenül a szenzorról, a maximális dinamika tartományban rögzíthetünk képeket a legkreatívabb fényelési eljárások számára. Az ipari szabvány HLG gyors tartalom szétosztást biztosít, minden további színmegadási eljárás nélkül, így tehát ideális választás „nap mint napi” gyártáshoz, felvételhez, visszanézéshez, editáláshoz és broadcast munkafolyamathoz.

...

fx9_650.jpg

...

A szuper lassítás képesség kiváló lehet sport és természetfilmes alkalmazásban, a kamera 120 fps full HD képeket képes rögzíteni, csodálatos, lágy, finom részletességű visszajátszáshoz. A Cache recording funkció biztosítja számunkra, hogy semmi fontos mozzanatról nem maradunk le, ez elérhető 4K és full Hd módban. Az előfelvétel 13-15 másodpercig lehetséges  MPEG HD 422 50 (@ 50/59.94fps) ez elegendő időt biztosít ahhoz, hogy valóban elkapjunk egy izgalmas akciót éppen a történés pillanatában. Reprezentatív Cache Rec. idő (50/59.94fps), XAVC QFHD L422 200: 2-4 sec, XAVC-I 1920×1080P: 2-4 sec, MPEG HD 422 50: 13-15 sec.

A Z750 képes QFHD/HD szimultán felvételre egyetlen SxS kártyával, mivel támogatottak a QFHD XAVC és a full HD XAVC/MPEG HD 422 fájlok, csakúgy mint a HDR és SDR egyetlen SxS kártyán. A 4K/HD szimultán broadcast workflow könnyedén megvalósítható a Z750-el. QFHD editálásban, használhatók a HD fájlok, mint off-line editáló proxy-k, így nagyobb sebesség és hatékonyság érhető el. Az XAVC+XAVC szimultán felvétel megköveteli a 2.0 firmware verziót, amely már májustól elérhető.

Magas minőség, alacsonyabb bitrátával? Igen! Csak úgy mint a XAVC-I QFHD Class 300 4K és a hagyományos MPEG HD422 kodekek, a PXW-Z750 is támogatja a legújabb generációs XAVC-L422 QFHD 200 kodeket. A LongGOP frame struktúrával tömörített 4K Ultra HD képek jelentős bitráta megtakarítást végeznek el a korábbi Intra frame kodekekhez képest, miközben fenntartják a legkiválóbb 4K képminőséget. Az alacsonyabb adatráta növeli a felvételi időt, miközben csökkenti a kívánt tároló kapacitást. A tömörítetlen képminőség a 10 bites kvantálásnak és a 4:2:2 szín mintavételnek köszönhető, amely révén a Z750 ideális megoldás HDR gyártásra. A széles választékban elérhető 4K kodekek a felvételi formátumok rugalmas választási lehetőségét kínálják, így bármely produkció igényei könnyedén kiszolgálhatók.

Villámgyors adatátvitel a legújabb generációs médiával. A kamera támogatja a legfrissebb SxS ProX memória kártyát, amely nagy sebességű fájl átjátszást valósít meg 10 Gbps-ig,  (1250MB/s)¹ az SBAC-T40 Thunderbolt3 SxS kártya író/olvasóval. Az átjátszás hozzávetőlegesen háromszor gyorsabb a korábbi média olvasó kombinációkhoz képest, drámai módon felgyorsítja a munkafolyamatokat, csökkenti a gyártási költségeket, legyen szó bármilyen alkalmazásról. A következő generációs vezeték-nélküli workflow is kínál bőven új képességeket, úgy mint: élő streaming, FTP transzfer és még WiFi-n keresztüli távvezérlés is okostelefonról, vagy tabletről. Ez a munkafolyamat még hatékonyabb az XDCAM air használatával, a Sony professzionális cloud szolgáltatással, amely dual link celluláris működést is magába foglal.

Ami pedig a hangot illeti, zökkenőmentes vezeték-nélküli integráció gondoskodik a megbízható audio szolgáltatásokról. A PXW-Z750 kompatibilis a Sony DWX sorozatú digitális wireless mikrofon rendszereivel, így az ENG és dokumentumfilmes stábok élvezhetik a teljes digitális audio minden előnyét, úgy mint a robusztus, végponttól végpontig titkosított valódi biztonságos működést. A wireless adóberendezés paramétereit a Cross Remote funkció használatával közvetlenül vezérelhetjük a Z750-ről. A transzmitter tápfesz takarékos módja szinkronizálva van a kamera ki/be kapcsolójával, ami kontrollálható a hozzárendelt kezelőgombok segítségével, így takarékoskodhatunk az adó akkumulátorának élettartamával. A hang és a videó pontosan szinkronizált, biztosítva a nulla kését, vagy tökéletes szájszinkront. A power save státusz és a vevőegység RF szintjei megjelennek az elektronikus keresőben.

A jól ismert ergonómia visszaköszön. De a Z750 könnyebb mint a korábbi generációs PDW-700, számos ergonomikusan kiegyensúlyozott frissítés kevésbé fárasztja az operatőrt, egy-egy hosszabb forgatási nap végén sem remeg a kéz és nem izzadt a póló. Az összes kezelőszerv és interfész tovább finomítja a vállkamerák komfortját biztosítva a gond nélküli történet mesélést. A bekapcsolástól kezdve csak másodpercek kérdése, hogy a legmagasabb minőségű felvételeket készítsük, az új funkciók pedig könnyen megtanulhatók és azonnal használhatók.

...

hdc5500_650.jpg

...

CCU

A vállkameráktól már csak egy lépés, hogy a rendszerkamerákkal is foglalkozzunk. Megjelent a HDCU-5000 CCU ami a HDC – 5500 és HDC – 3500/3100 sorozatú rendszerkamerákhoz illeszkedik. A full 19 collos rack méretű CCU kettős jelátviteli képességgel rendelkezik, Ultra High Bitrate továbbítást biztosít a HDC-5500 rendszerkamerához és 3G átvitelről gondoskodik HDC-3500/3100 sorozatú rendszerkamerák számára. Ez a választható opció szélesebb produkciós rugalmasságot kínál a stúdiók, közvetítő-kocsik és sport alkalmazások számára. Az új CCU számos beépített interfésszel rendelkezik, úgy mint: 12G-SDI/3G-SDI/HD-SDI kimenetek és 12G-SDI/3G-SDI/HD-SDI visszatérő bemenetek. A rack egység táppal is ellátja a HDC-5500 kamera fejet, a tömörítetlen videót optikai jeltovábbító rendszerből, maximum 4000 méteres távolságból nyerjük. A maximális kábel hosszúság változhat: a rendszer konfigurációtól, lencse típustól, kereső fajtától és a csatlakozók számától. A CCU szabványosan 4 db. 12G-SDI kimenetet és maximum 8 db. 3G-SDI kimenet kínál. Az opcionális HKCU-SDI50 használatával ez kibővül maximum 8 12G-SDI kimenetre.

...

HDCU_5000_650.jpg

...

Hálózatos vezérléshez beépített LAN interfész (10BASE-T/100BASE-TX) áll rendelkezésre. Ez biztosítja a kamera hálózaton keresztüli vezérlését és ez az interfész használatos egy IP Tally funkcióra is.

A HDCU-5000 támogatja az ultra magas bitrátás jeltovábbítást, Ez engedélyezi a 4K 2x lassítást, vagy szimultán jeltovábbítást 2 4K képtartalom esetében (fő kamera, plusz egy másik kamera, pld: POV képbemenet a törzs vonalra).

Nagy távolságú átvitel és segédkimenet HDLA-n keresztül. Mit takar mindez? A CCU nagyfesz tápja biztosítja, hogy a HDC-5500 sorozatú kamerák nagy távolságban is együtt dolgozzanak a HDLA-1500/HDLA-1505/HDLA-1507 HD nagyméretű lencse adapterekkel. A HDLA segédkimenet a HDCU-5000-en elérhető.

Széleskörű bővítési opciók közül négyfajta is elérhető. A HKCU-SDI50, 4 további 12G-SDI interfészről gondoskodik. A HKCU-SFP50 ellát egy ST 2110 IP interfészt (benne IP interkom funkcióval). A HKCU-SM50 single mód üvegszál kapcsolódást biztosít a kamera és CCU között. A HKCU-REC50 a CCU számára belső felvételi képességet ad, maximum 4 óra 4K  XAVC-I C300 rögzítéséhez. A klipek a felvétellel egyidőben real-time-ban átjátszhatók egy csatlakoztatott USB drive-ra, vagy NAS eszközre. Így a felvétel befejezésekor a fájlok azonnal elérhetők a tároló eszközökről. A HDCU-5000 CCU további jellemzője az egycsatornás törzs vonali (1Gb Ethernet) amely támogatja az egyszerű adattovábbítást is. A több formátumos funkcionalitás támogatja a 2x4K, a 8x HD HFR-t, PsF formátumot, 1080-4:4:4-RGB (@23.98PsF, 24PsF, 25PsF, 29.97PsF).

...

venice_650.jpg

...

Filmkamera frissítések

A Venice V6.0 firmware  HFR (5.7K 16:9 72fps, 4K 6:5 72fps, 3.8K 16:9 110fps max.) képességeket ad a Venice filmkamerához, valamint bővített felvételi funkciók (metaadatból nyert gyro információk, Fujinon Premista eXtended metaadat támogatás) és széleskörű felvétel segéd funkciók érhetők el.

Az egyébként is nagy képességű PXW-FX9 tovább erősödik a V2.0-val. Ez a firmware lehetővé teszi a DCI 4K (4096 x 2160 @17:9), 180fps-ig Full HD-ben, 16-bit RAW kimenetet (külső rögzítő szükséges), valamint user 3D LUT-okat és HLG-t (Hibrid Log Gamma).

...

dwrs03d_others_650.jpg

...

DWX wireless audio

A már jól ismert DWX Gen3 digitális vezeték-nélküli mikrofon rendszer meghozta a megbízható UHF működést a digitális tartományban, kristály tiszta, kis késésű, nagy denzitású, sok csatornás, biztonságos titkosítással ellátott hangtovábbító megoldásként. A kőkemény megbízhatóságú hang négyféle kodek módban érhető el, sokoldalú hálózati képességek mentén. a DWX részletgazdag, dinamikus hangzás, amely színpadon, vagy más élő alkalmazásban előfordulhat, tiszta és transzparens a különlegesen lapos és széles frekvencia tartományban, nagy dinamikával, kis zajjal és meggyőző tranziens kezeléssel várja felhasználókat. Ideális választás nagy formátumú élő és stúdió gyártáshoz, a DWX támogatja a nagy sűrűségű szimultán sokcsatornás működést. Hatékony sávszélesség kezeléssel, legfeljebb 21 csatorna helyezhető el egy 8MHz-es TV sávban, vagy max. 16 szimultán csatorna egy 6MHz-es TV sávban. Az X-Dimension Diversity™ döbbenetes módon növeli az átjátszási megbízhatóságot, kombinálja a diverzitás többféle dimenzióját a Sony digitális technológiájával és a nagypontossággal kalkulált algoritmussal, elkerülve ezáltal a szinkronizációs veszteség által okozott burst hibákat.

...

dwtb30_3q_600.jpg

...

Érdesített felületű kompakt egységek

A DWT-B30 és DWT-B03R vezeték-nélküli testre szerelhető adóegységek szinte kötelezőek élő hang alkalmazásban, stúdió alapú TV gyártásban és ENG/EFP körülmények között. Kifinomult audio processzálás és titkosítási technológia gondoskodik a magas minőségű és különösen csekély késésű audio biztonságos digitális átviteléről. Tölthető Li-ion akkumulátorok biztosítják a hosszú üzemórákat és így a folyamatos működést.

...

dwrs03d_650.jpg

...

 csatornás slot-in vevőegység

Az érdesített, öntött alumínium és magnézium készülékház pehely könnyű, de mégis igen masszív. A DWR-S03D közvetlenül felfogatható Sony, vagy más professzionális kamerára. Az Auto csatorna keresés és szinkron gyors és könnyű frekvencia beállítást tesz lehetővé. XDCAM vállkamerák további integrációjaként, lehetőség van az audio státusz monitorozására is a kamkorder LCD, vagy optikai keresőjében

Hálózat ready

A DWX Gen3 természetéből adódóan alkalmas a mai audio-over-IP AV munkafolyamatokhoz azáltal, hogy támogatja a Dante® sokcsatornás hálózati szabványt. A színpadról érkező minden egyes vevőegység kimenete egyetlen Ethernet kábelen keresztül kombinálható és rout-olható a front keverőre, vagy a közvetítő kocsiba. Ez egy sokkal gyorsabb és költséghatékonyabb összeállítás, mint az audio kábelek tucatjainak menedzselése, valamint nincs áthallás és nagyfrekvenciás kiesés sem. A rendszert folyamatos kontroll alatt tarthatjuk a CrossRemote használatával a Wireless Studio szofver részeként, amely teljes felügyeletet biztosít a rendszer felett és az egyes elemek felett is, úgy mint: antennák, vevő és adó berendezések.

 

SONY

 

(Seiler György)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.074560 másodperc.