MédiatechnikaSzabó István 80 éves

Médiatechnika | 2018. Február 18., Vasárnap 00:00

Kossuth és Oscar-díjas filmrendező

A magyar és a világ filmszakmája köszönti most Szabó István filmrendezőt. Van is miért. Talán Ő az a magyar filmrendező akiről a legtöbb leg elmondható. De mik is ezek?

 

mep.jpg

 

Nos az a bizonyos aranyszobor a Mephistóért 1982-ben. De előtte 1979-ben jelölték Oscarra a Bizalom című alkotását. 1986-ban a Redl ezredest, majd három évvel később a Hanussent jelölték a legrangosabb filmes díjra. Ezekben a filmekben Klaus Maria Brandauerrel dolgozott, de említhetünk más világsztár színészeket is akik szívesen dolgoztak és dolgoznak a mesterrel, úgy mint Glenn Close, Ralph Fiennes Rachel Weisz,Annette Bening, Helen Mirren, Harvey Keitel, Jeremy Irons.

 

jeremi.jpg

 

Szabó István nagyjátékfilmes pályája egy trilógiával indult: Álmodozások kora (1965), Apa (1966), Szerelmesfilm (1970). Mindhárom filmben Bálint András a főszereplő, csak úgy mint a Mephistóban, Redl ezredesben és Hanussenben Brandauer. A napfény ízében ismét hármas tagozódást figyelhetünk meg a Sonnenschein család történetét követi végig a film három nemzedéken keresztül. Ralph Fiennes három generációt játszik el a mesteri rendezői elképzelés nyomán. De ne csak a külföldi elismerésekről beszéljünk, Szabó István itthon megkapta a Kossuth-díjat, valamint az érdemes és kiváló művész elismeréseket is. Ehhez a páratlan sikeres és aktív életpályához gratulálunk és további jó egészséget, izgalmas forgatókönyveket, inspiráló film ötleteket kívánunk!


Boldog születésnapot Mester!

sgy

 



Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.075261 másodperc.