MédiatechnikaTricaster, az All-in-One-Man-Show

Médiatechnika | 2020. Szeptember 13., Vasárnap 15:00

A világ hetek leforgása alatt szokott hozzá az „új normához”, a szociális távolságtartáshoz minden napjainkban, szabadidőnkben és munkánkban. Bár az első hullámon túl vagyunk, a szakértők a már induló második hullámra figyelmeztetnek.

Az oktatás lehetséges, hogy szeptembertől ugyanúgy digitálisan (vagy hibrid rendszerben) folytatódik, mint ahogy tavasszal véget ért, a munkavégzés sokunknak azt fogja jelenteni, hogy otthon bámuljuk a nagy monitort, az irodai helyett. A konferenciák újra virtuális térbe szorulnak, a koncertek és színházi előadások továbbra sem látogathatók. Minden nagyobb rendezvényt elnapoltak, töröltek, ami súlyos veszteségeket okoz megannyi iparágnak és azok szereplőinek.

Ahogy az otthonaink váltak a munkahelyeinkké, minket is videó és audio csatornákon keresztül érnek el, ami nem csupán azokat a meetingeket jelenti, amiket egy emailben össze lehetett volna foglalni, de a kreatív munkafolyamatoknak, ügyfelekkel vagy kollégákkal való kapcsolattartásnak, tréningeknek, oktatásnak, szórakozásnak, marketing és PR kampányoknak is ez lett a módja.

...

TriCaster_700.jpg...

A NewTeknél a cég alapításától (1986) úgy gondolták, hogy bárkinek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy produkciót készíthessen, a mottójuk is ez: „Give storytellers a voice through video”. Ez húsz évvel ezelőtt azt jelentette, hogy súlyos tíz- és százmilliókból rendeztünk be hatalmas stúdiókat, ahol televíziós műsorok készültek, és óriási stábbal, egy szűk réteg - a kiválasztott kevesek - gyárthattak tartalmat, aminek egyetlen médiuma létezett közlésre: a televízió.

A szélessávú internet előretörésével, ez a helyzet megváltozott, nemhogy egy új felület, hanem felületek százai jelentik a potenciális célpontot gondolataink átadására. Az új platformokra már nem csak a kiválasztottak készíthetnek tartalmat, hanem a multinacionális cégek PR és marketing csapatai és lineáris televíziók OTT tartalomgyártói, otthonról vloggoló tizenéves kamaszok, iskolai és egyetemi oktatók - vagyis bárki, aki él és mozog, és videón keresztül szeretne kommunikálni.

A NewTek a 2005-ben piacra dobott TriCaster termékcsaláddal kifejezetten ezt a közönséget célozza meg. Kezdetek óta a rendszer részét képezi a képvágás, videó rögzítés és feliratozás (és még rengeteg, a felhasználást segítő, integrált funkció) mellett a beépített streaming motor. Ez eleinte még Flash Mediát és Windows videót támogatott, mára viszont már az összes népszerű platformba közvetlenül, tud csatlakozni, így téve lehetővé bárkinek az egyszerű kapcsolódást Facebookra, YouTubera, Vimeora, Twitchre, vagy akár a saját céges streaming szerverére.

Aki látott már hagyományos stúdió vezérlőt vagy közvetítő kocsit, az pontosan tudja, hogy milyen, amikor „sok jó ember kis helyen is elfér”. Sajnos ez az a luxus, amit manapság nem engedhetünk meg magunknak, mert a legalább 1,5 méteres távolság nagyon nehezen, vagy sehogy sem tartható – így felértékelődnek azok a megoldások, ahol egy ember képes a teljes produkciót kiszolgálni.

A potenciális felhasználók halmaza óriási. Egyetemi és közoktatási intézmények E-learning tanfolyamok anyagát rögzíthetik, vagy streamelhetik a webre, önkormányzatok közvetíthetik a testületi üléseiket, minisztériumi szervek kommunikálhatnak a lakossággal, színházak és koncerttermek kaphatnak lehetőséget arra, hogy egy fizetőfal mögé elrejtve a streamüket újra bevételt tudjanak termelni a zenekaraik és társulataik számára, ami a túlélésüket jelentheti.

Független produkciós cégek és műhelyek ajánlhatják a szolgáltatásaikat újra, multinacionális vállalatok készíthetnek tartalmat a saját alkalmazottjaik számára, de az országban szétszórt fiókokkal vagy telepekkel rendelkező cégek is el tudják készíteni a belsős oktató anyagaikat, és nem szükséges ezért az oktatót körbe utaztatni az országon, hogy a hallgatóságot egy terembe zsúfolva bemutassa a frissen fejlesztett megoldásokat a kollégáknak.

A távolságtartás persze nem csak a nézők, hallgatók számára kötelező, hiába tartanánk egy zártkapus rendezvényt, kizárólag online streamelve, ha az előadók sem juthatnak el a helyszínre. Erre láttunk tökéletes példát márciusban, amikor a teljes ország (és gyakorlatilag az egész világ) megállt, még a megyehatárt sem lehetett bizonyos esetekben átlépni.

Azonnal felértékelődtek a távoli videokonferencia megoldások, láttunk rá példát YouTube-ra készülő műsorokban, televíziós adásokban, oktatásban, vagy a mindennapi munkánkban. A kapcsolattartási megoldás egyszerű volt, vegyünk egy jól ismert applikációt (pl. Skype), és bonyolítsuk az életünk ezeken a rendszereken keresztül. Az elterjedten használt videókonferencia szoftverek mind lehetővé teszik a beszélgetés rögzítését videó fájlba, ahogy van. Ha azonban a beszélgetőket külön-külön szeretnénk rögzíteni, hogy később utómunkában meg lehessen vágni, ennél többre van szükség.

...

talkshow_700.jpg...

A TriCaster produkciós mixerekkel ez könnyen megoldható, modelltől függően tudnak egy vagy két Skype hívót fogadni, ezek videó forrásként jelennek meg. Ezeket és akár egyidőben egy vágott program képet, vagy prezentációt külön fájlba lehet rögzíteni. Szabadon lehet a visszamenő videót vágni (akár mix-minus hanggal) és az egészből közben Youtube vagy Facebook live-ra is lehet streamelni. Ha a két Skype hívó kevésnek bizonyulna, bármikor bővíthető a rendszer egy TalkShow VS-4000 szerverrel, amellyel akár 4 újabb Skype hívót adhatunk hozzá a produkciónkhoz.

A rendszer nem csak Skype streameket képes videó forrásként fogadni, kezeli az összes elterjed videó streaming protokollt (RTP, RTMP, RTSP, SRT) és a NewTek saját, stúdió minőségű, lokális hálózatokon (vagy akár megfelelő sávszélességű és késleltetésű VPN-en) közlekedő NDI (Network Device Interface) forrásait is, amit mára több ezer broadcast és a professzionális AV technikával foglalkozó gyártó implementált, mint az új, de facto videó standardot.

A NewTek NDI szabvány a TriCaster rendszerek szíve és lelke, a világon ma a legelterjedtebb „video over IP” produkciós protokoll, ami egyszerű gigabit hálózaton plug and play működik, miközben 1 képkocka alatti késéssel képes stúdió minőségű képet, hangot, tallyt és vezérlőjeleket továbbítani kameráink, okoseszközeink vagy számítógépeink és a produkciós mixerünk között. Egyetlen ingyenes szoftver segítségével (NewTek Scan Converter) a laptopunk képernyőjét a streamünkbe integrálhatjuk, vagy okostelefonunkat, webkameránkat használhatjuk forrásnak. Vagy meg is fordíthatjuk az egészet, és a telekonferencia applikációnk videóforrása lehet az TriCaster kimenete (NewTek Virtual Input). Ez azt is jelenti, hogy ma már nem szükséges SDI, optikai vagy HDMI kábeleket fektetni mindenhova, hogy utána egy forrást egy vevővel egy irányba összeköthessünk, mert egyetlen UTP kábel rendelkezik annyi sávszélességgel, hogy 8 csatornányi FullHD videót átvigyen, mind a két irányba – így minden végpont egyszerre lehet cél és forrás egyidejűleg.

A NewTek TriCaster nem egy termék, egy egész termék család. A produkció méretétől függően tudunk választani közülük olyat, ami leginkább megfelelő. Egy egyetemi kar e-learning tananyagának elkészítéséhez elegendő lehet egy pár PTZ kamera, egy hardveres konverter vagy az ingyenes szoftver megoldás, amivel a laptopról érkező prezentációt fordítjuk NDI jellé, és egy TriCaster Mini 4K, ami képes ezeket fogadni.

...

Tc_mini_412.png

...

A 8 bemenettel, beépített két független videóbejátszóval, feliratozóval, streamer motorral, kulcsolóval, audiomixerrel és súgógéppel (és még több tucat egyéb funkcióval) vértezett megoldás négy független kimenettel rendelkezik, így helyben képes meghajtani egy vagy több projektort és / vagy monitort, miközben az eszköz elfér egy hátizsákban, mobilis és oda telepíthetjük, ahova szeretnénk. Persze csak amennyiben ez szükséges, hiszen amíg ugyan azon a hálózaton vagyunk, az NDI miatt teljesen mindegy, hogy fizikálisan hol helyezkedik el az oktatónk a kampuszon belül.

Ha egy nagyvállalat szeretné elérni a saját dolgozóit, rendszeresen jelentkező belső tájékoztatókkal vagy oktatóanyagokkal, az is lehetséges, hogy a 8 bemenet édeskevés. Egy videóanyagban szól hozzánk a vezérigazgató, a kereskedelmi igazgató, a fejlesztési igazgató, a pénzügy, és akkor az IT-ról, HR-ről még egy szó sem esett, nemhogy a távoli fióktelepek vezetőiről.

Ilyen mennyiségű távoli és lokális videóforrás kiszolgálása már önmagában túlmutat azon, amit a legtöbb piacon lévő megoldás biztosít a felhasználóinak. Ezt felismerve a tavalyi év elején a NewTek elkezdett dolgozni egy megoldáson, így született meg a TriCaster 2 Elite, az eddigi legjobb TriCaster amit a cég valaha épített.

...

Tc2_700.png

...

A 32 csatornányi bemenet és 8 független kimenet mellett beépített NDI videó mátrixot is kapott a rendszer, amivel akár a koncerttermekben, színházakban, konferencia termekben vagy egyetemi előadókban található LED falak, projektorok vagy monitorok meghajtása sem okoz gondot, 8 egymástól független megjelenítőt is meg tud hajtani, amikre szabadon választhatunk bármilyen forrást. Szóval a produkciós mixerünk már nem csak egy produkciós mixerként fogható fel, hanem a támaszkodhatunk rá, mint a teljes AV rendszerünk kiszolgálója az épületen belül.

A távoli forrásoknál emlegettük a Skype integrációt. Léteznek olyan cégek, szervezetek, akiknek a saját IT osztályuk szabja meg, hogy milyen videokonferencia rendszert használhatnak, és lehet, hogy az nem pont Skype lesz.

A TriCaster családból egyedüliként a TC2 rendelkezik „Live Call Connect” modullal. Ez lehetővé teszi, hogy nem csak Skype, hanem Teams, Zoom vagy Discord hívásokat is kezeljen videó forrásként. Rádadásul nem csak egy-egy hívót, vagy az osztott-konferencia képernyőt tudja kezelni, amit a videókonferencia szoftverek lerenderelnek. A TC2 mesterséges intelligencia segítségével azonosítja az egyedi hívókat a képernyőn, körbe vágja, és videó forrásként elérhetővé teszi mindegyiket a mixeren belül (maximum kilencet).

...

Screenshot_700.jpg

...

A TC2 Elite jelenleg a piacon létező egyetlen olyan megoldás, ami ennyire integrált távoli produkcióra képes, mert független a platformtól, független attól, hogy a produkcióban résztvevők földrajzilag hol helyezkednek el Magyarországon vagy a világban.

Egy produkció eddig kötött volt egy stúdiótérhez, előadóteremhez, koncertteremhez, hiszen a tartalomkészítés szereplői térben és időben ott voltak jelen, ott volt a dobos, a színész, a zongorista vagy az egyetemi előadó. Ez is, mint megannyi más, változhat a jövőben, hiszen megfelelő internetkapcsolattal bárhonnan be tudnak kapcsolódni a produkcióba a szereplők, az előadók.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindent felrúgva ezentúl kizárólag Skypeon, Teamsen vagy Zoomon keresztül fognak összejönni a Dohnányi zenekar tagjai, de ahogy a körülöttünk zajló események előre jelzik, jó az esély arra, hogy még idén lesz ilyesmire példa újra.  A technológia rendelkezésre áll, hogy ezek a videó és audio anyagok a szereplők személyes találkozása nélkül elkészülhessenek és már az operátornak sem kell egy irodaépület 6. emeletén ülve, egy egyetemi alagsorba eldugott stúdióban vagy épp a koncertterem technikai szobájában töltenie ehhez a napjait vagy estéit. Ő is dolgozhat kényelmes biztonságban otthon, a nappalijában ahogy erre számos példát láttunk már, és látunk még most is, a világ azon részein, ahol a mai napig kijárási korlátozások vannak érvényben.

 

www.rexfilm.hu

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.073572 másodperc.