MédiatechnikaÚj projektek a Riedel-től

Médiatechnika | 2020. Október 29., Csütörtök 08:00

A Riedel töretlenül fejleszt a pandémia idején is. Ilyenek a távolról kevert és maszterelt hanganyagok, a Riedel Bolero vezeték nélküli technológia, és a DisTag távoli monitor-rendszer.

2_700.jpg...

Távolsági mastering workflow

A Riedel Communications partnerségben a Remote Recording Network-el (RRN) és Live Nation-el megalkotta az iparág első, az Atlanti Óceánt is átívelő remote masztering munkafolyamatot. A vadonat új megoldást a Wacken World Wide 2020 zenei fesztivál közvetítésében használták.

A MagentaMusic 360, július 29-től augusztus 1-ig, több mint 11 millió rajongó számára szolgáltatott élő stream-et. Mint ismeretes a Wacken World Wide a világ legnagyobb heavy metal zenekarok számára rendezett eseménye, amely az idén online mixelt valóság gyártásban tárult a hallgatóság elé. A közvetítés audio tartalmát Hamburgban, Németországban keverték a maszterelés pedig a Valhalla Studios NY-ban az USA-ban végezték. A hang mellett a kommunikációt, a jel konfigurációt, az átjátszást és a monitorozás a Riedel Remote Operation Center (ROC) kezelte.

...

1_700.jpg...

„Ez az új remote masztering workflow hihetetlen, korábban soha nem volt ilyen kiváló minőségű broadcast hangunk Wackenben.” Mondta az RRN alapítója Peter Brandt, a Grammy-díjas producer és hangmérnök, aki az esemény audio gyártását felügyelte. „Mivel egy akusztikusan kalibrált szobában maszterelhettünk, a tökéletes körülmények adottak voltak a jól kiegyensúlyozott hangzás érdekében.” A Wacken World Wide 2020 hangja Hamburgból a Live Nation stage-ről a Riedel ROC-ba Wuppertal-ba került, majd a Valhalla Studios-ba New Yorkba, ahol Ronald Prent maszterelte. A gyártás részét képezte a kommunikációs és jel-szétosztó hub-ok menedzselése. A Riedel ROC széleskörű vezérlést és monitorozást hajtott végre, csak úgy mint biztonságos szerver struktúrát, biztosítva az adatbiztonságot és a rendszer redundanciáját, így valósulhatott meg a maximálisan megbízható jelátvitel az esemény teljes lebonyolításában.

A Riedel és az RRN közös fejlesztésű új remote modellje lehetővé teszi a magas minőségű, környezetbarát és költséghatékony audio átvitel gyártását.

...

3_700.jpg...

„A közös munka során az RRN-el újra definiáltuk az élő audio gyártás lehetőségeit.” Mondta Carsten Voßkühler, a Riedel projekt menedzsere. „Az áttörést jelentő távolsági workflow összeköti a kreatív alkotókat az Atlanti Óceán mindkét partján és ezzel a lehetőséggel válik óriási sikerré a Wacken Heavy Metal Festival. De a saját sikerén túlmutatva megnyitja a kapukat kedvező izgalmas lehetőségek előtt, amelyek széles választékban kínálnak megosztott gyártási alkalmazásokat. Nagy örömmel várjuk a közös munkát az RRN-el, amikor is nagyszerű események gyártásában dolgozhatunk együtt.”

...


5_700.jpg...

Bolero Ausztráliában

Nyárvégi bejelentés, hogy Nyugat-ausztráliai Előadóművészek Akadémiája (WAAPA) Bolero interkommal erősíti vezeték-nélküli technikáját. A WAAPA tehát migráltatja gyártási kommunikációs infrastruktúráját Riedel Bolero-ra. A leváltásra kerülő, teljes mértékben vezetékes rendszerrel szemben a Bolero kristály tiszta, hatékony és könnyedén menedzselhető kommunikációt valósít meg a művészeti akadémia campus-án és külső helyszíneken egyaránt. A Mount Lawley-ben található Edith Cowan Egyetem Campusa egész közel esik Perth városához, a WAAPA hazai és nemzetközi elismertsége köztudott, ez az oktatási intézmény gondoskodik a legátfogóbb előadói körök tréningjeiről a térségben. Az akadémia világklasszis személyzete csúcskategóriás eszközökkel és a legjobban felszerelt létesítményekben oktatnak és tréningeztetnek.

„Egy akadémiai tanév során mintegy 25 kulcsfontosságú musical, színdarab, tánc, jazz és klasszikus koncert produkciót állítunk színpadra. Ilyen feszes produkciós ütemtervben a műsorok sikeres lebonyolításához a megbízható kommunikációs infrastruktúra az egyik legfontosabb szegmens.” Mondta Cameron Malacari a WAAPA gyártási igazgatója. „Amikor a korábbi rendszerünk elérte hasznos életkorának végét, két választásunk adódott: csökkenteni gyártási képességünket, - ami egyszerűen nem volt opció, - vagy beruházni csúcs teljesítményű technológiába. A Bolero egy különleges választás, mivel számunkra soha nem látott rugalmasságot, megbízható tiszta hangzást, tömörséget és hordozható kommunikációt biztosít.”

...

6_700.jpg

...

A korábbi, mereven kábelezett utasító rendszer a technikai személyzetet kötötte össze, úgy mint világosítók, hangosok, színpadmester, ügyelő, technikusok stb. Ennek a rendszernek az üzemeltetése kb. 50 órás évenkénti leállással volt csak megvalósítható. Ez a leállás párosulva a karbantartási késésekkel már veszélybe sodorta az iskola színpadra állítási képességét, ezenkívül a hallgatók tanulási órái is érintettek voltak. A korábbi kommunikációs rendszer igen költséges volt, még két diszkrét bérleti rendszert is igénybe kellett venni a teljes működéshez, amelyek jelentős beszerelési költségeket és felszámított díjakat generáltak.

Ezzel szemben az új Bolero vezeték-nélküli rendszer egy áttekinthető és megbízható kommunikációs infrastruktúra, amely egyaránt jól teljesít a campuson és külső helyszíneken is. A moduláris, integrált tervezés lehetővé teszi a gyors beállítási időt és a költséghatékonyságot. A vezeték-nélküli működés megszünteti a légvezetékeket és minden fajta kábel köteg gubancolódásokat és az ezekből adódó kockázatokat. Mindez azért lehetséges mert a Bolero installációja a létesítmény teljes területére gerincként telepíthető, a rendszer az igényekhez igazodva már helyben képes további hardverek nélkül, mindössze minimális konfigurációs változtatásokkal menet közbeni kommunikációra két helyszín között.

„A Boleroval véget vetettünk néhány évenként jelentkező bérleti költségnek és a saját időzónánkban kaphatunk terméktámogatást a Riedeltől, ezek hatalmas előnyök. Ha további berendezésekre lenne szükségünk, azokat a Riedel a bérleti bázisából a rendelkezésünkre bocsátja, segítve így a teljes tulajdonosi költségeket alacsonyan tartani.” Emelte ki Tim Landauer a WAAPA helyszíni szolgáltatások koordinátora. A Riedel hatalmas tapasztalata a fő előadóművészeti helyszíneken, színházakban és egyetemeken Ausztrália szerte, felbecsülhetetlen segítség volt a rendszerünk tervezésének optimalizálásában.” Hozzá tette: „A Riedellel és a Boleroval, megsokszoroztuk oktatási missziónkat. Mióta a Riedel rendszerek gyakorlatilag ipari szabvánnyá váltak a broadcast, színházi produkciók és nagyszabású rendezvények helyszínein, - tanulóink naprakész tréninget is kapnak, hogy aztán a valóságos gyártásban is megállják a helyüket. Az instruktoraink valóban a tananyagra a gyártásra, az előadásmód gyakorlati megvalósítására koncentrálhatnak, ahelyett, hogy órákat töltenének technikai problémák megoldásával. Ilyen módon a Bolero egyedülállóan megfelel céljainknak, amely zökkenőmentesen és láthatatlanul támogatja a színpadon a kiváló előadást és történetmesélést.”

...

9_700.jpg

...

DisTag

Előző számunkban bemutattuk a DisTag-ot mint tényleges új terméket, amelyet kifejezetten a Covid keltett életre. A készülékkel a járványügyileg ajánlott biztonsági távolságot tarthatjuk be. Nézzük meg egy konkrét példán keresztül, hogyan használja a DisTag monitort a Riedel Managed Technology stábja. A Riedel a járvány kezelésében is éllovas, nem azt mondják, hogy menjünk home office-ba, hanem igenis menjünk ki a területre és ott dolgozzunk, tehát a távolságtartó monitor igencsak az egyik legfontosabb kulcs játékossá vált a vállalat életében. Az Covid első hulláma után a Managed Technology Divízió munkatársai visszatértek dolgozni a vállalat főhadiszállására Wuppertalba, minden dolgozó kapott egy DisTag-ot, - megbízható és pontos kis eszköz nyakba akasztva, vagy zsebben tartva. A monitor rezgéssel, vizuálisan, vagy akusztikusan azonnal jelez a használójának, amikor egy másik személyhez viszonyított kötelezően betartandó távolság a minimum alá csökken.

A Riedel Managed Technology Division, - mint ahogy már korábbi cikkeinkben is rámutattunk, - a vállalt találmánya. Wuppertal nem csak termékeket ad el, hanem teljes eseményeket szolgál ki, kulcsrakész megoldásaival, - ilyen projekt pld. a Forma 1 versenyek teljes kommunikációja. A skálázható jel gerincen alapuló megoldások tartalmaznak interkom rendszereket és optikai szál alapú hálózatokat a videó, az audio és az adat jelek szétosztásához. A Riedel technológiákat számos nemzetközi projektben használják, úgy mint nagyszabású fesztiválok, nemzetközi csúcstalálkozók, globális sportesemények, olimpiai játékok, de itt említhetjük az óriás vitorlás jacht versenyt is Új Zélandon.

...

8_700.jpg

...

„Ahogy egyik pillanatról a másikra elkezdtek növekedni a projektjeink, elértünk egy pontot, ahol a divízó helyszíni személyzete egyre elfoglaltabb lett. Ez egy ideálisan kedvező lehetőség volt arra, hogy alkalmazottjainkat DisTag-okkal szereljük fel.” Mondta Lutz Rathmann a Riedel Communications Managed Technology Division igazgatója. „Az ilyen eszközök, mint a DisTag lehetővé teszik a vállalatok számára világszerte, hogy a munkatársakat visszavezessék a gazdaságba, miközben biztosított a szociális távolság és a biztonság.”

A jellemzően kompakt és minimalista dizájn (93x43 mm és 61 gramm) ideális média és esemény gyártásban, ipari alkalmazásban, kiskereskedelemben, gyógyászati létesítményekben, köz és kulturális intézetekben, iskolákban és egyetemeken. Az eszköz 3 féle jelzést képes küldeni a felhasználónak: vibráció, vizuális 3 lépcsős LED és 3 lépcsős hangjelzés. A figyelmeztető jelzéshez tartozó távolság egyénileg definiálható és állítható be a helyi szabályozásnak megfelelően. De még arra is van lehetőség a „Friendly” funkcióval, hogy pld. egy negatív teszttel rendelkező csoportban ne jelezzen az eszköz, még akkor sem ha az előírtnál közelebb kerülünk egymáshoz. A DisTag virtuálisan bárhol használható, kültéren beltéren egyaránt, integrált akkumulátora 12 óra zavartalan működést biztosít.

 

www.riedel.net

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.070595 másodperc.