MédiatechnikaÚj székházba költözött az ECHO TV

Médiatechnika | 2018. Február 28., Szerda 11:00

Rendszerintegrátor a Broadcast Solutions Hungary

Ritkán adatik meg Magyarországon az a lehetőség, hogy szinte zöldmezős beruházásként valósíthasson meg valaki egy új televíziós székházat. Az Echo TV új székházba költözése azon ritka alkalmak közé tartozik: egy teljesen átépített épületben korszerű, fájl alapú adáslebonyolító rendszer és egy olyan, modern stúdió infrastruktúra kapott helyet, amelyben a hírek mellett számos merész, formabontó magazin műsor is készül majd. A projekt kizárólagos rendszerintegrátora a Broadcast Solutions Hungary Kft. (BSH) volt.

 

1_IMG_5246.jpg

 

A korábbi Echo TV székházban még SD/4:3 technikát használtak, ezért a teljes rendszert ki kellett cserélni. Természetesen a megrendelő részéről is elvárás volt, hogy minden téren a legkorszerűbb megoldások kerüljenek beépítésre. A rendszertelepítés mellett a teljes munkafolyamatot újra kellett tervezni úgy, hogy a fájl alapú HD technológiával gyors és hatékony hírgyártást tudjanak elérni, illetve a magazinoknál a szerkesztők a technikai problémák helyett a kreatív alkotói munkára tudjanak koncentrálni.
A BSH mérnök csapatának a legnagyobb kihívás a rendelkezésre álló rövid idő alatt egy olyan gyártási rendszer kialakítása volt, amely amellett, hogy kiaknázza a technika adta lehetőségeket, az újságírók és szerkesztők számára is könnyen kezelhető, hatékony megoldást jelent.

 

z_IMG_5258.jpg

 

Az Echo TV két független stúdiót kért; mindkettőt LED fallal, manuális- és robotkamerákkal, látványos grafikai megoldásokkal. Emellett teljes körű stúdió automatizálási, utómunka és hírrendszer is telepítésre került, valamint a két stúdió vezérlő mellett egy adáslebonyolító helyiséget is kialakítottak. A hír stúdió világítását professzionális ARRI LED-es lámpákkal valósították meg, míg a produkciós stúdióba hagyományos -és robotlámpák kerültek.

IMG_5234.jpg


A videós rendszer lelke egy 240x312-es SAM Sirius 840-es, integrált képosztóval ellátott hybrid router lett. Ez a megoldás az ország több televíziójában is bizonyított már, így kézenfekvő volt, hogy minél több jelfeldolgozási funkció erre az eszközre kerüljön, ami nem csak egyszerűbbé, de sokkal rugalmasabbá is teszi a rendszert.

 

DSC_0808.JPG

 

Összesen 11 db Sony HSC-300RF hagyományos- és 4 db HDC-P1/A//U box kamera került a stúdiókba. A kamerák igény szerint mozgathatók a vezérlők között, ezáltal a produkciós igényekhez maximálisan igazítható a technika. SAM Kula video mixereken és Allen&Heath D-Live hangpultokon történik a képvágás, illetve a hangkeverés az adások alatt.  

 

IMG_5207.jpg

 

Ingestre és a playoutra Imagine Communications Nexio rendszert használnak. Híradásoknál VizRT Mosart MOS Automation és a hazai fejlesztésű TNT Systems „Studio Control System” (SCS) megoldása segíti a munkát. Az SCS flexibilis megoldást kínál az élő munka során jelentkező legkülönbözőbb adatkapcsolati igényekre (Tally, UMD, GPI vezérlés, MOS interface, eszközök monitorozása stb.). Feliratozásra GrassValley Intuition XG szerverek kerültek beépítésre, az intercom a Clear-Com Eclipse megoldása lett.  

 

IMG_5268.jpg

 

Az utómunka egy 5 node-os Isilon X210-as központi tárhely köré épül, ami 43 db GV Edius klienst (13 craft editort és 30 newsroom kliens) szolgál ki. A vágási és a fájl mozgatással kapcsolatos folyamatokat egy egyedi fejlesztésű rendszer, a Maestro hangolja össze. Ez nemcsak leegyszerűsíti és automatizálja az eddig manuálisan végzett lépéseket a tartalom előállításban (pl. SxS memóriakártyákról fájlok beírása, anyagok archiválása az IBM TS4500 tape library-re), hanem olyan felhasználóknak is hatékony munkát tesz lehetővé, akik alapvetően humán beállítottságúak, és kis energiabefektetéssel szeretnék megtanulni az új technika használatát.

 

2_IMG_5171.jpg

 

A fentiek mellett Octopus news rendszer került telepítésre, amihez 80 munkahelyes licensz-t vásárolt az Echo TV. Tucatnyi hírforrást integráltak a rendszerbe, hogy maximális rugalmasságot és nézettséget tudjanak elérni a szerkesztők. PlanAir traffic rendszerben tervezik az adásokat, a kész adásmeneteket pedig SAM ICE channel-in-a-box szerverekkel játszák ki, amelyeket SAM Morpheus automation rendszer vezérel. NMHH rögzítésekhez a VSN Broadrec megoldását használják.
Mindezeken felül egyedi ellenőrző és felügyeleti rendszer is telepítésre került, ami az elektromos és a broadcast infrastruktúra folyamatos monitorozása mellett nagyban segíteni a műszaki vezetők és a mérnökök munkáját.    

 

IMG_5256.jpg

 

Az Echo TV költözése a legnagyobb magántőkéből megvalósult beruházás Magyarországon 2007 óta, melyet az alábbi néhány számszerű adat is igazol: 12 racknyi eszköz; több mint ezer helyszíni mérnöki munkaóra; 10 000 m video-, 11 000 m LAN- és 1000 m optikai kábel felhasználása.
Az integráció mellett a teljes broadcast rendszer tervezési és installációs munkáit, valamint a projekt koordinációját is a BSH végezte a kezdetektől egészen a 2017. december 4-i, technikai hibától mentes, éles indulásig.

 

IMG_5196.jpg

 

ECHO TV HUNGARY AT A NEW PLACE / At their previous headquarters, SD/4:3 technology was used, therefore the complete system had to be replaced. Broadcast Solutions Hungary Kft. (BSH) was the exclusive system integrator for the project. Two separate studios were built using LED walls and manual and robotic cameras. Besides, a full-scale studio automation and post-production and news system implementation was carried out. The lighting of the studio was realised by using ARRI LED lights. The moving of Echo TV is the biggest investment in Hungary since 2007 financed by private funds, which is also demonstrated by the following numbers: 12 rack devices, more than a thousand engineering working hours at the location, utilisation of 10,000 metres of video cable, 11,000 metres of LAN cable and 1,000 metres of optical cable.

www.broadcast-solution.hu


Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.068638 másodperc.