MédiatechnikaAvid a NAMM kiállításon

Médiatechnika | 2020. Május 13., Szerda 20:00

A NAMM mozaikszó ismerősen cseng a NAB-hoz képes és valóban, az első két szó azonos. A „National Association of” most nem Broadcasters-el, hanem Music Merchants-el folytatódik.

A NAMM a Hangszerkereskedők Nemzeti Társasága. Itt már érezzük, hogy egy audiotechnikai kiállításról beszélünk, amelynek tematikája átfedi a NAB-ét és ProLight and Sound-ét is.

....

nyito_600.jpg

....

A NAMM gyökerei 1901-ig nyúlnak vissza, ekkor alakította az 52 tagból álló Zongora Gyártók és Forgalmazók Nemzeti Társasága. Az első konferenciát és kereskedelmi vásárt 1902-ben rendezték meg a marylandi Baltimore-ban, a YMCA Hall-ban. A tagdíj akkoriban mindössze 5 dollárba került. A tagság kedvező szállítási díjakat, oktató kiadványokat és hasznos előadásokat kapott az évenkénti kiállításon. 1915-ben például Charlie Chaplin tartott előadást zongora eladási praktikákból. 1917-től a zeneoktatás került a fókuszba. A NAMM az I. Világháború alatt is működött, ezekben az években Thomas Edison is a kiállítók között szerepelt. 1920-ban a nők hivatalosan is választójogot kaptak, ennek elismeréseként vendégként résztvehettek hölgyek is az 1920-as kiállítás záró gálaestjén. 1926-ban megjelent az első hivatalos marketing anyag. A következő évben a tagság létszáma elérte a 784-et. 1928-ban jelent meg a programban a rádió témája, amely fontos lépés volt a kiállítások „zenei árucikk” aspektusának fejlesztésében. A Nagy Gazdasági Válság okozta kényszerszünet után 1940-ben állt ismét talpra a mozgalom. A következő évben a tagság elérte az 554 főt. Továbbra is a fiatal tehetséges muzsikusok támogatása és az audio iparág fejlesztése jelentette a fő csapást. Innen aztán már nem volt megállás, jött a rádió és a televízió, a hanglemezek és minden ami az audio iparághoz köthető. A NAMM sok helyszínen járt, New York, Chicago, Miami Beach, St. Louis, Nashville, Los Angeles. 2000-óta a dél-kaliforniai Anaheim Kongresszusi Központ ad otthont a kiállításnak. 2016 rekordév a NAMM történelmében, ugyanis ekkor lépték át a 100.000 fős látogatószámot és a legmagasabb, 29%-os külföldi tagsági részarányt. A NAMM napjainkra az audio technika iparág megkerülhetetlen platformja, ami ott történik azt látni, hallani és tapasztalni kell. A legnagyobb gyártók képviseltetik magukat elsősorban presztízs és üzleti megfontolásokra alapozva. Így tett az Avid is, lássuk a kínálatot!

....

1_600.jpg

.....

Pro Tools | MTRX Studio, az Ön stúdió központja

Egy mindent az egyben audio interfésszel, erőteljes I/O monitorozással és routing képességekkel kreatív hatékonyságot szerezhetünk stúdiónknak. A Pro Tools | MTRX Studio egyszerűsíti a jelvezetést, és gondoskodik az összes eszköz összekapcsolásáról. Bármely bemenetet, bármely kimentre routolhatunk. Az integrált hangszóró tuning segítségével testre szabhatjuk a monitor jellemzőket. A létesítményen belül bármely helység alkalmassá tehető Dolby Atmos keveréshez. Ultra kis késleltetési idővel dolgozhatunk Pro Tools | HDX vagy HD Native keverésnél és trackingnél. Bőséges analóg és digitális csatlakozó áll rendelkezésre: Dante, DigiLink és ADAT, hogy csatlakoztassuk külső berendezéseinket, mikrofonjainkat, hangládáinkat. Több eszköz összevonása, a jelláncolat rendszerezése, rack helytakarékosság egyetlen, sokoldalú megoldásban, bővített workflow lehetőségekkel.

.....

9_600.jpg

....

Prémium minőségű hang, - beépített DAD partnerség

A Digital Audio Denmark cég precíziós audio konvertereivel és mikrofon előerősítőivel nagy részletességgel rögzíthetünk mindenfajta vokális, hangszeres és beszéd programokat. Plusz igen csekély késleltetési időt kapunk Pro Tools | HDX vagy HD Native tracking esetében, így a művészek a tehetségük maximumát hozhatják.

Teljes monitor kontroll

Nem szükséges szeparált monitor kontroller. Az MTRX Studio lefedi mindezt és még a szükséges jel routolásról is gondoskodik. Különböző monitor profilokat hozhatunk létre, növelve a workflow sebességét, valamint kapcsolhatjuk a több tagból álló hangmonitorainkat a DADman fedélzeti szoftverről, vagy az Avid kontroll felületről.

Optimalizált monitor környezet

Az interfészbe épített hangszóró kalibrációval, ugyan az a SPQ hangfal processing technológia érhető el, mint ami opcionálisan a Pro Tools | MTRX-hez is használatos, így hangfelvételi helységünket bármilyen ülésrendhez hangolhatjuk. Könnyedén válthatunk: zene, hang utómunka között, monotól hatásos audioig.

....

 

6_600.jpg

....

Bárhol keverhetünk és monitorozhatunk Dolby Atmost

Legyenek I/O csatornák, hangfal processzing és monitor kontroll, szükséges a 7.1.4 és nagyobb setup a Dolby Atmos keveréshez. Gyors hangmonitor kalibráció és hangolás bármely méretű és alakú helységhez biztosítja a pontos monitorozó környezetet, így a keverés biztonságosan elvégezhető.

Széleskörű audio routing

64 Dante csatornával és 512x512 DADman mátrixal, routolható bármely MTRX Studio bemenet a kimenetek bármelyikére, ezzel bővíthetők a workflow lehetőségek. Danten keresztül könnyedén készíthetők cue mixek is. Jelvezetés kapcsolt formátumok között. Szimultán küldhetünk több eszközre audio jeleket.

...

3_600.jpg

...

Interfész távvezérlés

Az MTRX EUCON-engedélyezett és széles körű integrációt valósít meg a Pro Tools | Ultimate-al, így lehetőség nyílik bármeny Avid vezérlő felületről az összes audio forrás vezérlésére, monitorozására és direkt routolására. Mindez fölöslegessé teszi a manuális feladatmegoldást és a fizikai kapcsolódásokat, így csak és kizárólag egyetlen székben ülve koncentrálhatunk a kreatív feladatainkra.

....

5_600.jpg

...

Pro Tools | HDX Thunderbolt 3 Rendszerek

Mostantól megszerezhető az összetett HDX rendszer, egyetlen könnyű Thunderbolt 3 kompatibilis csomagban. Valós idejű keverés és processzing Pro Tools | Ultimate-hoz. A teljesen optimalizált Pro Tools hardvernek, szoftvernek és vezérlőfelületnek a valós idejű keverő és processing motor a lelke. Mint a Pro Tools | Ultimate szoftver hardver bővítményeként, kapunk DSP teljesítményt, skálázhatóságot és megbízható működést, pont azt amire a zenei és hang utómunka folyamatoknak szükségük van. Páratlan DSP teljesítmény: 18 processzor mag, 6.3 GHz sebesség. Zéró hallható késleltetés: 0,7 ms, jelenleg a legalacsonyabb érték az iparágban. Garantált működés maximum 768 hang és 192 I/O csatornával.

A teljes Pro Tools megoldás lelke

A Pro Tools több mint egy átlagos szoftver, - ez egy komplett hardver, szoftver és vezérlő felület megoldás. És a Pro Tools | HDX teszi mindezt egy teljesen optimalizált, valóságos rendszerré. A modulárisan integrált, korábbi Pro Tools hang hardver interfészek bármilyen fajta I/O igényekkel párosíthatók, valamint mélyebb szintű vezérlés valósítható meg az Avid kontroll felületekkel. Mindezen túl, a Pro Tools | HDX Thunderbolt 3 készülékház segítségével biztosítja a HDX teljesítményét számítógépünkhöz, vagy stúdió rack-hez, - amely a Sonnet vállalattal partnerségben készült.

...

4_600.jpg

...

Páratlan DSP erő

A kártyánkénti 18 TI FPGA chip-el meghajtott és 6,3 GHz-es processinggel, a HDX sokkal erősebb mint bármely más DSP megoldás, pontosan időzített keverésről, routolásról, automatizációról és plug-in teljesítményről gondoskodik a számítógép CPU fölösleges terhelése nélkül. Rögzítés és mix hangsávok ezrein és plugin-ek valós időben. A rendszer teljesítménye monitorozható, így mindig tudható, hogy van-e elegendő erőforrás további AAX DSP plugin-ek hozzáadásához.

Professzionális DSP tracking és mixing

Az iparág legintuitívabb, kreatív és rugalmas DSP plugin workflow-ja. A teljes  Pro Tools | Ultimate-ban beállíthatók az effekt láncok tracking-hez és keveréshez. Kapcsolhatunk DSP és natív processzálás között, megkapva így, - mindenfajta másodlagos alkalmazás használata nélkül, - mindkét mód legfőbb előnyeit. HDX hardver csatlakoztatás nélkül, natív processzálás módban ugyan azokat az AAX DSP plugin-eket használhatjuk, így a kreatívan dolgozhatunk úton vagy egy másik stúdióban.

Sávok az iparág legkisebb késleltetési idejével

Mindez azért lehetséges mert a HDX kezeli az összes mixet, routingot, automatizációt és processzálást, ennek eredménye az igen csekély, mindössze 0,7 ms-os késleltetés. Így az énekesek, szólisták a legjobbat hozhatják ki produkciójukból.

Külső berendezések könnyű integrációja

Plugin-ként beillesztve egyszerűen dolgozhatunk kedvenc hardver processzorainkkal. A rendszer automatikusan kalkulálja a bemeneti késés kompenzációt, így több idő jut a kreatív munkára.

Kiterjedt plugin platform

A CPU maximális kihasználása nélkül, több mint 70 AAX DSP plugin-el, köztük a Pro Tools | Ultimate-al, mixelhetünk és trackingelhetünk. Több mint 100 plugin elérhető az Avidtól és partnereitől.

Skálázás bármely gyártáshoz

Legyen szó 5 hangszeres kamarazenekarról, vagy teljes szimfonikus zenekarról, vagy színházi produkció Dolby Atmos újra keveréséről, ezen igényekhez rugalmasan skálázhatjuk DSP rendszerünket és fizikai I/O csatornáinkat. Erősebb workflow sokoldalúságot és számos kedvezőbb munkafázist kapunk a rendszerrel, amely biztosítja a felhasználó számára, - az egyszerű monó sávos munkáktól kezdve a legbonyolultabb több-munkaállomásos Dolby Atmos keverést.

...

10_600.jpg

...

Dolgozzunk akár 768 hanggal

Track és mix maximum 256 audio sáv egyetlen HDX kártya rendszerrel. De garantáltan installálhatunk 3 HDX kártyát is támogatva ekkor 768 hangsávot nagyobb produkciós igényekhez igazodva.

Az összes szükséges be és kimenet

Csak csatlakoztatni kell a Pro Tools hardver interfészeket egyetlen HDX kártyához, ekkor 64 I/O csatornát kapunk, vagy akár 192 I/O csatornáig is bővíthetünk egy 3 kártyás HDX rendszerben.

12 rendszer vezérlése egyről

Satellite Link és „map track” használatával, egyetlen egységről, az Avid kontroll felület faderekig, maximum 12 Pro Tools | Ultimate munkaállomást szinkronizálhatunk és vezérelhetünk

Pro Tools | HDX kártyák és készülékházak

Egy professzionális zenei és hang utómunka stúdió lelke a DAW. Ebbe a nulláról konfigurálhatunk mag rendszereket, vagy meglévő rendszereket bővíthetünk kártyák hozzáadásával.

Pro Tools | HDX PCIe kártya

HDX kártyák vásárlásával és Pro Tools | Ultimate szoftverrel, vagy anélkül megtervezhetjük saját rendszerünket, vagy egy meglévőt frissíthetünk rendszerenként, legfeljebb 3 kártyával. Hamarosan elérhető a Pro Tools | HDX Thunderbolt 3 készülékház, amely segítségével a HDX erejét integrálhatjuk számítógépünkbe, vagy stúdió rack-be. 

Pro Tools | HDX Thunderbolt 3 System csomag hamarosan

Minden szükséges eszköz egyetlen csomagként elérhető, - HDX kártya, Thunderbolt 3 készülékház (asztali, vagy rack kivitelben), Pro Tools | Ultimate szoftver és prémium audio interfész a vendégmunkákhoz. A rack készülékházzal együtt installálhatjuk a Mac mini-t a HDX kártyával párhuzamosan egy teljesen önhordó, hordozható HDX rendszerként.

...

7_600.jpg

...

Pro Tools | HDX Thunderbolt 3 HD OMNI

Szintén csomagként megszerezhetők a legfontosabb eszközök zenei és utómunka gyártáshoz, mindez 1RU HD OMNI interfészben két prémium kategóriás mikrofon előerősítővel, 7.1 surround monitorozással és 14 bemenetes monitor mixerrel.

Mint látható nem üres kézzel érkezett az Avid Anaheimbe. Ügyes marketing politikával ezeket a termékeket nem az IBC-n kommunikálták, hanem egy kifejezetten audio tematikus vásáron. 

A beszámoló nem teljes, folytatás következik.

 

Az AVID termékeket Magyarországon a SNITT STUDIO foegalmazza.

www.snittstudio.hu

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.346495 másodperc.