MédiatechnikaAz év 13 legjobb mikrofonja

Médiatechnika | 2020. Október 16., Péntek 19:00

A Musicradar cikke nyomán tekintsük át melyek a legjobb mikrofonok, felvételhez, broadcasthoz, hangszeres zenéhez, vokálhoz, vagy éppen podcasthoz.

A gazdaságostól a professzionális stúdió összeállításokig szerepelnek mikrofonok az AKG, Neumann, Rode, Audio Technika és más neves gyártók kínálatából.

...

1_700.jpg...

A legjobb befektetés a kiváló mikrofon, ezt már a kezdetekben érdemes meglépni, akár otthoni, vagy profi stúdió berendezésben gondolkodunk. A rossz minőségű mikrofon hamar frusztráló munkamenethez és még silányabb végeredményhez vezethet. Szükség van tehát legalább egy olyan mikrofonra, amely képes pontosan rögzíteni a minőségi audio jelet - ez alapvető fontosságú minden lemezgyártó, zenész, broadcaster számára. Hála a végtelen számú hang utómunka szoftvernek, a már jó minőségben rögzített audio anyagunkat határok nélkül, tetszőlegesen manipulálhatjuk a jövőben. De amint azt alább körvonalazzuk, a mikrofonok képességei és teljesítményük is igen eltérő lehet.

 

Melyek a legjobb mikrofonok jelenleg?

Az alább felsorolt mikrofonok mindegyike tökéletesen megfelel bizonyos felhasználáshoz, akár egy vintage akusztikus gitár, akár egy koncert zongora részletgazdag rögzítése a feladat, de projektünk lehet egy nagyszerű vokális előadás hangjának közvetítése is. Ezért, nehéz megválasztani az „osztályelsőt”. Ehelyett néhány jó teljesítményű mikrofont emeltünk ki, melyeket megfontolás tárgyává tehet.

Az Aston Origin mikrofonok továbbra is a "lenyűgöző" kategóriát képviselik. A hangzás mélysége és a berendezés minősége alapján bőven megéri az árcédulán található összeget, így jó szívvel ajánlható. Hasonlóképpen, szeretjük az AKG C636 tisztaságát és pontosságát.

Összességében azonban egy adott felvételhez az a legjobb mikrofon, amely eléri és teljesíti a kívánt célt. Tehát pld. fölösleges neumanni magasságokba repülni ha csak podcast-ot gyártunk.

 

Hogyan vásároljuk meg a feladathoz legjobban illeszkedő mikrofont?

Mint minden stúdióberendezés beszerzésekor, az első kérdés, amit fel kell tennie magának, a következő: „Hogyan fogom ezt használni?” Ez a kérdés számos okból döntő jelentőségű. Ebben az útmutatóban a bemutatott modellek erősségei és gyengeségei is terítékre kerülnek. Vannak mikrofonok melyek csodálatos vokál felvételre képesek, azonban 5 percet se bírnának ki egy táncos, izzadt lüktető produkcióban. Más berendezés kibírja a legnagyobb igénybevételt is, de nem képes megragadni egy szimfonikus zenekar összes árnyalatát. Szóval csak kellő körültekintéssel…

A professzionális célra alkalmas mikrofonok - működési elvük szerint - alapvetően két csoportba tartoznak, a dinamikus vagy kapacitív (kondenzátor) elven működnek. A dinamikus mikrofonok megfelelő teljesítményt nyújtanak, eredendően robosztusak és tartósak. Ez konstrukciójuknak köszönhető, mivel kevés mozgó alkatrész hibásodik meg bennük. A dinamikus mikrofonok ideálisak a színpadokra, és gyakran énekesek, műsorvezetők kezében láthatók. Gyakran kardioid irány-karakterisztikát mutatnak azaz, a hangot egy irányból, a mikrofon elejéről vagy oldaláról veszik. Ez lehetővé teszi számukra, hogy például, főleg az énekes hangját vegyék, miközben kizárják a más szögekből érkező hangokat.

A kondenzátor mikrofonok a dinamikushoz képest többnyire két különálló táborra oszthatók. Először is, a nagy membrános kondenzátor mikrofon amik, részletességet és színt ad a hangzáshoz. Tökéletesek ének, beszéd és akusztikus hangszerek rögzítéséhez. A másik tábort a kis membrános kondenzátor mikrofonok alkotják, amelyek viszont, kiválóak a tonálisan pontos hang felvételéhez, mivel a frekvencia válaszuk egyenletes. Sok ilyen mikrofon látható cintányérokon, "over head" alkalmazásban, vagy egyszerűen csak térmikrofonként használjuk a mixben. A kondenzátor mikrofonok különféle karakterisztikával rendelkeznek a vesétől a gömbig. Nos, mint látható a legjobb mikrofon meghatározását sokféle tényező befolyásolja, és akkor még nem beszéltünk az árról, a követelményekről és a felvételi helyzetről. Vizsgáljuk meg a legnépszerűbb mikrofonokat, majd ennek fényében elkezdhető a legújabb projekt tervezése.

 

1. AKG C636

AKG_700.png

Nagyméretű kézi, kondenzátor mikrofon, kardioid karakterisztikával, legjobb választás a master referencia szegmensben. Kondenzátor mikrofonként a C636 lényegében bonyolultabb, mint dinamikus testvérei. Összetettsége megmutatkozik a kutatás-fejlesztés és a gyártás költségeiben is. Kompromisszumot kellet kötni a gerjedés és zaj csillapítás és az ár és hangminőség között. Az egyszerű fekete külső és a könnyű súly komoly mérnöki munkát rejt, ezért megkapta a „Master Reference” jelzőt, de vajon megérdemelten? Röviden és velősen fogalmazva: igen. A hang tiszta és teljes, sokkal lineárisabb és „valóságosabb”, mint amit a dinamikus mikrofonok nyújtanak általában. A magas frekvencia tartomány jelen van és jól definiált túlságos hangsúly és fázistolási csúcsok nélkül, amelyet egyes olcsóbb kondenzátor mikrofonok vagy megjelenítenek, vagy megpróbálnak elfedni egy általános magas csillapítással.

 

2. Lewitt LCT 640 TS

Lewit_700.png

A legjobb mikrofon innovációs célokra, gömb, széles kardioid, kardioid, szuperkardioid és 8-as karakterisztika jellemzi. Noha vizuálisan hasonlít a Lewitt Audio LCT 640-hez, az új LCT 640 TS iker membrán kapszulát kapott és magában foglalja a Lewitt integrált kapszula illesztési rendszerét. A TS a Twin System kifejezésre utal: vagy szokásos multipattern mic módban vagy kettős módban működik, független hozzáférést biztosítva mindkét membránkimenethez. Ez lehetővé teszi az iránykarakterisztika beállítását a felvétel után is, és megnyit néhány további sztereó felvételi lehetőséget. Kettős üzemmódban a második membránkimenethez a mikrofon oldalán található miniatűr három tűs csatlakozón keresztül lehet hozzáférni, a hordtáskában található egy mini három tűs XLR lengő kábel, valamint kiegészítők, például habszélvédő, felfüggesztő tartó, mikrofontasak, és egy meglehetősen ötletes mágneses pop filter. Mindent beszámítva, ez egy jól összeállított, praktikus csomag.

 

3. Aston Origin

Origin_500.png

Egy csodálatosan alacsony árú kondenzátor mikrofon, kardioid karakterisztikával és XLR csatlakozóval. Lehet, hogy ezt a mikrofont ára révén, szándékosan versenyképessé kívánták tenni az Egyesült Királyságban, de talán erre nem is volt szükség, ugyanis az Origin eredetisége oly mértékű, amely ebben a kategóriában ritkaság. Az Origin egy iránykarakterisztikájú (kardioid) kondenzátor, és a kisebbik modell az Aston két ilyen típusú mikrofonja közül, - a nagyobb a Spirit egy több karakterisztikás kondenzátor, extra 10dB-es csillapítási lehetőséggel. A rozsdamentes acél burkolaton két kapcsoló található: a 10dB-es pad és a 80Hz-es alulvágó szűrő használatához. Az XLR csatlakozás a mikrofon alján található, csakúgy, mint a mikrofon állványra szerelő aljzat (5/8 hüvelykes, 3/8 hüvelykes adapterrel együtt). Ez utóbbi azt jelenti, hogy nincs szükség mikrofonklipszre, bár ez kissé korlátozza a szög beállítást az állványon. A hullám alakú külső rugó/háló a kapszula lengéscsillapítójaként működik, mögötte pedig egy rozsdamentes acél drótháló árnyékoló található.

 

4. Rode NT1

NT1_A.jpg

A legköltséghatékonyabb kondenzátor mikrofon a piacon

A Rode eredeti NT1-ét 20 évvel ezelőtt adták ki, néhány évvel később az NT1A követte. Most a társaság visszatért a régi névhez egy nemrégiben kiadott NT1 modellel, amely nagyon hasonlít az NT1A-hoz, de valójában az alapoktól kezdve teljesen átalakult - az NT1A-val az egyetlen közös elem a védőrács. Nos mit is jelent ez az újratervezés? Először is ott van az új HF6 kapszula, jellemzője a vintage-hez hasonló hangjellemző, különösen csekély zajjal. Aztán ott van az a tény, hogy az érzékelőt a Rycote Lyre rendszer segítségével függesztik fel, amely hivatott minimalizálni a külső rezgéseket. A Rode azt is állítja, hogy az NT1 a világ legkisebb zajú 1 collos kardioid kondenzátor mikrofonja, mivel a kiváló minőségű elektronika a sajátzaj szintjét 4,5 dBA alatt tartja.

 

5. Sontronics Aria

Sontronics_500.png

...

Ha minden csatlakoztatva van, az első dolog, ami nyilvánvaló az Aria esetében az az, hogy mennyire természetes. Enyhe „jelenlét” emelése van, de ez inkább a felső közép tartományban. Ezen túlmenően síma magasak jellemzik. Felhívjuk a figyelmet a mélyekre és a középmélyekre. Ezek szilárdak, bár van egy kis közeltérihatás, de ez egyáltalán nem túlzott. Használat közben úgy érezzük, hogy a kardioid karakterisztika vízszintes és függőleges irányban egyaránt szép széles. Tehát a center nagy, ami különösen hasznos az ének és az akusztikus gitárok számára. Ének esetében az Aria hű hangot ad, és ha karakteres előadóval találkozik, nagyon jól reagál. Az akusztikus gitárral könnyedén elbánik. A sima frekvenciamenet olyan összetetteb hangokhoz is felhasználható, mint például gitárerősítő, vonósok és ütősök.

 

6. Slate Digital VMS

Slate_500.png

...

A legjobb mikrofon virtuális modellezéshez. A klasszikus nagy kapszulás kondenzátor mikrofonok kétségkívül az egyik legkeresettebbek és legdrágábbak bármely hangmérnök kívánságlistáján. Egy eredeti Neumann U47 a 10000 dolláros magasságokat ostromolja. Ezeknek a mikrofonoknak a többsége nem elérhető az átlagos stúdiótulajdonos számára, és minden bizonnyal csak egy nagyon szűk alkotói réteg használhatja őket. Nos elméletileg, ha szoftverrel emulálni tudjuk őket, akkor nyert ügyünk van. Az évek során néhány okos „plugin” azt sugallta, hogy az egyik mikrofon karaktere átruházható egy másikra, persze tekintettel az eredeti mikrofon korlátaira. Bármely számú mikrofont összekapcsolhatunk és használhatunk, plusz az interfész minősége is meghatározó, amely rögzített, sajnos azonban a gyakorlat azt mutatta, hogy ezek az összeállítások csalódást okoztak. Az elgondolás azonban nem rossz és a Slate Digital éppen ezt az ötletet adoptálta és egy olyan komplett rendszert épített fel, amely kiküszöböli a lehető legtöbb ilyen hibát okozó változót.

De mit is kapunk a VMS-el: egy kiváló minőségű nagy kapszulás kondenzátor mikrofont, egy dedikált „ultra lineáris” mikrofon előerősítőt és egy plugin-t, amely tartalmazza a modellezett mikrofont. A rendszerben az egyetlen változó a saját A/D átalakítója, amelyen keresztül a jel bejut a digitális audio munkaállomásba.

 

7. Audio Technica AT5040 mikrofon

...

AT.png

Szüksége van egy high-end kondenzátor mikrofonra? Akkor itt a legjobb mikrofon az Ön számára!

Egy új nagymembrános kondenzátor mikrofon esetében ritkán lehet valami szokatlanról vitatkozni. Végül is a hangsúly szinte mindig az általános frekvencia-válaszra, az irány-karakterisztikára, a gyártási minőségre, anyaghasználatra és a hangra irányul. Az Audio Technica AT5040 egy tipikus, „minden a dobozban” megoldású, csúcsminőségű, fantomtáppal működtetett kondenzátor mikrofon, diszkrét alkatrészekkel, alacsony zajszinttel, magas SPL kezeléssel és megfelelő rezgéscsillapítású felfogatással. Érdemes megnézni közelebbről, találunk néhány különleges dolgot. A kivételesen alacsony zajszint és az okosan megtervezett gyorskioldó bölcső azonnal szembetűnő professzionális jellemzők. Érdemes megemlíteni azt, hogy ez a mikrofon 100% -ban kézzel készített és ellenőrzött. Az igazán nagy durranás, -ami még nagyobb, mint az árcédulán látható szám, - az, hogy a kapszula: négy részből álló téglalap alakú forma, ami több mint 10 cm2 felület eredményez (kb. kétszer akkora mint az 1 collos kapszula). Perspektivikusan nézve ez egyenlő egy nagyjából 3,6 cm átmérőjű kör alapterületével!

 

8. sE Electronics sE2200a II mikrofon

...

SE.png

...

A legjobb középtartományú mikrofon, többféle karakterisztikával.

Sok nagymembrános kondenzátor mikrofonnak hasonlóan, mint az sE2200a II -nek, nem valószínű, hogy a gömb karakterisztika az erőssége. Az MkII frekvencia válasza észrevehető csökkenést (6dB) mutat az 5 kHz körüli tartományban. Használat közben azonban ez nem volt olyan nyilvánvaló, és valószínűleg kissé ellensúlyozza ezt a 7 kHz feletti enyhe emelés. Akárhogy is, mindkét karakterisztika szép frekvencia menetet ad. Megvásárlásával elkerülhetjük egy másik mikrofon vásárlásának vagy beállításának nehézségeit, ha különféle irány-karakterisztikákat akarunk kipróbálni. Összességében az sE frissítése sikeres volt, és a multi-pattern opcióval kombinálva a 2200a MkII kívánatosabb, mint valaha. Persze, a több irány-karakterisztika kissé megemelte az árat, de van egy kizárólag kardioid változata, ha a költségvetés kissé szűkös.

 

9. Neumann TLM 102 mikrofon

Neumann.png

A legjobb közepes árfekvésű énekmikrofon.

Mint a mikrofonok egyik legismertebbje, jó dolgokat vártunk a Neumann TLM 102-ről. Ez a nagy membrános kondenzátor a legkiválóbb teljesítményt ígéri, énekesek számára nem is okoz csalódást. Kristálytiszta reprodukciót kínál a teljes frekvenciatartományban, egy szép ütéssel a 6 kHz körül, a TLM 102 egy speciális énekmikrofon, amellyel csodálatos mixeket fogunk készíteni. Ez persze nem azt jelenti, hogy más alkalmazásokra nem képes. Viszonylag magas hangnyomástűréssel rendelkezik, így a hangos források, mint például a dobok és a gitárerősítők felvétele sem kérdéses. Mindezeket összefoglalva elmondható: a TLM 102 egy ideális befektetés mindazok számára, akik frissítik stúdió eszközeiket, és új szintre emelik hangfelvételeiket.

 

10. Audio Technica AE2300 mikrofon

AT_230.png

A legjobb középáras alternatíva a Shure SM57-el szemben.

Az AE2300 széles körben alkalmazható, magas hangnyomás tűrésű kardioid karakterisztikával, ezért ideális ütőhangszerek, dobok, gitárerősítők és fúvóshangszerek rögzítéséhez. Igen kompakt (kevesebb, mint 10 cm hosszú), így kiválóan alkalmas diszkrét felhasználásra élő környezetben. A súlyos sárgaréz ház és a felső rács robusztus érzetet kelt. A szoros csavarral állítható gumírozott mikrofontartó jól irányítható és biztosítja a megfelelő mechanikai elválasztást is. Végítéletként elmondható, hogy az AE2300 egy csodálatosan megtervezett és gyártott eszköz. A szabadalmaztatott dupla-dómos membrán javítja a magas frekvenciás és tranziens jellemzőket. A tengelyen kívüli frekvenciaválasz szintén lineáris akár 120 fokig is, és nem is rossz a 180 foknál sem, ami minden bizonnyal hasznos lehet, ha egy több mikrofonos dobkészletet állítunk össze.

 

11. Sontronics Solo mikrofon

...

SOLO.png

...

A legjobb megoldás ha a Shure SM58-at akarjuk helyettesíteni.

A Solo egy jól kiegyensúlyozott, szolid, könnyű kézi mikrofon. A rácsnak sík elülső része van, amelyet sokkal jobban kedvelünk, mint a gömb típusút: nemcsak, hogy jobban segíti a távolság tartást, de kevésbé valószínű, hogy a metsző fogait kiveri egy hevesebb koncert közepette. A kimeneti impedancia magasabb, mint az átlagos dinamikus mikrofonok esetében, ami tükröződik is az előerősítés egészséges szintjén. Ez kiválóan alkalmas a zaj és a gerjedés ellenőrzésére az élő események alatt, csakúgy mint stúdióhasználatban. A testes kivitel haszontalan, ha a hang nem adja meg a kellő tömeget, ennél a mikrofonnál mindez teljesülni látszik.

 

12. Rode NTR Ribbon mikrofon

...

...Rode_NTR.png

...

Szüksége van egy szalagmikrofonra? Nos akkor itt az NTR.

Elektronikusan aktív, 48 V fantomtól táplált, és rendelkezik egy beépített transzformátorral, amely nagy teljesítményű kimenetet nyújt, így a mikrofon nem igényel olyan finomhangolásokat az előerősítés követelményeiben, mint más szalag mikrofonok. Ezt a tényt a tesztjeink is igazolhatják, ahol többféle előerősítővel dolgoztunk, - nem kellett az erősítést a zajtermelő szintre emelni. A belső rezgés csillapító felfüggesztés miatt nincs szükség külső rezgés csillapító felfüggesztésre, ez segíti az elhelyezést, bár ez elég nehéz mikrofon. Az alapjához rögzített mellékelt kompakt tartó nagyszerűen működik. Ezt bármilyen szögben tartjuk a mikrofonon jól rögzíthető a kívánt pozícióban. A mai trend a mikrofon természetes megjelenése és az, hogy kevesésbé legyenek láthatók, tehát nem a csillogó cső kondenzátor mikrofonok korát éljük, aminek a Rode NTR tökéletesen megfelel.

 

13. IK Multimedia iRig Mic Studio

...

IK.png

...

A legjobb mikrofon streamer-ek és podcasterek számára

Nem mindenki képes megfizetni a professzionális eszközök magas árát, ám a streaming és a podcasting népszerűségének rohamos növekedése miatt növekedett a kereslet a tisztességes minőségű, egyszerű buszos meghajtású mikrofonok iránt. Jelenleg rengeteg nagyszerű lehetőség van a piacon. Mi az IK Multimedia iRig Mic Studiot választottuk annak egyszerű beállítása, tisztességes hangja, valamint a használatához szükséges alkalmazás csomaghoz való hozzáférése alapján. Az iRig Mic Studio egyaránt alkalmazható otthon hordozható készüléken, úgy mint laptop vagy számítógép. Az ár-teljesítmény arány miatt egy nagyon vonzó lehetőség mindenkinek, aki költséghatékonyan akar megfelelő minőségű hangot közvetíteni a világhálóra.

 

forrás:

MusicRadar Team

Chris Corfield

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.071067 másodperc.