MédiatechnikaBlackmagic Fairlight

Médiatechnika | 2021. Augusztus 14., Szombat 17:00

A Fairlight a világ egyik első olyan audio utómunka szoftvere, amely teljesen integrált a képszerkesztéssel. A Fairlight sorozat pillanatnyilag a következő tagbólból áll: asztali konzolok, asztali audio editorok és klasszikus stúdió keverőasztalok.

BMD_mix_5_700.png

Ha fellépünk a Blackmagic Design weboldalára először nem is találjuk a Fairlight terméksort, aztán némi kutatás után a DaVinci Resolve és Fusion szoftver alatt meglapulva ott figyel. Talán egy teljes menü pontot is megérdemelne, ugyanis képességei révén rengeteg audio alkalmazáshoz használhatjuk a Fairlight legkülönbözőbb berendezéseit.

 

Nemes egyszerűséggel a „Professional Tools for Audio Post” felirat fogad ami azért szerényen, de jellemzően sok hasznos tulajdonságot takar. A Fairlight a világ egyik első olyan audio utómunka szoftvere, amely teljesen integrált a képszerkesztéssel. Ez azt jelenti, hogy egyetlen kattintással léphetünk a hang és képszerkesztés funkciók között. A Fairlight oldalát úgy tervezték, hogy az intuitív és könnyen megtanulható legyen az új felhasználók számára, valamint hatékony és rendkívül gyors azon szakemberek számára, akik több mint ezer sávos, hatalmas projekteken dolgoznak. Tucatnyi professzionális eszközt kaphatunk felvételekhez, szerkesztéshez, keveréshez, dialóg csere, hangtisztítás és javítás, equalizer, dinamika processing és hangsáv mastering minden szabványos formátumban, a sztereó és a térhatású hangzástól a legújabb magával ragadó 3D audio formátumig áll rendelkezésre.

 

Bár a Fairlight felülete tartalmaz egy szoftver alapú keverőt, amelyet egérrel és billentyűzettel használható, de hardveres konzollal történő használata sokkal gyorsabb munkavégzést tesz lehetővé! Ez azért van így, mert egyszerre több hangot keverhet és több paramétert is beállíthat. A gombok és a faderek tökéletes ellenállást mutatnak a rendkívül finom beállítások elvégzéséhez. A Fairlight paneleket a világ néhány vezető audio mérnökével együttműködve tervezték, így egyszerűsített munkafolyamatot kapunk logikusan elhelyezett vezérlőkkel, amelyek automatikusan alkalmazkodnak az aktuális feladathoz. Akár asztali gépet, akár moduláris konzolt használunk, a Fairlight segítségével gyorsabban és jobb minőségben dolgozhat, mint bármely más rendszer esetében. Pillanatnyilag a Fairligh család három fő családfából áll ezek: Fairlight asztali konzolok, a Fairlight asztali audio editorok és a Fairlight legfejlettebb klasszikus stúdió keverőasztalai.

 

Fairlight asztali konzol

A Fairlight Desktop Console egy teljes hangvezérlő felület, amely 12 érintésérzékeny faderből és pan gombokból álló bankot tartalmaz, beépítve LCD-kkel az egyes csatorna sávok fölé, csatornavezérlő gombokkal, automatizálási és navigációs vezérlőkkel, HDMI grafikus interfész kimenettel a monitor csatlakoztatásához stb. A felhasználó egy teljes hangkeverési vezérlőfelület, amely egyszerre több sávot kever, automatizálja a különféle paramétereket és a beépülő beállításokat, vezérli a csatorna funkcióit, rögzíti, felügyeli és navigálja a projektet. Ideális új felhasználók, kisebb stúdiók, reklámok, online és független munka számára. Megszokott keverőfelület 12 motoros faderrel, precíziós vezérlőgombokkal és megvilágított gombokkal a csatornák gyors azonosításához. A gombokkal vezérelhetjük a csatorna paramétereit, az EQ-t, a dinamikát, a plug-in-eket és egyebeket. A beépített HDMI kimenet lehetővé teszi a kijelző csatlakoztatását, ugyanolyan interaktív grafikus visszajelzést kap, mint a nagyobb konzolok esetében.

BMD_mix_1_700.png

Kompakt és professzionális

A Fairlight asztali konzol ugyanazokat a kiváló minőségű fadereket használja, mint a teljes méretű moduláris konzolok. A megmunkált faderek simák és tökéletes ellenállást biztosítanak a finom beállítások elvégzéséhez. A precíziósan megtervezett kódológombok hosszú és zajtalan élettartamot biztosítanak, a konzol gombjai milliós megnyomása tervezettek. Külön LCD-k jelenítik meg az egyes csatornák információit. A kiváló minőségű kereső tárcsa rendkívül érzékeny és sokkal gyorsabb, mint az egér. A puha előlapos támaszték kényelmesebbé teszi a hosszú munkameneteket, a konzolt egy síkban is be lehet építeni egy egyedi asztalba, és még beépített tápegység is van, ami azt jelenti, hogy nincs szükség további tápegységre.

 

Csatorna sávok

A Fairlight asztali konzol 12 csatornát tartalmaz, amelyek különféle módokon használhatók a hang keverésére. Minden csatorna sáv rendelkezik motoros faderrel a szintek beállításához, gombsorozattal az egyéni, némítás és egyéb paraméterekhez, egy többfunkciós pan gombbal és egy LCD-vel, amely információkat tartalmaz arról a csatornáról vagy sávról, amelyen éppen dolgozunk. A csatorna sávok felhasználhatók egy-egy különálló track vezérléséhez, és bármelyik sáv hozzárendelhető a projekt bármely track-jéhez. Használhatunk egyetlen sávot egy csoport több sávjának vezérléséhez, vagy használhatjuk a csatorna sávokat a buszok vezérléséhez is. MIndez megadja azt a sebességet és rugalmasságot, amelyre szükség van egy korszerű hangfelvétel és keverés teljes ellenőrzéséhez.

 

BMD_mix_2_700.png

 

Csatorna állapot kijelzések

Mind a 12 fader csík felett független nagy felbontású LCD képernyő található. Ezek a kijelzők tartalmazzák a sáv nevét, számát és színét, a pan állapotot, a csatorna műszereket, az automatizálás állapotát, a busz útválasztását és egyebeket.

 

Többfunkciós „Pan” gomb

A többfunkciós Pan gomb használható panorámázásra, vagy hozzárendelhető a Fairlight egyéb paramétereinek vezérléséhez. Lenyomva tartva a vezérlőt, és koppintva a reset-re, vagy  tartsuk lenyomva a shift gombot fimomabb vezérléshez. Mivel ez egy forgó kódoló, nem generál jelzajt, mint a mechanikus gombok.

 

Csatornavezérlők

A 12 fader csatornacsík mindegyikének megvan a maga különálló és némító gombja a sávok gyors leválasztására vagy ideiglenes kikapcsolására. A többfunkciós választógombok felhasználhatók a track paramétereinek betöltésére, valamint az automatizálás és a beépülő modulok vezérlésének aktiválására is.

 

Motoros Faderek

Tizenkét szíjhajtású 100 mm-es motoros fader precíz hangerőszabályzást kínál a szint beállításához. A bankvezérlő gombokkal válthat a faderkészletek között a különböző csatornák vezérléséhez. A faderek akár a küldés és a felvétel szintjének beállításához is rendelhetők.

 

Navigáció és transzport vezérlők

Ha szűk határidőben dolgozunk, és van egy nagy projektünk, sok sávval, akkor nem akarjuk pazarolni az időt az idővonal görgetésével, vagy a klip keresésével. A Fairlight asztali konzol segít a gyorsabb munkavégzésben, mert tartalmaz transzport gombokat és kiváló minőségű „Jog” korongot. Ezekkel gyorsan mozoghatunk az idővonalon, és navigálhatunk a klipeken, finoman lépkedhetünk, elindíthatjuk vagy leállíthatjuk a lejátszást, vagy hihetetlen sebességgel ugorhatunk új pozícióba. A kezelőszervek logikusan vannak csoportosítva, így egy pozícióban tarthatja a kezét, miközben másodpercek alatt. az idővonalon az elejétől a végéig, vagy bárhol közben navigál. A kereső tárcsa idővonal zoom-hoz, klipszintekhez és egyebekhez is használható.

BMD_mix_3_700.png

Feladat alapú vezérlők

A vezérlő funkcióválasztó gombokkal különféle célokra rendelheti hozzá a panelen található gombokat és billentyűket. Gyorsan választhat a master és a csatorna vezérlés, a pan, a plug-in vezérlés, az EQ, a dinamika és egyebek között. Alapértelmezés szerint a konzol sáv módban működik, sávonként egy csatorna track-et kap. A fókusz mód lehetővé teszi a konzol összes kiválasztó gombjának a hozzárendelését, az egyetlen műsorszám paramétereihez vagy plug-in-jeihez. Ez azt jelenti, hogy a konzol összes választógombjával beállíthatjuk az EQ-t, a dinamikát vagy bármely más plug-in paramétert az adott számhoz. Például egyszerre több frekvenciatartományt állíthatunk be az EQ-ban, amit egérrel lehetetlen volna megtenni.

 

Felvétel automatizálás

A Fairlight hatékony automatizálása lehetővé teszi a felvételi paraméter változások időn túli végrehajtását. Például a felvételi szintváltozásokat, ahogy a fadereket mozgatjuk a konzolon. A Fader beállításai elmentésre kerülnek és később szerkeszthetők. A Fairlight segítségével bármit automatizálhat, az egyszerű szintváltástól a komplex plug-in, EQ és dinamikai változtatásokig. Ez azt jelenti, hogy a konzol segítségével létrehozhatja és mentheti az élő beállításokat. A faderek és a gombok érintésérzékenyek, aktiválódnak abban a pillanatban, ahogy megérintjük őket, így nem kell mozgatni őket, a konzol azonnal tudja, hogy dolgozni szeretne ezen a paraméteren. Hat automatizálási gomb engedélyezi és letiltja az automatizálást, beállítja a felvételi módot és azt, hogy mely automatizálási görbék jelenjenek meg a timeline sávjaiban.

 

Monitorozás vezérlések

A Fairlight hihetetlenül rugalmas monitorozással rendelkezik, így a különféle hangszóró beállításokból előhallgatható a hang. Hallgathat és válthat: fejhallgatótól, a közeli, vagy a fő sztereó monitoroktól egészen a magával ragadó 3D surround rendszerekig. A Fairlight asztali konzol monitor vezérlőinek segítségével gyorsan válthat a források között, vezérelheti a stúdió és a fülke szintjét, vagy akár a visszacsatolást is vezérelheti, mindezt ha a számítógépéhez telepítve van a Fairlight audio interfész. Ezenkívül kapunk egy szintgombot is, valamint a hangszórók tompítására és némítására szolgáló gombokat, amelyek lehetővé teszik a hang azonnali vágását vagy csökkentését, hogy beszólhassunk a stúdióba, vagy a helyszínre.

HDMI monitor IF_700.png

Külső HDMI monitorozás

Közvetlen vizuális visszajelzés céljából hozzáadhatunk egy HDMI monitor a Fairlight asztali konzolhoz. Ez lehetővé teszi, hogy átfogó grafikus megjelenítést adjon a konzolról. Láthatjuk a csatorna sáv adatait, szintjeit, EQ-t, dinamikai feldolgozását, plug-in interfészeket és egyebeket. Ez azt jelenti, hogy nem kell felugró ablakokat nyitnia az timeline tetején. Például amikor elforgatja az EQ gombot annak a kezelőfelülete megjelenik a képernyőn. A képernyő fókusz módban automatikusan vált, hogy mutassa a buszokat, a bejövő csatornavezérlőket és az egyedi csatornákat. Nincs szükség konfigurálásra, egyszerűen csatlakoztassunk egy HDMI-monitort és máris indulhat a munka.

 

Fairlight stúdió konzolok

Ha filmeken, televíziós produkción, streaming tartalmakon vagy reklámokon dolgozunk, a moduláris konzolok több csatornával és nagyobb sávszámmal gyorsabban megkönnyítve keverik a nagyobb projekteket. A moduláris összetevők beépíthetők a már meglévő stúdió bútorzatba, vagy megvásárolhatók és testre szabhatók 1, 2, 3, 4 vagy 5 rekeszes formában. Miután elsajátítottuk az asztali konzolt, könnyű áttérni egy nagyobb moduláris keverőre, mivel a kezelőszervek és az interfészek többsége megegyezik. Egyéni berendezést hozhatunk létre a Fairlight audio szerkesztő, a csatornafaderek, a csatornavezérlők és az LCD-monitorok kombinálásával.

BMD_mix_4_700.png

Fairlight keverő csatorna faderek

A mixer minden egyes bankja jól ismert keverő kialakítású, modulonként 12 motoros faderrel, forgatógombokkal és világító gombokkal. Kialakításuk teljesen azonos a már bemutatott asztali megoldással. A fader modulok a bank-kiválasztó gombok segítségével egyszerre akár 144 csatornát is vezérelhetnek, egy 5 rekeszes konzolba akár több fader modult is telepíthetünk. Mindez közvetlen hozzáférést biztosít akár több mint 500 csatornához. Itt is rendelkezésre áll a csatorna állapot kijelzés, a multifunkciós Pan gomb, a csatorna sávok vezérlése, szíjhajtású motoros faderek, bank vezérlők stb.

 

Csatornavezérlő módok

A függőlegesen álló gombokat 12 csoportra oszthatjuk, az alattuk lévő 12 faderrel. Ez a mód tökéletes az élő felvétel során, mert lehetővé teszi több mikrofonbemenet paramétereinek egyszerű láthatóságát és vezérlését. Egycsatornás vezérlési módban mind a 12 vezérlőt egyetlen csatornához rendeli, így azonnali hozzáférést biztosít a kiválasztott sáv 192 paraméteréhez. Ez a leggyakoribb mód az audio utómunkálatok során, mivel gyors hozzáférést biztosít egy adott műsorszám összes vezérlőjéhez. A főcsatorna-vezérlési mód az összes csatorna-vezérlőt felhasználja a master-buszok paramétereinek beállításához. A vezérlés balról jobbra szerveződik a feldolgozás sorrendjében. A Master módot általában a zeneszámok keverésére és masterelésére használják.

 

Végezetül ismerkedjünk meg a Fairlight Audio Editorral

A szerkesztő hardver lehetővé teszi, hogy mindkét kezünket használva a kereső tárcsával és a műveleti gombokkal gyorsan működtessük a szoftvert anélkül, hogy kezünk bármikor levennénk a panelről. Gyors hozzáférést biztosít a szoftver gyakorlatilag minden funkciójához, és grafikus egyéni funkciós billentyűzettel rendelkezik. A billentyűk az aktuális feladat alapján automatikusan megváltoznak, és szükség esetén közvetlenül a keze alá helyezik a szükséges kezelőszerveket, így gyorsabban dolgozhat. A Fairlight Konzol Audio Editor különálló asztali modellként is megvásárolható és használható.

 

Integrált LCD

Az editor egy 12 collos, nagy felbontású LCD-t is tartalmaz, puha gombokkal. Ez egy interaktív hangszerkesztő műszerfal 5 különböző elrendezéssel, amely teljes grafikus felületet biztosít az EQ, a dinamika, a beépülő modulok és más feladatok számára. A képernyő automatikusan változik az aktuális tevékenységhez szükséges információk, eszközök és vezérlők megjelenítéséhez. Ez lehetővé teszi a gyors munkát, hiszen nem kell megfogni az egeret, felnéznie a számítógép kijelzőjére, és leállítania az aktuális műveleteket. Például az EQ beállításakor a kijelzőn megjelenik a parametrikus hangszínszabályzó görbe. A gombok segítségével beállíthatja az erősítést a különböző frekvenciatartományokban, és az azonnali visszajelzést is láthatja a görbe változásával.

 

EQ elrendezés

A Clip EQ elrendezés teljes ellenőrzést biztosít a kiválasztott klip 4 sávos parametrikus hangszínszabályzó paraméterei felett. Ez a klip EQ előre beállított opciói mellet ugyan azokat az EQ vezérlőket biztosítja, amelyek a DaVinci Resolve-ban is elérhetők.

 

Hagyományos keverés

A szokásos keverési elrendezés az aktuálisan kiválasztott sávra vonatkozó információkat jeleníti meg. Ez magában foglalja a szintet, a pant, a műszereket, a 6 sávos parametrikus sáv EQ-t, a dinamikát és még sok mást. A soft gombok segítségével gyorsan hozzáférhetünk a közös vezérlőkhöz is.

 

Plug-In

Megjeleníti a kiválasztott sáv első plug-injének vezérlőit. Ez a képernyő 3 oldalas elrendezéssel rendelkezik, amely hozzáférést biztosít a plug-in bypass és reset-hez, az előre beállított értékek betöltéséhez és mentéséhez, valamint a plug-in paraméterek leképezéséhez a hat forgatógomb bármelyikéhez.

 

Aux

Az aux elrendezés megtekintésekor egyszerre láthatjuk az összes küldési szintet és akár 24 segédcsatorna panját. Az aktív sávokhoz a képernyő tetején található funkciógombok lehetővé teszik a különböző segédcsatornák engedélyezését.

 

Monitor mód

Ez a monitor elrendezés mód vizuális visszajelzést ad a dimmerelt és a rögzített szintekről, valamint a vezérlő helyiségről, a hangerőről és a stúdió műszerekről. Ezenkívül grafikusan megjeleníti a lehallgatási környezet hangszóró konfigurációját is.

A Fairlight Editornak még számos remek tulajdonsága van, csakúgy mint a teljes Fairlight termékcsaládnak, azonban ezek bemutatása már meghaladná újságunk erőforrásait. Cikkünkből remélhetőleg kiderült, hogy a Fairlight termékcsalád tagjaival kiváló és rugalmas hang utómunka környezetet építhetünk produkcióink számára.

 

Blackmagic Design

Seiler György

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.071208 másodperc.