MédiatechnikaOszd meg és uralkodj!

Médiatechnika | 2018. November 25., Vasárnap 13:00

Audinate Dante Domain Manager

A videós világban a hang valamilyen oknál fogva mindig is kicsit másodrangú szerepre volt kárhoztatva. Elvégre csak 20kHz a sávszélessége, ha digitálisan nézzük, hol van az a néhány Mb/s egy HD video 1,5Gb/s adatsebességéhez képest? Statisztikai hiba…

Ehhez képest az audio eszközök terén a tömörítetlen IP alapú átvitel mostanra évtizedes hagyományokra tekint vissza. CobraNet, EtherSound… van, ahol a mai napig futnak az ezeken alapuló rendszerek.

Áttekintve ma, a piacon elérhető megoldásokat, néhány gyártóra szűkült le a kínálat, amelyek közül - mind a rá építő gyártók, mind pedig az installált rendszerek számát illetően - kiemelkedik az ausztrál Audinate cég DANTE platformja.

 

audinate_kep_001.jpg


Dante rendszerekhez nagyon jól skálázott hardver megoldások érhetők el, a két i/o csatornás kis eszközöktől a több száz i/o-t kezelő központi core megoldásokig. Ahogy azt megszoktuk, mára a hardverek csupán egy kis része egy jól működő ökoszisztémának, és nincs ez másképp az Audinate és a DANTE esetében sem. Az összeköttetést biztosító hardver elemek mellé a gyártó kínálatában elérhető egy 64 csatornás szoftver hangkártya megoldás (Dante Virtual Soundcard), amely alapvetően a professzionális felhasználók igényeire lett kihegyezve. Egy rendkívül érdekes svájci bicska (Dante VIA), amely az installált hangrendszerek és prezentációtechnikai felhasználások számára kínál remek szoftver i/o megoldást (a számítógépen futó alkalmazások: prezentáció, videó lejátszás, skype, stb. hangjait lehet ki/be küldeni a Dante világba), valamint egy vezérlő szoftver (Dante Controller), amellyel a hálózathoz kapcsolódott eszközök közötti adat-kapcsolatokat lehet kezelni, kvázi router keresztpontokat lehet vele kapcsolni a rendszer eszközeinek ki- és bemenetei között.

A Studiotech Kft. végig követte az audio hálózatok fejlődését, van mai napig üzemelő rendszerünk CobraNet alapokon, illetve mostanra több mint 5 éve foglalkozunk Dante hálózatokkal, így bátran mondhatjuk, hogy nem csak az uncompressed video over IP rendszerek esetében rendelkezünk komoly tapasztalatokkal, de ugyanez elmondható az audio hálózatokról is.

 

audinate_kep_002.jpg


A hosszú évek alatt összegyűlt tapasztalatokat értékelve az Audinate arra a következtetésre jutott, hogy bizonyos méret és komplexitás fölött, valamint meghatározott felhasználási területeken az egész audio hálózat fölé elengedhetetlen egy centralizált management és monitorozási megoldás. Ez lett a Dante Domain Manager, avagy DDM.

 

audinate_kep_003.jpg


Mi itt, a Studiotech Kft.-nél folyamatosan figyeljük a piaci trendeket és igyekszünk ezekre, amennyire lehet, előre felkészülni. Kollégáink tudását különféle tréningekkel gyarapítjuk és partnerségi kapcsolatot építünk az előremutató megoldások gyártóival. Ennek egy nagyon fontos, friss eredménye, hogy idén nyáron hivatalosan Audinate Dante Domain Manager viszonteladók lettünk.

A DDM felügyeleti megoldása javasolt minden olyan alkalmazáshoz, ahol szükséges a hálózati eszközök real-time monitorozása, a hálózati- és eszköz hozzáférés teljes körű felügyelete és kezelése, valamint ahol a hálózat mérete, az eszközök mennyisége vagy az üzemeltetés egyszerűsítése miatt a hálózaton elérhető Dante-s eszközöket valamilyen szempontból csoportosítani érdemes.

Miben segíthet ez? Egy rendezvényközpont esetében például csoportokat hozhatunk létre az egyes termekre, egy rádiónál vagy televíziónál az egyes stúdiókra, egy színházban a színpad(ok) és a próbatermek elkülönítésére. A felhasználók csak a számukra engedélyezett eszközöket érik el, csak azokon tudnak konfigurációs módosításokat végezni, új kapcsolásokat létrehozni. Ezáltal könnyedén elejét vehetjük olyan véletlen eseményeknek, amikor egy-egy operátor tévedésből nem a saját „birodalmában” végez.

Ha kérdése van a Dante termékekkel, a Dante DDM-mel kapcsolatban, keresse a Studiotech Kft. kollégáit!

 

audinate_kep_004.JPG


www.studiotech.hu

 

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.095916 másodperc.