MédiatechnikaAJA FS-HDR

Médiatechnika | 2018. Július 08., Vasárnap 14:00

A konverterek Bentley-je Colorfront motorral

Az FS -HDR 1 RU magas, rack-be építhető, univerzális konverter/frame szinkronizátor, amelyet speciálisan a broadcast, OTT, utómunka és élő közvetítések környezetébe szán a gyártó, ahol a valós idő, a kis késleltetés és a színhűség követelmény 4K/UltraHD és 2K/HD munkafolyamatokban. A Colorfronttal közös fejlesztésű FS-HDR nagy dinamika tartomány (HDR)/széles színtér(WCG) funkcióit a Colorfront Engine™ szabadalmazott videó jelfeldolgozó algoritmus biztosítja. Ezen fő funkciókon túl az FS-HDR teljes, 1 csatornás fel, le és kereszt konverterként is szolgál 4K/UltraHD/2K/HD HDR átmenetekben és frame szinkronizátorként is szükség esetén. 4 csatornás módban 4 független 2K/HD csatorna konverziót kínál HDR transzformációval. Az archiváló vállalkozások számára SDR-ből HDR-be, HDR-ből HDR-be és a HDR-ből SDR-be konverzió lehet hasznos 4K és HD -ben. WCG átalakítás BT.709 és BT.2020 között lehetséges. Fel és le konvertálás: HD SDR BT.709-ből UltraHD HDR BT.2020-ba, UltraHD HDR BT.2020 forrásból HD SDR BT.709-be.

 

aJA-696x464.jpg

Az FS-HDR HDR/WCG képességét legfőképp a Colorfront Engine™ teszi lehetővé amit a Colorfront műszaki igazgatója Bill Feighter és vezető mérnöke Perlaki Tamás fejlesztett. Mindkét szakember technikai Oscar-díjas szereplője korunk digitális, jelfeldolgozó környezetének. A Colorfront motorral hajtott FS-HDR kiterjedt HDR és WCG feldolgozás-támogatása lehetővé teszi a valós idejű konverziót egy csatornás 4K/UltraHD/2K/HD jelek közt, valamint magába foglalja szimultán üzemmódban a lekonvertálást HD HDR-be, vagy felkonverziót 4 csatornáig 2K/HD-be. Az FS-HDR biztosítja még számos kameragyártó formátumának átalakítását HDR-re, plusz konverziót tesz lehetővé oda-vissza BT.2020/BT.709 között. Különösen fontos ez a HDR széles körben elfogadásához az SDR mellet, a broadcast és OTT munkafolyamatokban


Valós idejű kamera LOG konverzió

A konvertálandó bejövő videójel érkezhet a legnépszerűbb kamerák LOG kimenetéről, majd valós időben azonnal kaphatunk 4K/UltraHD-t, vagy 2K/HD-t és a kimenet vagy HDR, vagy SDR. Ez a nagyszerűen egyszerűsített munkafolyamat különböző kamerák környezetében igen hasznos, mivel egységesíti a bemeneti workflowt HDR, vagy SDR mixerekhez. Az FS-HDR az alábbi forrásokból képes még Sony S-Log3 S-Gammutba is konvertálni, ahol ez a fajta Log bemenő jel követelmény.

Sony S-Log3 S-Gamut3

Sony S-Log3 S-Gamut3 Cine

Sony S-Log3 BT.2020

ARRI LogC Wide Gamut

Panasonic Vlog

Red Log3G10 Wide Gamut

Canon Log2

Canon Log 3

 

fs_hdr.jpg

SDR Preview mód

Lehetővé teszi az azonnal előnézést, hogyan is fog kinézni a kép HDR-ből SDR-be konvertálva? A válaszhoz nem kell további HDR/SDR berendezéslánc, vagy a meglévő HDR monitor átkonfigurálása. Amikor az SDR előnézet ki van választva a Colorfront Engine™ leképezi a képet az aktuálisan kiválasztott HDR felületre (PQ, vagy HLG) és ezzel lesz azonos az SDR tartalom.

Bemenetek: Dinamika tartomány/Szintér

SDR BT.709 100 Nits

PQ BT.2020 1000 Nits

PQ P3D65 1000 Nits

Hybrid Log Gamma BT.2100

S-Log3 Sony S-Gamut3

Sony S-Log3 S-Gamut3 Cine

Sony S-Log3 BT.2020

ARRI Log C Wide Gamut

Panasonic V-Log

RED Log3G10 Wide Gamut

Canon Log 2

Canon Log 3

Kimenetek: Dinamika Tartomány/Színtér

SDR BT.709 100 Nits

PQ BT.2020 1000 Nits

Hybrid Log Gamma BT.2100

S-Log3 Sony S-Gamut3

Parametrikus szabályzás HDR transzformációhoz és színkorrekcióhoz

Az FS-HDR v2.0 szoftver 17 új parametrikus szabályzási lehetőséget kínál FS-HDR HDR transzformációhoz és színkorrekcióhoz. Az összes szabályzó elérhető az előlapon, web GUI bármely böngészőn, vagy REST interfész és a beállítások tárolhatók presetként, majd később előhívhatók, vagy másolhatók másik FS_HDR egységre.

A 17 egyedi szabályzó a következőket tartalmazza:

RGB és Master szín szabályzás Lift, Gamma és erősítés

Színtelítettség szabályzás

Algoritmusok színmennyiségének szabályzása SDR-ből HDR-be.

Környező fény szabályzása mastering, vagy nézési környezetben

SDR világos képtartalom és tükröződés menedzselés HDR-be

Általános LOG kamerakép szabályzás mozi és televízió megjelenések között.

HDR Workflow UltraHD/HD-hoz

Számos izgalmas lehetőséget rejt ez eszköz:

Konvertálás a ház HDR szabványából a szétosztásra kerülő HDR szabványba

Konvertálás a kamera OETF-ből (opto-electronic transfer function) a ház HDR szabványába

Konvertálás HDR szabványból SDR-be, szétosztáshoz, vagy monitorozáshoz

SDR kamera kimenetből HDR ház szabványba alakítás

SDR forrás konverzió HDR-be, HDR programba integráláshoz

Átalakítás HD SDR BT.709 forrásból UltraHD HDR BT.2020-ba és vissza

Bejövő jelek konvertálása Sony S-Log3 S-Gamut3-ba.

Egycsatornás üzemmód

Maximális ”golyóálló” megbízhatóság, hihetetlen 4K/HD konverziós erő.

4K/UltraHD szétosztás, processzálás és szinkronizáció nagyon gyorsan válik a következő szabvánnyá, ezért az FS-HDR már számos digitális videó csatlakozással a jövő felé mutat. Ezek a következők: Quad 1.5G, Dual 3G, Quad 3G beépített BNC csatlakozókkal és 12Gb/6Gb opcionális 12G-SDI és 12G-SDI LC üvegszál SFP modulokon keresztül. Egycsatornás módban az FS-HDR felskálázza a HD, vagy SD anyagokat 4K/UltraHD-be és vissza. Hatalmas mennyiségű üvegszálas hangcsatorna áll rendelkezésre, 3G-SDI, AES, és MADI a hihetetlen 272x208-as audio mátrix lehetőségekhez. Elérhető még valós 4K és Ultra HD jeleken HDR jelfeldolgozás, valamint fel, le és kereszt konverzió HD HDR, vagy HDR SDR jelekhez UltraHD forrásból.

 

FS_HDR_Four_Ch_lg.jpg

4 csatornás mód

Ebben a „fokozatban” a konverterünk max. 4 csatornáig szimultán HDR processzálást végez 2K/HD és SD jeleken. Az erőteljes jelfeldolgozás lehetővé tesz az un. Region of Interest-et (Helyi felhasználói érdeklődés) szerinti skálázást is, színkorrekciót, erősítés szabályzást, mozgás szabályzott váltott-soros technikából adódó vibrálás kiküszöbölést és még sok mást. 4 csatornás módban lehetőség van egyetlen HD forrás 4 felé szeparálására, úgy, hogy közben mindegyiknek saját HDR/SDR transzformációja van. A több csatornás mód 1 RU magas készülékházban: hely, energia, és tápfeszültség megtakarítást eredményez a felhasználónak.

Az FS-HDR kulcs fontosságú jellemzői:

- HDR/HDR, SDR/HDR és HDR/SDR átalakítás dinamika tartomány és széles színtér igényekhez.

- Két támogatott mód:

-Egycsatornás mód 4K/UltraHD vagy 2K/HD frame szinkronizáció és konverzió beleértve a HDR konverziót.

- 4K/UltraHD/2K/HD/SD videó processzálás és fel, le, kereszt konverzió

- I/O opciók teljes választéka 4K/UltraHD-hoz, benne Quad 1.5G; Dual 3G; és Quad 3G, 6G és 12G számos koax és opcionális üvegszál megoldásokon keresztül

- Széles körű kompatibilitás SMPTE 2SI I/O támogatása 4K/UltraHD eszközökkel

- 4 csatornás módban szimultán független 2K/HD/SD csatornák HDR konverzióval.

- 2K/HD/SD fel, le, kereszt konverzió

- SD/SD képarány átalakítás

- HD/HD kereszt konverzió (720p/1080i)

- Paraméter szabályzás, benne HDR funkciók és színkorrektor

- SDR előnézet mód

- Széleskörű átjárhatóság 4K/UltraHD/2K/HD raszter támogatással, négyes és kettes konverzió, P, PsF és váltott-soros támogatás

  • Audio I/O jelfeldolgozás 272x208-as mátrix lehetőség, rugalmas bemeneti jel támogatás diszkrét AES-től MADI-ig, valamint beágyazott SDI audio, minden egyes bemeneten mintavétel konverziós lehetőséggel

  • Egyszerű kezelés az újratervezett menü rendszerben, a jellemzők gyors elérése az előlap panel gombjain keresztül, mindez lehetséges a web alapú felhasználói interfésszel is LAN-on, vagy weben keresztül.

Mint már érintettük az FS-HDR teljes mértékben hálózat-kész berendezés, amely támogatja az SNMP monitorozást és a web-alapú távvezérlést. Az egység bármely Ethernet hálózathoz csatlakoztatható, a beépített 10/100/1000MB-os Ethernet porton keresztül, biztosítva így több FS egység vezérlését és konfigurációját bármely web böngészőn keresztül személyi számítógépről. A konfigurációs beállítások elmenthetők és alkalmazhatók több egységre is, biztosítva a konzisztenciát és a gyors alapbeállításokat egy nagy formátumú installációban. Az FS-HDR jellemzője az egyedülálló, hálózaton keresztül vezérelhető HDR beállítások elérése, melyek egy elegáns interfészen belül találhatók és bármely böngészőből elérhetők bárhonnan.

 


Fel, le és kereszt konverzió

A 4K átállás soha nem megy végbe gyorsan. A régi formátumokat és anyagokat migráltatni kell 4K környezetbe, miközben az új 4K/UltraHD jeleket le kell konvertálni az aktuális 2K/HD munkafolyamatba. A remek algoritmusnak köszönhetően az FS-HDR támogatja a fel, le és kereszt konverziót 2K/HD/SD-ből 4K-ba, vagy UltraHD-be és vissza, 12G/6G/3G-SDI-on keresztül. Mindkét, SQD és 2SI kimeneti formátum támogatott. Az AJA erőteljes hardver konverziós technológiája a legmagasabb képminőséget biztosítja.

Legfőbb konverziós jellemzők:

- 4K/UltraHD/2K/HD/SD fel, le, kereszt konverzió

- SD/SD képarány konverzió

  • HD/HD kereszt konverzió (720p/1080i)

Mindez remek 10-bites dedikált hardverben.

Felirat konverzió

Az FS-HDR támogatja a zárt feliratozást és a 2K/HD/SD és 4K/UltraHD formátumok közötti zárt felirat átalakítást, valamint magába foglalja a CEA-608 és CEA-708 szabványok teljes konverzióját is. A konverter képes megőrizni a feliratokat konvertálás közben, majd eltávolítani, vagy szükség szerint újra beilleszteni azokat az átalakítás után.

A fenti bemutatóban igyekeztünk az AJA FS-HDR-t részletesen bemutatni, azonban nem törekedhettünk a teljességre, mert a berendezés annyira sokoldalú és izgalmas, hogy terjedelem hiányában a teljes bemutató nem volna lehetséges. Az azonban reményeink szerint kiderült, hogy az FS-HDR egy olyan eszköz, amivel kiválóan dolgozhatunk a jelenben és nyugodtan tekinthetünk a jövő felé is, hiszen számos olyan tulajdonságot kínál, ami sok broadcasternek még most csak dédelgetett álom. Na jó ne kerülgessük! Mibe is kerül? Nem kell megijedni, sokkal olcsóbb mint egy Bentley, 8000 dollár alatt van az ára. És még egy tény, - a Colorfront motor tervezésében és megvalósításában több magyar származású, technikai Oscar-díjas mérnök dolgozott, erre legyünk nagyon büszkék!


www.snittstudio.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.069515 másodperc.