MédiatechnikaTracking rendszerek

Médiatechnika | 2018. Március 13., Kedd 10:00

A Stype megoldásait mutatjuk be

A televíziók képernyőjén megjelenő virtuális grafikai elemek néhány évtizedes múltra tekintenek vissza. Jó ideje már a magyar csatornák műsoraiban is mindennaposak a virtuális stúdiókban készült felvételek, újabban pedig már egy-egy augmented reality (kiterjesztett valóság) elemet is elcsíphetünk. Ahhoz, hogy ezek a renderelt grafikai elemek a képernyőn a kameraképpel tökéletes összhangban látszódjanak, a háttérben az eszközök nagyon pontos együttműködésére van szükség. Ezt az összhangot az ún. tracking rendszerek biztosítják. Ezek szolgáltatják a kamerák mozgásából keletkező adatokat a renderelő engine-nek, ami – ezen információ alapján – valós időben állítja elő a kívánt grafikai tartalmat: a kamera éppen aktuális, pillanatnyi nézőpontjának megfelelő szögből rendereli a szükséges grafikai elemeket. A tracking rendszerek gyártói különböző módokon közelítik meg a problémát, ennek megfelelően, más és más, mechanikai vagy optikai elven működő megoldást kínálnak. Technológiától függetlenül elmondhatjuk azonban, hogy a tracking rendszerek talán legfontosabb paramétere a pontosság. Ez határozza meg, hogy az adott mozgás milyen finoman illeszkedik a kameraképhez, mennyire élethű.
A Stype valós idejű virtuális stúdió és kiterjesztett valóság alkalmazásokat kiszolgáló, kiemelkedően magas minőségű hardver és szoftver elemek létrehozására alakult cég, akik az eszközökön túl a szükséges integrációs szolgáltatásokat is biztosítják.

 

iIFMX5m300belso1.jpg

 

Legismertebb terméküket, a Stype kitet, olyan piacvezető cégek használják, mint a Fox Sports, BBC, Riot, Star Sports India, Viasat Sport, MTV, ESPN… A Stype azoknak kínál kulcsrakész megoldásokat, akik valós idejű 3D grafikai elemekkel kívánják fűszerezni, színesebbé tenni műsoraikat.
A társaságnak két fő terméke van: a Stype kit, ami egy mechanikai tracking rendszer, illetve a RedSpy, ami egy optikai (IR) megoldás. A két termék más-más technológiára épül, így mindenki kiválaszthatja magának azt, ami számára, illetve az adott feladat kritériumainak leginkább megfelel.


Stype kit
A Stype kit a Stype zászlóshajója: a cég ezzel a megoldással lett méltán világhírű, ma már a legmegbízhatóbb tracking rendszerek közé sorolják. A Stype kit egy kránra építhető tracking rendszer, amely a kamera mozgását mechanikai érzékelők segítségével továbbítja a virtuális, vagy kiterjesztett valóság grafikai elemeit renderelő rendszer felé. Nagy előnye, hogy kompatibilis számos, a piacon elérhető kameramozgató rendszerrel, aminek köszönhetően felhasználhatók a meglévő kránok, így lényegesen csökkenthető az új beruházás volumene. Produkciós technikákat tekintve a Stype kit teljes szabadságot biztosít: egyaránt használható zöld és kék hátterek, valamint augmented reality esetén (nincs háttér szín), ugyanúgy megállja a helyét kültéren, mint bent a stúdiókban. Használata esetén nincs szükség külön érzékelőkre, sem speciális padlófelületre, vagy a stúdiótérben elhelyezett markerekre, mindössze a Stype kitet kell a kránra rögzíteni. Üzembe helyezése rendkívül gyors: az első installálás mindössze 30, a kalibrálás pedig 15 percet vesz igénybe. A beüzemelés során a kránokon nem kell módosításokat végrehajtani, így az eszközök megőrzik garanciájukat. Ebből adódóan egy Stype kitet akár több kránon is lehet használni. Mivel minden komponens könnyen elfér egy standard flight caseben, a könnyű szállíthatóságnak köszönhetően külső helyszíneken is bevethető.

 
RedSpy
A RedSpy egy új megoldás a Stype műhelyéből: nagy teljesítményű, mégis alacsony költségszinten bevezethető és üzemeltethető, optikai (IR) elven működő tracking rendszer. Az eszközt úgy fejlesztették ki, hogy bármely stúdiókamera-típushoz illeszthető legyen függetlenül attól, hogy azt pedestalon, dollyn, kránon vagy akár vállkameraként használják. Kiemelkedő pontosságát elsősorban beltéri környezetben lebonyolított eseményekhez tervezték, ám bizonyos esetekben kültéren is bevethető – ilyenkor a padlón elhelyezett reflektív markerek használatának köszönhetően a pontosságból semmit sem veszítünk. Az installáció során a stúdiótérben reflektív markerek kerülnek elhelyezésre, amik kulcsszerepet játszanak a kamerák pillanatnyi helyzetének meghatározásában. A lehető legpontosabb működés érdekében a készüléket giroszkopikus érzékelővel és gyorsulásmérővel is ellátták, amik tovább segítik a kameramozgások precíz és megbízható követését.

 

RS300belso2.jpg

 

Az eszköz kimenetén rendelkezésre áll a kamera pozíciója, illetve annak orientációja a telemetrikus adatokkal (zoom és fókusz) együtt, aminek köszönhetően a rendszer egyaránt használható valós idejű augmented reality és virtuális stúdió effektekhez is. A rendszer további érdekessége, hogy ezeket az adatokat a timecode-dal együtt egy FBX fájlba is rögzíti, ami alkalmassá teszi filmes produkciókban való használathoz – az utómunka során így nincs szükség a kamera pozíciójának manuális módon történő megadására. Az összes Stype termékhez hasonlóan, a RedSpy rendkívül felhasználóbarát, üzembe helyezése pedig nagyon egyszerű.
A piac legjelentősebb broadcast grafikai megoldásokat szállító cégei (így például Vizrt is) bevizsgálták a Stype termékeket, és mind a Stype kitet, mind a RedSpyt felvették a támogatott tracking rendszereik sorába. Bízunk benne, hogy a világ többi részéhez hasonlóan, hamarosan a magyar képernyők műsorait is színesíti majd valamilyen, ezzel a megoldással készült grafikai tartalom. A Stype termékei Magyarországon a Rexfilmen keresztül érhetők el.
A gyártó honlapja: http://www.stypegrip.com

www.rexfilm.huRexfilm a tracking rendszerekről
A valós időben renderelt broadcast grafikai rendszerek területén a Rexfilm Kft. közel húsz éves múlttal, és az országban talán a legnagyobb szakmai tapasztalattal rendelkezik.
Az általunk képviselt gyártókat mindig nagy körültekintéssel választottuk ki, így történt ez a grafikai megoldások terén is, ahol anno a Vizrt-val kötöttünk partneri megállapodást. Egy kellően átgondolt, virtuális grafikai megoldásokat is alkalmazó rendszer megépítéséhez azonban nem elégendő a legjobb valós idejű renderelő engine (ami a Vizrtnak köszönhetően rendelkezésünkre állt), kellett keresnünk egy megfelelő tracking rendszert is. Ekőször a Shotokuval állapodtunk meg, akik megoldásai a mai napig a mechanikai tracking rendszerek RollsRoyce-ának tekinthetők. Maradva a mechanikai trackingnél, tavaly üzembe helyeztük a francia AR+ cég egy robotkaros rendszerét, aminek eredményét 2016 ősze óta az RTL Klub műsoraiban, így többek között a Híradóban és a Fókuszban is láthatjuk a képernyőn. Legújabb felfedezésünk ezen a területen a Stype, akik kiváló minőségű és ár/érték arányú eszközöket biztosítanak mind mechanikai, mind optikai (IR) tracking rendszerek esetén. Eleinte ódzkodtunk a markerek használatát igénylő optikai megoldástól (attól tartottunk, hogy a nagy belmagasságú stúdiók és a nagy fényerejű világítás nem tesz lehetővé kellő pontosságot), ám a gyártó bemutatója meggyőzött bennünket. Tovább erősítette a bizalmunkat, hogy a BBC választási műsorában egy 17 méter magas stúdióban használták a rendszert – nagy megelégedéssel. És ami talán a legfontosabb: ezek a megoldások zökkenőmentesen együttműködnek a piacvezető gyártók által biztosított broadcast grafikai környezetekkel, így emiatt sem kell aggódnunk.
(e)


Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.072361 másodperc.