MédiatechnikaFényképezőgépnek látszó tárgy

Médiatechnika | 2020. November 04., Szerda 15:00

Bizonyos magyarázatok keringenek arról, hogy a Sony miért építette egy digitális filmkamera műszaki tartalmát egy mirrorless fényképezőgép vázba. Az bizonyos, hogy az Alpha7S III megosztja a szakmát és a filmoperatőröket egyaránt.

1_700.jpg...

Ebbe most nem érdemes belemenni, az biztos, hogy egy vállkamera másra való mint egy tükörnélküli fényképezőgép és az is biztos, hogy a Sony-nál nagyon is tudják, hogy mely célközönséget kívánják megszólítani a 3500 dolláros kamerával. Az biztos, hogy a filmszakma nagyon figyeli az α7S III-at, ennek legjobb bizonyítéka, hogy a közelmúltban tartott a Band Pro,- Los Angeles legnagyobb Sony dealer-e, - Workshop-ot, ahol Joshua Fulton és Randy Wedick mutatták be a kamera képességeit.

...

2_700.jpg

...

Imagination in Motion, „Mozgásban a képzelet”, vizuális nyomdászok számára teremtve. Az S sorozat teljesen új szintre emeli a full frame mozi kifejezésmódot, a látványos új sebesség kombinálva a legmagasabb érzékenységgel és ultra alacsony zajjal. A korábban lehetetlen 4K mozgókép már opcióként a választékban szerepel, széles dinamika tartománnyal, lélegzetelállító fókuszálással és extra erős képstabilizálással. Az új kreatív potenciál megérkezett. A 409600-ig bővített ISO, a 15 stoppos dinamika tartomány, a 4K 120p, a gyors és megbízható autó fókusz mind a legjobb moziélményt kínálja.

Nagyméretű pixelek gondoskodnak a nagy érzékenységről és az alacsony zajról, az új full-frame 12.1 megapixeles hátsó-megvilágítású Exmor RTM CMOS képszenzor csomag legfőbb innovációja a világosság-begyűjtés, a kábelezés és a kimenet optimalizálás. Ezek megduplázott kiolvasási sebességet, a teljes érzékenységi tartományban kiváló képminőséget, 15 stop széles dinamika tartományt és csökkentett redőnyzár hatást kínálnak. A képérzékelő ellát még fókusz-plán fázis-érzékelő AF-t is. A képfeldolgozó processzor akár 8x erősebb BIONZ XRTM szintén új fejlesztés. A jövő-orientált architektúrával nő az állókép és videó kifejezés módja, csakúgy mint a megnövelt kamera interfész fogékonyság. Az új Exmor R full-frame képszenzor és a forradalmi BIONZ XR képfeldolgozó motor biztosítja térben és időben a mindig aktív, hajszálpontos autófókusz részletességet még 4K 120 frame esetében is, vagy lassításban. A rugalmasabb fényelés, utómunka és kompozitálás számára a kamera rögzíti a gazdag 10 bites mélységet és a 4:2:2 színmintavételt. Csakúgy mint a Long GOP, az összes Intra kódolás is elérhető. Ez az eljárás összetett mozgások még pontosabb rögzítéséhez maximum 600 Mpbs-ig függetlenül kódol minden képkockát. A legjobb minőség és a kisebb fájlméret is elérhető az XAVC HS felvételi formátummal, amely HEVC/H.265 kódolást használ, így teljesíti az AVC/H.264 kétszeres tömörítési hatékonyságát. Az Alpha sorozat elhíresült érzékenysége új magasságokba szökik az ISO tartomány mozgóképre vonatkozó értéke 80-tól a figyelemreméltó 409600-ig tart. (A hagyományos érték 80-102400.) A továbbfejlesztett fény-gyűjtés és kimenet optimalizációval, a 12.1 megapixeles full frame szenzor a teljes érzékenységi tartomány mentén alacsony zajt produkál, gyakorlatilag használható képeket kapunk közel teljes sötétségben is. Mindez jelentős előrelépés az elődmodell α7S II-höz képest.

...

3_450.jpg

...

Az S-Log3 gamma görbe és az S-Gamut3.Cine színterek megosztottak a professzionális kamkorderekkel is, amelyek szélesebb dinamika tartományt és könnyebb színazonosságot biztosítanak egy lágyabb utómunka workflow számára. A HLG (Hybrid Log Gamma) egyszerűsíti a HDR gyártást, felvételeket állít elő HLG kompatibilis Bravia TV készülékek számára, nem szükséges összetett utómunka és lágy színmegadás 10-bites színmélységből. A legkiválóbb képminőség érdekében az új BIONZ XR processzor motor még jobb színreprodukciót kínál, valamint stabilitást a különböző fényforrásokkal szemben, természetes tonális színmegadást és lecsengést, valamint csökkentett redőnyzár hatást. Az utómunka piac igényeit kiszolgálva HDMI-n keresztül 16-bites RAW kimenet is elérhető kompatibilis külső rekorderek számára, miközben XAVC HS 4K, XAVC S 4K, vagy XAVC S-I 4K, és proxy fájlokat (8, vagy 10-bites mélységgel) is szimultán rögzít a kamera.

A gyors hibrid AF pontos, széles tartományban intelligens követéssel tartja az élességet, valamint a legtöbb képkocka esetén besegít a szenzoron lévő fázis detektor is. Ennek eredménye, hogy minden bit a legkiválóbb pontosságú, valamint a kitartó AF teljesítmény, amely magas minőségű E foglalatos lencsékkel kombinálva, mozgó tárgyak csekély mélységélességben, 4K 120p fotografálásakor is kiválóan teljesít. Ha nincs fókusz puller, jól jöhet az autófókusz átmeneti sebességének 7 szintű választhatósága és a „Subject Shift Sensitivity” (tárgy eltolás érzékenység) 5 fokozatú beállíthatósága, ezekkel a felhasználó jobban át tudja adni kreatív szándékait, pld. amikor témát vált. Egyszerű érintéssel még manuális üzemmódban is időszakosan aktiválhatjuk az AF-t. Az élességre nagy hangsúlyt fektettek a Sony-nál, nem is csoda hiszen 4K-ban a legkisebb pontatlanság is durva hibának számít. Beépítésre került egy valós idejű „Szem AF” amely mesterséges intelligenciával biztosítja a pixelpontos élességet, ezáltal 30%-al javult a teljesítmény profilos, vagy részben homályos arcokon. A folyamatos szemkövetés lehetővé teszi, hogy még csekély fókusztartományon belül is csak a kompozícióra koncentráljunk. A valós idejű követés analizálja a tárgy színét, mintázatát, mélységét és az arc információkat. Mindez intuitív érintő megoldással párosul, mindössze egy érintés az LCD-n és a tárgy a snitten belül követve van.

...

4_700.jpg

...

A tökéletes tiszta és rázkódásmentes képek érdekében a gépházba épített 5 tengelyes képstabilizáció gondoskodik. A nagy pontosságú egység gyro szenzorral szerelt. Ezen túl rendelkezésre áll „Active Mode” kifejezetten kézben tartott felvételekhez. A képminőség megőrzése mellett a BIONZ XR processzor pontosan méri a kamerarázkódást és optikailag kompenzálja azt. Ezzel a jellemzővel ott is forgathatunk kézből séta közben, ahol gimbal használata helyhiány miatt nem lenne lehetséges. A kamera Multi Interfész papucsához adott digitális audio interfész direkt 24-bites bemenetet biztosít. Elérhető beállítások: 48 kHz/16-bit 2-ch, és az opcionális XLR-K3M adapter használatával, 48 kHz/24-bit 2-ch és 48 kHz/24-bit 4-ch. Szükséges volt a kamera egyedülálló hőelvezetéséről is gondoskodni. A képstabilizáló egységbe egyedi Sony Σ (sigma) alakú grafit hűtőborda épül. Ez a képstabilizálás megzavarása nélkül, ötször hatékonyabban vezeti el a hőt a hosszabb felvételi idő érdekében.

...

5_700.jpg

...

Az alapvetően filmkamerának fejlesztett Alpha 7S III, nem felejtkezik el az fotósokról sem. Itt van mindjárt a gyors hibrid AF, amely a gyorsaságot és a pontosságot kombinálja a 759  fókuszsíkú fázisérzékelő szenzorral és 425 kontrasztérzékelő ponttal a képterület legnagyobb részén elosztva,így az α7S III gyorsan megtalálja és követi a témát a teljes képkockán belül. Kiváló sorozatfelvételi képesség is rendelkezésre áll, válaszhatunk mechanikus, vagy elektronikus redőnyzárat, AF/AE követéssel 10fps-ig. A legjobb pillanat megragadására itt van a több mint 1000 kockás folyamatos tömörítetlen RAW felvételi lehetőség. Sötét környezetben, sok esetben gondot jelent az élességállítás. Az AF algoritmus fejlődése lehetővé tette az α7S III számára, hogy EV-616 fényviszonyok között olyan autófókuszt érjen el ami szabad szemmel nem látható tárgyak esetében is működőképes. Természetesen az állóképek minőségére is jótékonyan kihat az új szenzor és motor, jobb a színreprodukció, a bőr szín tónus és a textura ábrázolás. Támogatott az új HEIF képfájl formátum, amely jobb képminőséget, nagyobb hatékonyságú tömörítést kínál mint a JPEG, plusz 10-bites színeket is. HLG módban nagy dinamika tartományú képek is lőhetők, amelyek kompatibilis televíziókon visszanézhetők. Ami a médiákat illeti: támogatott az ultra  gyors CFexpress A típusú kártya, amely biztosítja a magas bitrátás felvételt és a gyors puffer ürítést, és az SDXC UHS-II kártya is. Párhuzamos és váltott felvétel is elérhető.

...

6_500.jpg

...

A mai kor fontos választási szempontjai között szerepel, hogy a tárgyat látó lencse és képkereső szükség esetén egymással szöget zárjanak be. Ezen igényt a változtatható szögű LCD monitorok elégítik ki. Az Alpha 7S III-ban 1.44 millió pontos 3.0 típusú, érintőpanelos, oldalra nyitható kijelző került, a rugalmas pozícionálás és a jobb láthatóság érdekében. Mindez jó eséllyel kiszolgálja a gimbal vagy rig alkalmazásokat is. Emellett 9.44 millió pontos nagyfelbontású elektronikus képkereső is beépítésre került. Felbontása, kontrasztja és színe jelenleg osztályelső, de ezeken túl világelső 0.9x kereső nagyítást, 41° átlós látómezőt és 25 mm-es szemmagasságot kínál. A még gördülékenyebb használat érdekében és a felhasználók visszajelzései alapján az elődmodellhez képest teljesen áttervezték a menü struktúrát.

...

8_500.jpg

...

A kamera beállításai még intuitívabbak és jobban reagál a változtatásokra. Fő helyet kapott a ragyogóbb olvashatóság és kevesebb menü navigációs lépés. A menüben érintéssel lépegetünk, a lejátszásba csippentéssel bele zoomolhatunk. Távolsági működéshez igénybe vehetjük a 2.4 GHz és 5 GHz-es WiFi kapcsolódást, vezeték-nélküli preview, fotó és videó fájlok gyorsabb és biztosabb adatátvitele lehetséges. 1000BASE-T vezetékes LAN kapcsolat érhető el bonyolult, interferenciára hajlamos környezetekhez vagy nagyobb sávszélesség igényekhez, mindössze a kompatibilis USB-Ethernet adapter kábelt kell csatlakoztatni a kamera USB C portjához. Az „Imaging Edge Mobile” alkalmazással laptoppal, vagy mobil eszközzel, vezetékes, vagy vezeték-nélküli összeköttetéssel is készíthetünk felvételeket. Egy másik alkalmazás az „Imaging Edge Desktop” A „Remote” segítségével a számítógép képernyőjén keresztül figyelhetjük és vezérelhetjük a felvételeinket. A "Viewer" a fényképek nagy előnézeti megtekintéséhez, értékeléséhez és kiválasztására szolgál. Az "Edit" segítségével a RAW-adatokból kiváló minőségű fotókat készíthetünk.

Az Alpha 7S III már elérhető a polcokról, csakúgy, mint maga a 4K minőségű mozifilmes képi világ. Persze a teljes mozikamerás kiépítéshez még számos eszköz szükséges, lencse, rig, mattebox, fókuszpuller stb. A menyasszony, - ahogy láttuk szép, már csak fel kell öltöztetni.

 

...

7_700.jpg

...

 

További információ SONY

 

(SGY)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.077954 másodperc.