MédiatechnikaIP közvetítés Grass Valley-vel

Médiatechnika | 2019. Április 20., Szombat 16:00

A késlekedő IP szabványok sem tartják vissza az elszánt broadcastereket attól, hogy kóstolgassák, sőt élesben is kipróbálják az IP gyártásban rejlő fantasztikus előnyöket.

. Így tett a közelmúltban az SVT, a Svéd Közszolgálati Televízió és a Net Insight média megoldások szolgáltatója) is.

A projekt a svédországi Åre-ban Február 4-17. között megrendezett  2019 FIS Alpesi Sí Világbajnokság volt. A svédek nem bízták a véletlenre a közvetítés sorsát, ezért az egyik legrangosabb gyártót, a Belden márkához tartozó Grass Valleyt választották partnerül.

A verseny előkészületében a legnagyobb számban helyeztek el kamerákat a helyszíneken valamint hatalmas mennyiségű távolsági jeltovábbító csatornát építettek ki, videó, audio és adat jelek vonatkozásában, a helyszín és a 600 km távolságra lévő SVT Stockholmban található székháza között.

Öt év kemény munkája jelentős előrelépést, majd áttörést hozott a távolsági gyártásban. Nyolcvan darab Grass Valley LDX 86 sorozatú kamerát telepítettek a sípályák mentén, a tömörítetlen HD jeleket a Telia által biztosított két 100 Gbps átvitelt lehetővé tévő optikai összeköttetésen keresztül juttatták el a három Stockholm-i vezérlőbe. Mindegyik hálózat a Net Insight Nimbra jelátvivő megoldását használta, beleértve a legfrissebb terabit kapacitású platformot, a Nimbra 1060-at. A Grass Valley egyedülálló DirectIP átvietli megoldása tette lehetővé, hogy az XCU kamera CCU-k a Stockholmi rack szobában maradjanak, miközben a kamerák a havas hegyekben Åre-ban álltak csatasorban. A DirectIP óriási mértékben egyszerűsítette az CXU és a kamera közvetlen öszeköttetését a nagy távolság ellenére. Ezzel a felépítéssel kevesebb embert kellett utaztatni a helyszínre, kellemesebb környezetben dolgozhattak az operátorok Stokholmban, miközben minden kamerát elértek.

 

20190211-GV_PR_Alpine_World_Ski.1920x1080.jpg


„Ez a teljesítmény ékes bizonyítéka annak, hogy milyen messzire jutottunk a távolsági gyártás területén, különösen ha visszatekintünk a 2012-es Londoni Olimpián kiépített rendszerünkre.” Mindezt Adde Grandberg, az SVT műszaki igazgatója mondotta az esemény sajtótájékoztatóján. „Az Alpesi Sí Világbajnokság megvalósításakor a kezdetektől tudtuk, hogy jelentősen nagyobb sávszélességre, rugalmas munkafolyamatokra és nagyon szoros együttműködésre lesz szükségünk a Net Insight-al és a Grass Valley-vel – megalkuvás nélkül a legjobb minőségű, szinkronizált képeket kellett eljuttatnunk a jogtulajdonosaink felé. A lenyűgöző képminőségről és a minimális késleltetésről a Grass Valley kamerák gondoskodtak, kiváló választásnak bizonyultak a projekthez. Mindez párosítva a DirectIP képességekkel lehetővé tette a számunkra, hogy egy robusztus és megbízható workflow-t építsünk, amely képes megbirkózni egy élő sí közvetítés egyedülálló körülményeivel és kihívásaival. Bátran állíthatom, hogy közösen új minőségi szintet értünk el a sportesemények élő közvetítésének területében  

A 150 kamera operátort és technikust igényelt a helyszínen Åre-ban. A stáb többi tagja Stokholmban dolgozott. A DirectIP funkcionalitás lehetővé teszi a tömörítetlen HD videójelek hatékony kezelését és továbbítását A Grass Valley Kayenne produkciós video mixer segítségével a rendező Åre-ból tudta kezelni a Stockholm-i stúdióban elhelyezett Grass Valley K-Frame X-et. A különböző formátumú jelek kezelését egy Grass Valley Sirius 850 mátrix tette lehetővé, melyet kifejezetten erre az eseményre szereztek be.”

„Amikor az SVT először megkeresett minket ezzel a projekttel: akkor még példátlan volt ilyen mennyiségű kamera használata és ennyi tömörítetlen HD videójel továbbítása ekkora távolságot áthidaló IP hálózaton keresztül.  Ekkor mi már, a projekttől függetlenül, dolgoztunk a megoldáson közösen a Grass Valley-vel és ez a szinkronitás nagyban segítette az SVT-t az Alpesi Sí Világbajnokság eredményes közvetítésében” Tette hozzá Larissa Görner a Net Insight stratégiai termék menedzsere. „Az SVT a mi Nimbra platformunkat már évek óta használja hálózati infrastruktúrájukban, mindez megerősítést nyert a Grass Valley kamerák szoros integrációja által, így a jeltovábbítás teljesen zökkenőmentes volt a közvetítések során. Persze a képminőség is felülmúlhatatlan., a Grass Valley kamerák a jeges hó érzetét közvetítették a sírajongók fotelban ülő táborának, megragadó és páratlan képi látványt teremtve minden televíziónéző számára.”

 

are_2019_sustainable_tv_production_svt_infront.jpg


„Ügyfeleink egyre magasabb célt tűznek ki az élő közvetítések minőségét illetően és elképzeléseiknek semmi nem szab határt. A távolsági gyártás a folyamat következő állomása, mely teljesen új munkamódszert tesz lehetővé a produkciós csapat számára. Minden erőforrás rendelkezésükre áll a magával ragadó tartalom előállításához.” Mondotta Mark Hilton a Grass Valley  élő produkciós piacért felelős alelnöke. ”Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az SVT és Net Insight partnereiként segíthettük a történelmi jelentőségű közvetítés megvalósítását.” Ez a projekt tökéletesen illusztrálta, hogy a DirectIP megoldásunk hatalmas előnyt jelent a broadcasterek és média szolgáltatók számára egy nagy és komplex közvetítés megtervezésekor”  


www.grassvalley.com

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.274443 másodperc.