MédiatechnikaMedia Networks

Médiatechnika | 2017. Szeptember 30., Szombat 07:00

A vállalat által forgalmazott termékek a napi televíziós technikában szinte megkerülhetetlenek

Most néhány kiemelt gyártó rövid bemutatása mellett, azok legfrissebb újdonságairól számolunk be.

TVU NETWORKS

TVU One
A televíziós bejelentkezések, közvetítések jelátvitele az utóbbi években hatalmas fejlődésen ment keresztül. Anno a legtöbb esetben SNG kocsik vagy optikai végpontok jelentették az egyetlen kommunikációs csatornát a külső helyszín és a stúdiók között. Ez a mobilinternet fejlődésével és a lefedettség nagyobbodásával új távlatokat nyitott a televíziós világ számára. Az jelátviteli eszközök ezen új vállfaja az IP alapú mobil közvetítő egységek robbanásszerű terjedése elkerülhetetlen, mivel kompakt kis eszközök, mellyel egy stáb is elboldogul, illetve költséghatékonyan lehet üzemeltetni.
Ezen eszközök egyik jelentős gyártója az amerikai székhelyű TVU Networks, melynek eszközei és megoldásai piacvezetők az amerikai és távol-keleti piacon. A cég zászlóshajója a TVU One, melynek legfőbb tulajdonságai közé tartozik kompakt mérete, könnyű súlya, jelátviteli megoldása és kiváló képminősége. Az eszköz nem nagyobb egy normál téglánál, így az előző modellek hátizsákszerű kialakítása, csúnyább nevén puttonyok már a múlté. Szolid mérete mellé megfelelő súly is társul, az egység 1 kg, így ténylegesen elmondható, hogy kompakt eszköz.

 

TVU 02 ONE-TM1000-reppoint.jpg

 

A TVU One egyszerre tudja kezelni a különböző adatátviteli interfészeket, úgy, mint az Ethernet, Wifi és mobilinternet (3G/4G). 6 beépített modemmel rendelkezik, mely bármely szolgáltató adatkártyáit képes fogadni. Fontos megemlíteni a cég saját maga által kifejlesztett átviteli megoldást, mely az IS+ névre hallgat. Ez a technológia egy olyan monitorozó és javító algoritmus, amely folyamatosan figyeli az adatátvitelt minden interfészen, és ha valamelyik kapcsolatnál átviteli sebesség csökkenést észlel, azonnal kompenzálja a teljes átvitelt. Ennek megfelelően dolgozik a TVU által átalakított H.264 kódoló is, mely jelentős átvitel esésnél a képminőséget csökkentve folyamatos képet biztosít. A saját technikai fejlesztéseknek köszönhetően a TVU mobil eszköze azonos lefedettség mellett jobb képminőséget produkál, kevesebb adatforgalom használva. Az eszköz természetesen fel van vértezve a televíziós körökben elengedhetetlen tulajdonságokkal. SDI és HDMI csatlakozóval, külső tápforrást biztosító kiegészítővel, így nagy teljesítményű akkumulátort is lehet hozzá csatlakoztatni. IFB funkcióval rendelkezik, mely a kétirányú kommunikációt teszi lehetővé a külső helyszín és a stúdió között. Tovább képes az eszköz videó visszairányra is, így a külső helyszínen lévő stáb akár stúdióképet is láthat vagy a riporter akár súgógépet is.
Mi várható az idei IBC-n az eszköz háza táján? Maga fizikailag az egység nem fog változni, nem is kell egy bevált recepten változtatni. Ami jelentős fejlesztés és előrelépés a terméknél az a H.265 támogatása, mely még jobb képminőséget és kisebb adatforgalmat produkálhat.  

 

uj.jpg


TVU Era
A TVU új, ultra kompakt enkódere az Era az új úttörő lehet a jövőben, a TVU One-nál is kisebb mérettel és súllyal rendelkezik.  Adatátviteli interfészek tekintetében egy Ethernet csatlakozót kezel, így a fix helyszíni közvetítések, konferenciák és kisebb rendezvények oszlopos technikai eszköze lehet. Kezelésében megegyezik a TVU One-nal, „egy gombos” megoldása a használóját segíti. Elég csak bekapcsolni az eszközt és a rövid rendszer felállás után már indulhat is a közvetítés. Természetesen a videojelről se feledkezzünk meg, mely SDI és HDMI formájában csatlakoztatható. Továbbfejlesztett H.265 audio/video enkóder dolgozik az eszközben, mely tökéletes képminőséget biztosít. Az egység szabadon használható bármely TVU vevő szerverrel, de egy másik fontos szereplő is belépett a fogadó entitások tárházába, még pedig a Facebook. Napjainkban elengedhetetlen a közösségi hálóra való kapcsolódás, így az eszközt Facebook kompatibilissé tették, egy pillanat alatt tudunk élő közvetítést indítani Facebook csatornánkra.
A TVU Era egy új szegletét járja be a piacnak és tör előre szemlátomást izgalmas megoldásokkal. Az idei IBC egyik nagyágyúja megérkezett, apró formában.

TVU Command Center - Facebook
Egy komplex televíziós rendszerben, a különböző eszközöknél, kisebb alrendszereknél elengedhetetlen a jól és könnyen használható, átlátható management felület. Nincs is annál frusztrálóbb egy élő adás alatt amikor egy adott megoldás megnehezíti az amúgy is nem egyszerű televíziós feladatokat. A TVU folyamatosan fejlődő management megoldása a Command Center egy letisztult és egyszerűen használható kezelőfelület, aminek segítségével az operátorok egyszerűen, könnyen tudják indítani az élő közvetítéseket, feljátszásokat. A felület rugalmas, több nézőpontos megjelenítést tesz lehetővé, így mindenki a magának tetsző felületet tudja kiválasztani. Kiváló monitorozó funkciójának köszönhetően minden átvitelt és bejövő jelet felügyelhetünk, figyelemmel kísérhetünk. Az idei IBC-n biztosra vehető új feature-k, illetve egy még stabilabb rendszer bemutatása.
Az újdonságok közé sorolható, ha már a Command Centerről beszélünk fontos megemlíteni a közösségi médiával való együttműködés. A Facebook integráció a mai világban elengedhetetlen és teljes értékű felületté avanzsálódott az évek alatt. Nemcsak fiatalok, de szinte minden generáció napi szinten tájékozódik a Facebookon, így elkerülhetetlen a gyártók részéről az integráció. A TVU Command Centerén keresztül pár kattintással a Facebook felületére irányíthatjuk a beérkező audio-video jelet. A felületen megadva az elérhetőségeket egy nyílt vagy akár zárt csoportnak/alkalomnak is közvetíthetünk.

Referencia: MTVA, HírTV, Miniszterelnöki Kabinetiroda
Ma Magyarországon többek között olyan televíziós társaságok használják a TVU megoldását, mint az M4 sport csatorna, a HírTV, DigiSport és a szegedi városi televízió. A Miniszterelnöki Kabinetiroda saját TVU rendszerrel rendelkezik, ami egy vevő szerverből és két közvetítő egységből áll. A Kabinetiroda munkatársai a heti rendszerességgel megtartandó Kormányinfót közvetítik saját rendszerükre, de a közvetítő eszközökkel minden jelentősebb vidéki rendezvényen, legyen az sajtótájékoztató vagy hivatalos kormányzati program jelen vannak, és gond nélkül továbbítják a multimédiás jelet. Ezen kívül több számos rendezvényen alkalmazzák jelátvitelre, az egyik ilyen például a Balatonon minden évben megrendezendő Kékszalag tókerülő vitorlás verseny, mely extrém hosszúsága miatt hatalmas kihívás mind a technikának és az azt kezelő személyzetnek. A majdnem egy teljes napon át tartó versenyen 4 TVU eszköz dolgozik folyamatosan a vízről, megmutatva minden jelentős mozzanatot. Sok esetben konferenciák közvetítésére is használják, ahol például nem tudnak fix elérést biztosítani 1-1 médiához, vagy közvetlenül Facebookra szeretnék adni a közvetítést. Mint az látható, a felsorolt felhasználók között van, aki a hír területén alkalmazza a TVU megoldásait és van, aki a sportot részesíti előnyben. A TVU számos területen bizonyította, hogy mennyire stabil és megbízható eszköz, kiváló képminősége és adatátviteli technológiájának köszönhetően professzionális megoldás minden televíziós szakembernek, társaságnak.

BLT ITALIA

BLT SMS2U/SMS4U + RUS Color
A BLT egy több, mint 50 éves fogalom az olaszországi broadcast világban. A Bartelletti család az 1950-es években alapította meg saját cégét, mely először kamerák, majd video szerverek fejlesztésével és gyártásával foglalkozott. Jelenlegi fő termékük a saját maguk által kifejlesztett lassító szerverek, melyek kezelhetőségükkel, opciójukkal, tudásukkal és kedvező árukkal kiváló alternatívát nyújtanak a nagy gyártók megoldásaival szemben. A teljes termék portfólió tervezése, gyártása saját telephelyükön történik.
A BLT két szervert forgalmaz, melyek méretükben és tudásukban is különböznek. Míg az SMS2U egy 2U magas szerver maximálisan 4 bemenettel és 2 kimenettel, addig az SMS4U egy 5U-s gép, maximálisan 8 bemenettel és 4 kimenettel. A kis szerver egy igen hatékony, kompakt eszköz, ami kisebb közvetítőkocsi elengedhetetlen eszköze lehet sportközvetítések alatt.

 

BLT_SMS_4U_Front_BLT_RUS_BLT_SMS_4U_Rear.jpg

 

Ezzel szemben a nagyobb eszköz egy komolyabb erőt képvisel, nem csak kívülről robosztus, belsője is komoly technikai eszközöket tartalmaz. RAID védelemmel ellátott háttértár rendszer, redundáns tápegység jellemzi a legkiválóbb alkatrészek használata mellett. Beépített Multiviewerrel rendelkeznek, melyek testre szabhatók, illetve különböző nézeteket lehet választani. Hangot is több formában képesek fogadni a szerverek, analóg, digitális és SDI embedded módon. Az eszközök folyamatos fejlesztése prioritás a gyártónak, nem állnak meg egy pillanatra sem.
Fontos egy ilyen szerver kezelhetősége. Aki már dolgozott lassító szerverrel, az tudja mennyire fontos a gyors munka, egy szituáció, helyzet mielőbbi visszajátszása, lassítása. A BLT saját fejlesztésű kontollere erre a legkézenfekvőbb megoldás. Jól használhatósága a kialakításában rejlik, minden gomb, minden funkció könnyen elérhető. A tervezésnél figyeltek arra is, hogy első használat után komfortosan érezze magát az operátor és magabiztosan nyúljon az eszközhöz. A kontrolleren keresztül a szerver összes funkciója elérhető, teljes irányítást biztosít. Minőségre nem lehet panasz, ugyanis a kontrollerek gyártásánál a legjobb anyagokat használják, akár a fém házról vagy a gombokról beszélünk.
És mi várható az idei IBC-n a BLT-től? Olasz barátaink nem maradnak le a konkurenciától és tartják a lépést, nem kényelmesednek el és a folyamatosan fejlesztik termékeiket. A mai világban, amikor mindenki a 4K és az IP világa felé kacsintgat, egy ilyen volumenű cég sem maradhat le, és nem is fog, ezt bizton állíthatjuk. De ez csak a felszín, az igazi bejelentések még titkosak, mint a Mamma spagetti receptje.

 

belso.jpg


BLT Central Station
A BLT számára az integritás, hogy egy ügyfél adott videó rendszerébe be tudják illeszteni a saját megoldásukat. Utómunka szempontjából fontos a video szerverek közötti kapcsolat, beszéljünk akár Avid, Final Cut vagy az Adobe állomásokról. A BLT a Central Station segítségével egy kommunikációs eszközt hozott létre. Az eszköz egy saját fejlesztésű enkóder, ami a BLT lassító szerver által használt blt fájlokat átkonvertálja a kiválasztott utómunka rendszerbe a megadott paramétereknek megfelelően. Egy közös hálózatot kialakítva akár több BLT lassító szervert tudunk összekötni a Central Station-nel, ami pedig a helyi NLE állomásokkal és a helyi hálózati háttértárral is kommunikálhat egy időben. Így egy komplex, de áttekinthető videós rendszert alkothatunk, amely a gyors és pontos munkát segíti.
Az IBC alkalmával a gyártó kiterjeszti a Central Station kompatibilitását, új formátumokkal és megoldásokkal.

 

blt_sporttouch_front_black.png

BLT Sport Touch
A BLT Sport Touch megoldása új lehetőségeket nyitott meg a sport közvetítések alatt. Az alapötlet az olasz RAI sportosztályától jött, akik szerettek volna egy olyan megoldást, aminek a lényege, hogy a műsorvezető/riporter/szakértő is tudjon lassítani, jeleneteket megmutatni a nézőknek. Furán is venné ki magát, ha egy műsorvezető egy lassító kontrollert kezelve mutogatná a jeleneteket, akciókat. Ennél egy sokkal látványosabb megoldást választottak a BLT mérnökei. A lassító szerverük és kontrollerük legfőbb funkcióit tablet-be integrálták. Egy dedikált közös Wifi hálózatot kialakítva a szerverről dolgozva a felhasználó által bármely beérkező videó szabadon kiválasztható, visszatekerhető, lassítható. Ezt látványos megoldást többek között az olasz bicikli körversenyen a Giro- D’Italia-n is használják a közvetítések alatt, illetve egy elengedhetetlen elem a RAI Forma1-s közvetítéseinek.
Az IBC alkalmával a BLT bemutatja új funkcióit a Sport Touch-hoz, többek között az alapvető rajz funkciókat és egy átalakított felületet.

 

Referencia: DigiSport
Magyarországon a DigiSport a BLT lassító megoldásai mellett tette le a voksát, szem előtt tartva az operátorok igényeit egy könnyen és gyorsan kezelhető eszköz formájában. A DigiSport két rendszert használ, egy SMS2U szervert, ami a Váci úti stúdiójukban található és a mindennapi munkát segíti, ezt egy kontrollerrel használják. A másik pedig a közvetítő kocsijukon található, ami egy SMS4U, a legnagyobb kiszerelésű és konfigurációjú BLT szerver. Ezt a lassítót két kontrollerrel használják, így bármilyen nagy sporteseményt ki tudnak szolgálni az operátorok.

WOWZA MEDIA SYSTEMS

A Wowza cég a kezdetektől a streaming megoldások élenjárója. Szerte a világon vannak ügyfeleik, akik minden igényt kielégítve használják a Wowza Streaming Engine nyújtotta technikai megoldásokat. A cég technológiája részekre bontható, amely az encoding-tól egészen a player-ig terjed, így szabadon és rugalmasan tervezhető egy-egy streaming rendszer, de ha szükséges, akkor akár end-to-end megoldást is képes a Wowza az asztalra tenni. A mai napokban a fejlődő technika mellett sok esetben háttérbe szorul a hagyományos tévézés és itthon is elkezdődött, ha nem is gyors, de egy lassú elmozdulás a streaming világába. Minden nagyobb cégnek, aki televíziózással vagy közvetítésekkel foglalkozik, előre kell lépnie és elgondolkodni a new media lehetőségén. A folyamatosan bővülő consumer eszközkínálat miatt ma már mindenki rendelkezik legalább egy olyan eszközzel, amin Internetes elérésen keresztül lehet különböző multimédiás tartalmat fogyasztani. Ezért is kell előre látni, hogy merre halad a világ, mik a szokások és mik lehetnek az elkövetkezendő trendek.
A Wowza streaming megoldása egy költséghatékony választás, ami mellé kimagasló teljesítmény társul. A 2-3000 nézőszámú streaming szegmensben élenjáró a megbízhatósága a Wowza-nak. Ezt a biztonságot, aki szeretné fizikailag is birtokolhatja a Streaming Engine formájában, viszont aki nem szeretne bajlódni egy szerver installálással vagy annak későbbi gondozásával erre is lehetőséget nyújt a cég. A Wowza Streaming Cloud minden funkciója a legrugalmasabb felhasználást kínálja, a legtöbb opcióval és beállítási lehetőséggel. Kezelése egyszerű, nem igényel hatalmas tudást kezelése. Mind a Cloud és Engine megoldás több jelet képes fogadni és saját vagy más gyártó CDN-jén keresztül szétosztani a jelet.
A Wowza rendelkezik saját player megoldással, így nem kell third-party megoldások után keresgélnünk és annak tudatában lenni, hogy mi mivel kompatibilis. A Wowza Player folyamatosan fejlődő szolgáltatása a cégnek.
A Wowza a 2017-es IBC-re teljes mellszélességgel készül, megmutatva létjogosultságát a streaming világban. Az eddig is folyamatosan csiszolt és finomhangolt rendszert még gördülékenyebbé teszik, és további funkciókkal vértezik fel. Itt is fontos szempont a social media-val való kompatibilitás, mellyel még több lehetőség tárulkozik a Wowza-t használók elé.

Referencia: Miniszterelnöki Kabinetiroda
Magyarországon többek között a kormányzati szférában is használják a Wowza megoldásait. A Miniszterelnöki Kabinetiroda egy end-to-end megoldást választott a napi munkához, aminek segítségével minden fontos eseményt közvetíteni tudnak a kormany.hu weboldalra. A Wowza Streaming Engine szerver egy enkóderen keresztül kapja a video jelet, amely aztán szétosztásra kerül. A kormany.hu eboldalba pedig egy Wowza Player van beágyazva, mely a kívánt minőséget és formátumot minden további nélkül lejátsza a nézők desktopján vagy mobil eszközén.

A termékeket a Media Networks forgalmazza.
Elérhetőségük: 1013. Budapest Záhony utca 7. Tel: 36 1 505 66 00

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.111208 másodperc.