MédiatechnikaSony kamera premier

Médiatechnika | 2018. Január 29., Hétfő 17:00

Elkezdődik az év

Mintegy 30 érdeklődő reagált a Rexfilm meghívójára, amely a január 24-én megrendezésre kerülő rendezvényre szólt, ahol a legújabb Sony kamerákkal ismerkedhettek meg a videós szakma szereplői. A bemutatót hagyományosan Dénes Zoltán operatőr tartotta, akit az előadás előtt kaptuk mikrofonvégre.

 

_MG_1501.JPG

 

- Mi lesz a mai bemutató témája – tettem fel a kérdést?

 

Elkezdődik az év – hangzott a rövid válasz – majd folytatta. Két új 4K-ás Sony eszköz kerül most terítékre, mindkettő a professzionális kategóriának a kezdete. Nem csúcskészülékekről van szó, hanem olyan klasszikus értelemben vett kamerákról és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokról, ami nem egy, hanem három egyformán kinéző kamerát takar, és amelyek tudásukban különböznek egymástól. Amit ma bemutatunk az egy család. Kezdjük mindjárt a lépcső legalján: a Sony FRD-AX700 egy konzumer kamera, mellette itt vannak a HXR-NX80 és a PXW-Z90 4K-s kamerák és bemutatjuk ma a DSC-RXO 4K kamerát is, ami méretével és tudásával mindenkit ámulatba ejtett.

 

sony_hxr_nx80_.jpg

 

Méretüket tekintve ezek kicsi kézikamerák, szinte tenyérnyiek, kiválóan alkalmasak „futkosós” felvételek készítésére. Ami ezeknek a kameráknak az érdekessége, hogy az érzékelőjük a méretüket tekintve 1 hüvelykes, amit 1.0-nak neveznek, amit én inkább super16-osnak nevezek. Ez azt jelenti, hogy nagy a szenzorméretük. A nem „filmes” felhasználású videókameráknál 2/3-nál nagyobb méretűek nincsenek, viszont ez a szenzor egyhüvelykes, ami már felnőtt méretnek számít. A képminőség itt már nem annyira videós, hanem inkább egyfajta átmenet a filmes világ felé.

Köztudott, hogy ma már minden „hálóba van kötve”, ez a kamera is a WiFi-n keresztül minden hálózatra csatlakozik, akár streamelni is lehet vele. Külön lehetőség, hogy mivel proxi felvételt is készít a kamera, azaz az adott felvétel rosszabb minőségű változatát is elkészíti, például a HD-val párhuzamosan készít egy 640-es felvételt is.

 

masik.jpg

 

Ez arra jó, hogy például a vágásnál gyorsabban tudok dolgozni az alacsonyabb bitráta miatt, akár egy kisebb teherbírású laptopon is. Sőt azt is meg tudom csinálni, hogy a proxi felvételt felküldőm a felhőbe és onnan a kollégák már vágják is az anyagot még mielőtt az a stúdióba megérkezik. A most bemutatásra kerülő kamerák két SD kártyára rögzítenek, és egy 12-szeres átfogású fix objektív van rájuk felszerelve. Ez a család minden tagjánál azonos.

 - A hálózat nagyon fontos, napjainkban egyre inkább alapvető kérdés. Mindig az jut eszembe hogy mi a biztos, mert a WiFi nem az. Mi történik akkor, ha a jel megszakad?

 Természetesen közben a kamerák az SD kártyákra rögzítenek, így a felvétel nem vész el, ez csupán csak egy plusz lehetőség, ami meggyorsítja a felvett anyagok adásba kerülésének az idejét...

 

- Mibe kerülnek ezek a kamerák?

 

Az őszi ajánlott ár tudomásom szerint, - de ez nem hivatalos információ - 1600 és 2400 Euro között mozog.


 - Mi az ami még újdonságnak számít a mai bemutatón?


 Megmutatom neked ezt a kis kamerát. Ez a legújabb ebből, ez a SONY DSC-RX0 nevet viseli.

 

sony_rx0_action_camera_.jpg

 

A méretén én is meglepődtem, ez egy akciókamera, amit kiegészítőkkel bárhova fel tudok tenni. Nagyon sokat tud, vannak, például u.n. befagyasztott mozgások néhány videofelvételben. Ilyeneket korábban pl. a Matrix c. Filmben láthattunk, aminek a felvétele biztosan nagyon komplikált volt. Nos, ezekből feltesznek néhány ilyen kamerát, és azt az adott időpillanatot lefagyasztják és körbejárják. Ennek az ára 1000 Euro környékén van. Vízálló 10 méterig, ütésálló 2 méterig, a váza pedig masszív öntvény. Van SD kártya benne, vagy a csatlakozón keresztül 4K-t is tud. Bármilyen androidos vagy egyéb eszközzel tudom telefonról, Tabletről vezérelni, sőt akár több kamerát is tudok így vezérelni egyszerre, mindenféle kiegészítők is vannak hozzá. Ez a két kameracsalád lesz ma itt terítéken.

 

A Sony kamerabemutató sorozat ezzel nem ér véget, mert már napvilágot látott, és nemsokára hozzánk is eljut a legújabb professzionális Sony csúcskamera, a Venice amit a hazai szakemberek is hamarosan megismerhetnek és amiről lapunk következő számában bővebben írunk.

 

www.rexfilm.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.100156 másodperc.