MédiatechnikaSWITCH TV / Kenya

Médiatechnika | 2018. December 15., Szombat 18:00

Zöldmezős beruházásként kellett létrehozni egy új, HD TV csatornát Kenyában, Nairobiban, a legújabb technológiákkal és megoldásokkal, hogy élvonalbeli műsorkészítést tegyen lehetővé a Kelet-Afrikai régió területére.

A feladat

A Switch TV a Kenyai Vöröskereszt profit-orientált vállalata, a 18-35 éves korosztályt célozza meg, fő feladata a nevelés és a szórakoztatás. Egy sor új helyi produkcióval, élő show-val és hírműsorral az új csatorna valódi vérfrissítést hozott a régió médiapiacára. A project része volt a Broadcast rendszerek és a komplett IT infrastruktúra szállítása; a storyk létrehozásához, a stúdió produkciókhoz, az utómunkához, illetve az adáskijátszáshoz használt rendszerekkel együtt. A projekt kizárólagos rendszerintegrátora a Broadcast Solutions Hungary (BSH) volt.

 

belso1.jpg


A kihívás

A legnagyobb kihívás az volt, hogy olyan helyre kellett működő megoldást szállítanunk, ami 13 órányi repülőútra van Budapesttől, ráadásul a szoros határidők és a tehetséges, de többnyire kevés tapasztalattal rendelkező helyi gyártási és műszaki csapat is nehezítették a feladatot. Az első tárgyalások 2017 decemberében folytak, majd a szerződést 2018 márciusára nyerte el a BSH. Októberre a csatorna már hivatalosan is elindult.

4 díszletet tartalmazó stúdiót kért a Switch TV (melyek közül az egyik green box), Sony stúdió és távirányítású kamerákat, ARRI LED világítást, newsroom és utómunka rendszert. A Broadcast eszközök mellett a teljes Office IT infrastruktúrát is a BSH szállította 50 dolgozó részére. Minden rendszer a Nairobiba szállítás előtt először Budapesten volt tesztelve, előtelepítve és beállítva, hogy gyorsabb és zökkenőmentesebb legyen a kinti munka.

 

 belso2.jpg

 

A megoldás

A videós rendszer lelke egy 12G-képes Ross Video 70x70 hibrid router integrált képosztóval. Azzal, hogy hibrid routert választottunk, a jelfeldolgozó és jelszétosztó rész jelentősen egyszerűsödött, egyúttal sokkal flexibilisebb működést is tett lehetővé, elsősorban a hangkeverés területén. Ennek a résznek a legfontosabb eleme egy Allen & Heath D-live digitális hangpult. A stúdióban Sony HSC-300RF és  Sony BRC-H800/AC kamera található. A képkeverés egy GV Kula mixer és egy Tricaster TC1 segítségével történik - ez utóbbi eszköz kifejezetten a green-box-os produkciókra van dedikálva. Az adásrögzítés Avid Airspeed 5500 szerverekkel történik, illetve innen jönnek a bejátszók is.

 

belso3.jpg

 

Élő grafikára Akatona IVS megoldást választottunk. A hírműsorok az Octopus Newsroom megoldására alapulnak; ez a rendszer vezérli a bejátszókat, a feliratokat, az Autscript IP súgógépeket MOS protokollon keresztül. A stábtagok közötti kommunikáció Dante rendszerben üzemelő AEQ Crossnet utasító rendszerrel történik. Ahhoz, hogy az operátorok kellemes környezetben és a lehető legkényelmesebben dolgozhassanak, a BSH egyedi tervezésű bútorokat szállított a stúdió vezérlőbe.

 

belso4.jpg


Az utómunka Avid Nexis osztott tárhely rendszer köré épül, amit Interplay Production Asset Management egészít ki. Media Composer vágó csatlakozik a rendszerhez, egy pár közülük teljes értékű vágószoba külső video IO-kkal, audio mixerekkel és alapsávi monitorozással. A maradék vágókat a hírműsorok finishelésére használják NRCS Tool-al kiegészítve.

Mind az újságírók, mind a vágók nagy mértékben támaszkodnak a MediaCentral | UX webes vágórendszerre, ami valós időben készíti a vágáshoz használt és streamelt kis felbontású videókat az eredeti, nagy felbontású anyagokból. Ily módon jelenleg akár 15 felhasználó tud vágni egyszerre.

 

belso5.jpg

 

Mivel nem csak az irodai munkahelyekről, de akár távolról (otthonról) is dolgozhatnak, rugalmas, gyors munkát tesz lehető a rendszer. A transzkódolási munkákra FFASTRANS szerver farmot használnak, amivel gyorsan és flexibilisen lehet kiszolgálni a napi szinten felmerülő igényeket. Külső munkákra Sony PXW-X320 kamerákat és Mobile Viewpoint 4G élő streamelő egységeket szállítottunk. Az adástervezés a Commlaude PlanAir csatorna management rendszerével történik. Nem élő műsorok kijátszására Playbox Airbox Neo channel in a box szerverek kerültek beüzemelésre.

 

belso6.jpg

 

Minden adásanyag egy Promax LTO rendszeren kerül archiválásra. Ahhoz, hogy megfelelően tudják monitorozni az épületben dolgozók a saját, illetve a konkurencia csatornáit, egy egyedi fejlesztésű IPTV rendszer került beüzemelésre, mely SDI mellett DVB-T és DVB-S bemeneteket is tud fogadni. A professzionális WIFI és CCTV rendszert is a BSH szállította, illetve ezek mellett egy egyedi épületmonitorozási megoldást is telepítettünk, amivel a hálózati feszültségek mellett a villamos fogyasztást, valamint a szerver szoba hőmérsékletét és a páratartalmát is lehet mérni.


https://broadcast-solutions.de/hu/

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.070766 másodperc.