MédiatechnikaUltra HD, 4K HDMI jelek nagytávolságú továbbítása

Médiatechnika | 2021. Szeptember 12., Vasárnap 09:00

Gyakran előfordul, hogy HDMI jelet kell továbbítani nagyobb, akár több 10 m-es távolságra. Ehhez nyújt segítséget cikkünk néhány alternatíva felvázolásával, amihez kiválóan alkalmasak a Datavideo hardverei.

Ahogy a Datavideo ajánlja

A HDMI egy szabványos jel, amelyet rengeteg konzumer berendezésnél használnak jeltovábbításra. A HDMI a High-Definition Multimedia Interface rövidítése, egy szabadalmaztatott szabvány, amely egy forrásból, például egy kamerából, Blu-ray lejátszóból vagy játékkonzolból érkező jel egy másik eszközre – például egy monitorra – küldésére alkalmas. Közvetlenül váltja fel a régebbi analóg szabványokat, mint például a kompozit és az S-Video. A HDMI-t először 2004-ben vezették be a fogyasztói piacra. Az évek során több újabb verziója volt, mind ugyanazt a csatlakozót használva. A jelenlegi legújabb verzió 2.1, kompatibilis a 4K és 8K felbontásokkal, és a sávszélesség akár 42,6 Gbit/s is lehet.

 

A HDMI-t eredetileg egy háztartási szabványnak szánták, míg az SDI-t ipari szabványnak jelölték ki. Emiatt a HDMI natív módon nem támogatja a hosszú kábeleket, különösen akkor, ha a felbontás meghaladja a 1080p-t. Az SDI akár 100 méter hosszú kábellel is működik 1080p50/60-ben (3 Gbit/s), míg a HDMI ugyanabban a sávszélességben legfeljebb 15 méter kábelhosszig használható. HDMI-t használni ezen a 15 méteren túl számos módon lehetséges. Ebben a cikkben a HDMI jel ezen távolságon túli továbbításának leggyakoribb módszereiről fogunk beszélni.

 

Kábel minőség

Ha meghaladjuk a 10 métert, akkor a jel kezdi elveszíteni a minőségét. Ez könnyedén észrevehető, mivel a jel nem érkezik meg a cél képernyőre, vagy a jelben található képződmények miatt a jel nem látható. A HDMI a TMDS nevű technológiát, vagy az átmenet-minimalizált differenciál jelképzést használja annak biztosítására, hogy a soros adatok rendezett módon érkezzenek. Az adó egy fejlett kódolási algoritmust tartalmaz, amely csökkenti az elektromágneses interferenciát a rézkábelekben, és lehetővé teszi a vevőkészülék robusztus órajel-helyreállítását, hogy hosszú, vagy rövidebb olcsó kábelen vezetve is magas torzítás tűrése legyen.

 

Már a 15 méter hosszú kábel kábelhossz esetén is kiváló minőségű kábelekre van szükség. Ne hagyjuk, hogy egy eladó becsapjon bennünket azzal, hogy megvásároltatja velünk a legdrágább konzumer kábeleket, mert ezek legtöbbször megegyeznek az olcsóbbakkal. Mivel a HDMI teljesen digitális jel, semmi esetre sem lehet alacsonyabb minőségű kábelen vezetni. Ha olyan kábelen küldünk HDMI jelet, ami nem az adott HDMI szabvány szerint lett besorolva, vagy túl hosszú kábelt használunk, jel kiesés (drop out) történik.

 

Ha normál kábellel szeretnénk elérni a 15 métert, győződjünk meg arról, hogy az általunk használt kábel HDMI 2.1 besorolású. A TMDS miatt a jel vagy tökéletesen megérkezik, vagy egyáltalán nem érkezik meg. A helytelen HDMI jel speciális statikus állapotú lesz, amit „csillogásnak” hívunk. Ezek olyan pixelek, amelyeket nem fordulnak vissza a megfelelően jelbe, és fehér színnel jelennek meg. Ez a jelhiba-forma meglehetősen ritka, és valószínűleg fekete képernyőt eredményez, ilyenkor egyáltalán nincs jel.

 

datavideo_1_500.jpg

 

A HDMI hosszabbítása

A HDMI-t gyorsan elfogadták elsődleges interfészként a fogyasztói termékben történő videó és a audió jelek továbbításához. A HDMI hangot is továbbít, gyorsan a projektorok és a konferenciatermek nagy képernyőinek szabványává vált. Mivel a DSLR-ek és a konzumer minőségű kamerák is rendelkeznek HDMI interfésszel, a professzionális videó megoldások szintén HDMI-t kaptak. Széles körben elfogadott interfészként, és szinte minden konzumer LCD televízión elérhető, és sokkal költséghatékonyabb a video-installációkban használni. A videó installációk során a fő probléma az, hogy a maximális kábelhossz mindössze 15 m lehet. Ennek megoldására többféle mód is lehetséges.

 

datavideo_2_700.jpg

 

Konvertáljunk HDMI jelet SDI jellé és vissza

Ha a HDMI jelet SDI-ra alakítjuk át és a célállomáson vissza, akkor a jelet gyakorlatilag 130 m-ig hosszabbítjuk meg. 15m HDMI kábel után a jelet SDI jellé alakítjuk, majd a maximális hosszúságú (100 m) SDI kábelen továbbítuk a jelet, majd visszaállítás után újból a maximális hosszúságú (15 m) HDMI-kábelt használunk. Ehhez a módszerhez jó minőségű SDI-kábelekre és két aktív átalakítóra van szükség. Ez a költségek miatt nem igazán előnyös megoldás.

 

+   SDI igen robusztus technológia

+   130 méterig támogatott és tovább is red locker-ek használatával

-    SDI magas minőségben 4K videohoz, nem igazán költséghatékony

-   Az aktív konverterek drágák lehetnek.

 

Konvertáljunk HDBaseT-be és vissza

 Amikor a HDMI-jelet HDBaseT-vé alakítjuk át, hosszú távolságokat érhetünk el nagyon költséghatékony CAT-6 vagy jobb kábeleken keresztül. A tényleges maximális hossz attól függ, hogy milyen hardvert használunk, de az 50 méter + többnyire lehetséges. A HDBaseT tápot is küldhet a fogadó eszközre, hogy ne kelljen áramellátásról gondoskodni az távoli oldalon. Ez megint a használt hardvertől függ.

 

+   A HDBaseT nagyon robusztus technológia, támogatja a maximum 4K felbontást

+    A HDBaseT az igen kölséghatékony CAT-6 formátumú Ethernet kábelt használja

-     Ethernet kábel csatlakozók (RJ-45) törékenyek lehetnek

-     A maximális távolság a felhasznált hardvertől függ

 

Használjunk aktív HDMI kábeleket

Az aktív HDMI kábelek olyan kábelek, amelyek beépített átalakítóval rendelkeznek a szokásos rézről az optikai szálra. Így a tényleges kábel egy vékony optikai szál a gumiszigetelésben. Az ilyen típusú kábel tökéletes, ha fixen kell telepíteni, például egy irodaházba. A kábel törékeny és nem hajlítható meg egy bizonyos sugarú körön belül, és nem szabad rátaposni sem. Ez az fajta távolsági hosszabbítás drága, de nagyon megbízható. Bizonyos esetekben az egyik kábelvég nem kapcsol be, mivel az eszköz nem adja ki a konverterekhez szükséges feszültséget. A jeltovábbítás ily módon akár a 100 métert is elérheti.

 

+    Aktív HDMI kábelek natívan támogatják a nagyfelbontást 4K-ig

+    Sérülékeny, és nagy távolságú megoldás fix installációhoz

-     Az optikai kábel hajlítás és erőhatás szempontjából törékeny

-     Nem minden kijelző, vagy adó ad ki megfelelő jelet a kábel számára.

 

Használjunk aktív HDMI hosszabbítókat

Az aktív HDMI hosszabbítók jó megoldást kínálnak a jel költséghatékony kiterjesztésére. Minden hosszabbító további 15 métert ad hozzá a maximális hosszhoz. Ezeket a hosszabbítókat nem túl drága vagy bonyolult használni. Ez lesz az előnyben részesített módszer, ha közepes hosszúságú kábelekre van szükség rögzített szerelésben. Ezek a hosszabbítók helyi vagy akkumulátoros energiát igényelnek, és kevésbé alkalmasak mobil telepítésekre.

 

+    Költséghatékony megoldás

+    Használható már elérhető kábelekkel

-     Helyi, vagy akkumulátoros tápellátás szükséges minden kábelhosszon

-     Nem alkalmas hosszabb kábelfutásokban, vagy mobil alkalmazásban.

 

Datavideo megoldások

A Datavideo számos megoldást gyárt a hosszú kábelvezetésekhez. Jelenleg a Datavideo HDMI-SDI konverterekkel, HDBaseT hosszabbítókkal, aktív HDMI-vel és aktív optikai kábelekkel rendelkezik.

 

datavideo_1 700.jpg

 

HDMI-ről SDI-ra átalakító a Datavideo DAC-45

Támogatja a VGA / HDMI / SDI - 4K HDMI / 3G-SDI több formátumú fel / le / keresztkonvertálást és a felbontást 3840x2160 60p-ig. Ez egy költséghatékony módszer több formátum konvertálására. A Datavideo DAC-45 nemcsak a 4K HDMI bemenetet konvertálja 4K HDMI kimenetre, hanem a 4K HDMI-t 100 m-ig terjeszti ki 3G-SDI kábellel 1080p felbontásban távolsági installációban, ilyen lehet pl. stadion vagy egy koncert helyszín.

 

datavideo_4_500.jpg

 

HDBaseT átalakítás, - Datavideo HBT-5 és HBT-6

Ez a HDBaseT konverterpár a szokásos CAT-6 kábelen keresztül alakítja át a jelet HDBaseT-vé, max. 60 méterig 1080p felbontásban és 35 méterig 3840x2160 30p felbontásban. Ez a megoldás akkor működik a legjobban, ha a kábelt állandóan, vagy közel állandóra lehet lefektetni, például irodaházban, konferenciateremben vagy iskolai létesítményben.

 

 

Aktív optikai kábel, - Datavideo CB-60, CB-61 és CB-62

Ezek az aktív optikai kábelek tökéletesen működnek 3840x2160 60p felbontásig. Kiválóak végleges telepítésben, ahol a kábel nincs kitéve kopásnak. A kábelt nem ajánlott többször feltekerni. A Datavideo 30, 50 és 100 méteres kábelekkel rendelkezik erre a célra.

 

datavideo_6_700.jpg

 

HDMI bővítők – Datavideo VP-929

Ezek az aktív HDMI hosszabbítók tökéletesek, ha a jelet meg kell hosszabbítani a kábel maximális hosszának kétszeresére vagy háromszorosára. Ez tanácsos például közvetítőkocsiknál, vagy irodai mennyezeti felsővezeték hosszabbításnál. Ezeknek állandóan helyi vagy akkumulátoros táplálásra van szükségük és 3840x2160 60p felbontásig működnek.

 

További információ: Datavideo

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.199285 másodperc.