MédiatechnikaBalogh lámpák gyártásban, és munka közben

Médiatechnika | 2012. Január 13., Péntek 13:00

„A klasszikus „Balogh”-ot, az 1, és 2 kW-os halogénlámpát még a 60-as években, idősebb Török Béla közreműködésével édesapám, Balogh Ferenc fejlesztette ki a Magyar Televízió számára.

Mivel akkor import-stop volt, mindent Magyarországon kellett legyártani, így ezek a lámpák lettek a Magyar Televízió, a Mahír, és a Mafilm riporterlámpái. A lámpák nyeles kivitelét, már ifjú Török Béla közreműködésével, én magam fejlesztettem ki. Ezeket a lámpákat mind a mai napig gyártjuk, bár egyre kevesebb rájuk az igény, mivel a modern kamerákhoz kevés fény is elég.” - mondta Balogh Zsolt, a Balogh Stúdióvilágítástechnika lámpagyártó cég tulajdonosa.

 

Kép 1..JPG

 

Az Üvegtigris díszlete a Balogh lámpákkal

 

Balogh Zsolttal, a híres Balogh lámpák kifejlesztőjével, és gyártójával beszélgettem a világítástechnikában használt lámpákról, arról, milyen új feladatokat kapott az elmúlt időben, hol, és milyen lámpafajtákat használnak a mai filmgyártásban, a televíziózásban, és a Balogh lámpák ezekből a feladatokból miként veszik ki részüket.

 

Elmondta, hogy az elektronika fejlődése mára lehetővé tette a fénycsöves lámpák kifejlesztését. A fénycsöveket nagyfrekvenciás árammal működtetve (35.000 Hz az 50 Hz helyett) azok vibrálása megszűnt, továbbá lehetővé vált a fénycső külön dimmer nélküli szabályozása. A fénycsöves lámpák fényhasznosítása sokkal jobb lett elődeinél, ez az érték ma 60–90 lumen/W, a halogén lámpák 10-15 lumen/W-os teljesítményével szemben. Ezek a fénycsövek eleve lágy fényt adnak, az infra-sugárzásuk kicsi, így a komfort érzet is sokkal jobb, így például riport közben sem izzad a riportalany. Praktikusan ez azt jelenti, hogy egy beszélgető helyszín 7 kW helyett 1 kW-tal világítható be. Ez direkt áram-, és klímateljesítmény megtakarítást is eredményez. További előny még, hogy a fénycsövek színhőmérséklete megválasztható, így a forgatásokon 3000 °K (beltéri) vagy 5 400 °K (napfény) alkalmazható. A fénycsövek élettartama 9000 óra, a halogén lámpák 15-300 órájával szemben. A fénycső-világítás halogén, vagy fémhalogén fénnyel is keverhető.

 

Kép 2..JPG

 

Greenbox, 6x55 W-os, hatcsöves lámpával világítva

 

Úgy 15 éve került kifejlesztésre egy másik, stúdió-, és filmvilágításra alkalmas lámpacsalád is. Kezdtük a 6x55 W-os, nevéből is láthatóan hatcsöves lámpával, majd az 1-, 2-, 4-, 8-, és 12 csöves lámpák következtek, ahogy a felhasználói igények jelentkeztek. A szabályozás lehetősége is kiszélesedett. A legegyszerűbbnek a kétcsövenkénti kapcsolás mutatkozott. Az analóg szabályozás (-DA) a 0-10V-os szabályozást jelenti, ami vagy a lámpába épített, vagy a vezérlőhelyen elhelyezett potméterrel történik. A DMX szabályozású lámpák fénypultról (nem kell a drága dimmer), vagy közvetlenül a lámpába épített potméterrel szabályozhatók.

 

A lámpák sorba kötöttek, és címezhetők. A fénypulttól érkező szabályzó jel átmegy minden lámpán, de arra csak az adott című lámpa reagál. Az egyszer beállított megvilágítás a fénypulton rögzíthető, tehát eltárolható az információ, hogy az adott színpadképben melyik lámpa milyen fényerővel világítson. Így több megvilágítási szituáció közül egy gomb megnyomásával előhívható a kért beállítás, és ez nagyban leegyszerűsíti a lámpákkal való munkavégzést.

 

Kép 3..JPG

 

A cég lámpái az idei Hangfoglalás-on

 

A fénycsöves, fluoreszcens lámpák alapvetően derítőlámpák, de a TV stúdiókban főfénynek, és gégen-ként is használják. A lámpáinkhoz hordtáskát is gyártunk, így riportcélokra is előszeretettel használják azokat, mivel külön lágyítás nélkül sem vakítanak. További előny, hogy nem melegszenek fel, így nem kell a lehűlésre sem várni. Lámpaszettekbe is szereljük azokat, így 2 db 2-csöves lámpával egyszemélyes riportok készülhetnek, sőt, ezekkel az öszzeállításokkal green-, vagy bluebox hátteret is meg lehet világítani. Egyébként halogén szetteket a régi, már jól ismert „Balogh”-okból is készítünk.

Legutóbbi megrendelésünk is, -többek között-, egy green-box installáció, és egy kiállítási helyszín lámpákkal való ellátása volt. Ez a helyszín a Korda Sándor nevével fémjelzett etyeki filmparkban található. A Látogatóközpontba szereltünk be lámpákat. A greenbox technikát a kiállító teremben 5x5 m-es, L-alakú, 4 m magas helyszínen, egy zöld fal előtt álló motorkerékpárral mutatják be. Ha a díszletben szereplő új tervezésű Danuvia motorra felül a látogató, akkor egy monitoron nézheti magát, amint a Riviérán, a tengerparton száguld. A zöld háttér világítását ránk, a Balogh Világítástechnikára bízták. A helyszíni szemlén eldőlt, hogy lámpatartó szerkezet is szükséges, mivel a terem 12 m magas. Hamarosan szereltük is az állványt, és 4 db hatcsöves, hidegfényű Balogh-lámpával oldottuk meg a feladatot.

 

Kép 4..JPG

 

Balogh Zsolt bemutatja termékeit

 

A kiállító csarnok számára a második ütemben, a kiállításra, egy valódi filmforgatás imitálására, az „Üvegtigris” film díszleteihez is rendeltek lámpákat, méghozzá meghatározott típusokat. Ehhez a helyszínhez 2 db Varibeam, fókuszálható, 1 kW-os lámpát, valamint Fresnel-lencsés spotlámpákat (0,5 kW, 1 kW és 2 kW-osakat), valamint derítő fényként egy 8x55W-os Balogh-féle fénycsőtablót szállítottunk, a szükséges állványokkal együtt. Ezt a rendelést 4 nap alatt teljesítettük.

A Balogh lámpák fejlesztése nem állt meg. Új fejlesztésünk a „Baliput” halogén lámpa, ami 150-, 300-, és 650 W-os tűlábas izzókkal működtethető. Kis méretű védőráccsal, és 4 fényterelő lappal készül, és ára igen kedvező.
A Baliput lámpaszettben 3 db lámpa fér el, 3 db statívval, és fóliatartóval együtt.

 

Külön említhető a 36 W-os szemfény-lámpa, amelynek súlya minimális, és ez fontos követelmény, mivel azt kézben kell tartani.
Egyéb termékként világosítás-kiegészítők széles választékát gyártjuk. Ilyenek többek között a lámpafüggesztő teleszkópok, a „C”-kampók, a biztonsági sodronyok, a lágyító keretek, a flag-ek, vagy a csipeszek.

 

Baliput lámpa.jpg

 

Az új típusok egyike, a Baliput halogén lámpa

 

Videósoknak készül jelenlegi slágercikkünk, a kamera-válltámasz, ami az 1–5 kg-os kamerák súlyát a vállra helyezi át, így nem remeg a kéz, bátran lehet zoom-olni. Projektorok függesztéséhez egy univerzális eszközt,  a „Pro-Spider”-t, más néven „Unipók”-ot gyártjuk.

Legutóbbi munkánk a Széchenyi István Egyetem bluebox stúdiója, és a Mosonmagyaróvári VTV bemondó greenbox-hátterének világítása volt. E stúdiókban is hidegfényű lámpákat használtunk. A főfény és a gégen számára is fluoreszcens lámpákat biztosítottunk, és a vevők minden esetben teljes megelégedéssel fogadták munkánkat, fejezte be mondanivalóját Balogh Zsolt, akinek köszönöm a bőséges információt, és a kellemes beszélgetést.

 

Steiner András

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.226198 másodperc.